Arap Koalisyonu Husi deniz korsanlığının belgelerini paylaştı

Arap Koalisyonu bomba yüklü teknelerle Kızıldeniz’de uluslararası gemi yolculuğunun tehdit edildiğine dair kanıtlar sundu

Husi milislerinin Kızıldeniz’de ticari gemileri hedef aldığını gösteren fotoğraflar (Arap Koalisyonu)
Husi milislerinin Kızıldeniz’de ticari gemileri hedef aldığını gösteren fotoğraflar (Arap Koalisyonu)
TT

Arap Koalisyonu Husi deniz korsanlığının belgelerini paylaştı

Husi milislerinin Kızıldeniz’de ticari gemileri hedef aldığını gösteren fotoğraflar (Arap Koalisyonu)
Husi milislerinin Kızıldeniz’de ticari gemileri hedef aldığını gösteren fotoğraflar (Arap Koalisyonu)

Yemen'de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu, Husi milislerinin Kızıldeniz'de uluslararası seyrüseferi kurallarını ihlal etmeye devam ettiğini duyurdu. Koalisyon, gemilerin, Husilerin korsan saldırılarına maruz kalmasının İran Devrim Muhafızları tarafından planlandığını vurguladı.
Arap Koalisyonu Sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki,
Hudeyde Limanı’nda düzenlediği basın toplantısında Husilerin uluslararası sularda gerçekleştirdikleri korsanlık saldırılarıyla uluslararası hukuku ihlal ettiğini ekledi.

Koalisyon Sözcüsü el-Maliki, Husilerin Hudeyde’den 432 balistik füze fırlattığını ve ayrıca Kızıldeniz’deki gemi trafiğini hedeflemek için patlayıcı yüklü 100 tekneyi bölgeye gönderdiğini belirtti. Koalisyon, Kızıldeniz’de milisler tarafından döşenmiş düzinelerce mayını temizlediğini ve Hudeyde’den Husiler tarafından ticari gemilere karşı 13 ihlal tespit ettiğini kaydetti.

Koalisyon, milislerin BAE bayrağını taşıyan “Rawabi” gemisine uluslararası sularda saldırıp kaçırmayı planladığını belirterek, “Rawabi” gemisinin Sokotra adasındaki kasırgalardan etkilenenlere insani yardım taşıdığını söyledi.

Koalisyon Husi milislerin Kızıldeniz’in güneyindeki “Rabigh 3 römorkörü”ne saldırdığını ve Kızıldeniz’de Suudi petrol tankeri “Bekik”i hedef aldığını belgeleyen video görüntülerini kamuoyu ile paylaştı

Arap Koalisyonu Sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki, Husi ihlallerinin İran’ın uluslararası deniz seferlerine yönelik tehditlerini temsil ettiğini belirtti. “Rawabi” gemisinin Sokotra adasındaki kasırgadan zarar görenlere yardım taşıdığını söyledi.
Maliki ayrıca Kızıldeniz’deki korsan saldırılarına katılanların isimlerini basınla paylaştı ve “terörist Mansur el-Saadi’nin Hudeyde Limanı’ndaki Husi korsan saldırılarından sorumlu olduğunu” kaydetti. İran’ın “eski Sana Büyükelçisi” olduğunu iddia ettiği Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Hasan İrlu’nun ise 21 Aralık’ta Kovid-19’dan ölmeden önce Husilerin korsanlık operasyonlarını denetlediğini söyledi.

Ayrıca İran gemisi “Saviz”in İran’ın silahlarını Hudeyde’ye taşımak için kullanılan sivil kamuflajlı askeri bir gemi olduğunu belirten Koalisyon Sözcüsü Maliki, İran’ın Hudeyde üzerinden Husilere kaçırmaya çalıştığı silahları gösteren bir dizi fotoğraf sundu. Maliki, İranlıların Husilere Hudeyde Limanı üzerinden silah ve füze sağladığını hatırlattı.

Liman’daki balistik füzelerin özel resimlerini göstererek Hudeyde limanının İran balistik füzelerini almak için ana liman olduğunu da sözlerine ekledi.
Koalisyon Sözcüsü ayrıca İran füzelerinin başka bölgelere nakledilmeden önce limanda monte edildiğini de belirtti. Ayrıca Hudeyde yakınlarında bulunan ve İran’ın balistik füzeleri için kullanılan Husi depolarının bir görüntüsünü de kamuoyu ile paylaştı. Sözcü Maliki, Husilerin, İran füzelerini Sana’ya aktarmadan önce Hudeyde yakınlarındaki tünellerde sakladığına dikkati çekti.

