Taliban öncesi atanan Afganistan'ın Pekin Büyükelçisi görevinden istifa etti

AA
AA
TT

Taliban öncesi atanan Afganistan'ın Pekin Büyükelçisi görevinden istifa etti

AA
AA

Taliban'ın Afganistan yönetimine gelmesiyle devrilen önceki Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümeti döneminde tayin edilen Afganistan'ın Pekin Büyükelçisi Cavid Ahmed Kaim, görevinden istifa etti.
Kaim, kişisel Twitter hesabından yaptığı, Afganistan Dışişleri Bakanlığına sunduğu 1 Ocak 2021 tarihli devir teslim notunu eklediği paylaşımda, 2 Ocak 2021 itibarıyla izne ayrıldığını ancak "şartlar ve kısıtlamalar göz önüne alındığında" göreve ne zaman döneceğinin belli olmadığını belirtti.
Paylaşımında, büyükelçilik görevinden ayrıldığını bildiren Kaim, kararının arkasında çeşitli nedenler olduğunu kaydetti.
Kaim, "Onurlu bir sorumluluğun sonu: Büyükelçilik görevimi bırakıyorum. Afganistan'ı ve halkımı temsil etmek bir onurdu. Mesleki, kişisel olmak üzere birçok neden bulunuyor ancak burada onlardan bahsetmek istemiyorum. Her şeyi bir devir teslim notu ile sorunsuzca teslim ettim" ifadelerini kullandı.
Kaim ayrıca notta, Taliban sonrası diplomatların çalışmaya istekli olmadığını ve birçoğunun izin alarak Çin'den ayrıldığını söyledi.
Büyükelçiliğe ait banka hesapları ve çeşitli taşınmaz bilgisinin bulunduğu notta, son 6 aydır maaş alamadıklarını yazan Kaim, büyükelçiliğin anahtarlarını Katar'ın Pekin Büyükelçiliğine bırakacağını ifade etti.



Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
TT

Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın yeni açıkladığı ilk verilere göre yılın ilk 6 ayında 4,67 milyar euroluk faiz dışı bütçe fazlası sağlandı. 

2025'in ilk yarısı için 2,24 milyar dolarlık bütçe fazlası hedeflenmişti ama son rakam, hedefin iki katının aşıldığını gösterdi.

2025'in ilk yarısındaki bütçe fazlasının 2,24 milyar dolar seviyesini bulmasının amaçlandığı ülkede, hedefin iki katının üstüne çıkıldı. 

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Naftemporiki, büyüme eğiliminin devam etmesinin ve sene sonunda faiz dışı bütçe fazlasında 10 milyar dolar sınırının aşılmasının beklendiğini bildiriyor.

Eğer bu hedef de tutturulursa Doğu Avrupa ülkesi gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 4'ü kadar faiz dışı bütçe fazlası sağlayacak. 

Resmi rakamlara göre, faiz dışı bütçe fazlası geçen yıl 11,4 milyar euroyu bularak GSYH'nin yüzde 4,8'ine ulaşmıştı. 

Orta sınıfın vergi yükünün hafifletilmesi, dezavantajlı gruplara ekonomik yardım sağlanması ve barınma krizini çözecek önlemlerin alınması için hazırlık yapan Yunanistan yönetimi, bu başarıyla birlikte rahatladı.

Ev sahibi olmayanlara bir aylık kira yardımı gibi planlar gündemde.

Ağustosta bu hazırlıkların tamamlanması ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in eylülde düzenlenecek Selanik Uluslararası Fuarı'nda halka seslenerek müjdeleri sıralaması bekleniyor. 

Uzmanlar, 2009-2018'de ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın vergi kaçakçılığını engelleyip elektronik ödeme sistemlerinin kullanımını artırarak bu başarıyı sağladığını bildiriyor. 

Tüm bunlara rağmen Yunanistan yurttaşları, Avrupa Birliği (AB) içindeki en ağır vergi yüküne sahip olup en düşük maaşları alan halklardan biri.

Orta sınıfın gelirinden kesilen vergi oranları yüzde 36'yla 44 arasında değişirken şirketlerden yalnızca yüzde 22 isteniyor. 

Independent Türkçe, Naftemporiki, The National Herald, Reuters