Irak Federal Mahkemesi, Meclis Başkanlığı Heyeti’nin görevini geçici olarak durdurdu

Federal Mahkeme iki milletvekilinin başvurusu üzerine Meclis Başkanlığı Heyeti’nin görevini geçici olarak durdurdu.

Irak Federal Mahkemesi, Meclis Başkanlığı Heyeti’nin görevini geçici olarak durdurdu
TT

Irak Federal Mahkemesi, Meclis Başkanlığı Heyeti’nin görevini geçici olarak durdurdu

Irak Federal Mahkemesi, Meclis Başkanlığı Heyeti’nin görevini geçici olarak durdurdu

Irak Federal Mahkemesi dün (perşembe) Irak Meclis Başkanlığı Heyeti (Meclis Başkanı ve iki yardımcısının) görevini geçici olarak durdurma kararı aldı. Başkanlık Heyeti pazar günü düzenlenen ilk meclis oturumunda yapılan oylama ile seçilmişti. Mahkeme kararı, Milletvekilleri Basim Haşşan ve Mahmud Davud’un başvurularının ardından geldi. İki milletvekilinin avukatları, ilk meclis oturumunda Başkanlık Heyeti’nin seçildiği oylamanın “meclis tüzüğüne ve anayasaya aykırı” şekilde gerçekleştiğini iddia etti. Mahkeme, bu başvuru üzerine itirazcıların açtığı dava sonuçlanıncaya dek Meclis Başkanlığı Heyeti’nin çalışmasını durdurma kararı verdi.
Federal Mahkeme’nin daha önceki dört seçim turunda böyle bir karar verdiği görülmemişti.
Federal Mahkeme’nin yapılan itiraz başvurusunu kabul etmesi halinde Meclis Başkan Heyeti’nin yeniden seçilmesiyle ilgili farklı görüşler mevcut. Mahkeme’nin konuyla ilgili vereceği kararı geciktirmesinin cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili anayasanın ön gördüğü üç haftalık sürede ve daha sonra başbakanlık seçiminde gecikmelere sebep olmasından endişe ediliyor.
Irak Şeffaflık Kurumu eski hâkimi Rahim el-Ukayli, Federal Mahkeme’nin ilk meclis oturumunda yapılan oylamayı iptal etmesine ihtimal vermediğini söyledi. Şarku’l Avsat’a konuşan Ukayli, “Bu bir yargı kararı değil ve ilk meclis oturumuyla ilgili anayasal ve meşru bir karar da değil. Ancak ilk oturumun anayasaya uygunluğu ve meşruiyeti inceleninceye kadar (görevleri) durdurulacak” dedi.
Ukayli, konuşmasının devamında şunları kaydetti:
“Kararın doğrudan ve dolaylı etkileri olur. Doğrudan etkisi, ilk meclis oturumunun ikinci yarısının anayasaya uygun olmadığına ilişkin itiraz davası karara bağlanıncaya dek Meclis’in tüm yasama, denetleme ve yürütme yetkilerinin durdurulmasıdır. Dolaylı etkisi ise cumhurbaşkanı seçimi, başbakana hükümet kurma görevi verilmesi ve sonrası için anayasada belirtilen sürelerin devre dışı bırakılmasıdır. Mahkeme, birinci oturuma karşı yapılan itirazın anayasaya uyumluluğunu incelemek ve daha sonra oturumun geçerli olduğuna veya anayasaya uymadığına karar vermek amacıyla birinci oturumda seçilen Meclis Başkanlığı’nın çalışmalarını durdurdu. Bu türden davaların 10-15 gün içinde hızlıca ve acilen tamamen sonuçlandırılması gerekir. Federal Mahkeme’nin Meclis’in yaptığı faaliyetlerin anayasaya uygunluğunu inceleme yetkisinin olmadığını düşünüyorum. Mahkeme Meclis’ten çıkarılan yasaların ve tüzüklerin anayasaya uygunluğunu inceleme yetkisine sahip.”
Federal Mahkeme’ye başvuruda bulunan iki milletvekilinden biri Basim Haşşan, yaptığı açıklamada, “Mahkeme’nin ilk oturumda çıkan sonuçların üzerine inşa edilen tüm meclis faaliyetlerini durdurma kararı Meclis faaliyetlerinin anayasaya uygun hale getirme yolunda atılmış büyük bir adımdır” dedi.
Bir önceki yasama döneminde Haşşan ile mevcut Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi arasında ciddi tartışmalar yaşanmıştı. Haşşan 2020’de açtığı davayı kazanarak milletvekilliği görevine geri dönmüş ancak Halbusi ve Yardımcısı Hasan Kerim Haşşan’ı Meclis salonuna almamakta ısrar etmişti. Bu durum yasalara ve mahkeme kararına açıkça aykırılık teşkil ediyordu. ABD vatandaşlığı bulunan avukat ve aktivist Haşşan, pazar günü düzenlenen ilk meclis oturumunda “Halbusi’yi suçlayan belgeleri” meclise sunarak, bu belgelerin onun yeniden meclis başkanı seçilmesine engel teşkil ettiğini söyledi. Ancak Haşşan’ın sunduğu belgeler dikkate alınmadı.



