Uluslararası örgütler, Libya’da göçmenlere kötü muameleyi kınadı

Libya sahil güvenliği, daha önce düzenlenen bir operasyonda 191 göçmeni boğulmaktan kurtardı (Libya Donanması)
Libya sahil güvenliği, daha önce düzenlenen bir operasyonda 191 göçmeni boğulmaktan kurtardı (Libya Donanması)
TT

Uluslararası örgütler, Libya’da göçmenlere kötü muameleyi kınadı

Libya sahil güvenliği, daha önce düzenlenen bir operasyonda 191 göçmeni boğulmaktan kurtardı (Libya Donanması)
Libya sahil güvenliği, daha önce düzenlenen bir operasyonda 191 göçmeni boğulmaktan kurtardı (Libya Donanması)

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Libya’daki düzensiz göçmenlerin çoğunluğunun, sağlık hizmetleri eksikliğinden şikayetçi olduğunu belirtirken, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü, başkent Trablus’ta bir sokakta başka bir ülkeye yerleştirilmelerini talep ederek düzenledikleri barışçıl bir gösteri sırasında tutuklanan 600 göçmenin içinde bulunduğu trajik koşullarından bahsetti.
Uluslararası Göç Örgütü yayınladığı son raporda, Libya şehirlerinde 620 binden fazla düzensiz göçmenin yaşadığını açıkladı. Örgüt’e bağlı bir ekibin görüştüğü göçmenlerin dörtte üçünden fazlasının, acil servislerde dahil olmak üzere sağlık hizmetlerine erişimlerinin sınırlı veya hiç olmadığını söylediği aktarıldı.
Örgüt, göçmenlerin yüzde 78’inin, sağlık hizmetlerine sınırlı veya hiç erişimi olmadığını, yüzde 84’ü için ise sağlık hizmetlerine erişiminin önündeki en büyük engelin tedavi masraflarını karşılayamamaları olduğunu belirtti.
Batı Libya’daki sahil güvenliği devriyeleri, Avrupa’ya ulaşmak amacıyla yasadışı bir göçle Akdeniz üzerinden kaçan yüzlerce göçmeni genellikle geri getirmeyi başarıyor. Göçmenler daha sonra yetkililere teslim ediliyor ve göçmenlere özel gözaltı merkezlerine aktarılıyor. Uluslararası kuruluşlar söz konusu göçmen merkezlerinde insan yaşamına uygun en temel ihtiyaçların bile eksik olduğunu belirtiyor.
Diğer yandan, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün Libya Misyonu Başkanı Gabriel Ganshi, güvenlik güçlerinin barışçıl bir şekilde koruma ve ülkeden tahliye edilme talebinde bulunarak gösteri yapan sığınmacı, mülteci ve göçmenlerden 600 kişiyi, tutukladığını söyledi.
Tutuklanan göçmenler aylardır Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) Trablus’taki eski ofisinin önünde oturma eylemi yapıyorlardı. Ancak güvenlik güçleri 10 Ocak’ta bir baskın düzenleyerek onları tutukladı. Libya’daki Norveç Mülteci Konseyi Direktörü Dax Roque, Aralık ayından bu yana kapalı olan UNHCR merkezinin önünde göçmenlere yapılan müdahaleyi “Merkezin önündeki göçmenlerin eylemleri sırasında kullandığı çadırların yakıldığı bir şiddet olayı” olarak tanımladı.
Libya’daki Sınır Tanımayan Doktorlar heyeti dün yayınladığı raporda, yüzlerce göçmen, mülteci ve sığınmacının aşırı kalabalık hapishanelerde tutulduğu ve temel yaşam şartlarından yoksun kaldıkları açıklandı. Gabriel Ganshi Sınır Tanımayan Doktorlar ekiplerinin tutuklulara sağlık hizmetleri ve psikolojik yardım sunmak için Ayn Zara mülteci merkezine haftalık düzenledikleri ziyaretlerde, bıçak yarası, darp izi veya morlukları olan hastaları tedavi ettiklerini vurguladı.
Ekipler aynı zamanda, baskınlarda darp gören, istismara uğrayan ve çocuklarından ayrılan göçmenlere yardım ediyorlar.
Amsterdam’da Sınır Tanımayan Doktorlar Operasyon Yönetimi’nde Operasyon Direktörü olan Ellen van der Velden, şu anda Libya’da bulunan tüm düzensiz göçmenlerin gözaltına alındığı göz önüne alındığında, bu olayın sadece, göçmenlerin keyfi tutuklamalara maruz bırakıldığı gerçeğini yansıtmakla kalmayıp, göçmenlerin koruma ve güvenliği sağlama suçlamasıyla tutuklanmalarını ve nasıl insancıl hukuka aykırı bir şekilde tutulduklarını da gösterdiğini belirtti.
Ellen van der Velden, Libyalı yetkililere kitlesel tutuklamaları durdurma ve insani onurlarını etkilemeyen gözaltı alternatifleri bulma çağrısında bulundu.
Sınır Tanımayan Doktorlar, geçtiğimiz 12 ayda Ayn Zara’daki merkezine doktor ve sağlık ekipleri gönderdiğini, merkezde tutulan göçmen, mülteci ve sığınmacılara temel sağlık yardımı, psikolojik danışmanlık ve insani hizmetler yardımlar sunulduğunu söylüyor. Ayrıca, 10 Ocak’ta 68 tutukluya tedavi sağlandığını, hastalardan 7’sinin daha ileri tedavi için hastaneye sevk edildiğini ve 190 hasta için psikoloji seansları düzenlendiği açıklandı.



