İran bağlantılı bilgisayar korsanları ABD ve bölge ülkelerini hedef alıyor

İnternet sitelerine yapılan siber saldırıların bir görüntüsü (Reuters)
İnternet sitelerine yapılan siber saldırıların bir görüntüsü (Reuters)
TT

İran bağlantılı bilgisayar korsanları ABD ve bölge ülkelerini hedef alıyor

İnternet sitelerine yapılan siber saldırıların bir görüntüsü (Reuters)
İnternet sitelerine yapılan siber saldırıların bir görüntüsü (Reuters)

ABD siber güvenlik birimleri, ülkenin İran, Rusya, Çin ve hatta Kuzey Kore tarafından daha fazla ‘yenilikçi’ siber saldırıya maruz kalma olasılığına ilişkin uyarılarını tekrarladı. ABD Ordusu Siber Komutanlığı (ARCYBER), İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı'na (MOIS) bağlı ‘bilgisayar korsanlarından’ oluşan yeni bir grup gözlemlediğini ve kullandığı yeni yöntemlerle ilgili pek çok bilgi elde ettiğini duyurdu.
ABD Savunma Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı da dahil olmak üzere çeşitli bakanlıklara bağlı birimleri içine alan ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA), Rus bilgisayar korsanları gruplarının bir ‘saldırı akını’ gerçekleştirmeye hazırlandığını tespit ettiğini bildirdi. ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile yaptığı ortak açıklamada CISA, söz konusu Rus gruplarının bu yıl ABD’nin siber altyapısına saldırırken kullanacakları yeni yöntemleri açığa çıkardığını belirtti.
ARCYBER yaptığı açıklamada, kurbanların ağlarına erişmek için kullanılan İran ile bağlantılı bir dizi açık kaynaklı araç ve yazılım tespit ettiği bilgisini paylaştı.
ARCYBER, İran ile bağlantılı bilgisayar korsanı grubunun 'MuddyWater' olarak bilindiği, Orta Doğu ülkeleri, ABD ve bazı Avrupa ülkelerini hedef aldığı ve MOIS ile ilişkisi olduğunu açıkladı. MOIS, İran büyükelçiliklerinde konuşlandırılmış olan ve diplomat kisvesi altında faaliyet gösteren bir ajanlar ağı aracılığıyla İran içindeki rejim muhaliflerini ve yurtdışındaki rejim karşıtı aktivistleri izliyor ve takip ediyor. ARCYBER, İranlı grubun dünyanın dört bir yanındaki bilgisayarlara sızmak için kullandığı yazılım 'kodlarının' örneklerini yayınladı. Birçok uzman, İran'ın muhaliflerini ve rakiplerini nerede olurlarsa olsunlar gözetlemek amacıyla başta Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) olmak üzere İran güvenlik birimleriyle bağlantılı siber casusluk ve siber saldırılar gerçekleştirmek üzere birçok ekip hazırladığını ve eğittiğini düşünüyor. İki gün önce İsrail, İranlı bir casus grubu tespit ettiğini ve grubun birkaç bin dolar karşılığında İsrail hakkında bilgi toplamak için yurtdışındaki ajanlar aracılığıyla işe alınan İran kökenli 4 Yahudi kadını içerdiğini bildirdi.
Buna ilaveten CISA yaygın bir şekilde tespit edilen taktikler, teknikler ve işlemler de dahil olmak üzere, Rus devleti gözetimindeki yeni siber operasyonların, çok sayıda ABD tesisini hedef almaya çalıştığını belirterek dikkatli olunması çağrısında bulundu. CISA, federal güvenlik kurumları arasındaki ortak anlaşmanın ardından siber güvenlik topluluğunun Rus devleti, diğer gruplar ve bilgisayar korsanları tarafından yapılan siber tehditlerin oluşturduğu riskleri azaltmasına yardımcı olmak için farkındalık rolünü üstlendiğini belirtti.



İran: Füze programımız savunma amaçlıdır ve müzakere konusu değildir

Tahran'da düzenlenen askerî geçit töreninde görülen İran balistik füzeleri (Arşiv – Reuters)
Tahran'da düzenlenen askerî geçit töreninde görülen İran balistik füzeleri (Arşiv – Reuters)
TT

İran: Füze programımız savunma amaçlıdır ve müzakere konusu değildir

Tahran'da düzenlenen askerî geçit töreninde görülen İran balistik füzeleri (Arşiv – Reuters)
Tahran'da düzenlenen askerî geçit töreninde görülen İran balistik füzeleri (Arşiv – Reuters)

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi bugün yaptığı açıklamada, İran’ın füze programının savunma amaçlı olduğunu ve müzakere edilemeyeceğini belirtti.

Bekayi, “İran'ın saldırganları caydırmak için tasarlanmış savunma yetenekleri hakkında hiçbir koşulda tartışma yapılmasına yer yoktur” dedi.

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan İran’ın balistik füze programındaki herhangi bir genişlemenin hızlı bir müdahaleyi gerektirebilecek bir tehdit oluşturduğunu belirten bir brifing alması bekleniyor.

sdf
İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), ülkenin güneyindeki Hürmüz Boğazı'nda düzenlenen askeri tatbikat sırasında füze ateşledi. (EPA)

İsrailli güvenlik kaynakları, İran’ın nükleer programını yeniden canlandırma yönünde adımlar atmaya başladığına dair bir dizi işaret bulunduğunu, ancak uranyum zenginleştirmeyi henüz yeniden başlatmadığını açıkladı. Şarku’l Avsat’ın Maariv gazetesinden aktardığına göre, son haftalarda İsrail ve ABD’nin önceki saldırılarında tahrip edilen nükleer reaktörler çevresinde sürekli bir hareketlilik gözlemleniyor.

Kaynaklar, ayda ortalama 3 bin balistik füze üretimi için yoğun çabalar sarf edildiğini belirtti. Bu füzeler eski nesil ve düşük isabetli olmasına rağmen, hedeflerine ulaşanlar ciddi yıkıma yol açabiliyor.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ise dün yaptığı açıklamada, Tahran’ın ‘yeni bir saldırı olasılığını göz ardı etmediğini’, ancak ülkenin ‘tam anlamıyla ve öncesine göre daha fazla’ hazır olduğunu belirtti. Arakçi, bu hazırlığın amacının savaşı önlemek olduğunu, savaş istemek olmadığını vurguladı ve İran’ın haziran ayındaki saldırılarda zarar gören altyapıyı yeniden inşa ettiğini kaydetti.

fgt
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve ekibi, 12 Nisan'da Maskat'ta Amerikan heyetiyle yapılan dolaylı görüşmelerin ardından gerçekleştirilen ilk tur görüşmelerin arasında (Arşiv – AFP)

Nükleer tesislerine yönelik saldırılardan önce İran, uranyumu yüzde 60 oranında zenginleştiriyordu. Bu oran, askeri kullanım seviyesine yakın kabul ediliyor. UAEA, savaşın başlaması sırasında İran’ın yaklaşık 441 kilogram bu düzeyde zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğunu bildirmiş, ancak 13 Haziran’dan bu yana stokları doğrulamanın mümkün olmadığını açıklamıştı.

Batılı ülkeler, bu seviyede zenginleştirmenin sivil bir ihtiyaç olmadığını savunurken, UAEA İran’ın yüzde 60 oranında uranyum zenginleştiren, nükleer silaha sahip olmayan tek ülke olduğunu belirtiyor.


Moskova'daki patlamada bir Rus generali öldü

Moskova'nın genel görünümü (Arşiv- Reuters)
Moskova'nın genel görünümü (Arşiv- Reuters)
TT

Moskova'daki patlamada bir Rus generali öldü

Moskova'nın genel görünümü (Arşiv- Reuters)
Moskova'nın genel görünümü (Arşiv- Reuters)

Soruşturma komitesinin bugün yaptığı açıklamaya göre, Moskova'da arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu bir Rus ordusu generali öldü.

Komite, Rus Ordusu Genelkurmay Başkanlığı Operasyonel Eğitim Direktörlüğü Başkanı Fanil Sarvarov'un ölümünü bildirdi. Komite, soruşturulan hipotezlerden birinin, patlayıcı cihazın Ukrayna istihbarat servisleri tarafından yerleştirilmiş olabileceğini öne sürdüğünü belirtti.


Beyaz Saray: Ocak ayından bu yana 235 milyar dolar gümrük vergisi toplandı

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray'da gümrük tarifeleri listesini açıkladı (Arşiv- Reuters)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray'da gümrük tarifeleri listesini açıkladı (Arşiv- Reuters)
TT

Beyaz Saray: Ocak ayından bu yana 235 milyar dolar gümrük vergisi toplandı

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray'da gümrük tarifeleri listesini açıkladı (Arşiv- Reuters)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray'da gümrük tarifeleri listesini açıkladı (Arşiv- Reuters)

Beyaz Saray dün yaptığı açıklamada, ABD Hazine Bakanlığı'nın bu yılın başından beri 235 milyar dolar gümrük vergisi topladığını belirtti.

Bu iddia, Beyaz Saray'ın resmi YouTube kanalında yayınlanan ve "MAGA 2025 zaferleri" listesini içeren bir Noel canlı yayınında dile getirildi.

Yayın ayrıca, Başkan Donald Trump yönetiminin göçmenlik politikası ve fentanil kriziyle mücadele çabaları gibi diğer iddia edilen başarılarını da vurguladı.

Canlı yayında açıklanan gümrük gelir rakamları, Trump yönetiminin daha önce bildirdiği miktardan biraz daha yüksek.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Teşkilatı geçen hafta, Trump'ın 20 Ocak'taki göreve başlamasından (20 Aralık) bu yana toplanan gümrük gelirleri ikinci aşama, geçen ay ve 15 Aralık itibarıyla toplamda 200 milyar doların biraz üzerinde gerçekleşti.

 Ancak toplam rakam beklentilerin altında kaldı; ABD Hazine Bakanı Scott Bessent temmuz ayında yıl sonuna kadar 300 milyar dolara ulaşacağını tahmin etmişti.

ABD Yüksek Mahkemesi şu anda Trump tarafından uygulanan gümrük vergilerinin yasallığını inceliyor.

Özellikle mahkeme, Trump'ın 1977 Acil Durum Yönetmelikleri uyarınca Kongre onayı olmadan tek taraflı olarak gümrük vergisi uygulayıp uygulayamayacağını inceliyor.

Kongreden önce alt mahkemeler, çeşitli şirketlerin ve ABD eyaletlerinin şikayetleri üzerine bu politikayı engellemişti.

Göreve geldikten sonra Trump, fentanil gibi uyuşturucular, yasadışı göç ve ticaret açığıyla ilgili endişeleri gerekçe göstererek birçok ülkeden gelen mallara gümrük vergisi uyguladı.

Yüksek Mahkeme'nin kararını ne zaman açıklayacağı henüz belli değil ve eğer Trump aleyhine karar verirse, mevcut ticaret anlaşmalarını sorgulatabilir.