Gazze ateşkesi: Müzakereler üçüncü gününe girdi… Henüz bir gelişme yok

İsrail'in Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki el-Bureyc Mülteci Kampı’nda yerlerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı bir okula düzenlediği saldırının yol açtığı yıkımı inceleyen Filistinliler (AFP)
İsrail'in Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki el-Bureyc Mülteci Kampı’nda yerlerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı bir okula düzenlediği saldırının yol açtığı yıkımı inceleyen Filistinliler (AFP)
TT

Gazze ateşkesi: Müzakereler üçüncü gününe girdi… Henüz bir gelişme yok

İsrail'in Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki el-Bureyc Mülteci Kampı’nda yerlerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı bir okula düzenlediği saldırının yol açtığı yıkımı inceleyen Filistinliler (AFP)
İsrail'in Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki el-Bureyc Mülteci Kampı’nda yerlerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı bir okula düzenlediği saldırının yol açtığı yıkımı inceleyen Filistinliler (AFP)

Gazze Şeridi'ndeki ateşkes müzakereleri hakkında bilgi sahibi bir kaynak bugün yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında Doha'da yapılan dolaylı görüşmeler üçüncü gününe girerken ‘şu ana kadar herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini’ söyledi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla AFP'ye konuşan kaynak, “Şu ana kadar bir ilerleme kaydedilmedi. Katar'ın başkentinde görüşmeler devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Hamas ve İsrail heyetleri arasındaki dolaylı müzakereler, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması amacıyla bugün erken saatlerde Doha'da yeniden başladı.

AFP'ye konuşan Filistinli bir kaynak, ‘Mısırlı ve Katarlı arabulucuların huzurunda iki taraf arasındaki dolaylı müzakerelerin bu sabah Doha'da önerinin uygulanmasına yönelik mekanizmalar üzerinde devam ettiğini’ söyledi. Kaynak, müzakerelerin ‘İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesi, yardım girişi ve ateşkes mekanizmalarının görüşülmesine odaklandığını’ belirtti.

Müzakereleri ‘zor’ olarak nitelendiren kaynak, “Hamas bir anlaşmaya varma konusunda ciddi. ABD tarafının ateşkes anlaşmasına varılması ve esirlerin takas edilmesi için İsrail'e baskı yapacağını umuyoruz” dedi.

Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bilgi sahibi kaynaklara göre, arabulucuların iki tarafa ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un önerisine dayanan yeni bir teklif sunmasının ardından pazar akşamı Katar'da ateşkes anlaşmasına varılması amacıyla iki taraf arasında yeni bir dolaylı müzakere turu başladı.