İran bağlantılı bilgisayar korsanları ABD ve bölge ülkelerini hedef alıyor

İnternet sitelerine yapılan siber saldırıların bir görüntüsü (Reuters)
İnternet sitelerine yapılan siber saldırıların bir görüntüsü (Reuters)
TT

İran bağlantılı bilgisayar korsanları ABD ve bölge ülkelerini hedef alıyor

İnternet sitelerine yapılan siber saldırıların bir görüntüsü (Reuters)
İnternet sitelerine yapılan siber saldırıların bir görüntüsü (Reuters)

ABD siber güvenlik birimleri, ülkenin İran, Rusya, Çin ve hatta Kuzey Kore tarafından daha fazla ‘yenilikçi’ siber saldırıya maruz kalma olasılığına ilişkin uyarılarını tekrarladı. ABD Ordusu Siber Komutanlığı (ARCYBER), İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı'na (MOIS) bağlı ‘bilgisayar korsanlarından’ oluşan yeni bir grup gözlemlediğini ve kullandığı yeni yöntemlerle ilgili pek çok bilgi elde ettiğini duyurdu.
ABD Savunma Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı da dahil olmak üzere çeşitli bakanlıklara bağlı birimleri içine alan ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA), Rus bilgisayar korsanları gruplarının bir ‘saldırı akını’ gerçekleştirmeye hazırlandığını tespit ettiğini bildirdi. ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile yaptığı ortak açıklamada CISA, söz konusu Rus gruplarının bu yıl ABD’nin siber altyapısına saldırırken kullanacakları yeni yöntemleri açığa çıkardığını belirtti.
ARCYBER yaptığı açıklamada, kurbanların ağlarına erişmek için kullanılan İran ile bağlantılı bir dizi açık kaynaklı araç ve yazılım tespit ettiği bilgisini paylaştı.
ARCYBER, İran ile bağlantılı bilgisayar korsanı grubunun 'MuddyWater' olarak bilindiği, Orta Doğu ülkeleri, ABD ve bazı Avrupa ülkelerini hedef aldığı ve MOIS ile ilişkisi olduğunu açıkladı. MOIS, İran büyükelçiliklerinde konuşlandırılmış olan ve diplomat kisvesi altında faaliyet gösteren bir ajanlar ağı aracılığıyla İran içindeki rejim muhaliflerini ve yurtdışındaki rejim karşıtı aktivistleri izliyor ve takip ediyor. ARCYBER, İranlı grubun dünyanın dört bir yanındaki bilgisayarlara sızmak için kullandığı yazılım 'kodlarının' örneklerini yayınladı. Birçok uzman, İran'ın muhaliflerini ve rakiplerini nerede olurlarsa olsunlar gözetlemek amacıyla başta Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) olmak üzere İran güvenlik birimleriyle bağlantılı siber casusluk ve siber saldırılar gerçekleştirmek üzere birçok ekip hazırladığını ve eğittiğini düşünüyor. İki gün önce İsrail, İranlı bir casus grubu tespit ettiğini ve grubun birkaç bin dolar karşılığında İsrail hakkında bilgi toplamak için yurtdışındaki ajanlar aracılığıyla işe alınan İran kökenli 4 Yahudi kadını içerdiğini bildirdi.
Buna ilaveten CISA yaygın bir şekilde tespit edilen taktikler, teknikler ve işlemler de dahil olmak üzere, Rus devleti gözetimindeki yeni siber operasyonların, çok sayıda ABD tesisini hedef almaya çalıştığını belirterek dikkatli olunması çağrısında bulundu. CISA, federal güvenlik kurumları arasındaki ortak anlaşmanın ardından siber güvenlik topluluğunun Rus devleti, diğer gruplar ve bilgisayar korsanları tarafından yapılan siber tehditlerin oluşturduğu riskleri azaltmasına yardımcı olmak için farkındalık rolünü üstlendiğini belirtti.



ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
TT

ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan'da kendi ifadesiyle ‘Başkan Trump'ın sabrına bağlı’ sınırlı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Barrack, New York'ta düzenlediği ve Şarku’l Avsat'ın da davet edildiği basın toplantısında şunları söyledi: “Trump sabrıyla tanınsa da bu sabır sınırsız değil. Lübnan'ı çok seviyor ve belki de Dwight Eisenhower'dan bu yana hiçbir ABD başkanı bu sevgiyi göstermemiştir. Bu ülkeye yönelik samimi takdirlerini ifade etti. Ancak Lübnanlılar harekete geçmeli. Bu fırsatı değerlendirmek zorundalar. Aramızda bir etkileşim var, bu nedenle zaman zaman biraz hayal kırıklığına uğrasam da iyimserim.”

Hizbullah'ın silahları konusunda Barrack, kabine içinde ve üç başkan (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) arasında bir uzlaşmaya varılırsa ve Hizbullah ağır silahlarını yavaş yavaş bırakmayı kabul ederse bunun bir başlangıç olacağını söyledi. Barrack sözlerini şöyle sürdürdü: “Lübnan'da herkes hafif silahlar taşıyor ama burada söz konusu olan İsrail'i etkileyebilecek silahlar. Bu desteklenmesi gereken bir süreç ve Lübnan ordusunun silah toplama işini yapabilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Sorun şu ki orduya bir süredir ödeme yapılmıyor ve bu da engellerden biri. Tüm bu unsurların aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Lübnanlılar arasında büyük saygı gören Lübnan ordusunun silahların nasıl iade edileceği ve bir iç savaşa yol açmadan nasıl toplanacağı konusunda Hizbullah ile yumuşak bir müzakere yürütmesi için güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu silahlar yeraltı garajlarında, mahzenlerde ve evlerin altında saklanıyor.”

Barrack, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olarak gecikmesinin sebebinin iç savaş korkusu olduğuna inanıyor.

ABD elçisi, Suriye ile İsrail arasındaki herhangi bir normalleşmenin doğal olarak Lübnan, İsrail, Irak ve nihayetinde İsrail arasında da normalleşmeyi gerektireceğini belirtti. Barrack, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, İsrail'in düşman olmadığını ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için İsrail'le görüşmeye ve müzakereye açık olduğunu söylerken tutumunda netti. Bu süreç diğer komşu ülkelerde olduğu gibi kademeli adımlarla başlayacak” ifadelerini kullandı.

Barrack, “Başkan Trump'ın İran'ın bombalanmasına verdiği destek gibi attığı cesur adımlar kısa vadeli de olsa bir fırsatı temsil ediyor. Çünkü İran, Hamas, Hizbullah ve Husiler şu anda geçici bir geri çekilme durumunda. Geri kalan ülkelerin kendilerini yeniden tanımlama şansı var” dedi ve kararın kendilerine bağlı olduğunu vurguladı. Barrack, “Bu adımların zaten atılmakta olduğuna ve herkesin bu yönde ilerlemek için sorumlulukla hareket ettiğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.