Libya’da Ulusal Birlik Hükümeti güçleri Trablus'ta İstikrarı Destekleme Birimi karargahını ele geçirdi

Libya'da silahlı unsurlar
Libya'da silahlı unsurlar
TT

Libya’da Ulusal Birlik Hükümeti güçleri Trablus'ta İstikrarı Destekleme Birimi karargahını ele geçirdi

Libya'da silahlı unsurlar
Libya'da silahlı unsurlar

Libya’nın başkenti Trablus'taki Ulusal Birlik Hükümeti’nin (UBH) Savunma Bakanlığı Ebu Selim bölgesinin tamamının kontrol altına alındığını duyurdu. İçişleri Bakanlığı da başkentin güneyindeki ve batısındaki vatandaşlara ‘devam eden süreci yakından takip ettikleri’ belirterek güvence verdi. Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, bölgede kontrolün sağlandığı ve güvenlik güçlerinin durumu kontrol altına almak için çaba sarf ettiklerini açıkladı.

Bakanlık tarafından bu sabah yapılan açıklamada askeri operasyonun başarıyla tamamlandığı belirtilirken güvenliğin ve istikrarın devamını sağlamak için bölgedeki operasyonun tamamlanması için gerekli emirlerin verildiğini aktardı.

Libya'daki Birleşmiş Milletler Destek Misyonu (UNSMIL), Trablus’ta kötüleşen güvenlik durumundan ve sivillerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde ağır silahlarla çatışmaların yoğunlaşmasından duyduğu ciddi endişeyi dile getirdi. UNSMIL dün gece geç saatlerde yaptığı açıklamada, tüm taraflara çatışmalara derhal son vermeleri ve sükûneti yeniden tesis etmeleri çağrısında bulundu. Sivillere ve sivil nesnelere yönelik saldırıların ‘savaş suçu’ anlamına gelebileceği uyarısında bulunan UNSMIL, toplumun önde gelen isimlerinin ve liderlerinin durumu yatıştırmaya yönelik çabalarını desteklediğini yineledi.

UBH’ye bağlı güçlerin başkentteki İstikrarı Destekleme Birimi karargahının büyük bir bölümünü ve bu birimi destekleyen İç Güvenlik Birimi'nin karargahını ele geçirdiğini gösteren görüntüler ve gelen haberler eşliğinde Trablus'un farklı mahallelerinden çatışma sesleri duyulmaya devam ediyor.

Güvenlik birimlerinin bazı liderleri arasında yapıldığı söylenen ve karşılıklı çatışmaların başlamasıyla sonuçlanan müzakereler sırasında dün akşam İstikrarı Destekleme Biriminin lideri Abdulgani el-Kikli’nin Trablus'un güney banliyölerindeki et-Tekbali Kampı’nda bulunan 444’üncü Tugay karargahında esrarengiz bir şekilde öldürüldü.

Kikli'nin ölüm haberinin ardından UBH’ye bağlı ordu ve güvenlik güçleri, İstikrarı Destekleme Birimi’nin şehrin çeşitli mahallelerindeki ve banliyölerindeki karargahlarına ani bir saldırı düzenledi. Bu operasyonu şehrin 80 kilometre güneydeki Garyan ilçesinde bulunan İstikrarı Destekleme Birimi karargahını kontrol altına alma girişiminin takip etmesi bekleniyor.

Öte yandan yaralı sayısına ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken UBH Sağlık Bakanlığı tüm hastanelerden ve tıp merkezlerinden hazırlık seviyelerini arttırmalarını ve herhangi bir acil durumla başa çıkmak için azami hazırlığı sağlamalarını istedi. Çatışmaların nedeniyle Trablus Büyükşehir Belediyesi ve Trablus Üniversitesi, durum sakinleşene kadar eğitime ve sınavlara ara verildiğini duyurdu.