Öte yandan Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu, Husilerin uluslararası deniz taşımacılığını tehdit etmek ve korsanlık yapmak için çocukları zorla silah altına aldığına dair kanıtlar sunarken, Husi milislerinin buğday yüklü bir Türk gemisine saldırdığını gösteren görüntüleri kamuoyu ile paylaştı.
Koalisyon, milislerin gemileri hedef almak için İran’ın Nur füze sistemini kullandığını belirterek, teknelerin bombalandığına ve Kızıldeniz’de uluslararası gemi yolculuğunun tehdit edildiğine dair kanıtlar sundu.

Koalisyon, liman yakınlarında bomba yüklü teknelerle denemeler yaptıklarına dikkatleri çekerek, Salif Limanı yakınında Husi milisleri için bir askeri test alanının görüntülerini kamuoyu ile paylaştı.



Abdulati, Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
TT

Abdulati, Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati bugün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nin altyapısının yeniden inşa edilmesinin ve insani yardımların bölgeye güvenli, hızlı ve engelsiz şekilde ulaşmasının önemini vurguladı.

Açıklama, Abdulati’nin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Eşitlik, Hazırlık ve Kriz Yönetimi Komiseri Hadja Lahbib ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Temim Hallaf tarafından duyuruldu.

Hallaf’ın açıklamasına göre Abdulati, mart ayında yayımlanan ortak bildiriyle Mısır-AB ilişkilerinin kapsamlı ve stratejik bir ortaklığa yükseltilmesinden bu yana yaşanan olumlu gelişmeleri memnuniyetle karşıladı. Bakan, ortaklığın altı ana ekseninin uygulanması çerçevesinde karşılıklı çıkar alanlarında iş birliğini güçlendirmeye kararlı olduklarını belirtti. Ayrıca uluslararası toplumun bölgedeki jeopolitik krizler ile mülteci ve göçmen sorunlarının yükünü paylaşma sorumluluğunu hatırlatarak, komşu ülkelerdeki krizler nedeniyle milyonlarca yabancıya ev sahipliği yapan Mısır’ın ağır bir yük taşıdığını ifade etti.

Abdulati, Lahbib’i Gazze Şeridi’ndeki son duruma ve ateşkesin Şarm eş-Şeyh Barış Anlaşması doğrultusunda kalıcı hâle getirilmesine yönelik yürütülen çabalara dair bilgilendirdi. Ayrıca Mısır’ın, erken toparlanma, yeniden inşa ve Gazze’nin kalkınmasını ele alacak uluslararası konferansa yönelik hazırlıklarını sürdürdüğünü aktardı.

Mısır Dışişleri Bakanı, 20 Kasım’da Brüksel’de yapılan Filistin Bağışçılar Grubu’nun ilk toplantısını da memnuniyetle karşıladı. AB ve üye ülkelerden yeniden imar sürecinin finansmanına etkin katılım beklediklerini belirten Abdulati, Filistin halkına ve Filistin Yönetimi’ne destek sağlayan Avrupa mekanizmalarının etkinleştirilmesi ve bütçelerinin güçlendirilmesinin önemini vurguladı.

Suriye dosyasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Abdulati, Mısır’ın Suriye’nin birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini savunan kararlı tutumunu yineledi. Abdulati, ülkenin istikrarını zayıflatabilecek her türlü girişim ve müdahaleye karşı olduklarını belirterek, Suriye halkının beklentilerini karşılayacak kapsamlı bir siyasi sürecin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Açıklamaya göre Lahbib, Mısır’ın bölge barışı ve istikrarı için yürüttüğü çabaları ve Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanması ile insani yardımların ulaştırılmasındaki kritik rolünü takdir etti. AB’nin Mısır’ın bu yöndeki çalışmalarını desteklediğini ve stratejik ortaklığı güçlendirmeye önem verdiğini ifade etti.

Hallaf, görüşmede Sudan’daki gelişmelerin de ele alındığını aktardı. Abdulati’nin, özellikle el-Faşir bölgesinde işlenen ağır ihlalleri kınadığı ve Sudan’daki çatışmaların durdurulması ile devletin birliği ve bütünlüğünün korunması için Mısır’ın dörtlü mekanizma kapsamında yürüttüğü çabaları anlattığı belirtildi.

Abdulati, insani yardımların Sudan’a ulaştırılmasının önemine dikkat çekerek, ülkenin egemenliğine saygı duyulması ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde yardım akışının kolaylaştırılması yönündeki kararlılıklarını vurguladı.

Görüşmede ayrıca Lübnan’daki gelişmeler ele alındı. Abdulati, Mısır’ın Lübnan’ın birliği, egemenliği, güvenliği ve istikrarına verdiği desteğin değişmez olduğunu ifade etti.


Stockholm ve Şam, hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacak

İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
TT

Stockholm ve Şam, hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacak

İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)

İsveç Göç Bakanı Johan Forssell, bugün yaptığı açıklamada, Stockholm ve Şam'ın, İsveç'te işlenen suçlardan hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacağını duyurdu. Bu, Stockholm'ün Suriye'ye yaptığı yardımların bir kısmını dağıtmaya devam edebilmesi için koyduğu bir koşuldu.

Forssell, İsveç kamu yayın kuruluşu SR'de yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerin "İsveç'te bulunan ve orada suç işlemiş Suriye vatandaşı kişiler olduğunu ve sınır dışı edilmeleri gerektiğini, ancak bunun çeşitli nedenlerle bazen çok zor olduğunu" belirtti.

Forssell ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Benjamin Dossa, bu hafta Suriye'yi ziyaret ederek Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüştü. Bu, İsveçli bakanların 2011'den bu yana Şam'a yaptığı ilk ziyaretti.

2015 yılında savaştan kaçan birçok Suriyeliye İsveç'te sığınma hakkı tanıyan büyük göçmen akınının ardından, ardışık sol ve sağ hükümetler sığınma kurallarını sıkılaştırdı.

Forssell, "İsveç'in en önemli önceliklerinden biri konusunda iş birliği yapmayı kabul ettik," diyerek, "İsveç'e gelenlerin büyük çoğunluğu dürüst ve yasalara saygılı, ancak suç işleyenler de var" ifadeleriini kullandı.

Forssell, "Bu insanları sınır dışı edebilmeliyiz; İsveç'te onlara yer yok" dedi.

İsveç kalkınma yardımlarını düzenleyen ve artık göçü azaltmayı ve sınır dışı işlemlerini hızlandırmayı da içeren yeni ilkeye işaret etti; bu iki hükümet önceliği var.

"İsveç çıkarlarımız tehlikede... Kalkınma yardımı sağladığımızda, bu ülkelerin bizimle iş birliği yapmalarını ve vatandaşlarını, özellikle de İsveç'te suç işleyenleri geri almalarını bekliyoruz. Benzer adımlar atılmazsa, kalkınma yardımı sağlamayacağız" dedi.

İki bakan, Suriyelilerin geri dönüşü konusunu eş-Şara ile genel olarak görüştü. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ülkelerine dönmek isteyen Suriyelilere, seyahat masrafları ve diğer lojistik giderlerini karşılamak üzere mali yardım alma hakkı tanınıyor.


Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında: Rus silahlarının etkili olduğu kanıtlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
TT

Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında: Rus silahlarının etkili olduğu kanıtlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)

Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) toplantısında Rus silahlarının etkinliği hakkında konuştu.

Rus haber ajansı Interfax'ın aktardığına göre Putin, bugün Kırgızistan'da düzenlenen askeri ittifak toplantısında, "Gerçek muharebe operasyonlarında etkili olduğu kanıtlanmış modern Rus silahları ve teknolojisiyle birleşik silahlı kuvvetleri donatmak için geniş çaplı bir program başlatmayı öneriyoruz" dedi.

Rusya, Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta düzenli olarak yeni silah sistemleri test ediyor.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te konuşan Putin, hava ve savunma kabiliyetlerine odaklanan ortak askeri tatbikatların planlandığını söyledi.

 KGAÖ, Rusya'nın hakim olduğu bir askeri ittifaktır.

Şu anda eski Sovyet cumhuriyetleri olan Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Belarus'u kapsamaktadır.

Ermenistan, Dağlık Karabağ bölgesindeki anlaşmazlıkta Azerbaycan'a yenilmesinin ardından Rusya ile gerginliğin artması üzerine Şubat 2024'te ittifak üyeliğini dondurdu.