BM, Husilerin Yemen’deki limanları askeri amaçla kullanması konusunda endişeli

BM, Husilerin Yemen’deki limanları askeri amaçla kullanması konusunda endişeli
TT

BM, Husilerin Yemen’deki limanları askeri amaçla kullanması konusunda endişeli

BM, Husilerin Yemen’deki limanları askeri amaçla kullanması konusunda endişeli

İran destekli Husi milislerin Hudeyde açıklarında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bandıralı Ravabi isimli kargo gemisini kaçırmasının üzerinden bir haftayı aşkın bir süre geçerken, Birleşmiş Milletler Hudeyde Anlaşmasını Destekleme Misyonu (UNMHA) , Yemen’in batısındaki Kızıldeniz’de yer alan Hudeyde limanlarının ‘askerileştirilmesi’ konusundaki endişelerini dile getirerek, milislerden teftiş için izin istedi.
Yemen'deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’na göre, Husi milislerin Kızıldeniz’in güneyinde uluslararası seyrüseferi hedef alan düşmanca eylemleri için Hudeyde limanlarını sivil nitelikteki silahların, bubi tuzaklı teknelerin, füzelerin ve insansız hava araçlarının montajladığı tesislere dönüştürdü.
UNHMA açıklamasında, ‘Hudeyde limanlarının askeri amaçlarla kullanıldığına ilişkin iddiaları büyük endişeyle’ karşıladığını bildirdi. Misyon, yetkisinin bir parçası olan teftiş prosedürlerinin yürütülmesini talep ederek, limanların askerileştirilmesiyle ilgili endişeleri ele almaya hazır olduğunu kaydetti.
Yemen hükümeti BM misyonunu Husileri Stockholm Anlaşması’nın Hudeyde ile ilgili kısmındaki hükümleri uygulamaya zorlayamaması nedeniyle meşruiyetini kaybetmekle suçlarken, BM, ilgili taraflara limanların milyonlarca Yemen vatandaşı için bir can simidi olduğunu hatırlattı.
UNHMA ayrıca, önceliğin, altyapı ve kamu tesislerinin sivil doğasını korumak ve Yemen halkının çıkarına limanların korunmasını sağlamak olduğunu bildirdi.
Pek çok Yemenli politikacının, ortak Yemen kuvvetlerinin Stockholm Anlaşmasında öngörülen sınırların dışında yeniden konumlanıp güneye mevzilenmesinden sonra misyonun işlevsiz hale geldiğini düşünüyor. Yemen hükümeti  BM misyonuna, karargahını Husilerin kontrolü altındaki bölgelerden görevlerini yerine getirmesini sağlayacak tarafsız bir bölgeye taşıması çağrısında bulundu.
Husilerin Hudeyde limanlarını askeri kışla olarak kullanmasına ek olarak, grup şimdiye dek özellikle liman gelirlerinin özel banka hesabına aktarılması ve memurlara maaş ödenmesi konusunda 2018'in sonlarında imzalanan anlaşmanın herhangi bir hükmünü uygulamayı reddediyor.
Husi medyası, ana limandaki alanlardan birinin yakınlarında, askeri liderlerinin, UNHMA Başkan Yardımcısı ile bir araya geldiği fotoğraflarını yayınlayarak, limanın silahlardan arınmış olduğunu iddia etti.
Diğer yandan BAE geçtiğimiz Pazar günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyin(BMGK) üyelerine  ve Ocak ayı dönem başkanlığını devralan Norveç'in BM Büyükelçisi Mona Juul’a mektup göndererek, milislerin kargo gemisi kaçırmasını protesto etti.
Mektupta, geminin Yemen'in Salif ve Hudeyde limanlarının 25 deniz mili batısında kaçırıldığı ve Husi milislerin kaçırılan gemiyi ve mürettebatını yasadışı bir şekilde gözaltına almaya devam ettiği belirtildi.
Mektupta, Sokotra Adası’ndan Suudi Arabistan’daki Cizan Limanı’na yol alan geminin uluslararası nakliye hattında seyahet ettiği belirtilerek, sivil teçhizat taşıdığı aktarıldı. Husi milislerin, Salif limanından 18 mil uzaklıkta olan kargo gemisinin otomatik tanımlama sisteminin çalışmasını durdurduğuna dikkat çekilen mektupta,  geminin Hindistan’dan 7, Etiyopya, Endonezya, Burma ve Filipinler’den birer olmak üzere gemide farklı milletlerden 11 kişinin olduğu belirtildi.
Arap Koalisyonu, Husi korsanlığının ve Hudeyde’deki limanların askerileştirilmesi konusunun kendilerine sivil dokunulmazlığı kaldırma hakkını verdiğini açıklayarak, geminin ve mürettebatın derhal serbest bırakılmaması halinde gerektiğinde güç kullanılacağını bildirdi.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz