Yemen’de 'Mutlu Yemen'in Özgürlüğü Operasyonu' memnuniyet yarattı

Husi karşıtı güçler, milislerin Bayhan’daki yenilgisinin ardından ilerleyişine devam ediyor. (AFP)
Husi karşıtı güçler, milislerin Bayhan’daki yenilgisinin ardından ilerleyişine devam ediyor. (AFP)
TT

Yemen’de 'Mutlu Yemen'in Özgürlüğü Operasyonu' memnuniyet yarattı

Husi karşıtı güçler, milislerin Bayhan’daki yenilgisinin ardından ilerleyişine devam ediyor. (AFP)
Husi karşıtı güçler, milislerin Bayhan’daki yenilgisinin ardından ilerleyişine devam ediyor. (AFP)

Amalika Tugayları, Yemen'in Ma'rib vilayetine bağlı Harib bölgesini Husi milislerinin elinden kurtarmak için harekete geçti. Saha kaynaklarının Şarku'l Avsat'a aktardığına göre tugaylar, Marib'in güneyinde, Harib ve Cuba'ya doğru ilerleyen Ulusal Ordu güçleriyle birleşti. Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mübarek'in BM Yemen Özel Elçisi Hans Grundberg ile yaptığı görüşmedeki açıklamalarına göre söz konusu gelişme Yemen hükümetinin, Husi milislerin barış çabalarına ve sivillere karşı şiddete devam etmekle suçladığı bir zamanda geldi.
Mutlu Yemen'in Özgürlüğü Operasyonu kapsamında tüm Yemen birlikleri tarafından katılım gösterilen çatışmalara dün Arap Koalisyonu uçaklarının yoğun hava saldırıları eşlik etti. Koalisyon tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda 330 Husi milisi öldü, onlarca askeri araç imha edildi.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA tarafından Twitter’dan paylaşılan bilgilere göre Koalisyon, Marib'de 24 saat içinde milislere yönelik 36 operasyon gerçekleştirdi. Söz konusu operasyonlarda 250'den fazla terörist öldürülürken 22 askeri araç da imha edildi.
Arap Koalisyonu El-Beyda vilayetinde de24 saat içinde 12 operasyon düzenledi. 80’den fazla teröristin öldürüldüğü operasyonlarda 7 askeri aracın imha edildiği bilgisi verildi.
Yapılan açıklamalarda Amalika Tugayları’nın el-Bayda'nın doğu eteklerine ulaştığı kaydedildi.
Koalisyon Marib'de milislere yönelik 31 operasyon düzenlediğini bildirdiği açıklamasında 220’nin üzerinde teröristin öldürüldüğünü, 18 askeri aracın da imha edildiğini duyurdu. Komşu el-Bayda vilayetinde de aynı gün gerçekleştirilen 22 operasyonda 120'den fazla terörist milisin öldürüldüğü, 13 askeri aracın da imha edildiği kaydedildi.
Amalika Tugayları Cuma günü Harib'de Husi milislerinin üç liderinin öldürüldüğünü duyurdu. Söz konusu liderlerin isimlerinin Abdulfettah el-Bahri, Ahmed Salim el-Heddar ve Talib Muhsin eş-Şerif olduğu bilgisi paylaşıldı.

Avad-Grundberg görüşmesi
Resmi kaynakların aktardığına göre Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mübarek, BM Yemen Özel Elçisi Hans Grundberg ile cuma günü yaptığı telefon görüşmesinde Yemen sahasındaki son gelişmeleri tartıştı.
Saba haber ajansının bildirdiğine göre Yemen Dışişleri Bakanı, yerinden edilmiş 2 milyonun üzerinde insan da dahil olmak üzere Husi milislerin iki yıldan daha uzun süre boyunca sürekli devam ettiği barbarca saldırılarla karşı karşıya kalan Marib kentindeki insani durum hakkında Grundberg’e bilgi verdi.
Bakan ayrıca isyancı milislerin elinden kurtarılan Şebve vilayetinin ilçelerindeki durumu normalleştirme çabalarına da değindi. Ajansın aktardığına göre Avad bin Mübarek şu ifadeleri kullandı:
“Husi milisleri çok ileri gitti ve halen tüm barış çağrılarını reddediyorlar. Savaşı sona erdirmeyi ve barış yoluna geri dönmeyi amaçlayan tüm uluslararası ve bölgesel girişimleri engelliyorlar.”
Yemenli Bakan, Yemen hükümetinin barış çabalarını destekleme, savaşı sona erdirme ve Yemenlilerin acılarına son verme konusundaki isteğini ve adımların onaylanmış üç referans doğrultusunda atıldığını yineledi.
Yemenli kaynakların aktardığına göre Grundberg de açıkamasında “Diyaloga dayalı siyasi çözüm adil ve sürdürülebilir bir barışın inşasının garantisi ve bu çabaların başarısında tüm tarafların iş birliği önemli” diye konuştu.
Yemenli taraflar, Husi milislerine karşı ardı ardına elde edilen zaferler ve bunun sonucunda resmi ve halk düzeyinde oluşan memnuniyetin yanı sıra Suudi Arabistan ve BAE liderliğindeki meşruiyeti destekleyen Arap Koalisyonu'nun oynadığı role övgüde bulundular.
Meşruiyet şemsiyesine bağlı taraflar, Mutlu Yemen'in Özgürlüğü Operasyonu’nu memnuniyetle karşıladılar ve bölgedeki İran yayılmacı projesine karşı büyük Arap savaşında birlik olmanın önemini vurguladılar. Taraflar ayrıca devleti yeniden inşa etme ve darbeyi sona erdirmek konularındaki ulusal hedefte oluşan birliğe dikkat çektiler.
Meşruiyet şemsiyesine bağlı taraflar, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye, meşru hükümete ve sorumlu makamlara ‘savaşın başarısı için orduya tüm lojistik gereksinimlerini sağlama, kazanılan zaferlerin akabinde, özellikle başta ordu ve güvenlik kurumları olmak üzere çeşitli merkezi ve yerel kurumlarda derin ve kapsamlı reformlar gerçekleştirme’ çağrısı yaptılar. Ayrıca ‘sorunları ortadan kaldırılma, eksiklikleri giderme, ortak çalışma ve mutabakatı yeniden sağlama, içerinin güvenini ve dışarının saygısını kazanacak şekilde meşruiyeti yeniden tesis etme’ yönündeki taleplerini aktardılar.
Meşru yönetime bağlı tarafların açıklamasında ‘parti farklılıklarını ve rekabetlerini bir kenara bırakma ve küçük bölgesel ve mezhepçi projelerden vazgeçme’ çağrısı da yinelendi.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP