Mısır Dünya Gençlik Forumu’nda girişimciliğin ve teknolojinin önemi vurgulandı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi etkinliğin ‘kalıcı bir diyalog platformuna’ dönüştürülmesiyle yetkilendirildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Dünya Gençlik Forumu’nun kapanış töreninde konuşma yaptı. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Dünya Gençlik Forumu’nun kapanış töreninde konuşma yaptı. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Mısır Dünya Gençlik Forumu’nda girişimciliğin ve teknolojinin önemi vurgulandı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Dünya Gençlik Forumu’nun kapanış töreninde konuşma yaptı. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Dünya Gençlik Forumu’nun kapanış töreninde konuşma yaptı. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Her yıl Mısır hükümeti himayesinde düzenlenen, küresel çaptaki Dünya Gençlik Forumu (WYF) bu yıl Sina bölgesinin güneyinde yer alan Şarm eş-Şeyh şehrinde, dört oturum ile gerçekleştirildi. Forum, girişimciler, gelişen projeler ve teknoloji için küresel önemde bir etkinlik olarak nitelendirildi.  Ayrıca dünya gençliğinin interaktif diyalogu için kalıcı bir platform olmasının hedeflendiği bilgisi verildi.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, 10-13 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen forumu, dünya gençlerinin fikir ve yaratıcılıkları vasıtasıyla barışı tesis etmenin yanı sıra sürdürülebilir kalkınma yönündeki vizyonlarını paylaşmak için gerçek bir fırsat olarak nitelendirdi.
Sisi, perşembe günü Şarm eş-Şeyh’te düzenlenen WYF’nin kapanış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının neden olduğu halihazırdaki küresel durum, dünyanın geleceği ve bu salgının insanların yaşamı üzerindeki yansımalarıyla ilgili cevap bekleyen pek çok soru kaçınılmaz olarak bu forumun da gündemi haline geldi."
Sisi, Mısır’ın adalet ve insan onurunu inşa etmek, geliştirmek ve başarmak isteyen modern bir sivil devlet olduğunu vurgulayarak, WYF’nin önemli bir müzakere platformu haline geldiğini, biçim ve içerik olarak her geçen yıl biraz daha geliştiğini vurguladı.
Sahne gösterileri, insanlık anıtı tasarımının ayrıntılarını öne çıkaran şarkı bölümleri, göz kamaştırıcı ışık gösterileri ve kısa belgesellere ek olarak İnsanlığı Canlandırma Anıtı'ndaki kapanış töreninde paraşütçülerin yere inerken çeşitli desenlerle yaptığı gösteri izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.
Anıttaki sanatçıların heykellerinin tasarım ve biçimlerinin yanı sıra kalp heykeli, yaşamın nabzının simgesi olması olarak tüm insanların ortak paydasını temsil etmesi açısından oldukça dikkat çekti.
Kapanış töreninde gösterilen bir filmde ise Güney Sina'daki dağlardan birinin yakınında inşa edilen ve özgün bir arka plana sahip olan; bilgi, medeniyet, kültür ve doğanın çeşitliliğini vurgulayan modern müze salonları ve çeşitli anıt binalar öne çıkarıldı.
WYF’nin kapanış töreninde konser ve şölenlerin yanı sıra Mısırlı takipçilerin ve medyanın Mısır uygarlığının ve turizminin tanıtımında önemli unsurlardan biri olarak gördüğü göz kamaştıran Sfenks Bulvarı’na övgüde bulunuldu.
Sisi, forumun sonunda, 2022 Sivil Toplum Yılı Bildirgesi ilanı, girişimciler, gelişmekte olan projeler ve küçük endüstriler için küresel bir merkez kurulması, Şarm el-Şeyh'teki İklim Zirvesi'ne katılmak için Mısırlı ve uluslararası gençlik gruplarının oluşturulması da dahil olmak üzere bir dizi karar yayınladı.
Bakanlar Kurulu da kalkınma ortaklarıyla kapsamlı bir vizyon hazırlamak, Mısır'da elde edilen kalkınma girişimlerinin Afrika’da devamlılığını sağlamak,  Mısır ve tüm dünya gençliği için sonuçları devlet kurumlarına sunulacak kalıcı bir interaktif diyalog platformunu etkinleştirmek, uluslararası su kaynakları konularında farkındalığı artırmak ve Mısır devletinin çatışma bölgelerinin bölgesel yeniden inşasına kapsamlı bir vizyon geliştirmek için uluslararası bir kampanya başlattı. Forumun yönetimine atamalar gerçekleştirdi.
Kapanış töreninde, dünyanın dört bir yanındaki onlarca sanatçı tarafından hazırlanan kalplere ev sahipliği yapan İnsanlığın Yeniden Canlanması Anıtı sergilendi. Anıtın tüm insanlık için güvenilir ve küresel önemde olan forumun tanıtımı önemine dikkat çekildi.
Forum yönetimine göre anıtın tasarımı, gerçek, iyilik ve güzellik gibi yüce insani değerlerden ilham alıyor.
Uluslararası arenadan uzman isimlerin ve yetkililerin gerçekleştirdiği konuşmaların ardından kilit önemde konularda somut sonuçlar elde etmek için düşüncelerde değişiklik yapmanın gerekliliğini vurgulayan bir belgesel gösterildi.
Törene katılan ülkeler arasında Avustralya, Ermenistan, İtalya, Nijerya, Kongo, Güney Afrika, Malavi, Zimbabve, İrlanda, Kamerun, Ürdün, Kuveyt ve Paraguay yer aldı.
WYF’nin söz konusu 4’üncü oturumunda devlet ve hükümet başkanlarının huzurunda, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas başkanlığında, Lübnan Başbakan Necib Mikati, Ürdün Veliaht Prensi Hüseyin bin 2. Abdullah ve çok sayıda bakan, büyükelçi ve uluslararası ve bölgesel kuruluşların yetkilileri de yer aldı. Önde gelen uluslararası isimlerin sanal olarak katıldığı etkinlikte Afrika, Avrupa, Asya, Kuzey Amerika ve Güney Amerika’dan, 196 ülkeden binlerce genç de yer aldı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası dünyanın geleceğine ilişkin tartışmalar forumun başlıca gündem maddesi olurken yoksulluk sorunları, çatışma sonrası yeniden yapılanma ve su kaynakları başlıkları da devlet liderlerinin ve katılımcıların vurgu yaptığı konular arasında yer aldı.



Rapor: Washington, Gazze'de Hamas'ın bulunmadığı bir ‘yeşil bölge’ kurulmasını istiyor

Hamas mensupları, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) çalışanlarını, ateşkes anlaşması kapsamında İsrail güçlerinin geri çekildiği ‘sarı hat’ içindeki bir bölgeye götürüyor. (Reuters)
Hamas mensupları, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) çalışanlarını, ateşkes anlaşması kapsamında İsrail güçlerinin geri çekildiği ‘sarı hat’ içindeki bir bölgeye götürüyor. (Reuters)
TT

Rapor: Washington, Gazze'de Hamas'ın bulunmadığı bir ‘yeşil bölge’ kurulmasını istiyor

Hamas mensupları, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) çalışanlarını, ateşkes anlaşması kapsamında İsrail güçlerinin geri çekildiği ‘sarı hat’ içindeki bir bölgeye götürüyor. (Reuters)
Hamas mensupları, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) çalışanlarını, ateşkes anlaşması kapsamında İsrail güçlerinin geri çekildiği ‘sarı hat’ içindeki bir bölgeye götürüyor. (Reuters)

ABD, Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki sınır hattının İsrail tarafında Filistinliler için konut inşa etme planlarını ilerletiyor. Şarku’l Avsat’ın Wall Street Journal’dan aktardığına göre, sahaya gönderilen ekipler alan temizliği çalışmalarına başladı. Söz konusu planla, Hamas’ın kontrolündeki bölgelerden sivillerin uzaklaştırılması hedefleniyor.

Bu girişim, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’ye ilişkin 20 maddelik barış planında öngörüldüğü gibi silahlı grubun etkisiz hale getirilmesi ve yetkilerden uzaklaştırılmasının yakın gelecekte gerçekleşmeyeceğine dair dolaylı bir kabul olarak değerlendiriliyor.

Alternatif güvenli alanlar

ABD, Gazze Şeridi’nin İsrail kontrolündeki bölgelerinde ‘alternatif güvenli alanlar’ oluşturmayı planlıyor. Bu bölgeler, Amerikalı yetkililer tarafından ‘yeşil bölge’ olarak adlandırılıyor.

İsrail’in güneyindeki Sivil-Askeri Koordinasyon Merkezi’nde, ABD ordusunun çok uluslu bir çaba ile savaş sonrası Gazze’de istikrar sağlamayı ve geleceğe yönelik planlar geliştirmeyi yürüttüğü bildirildi. Yetkililer, mühendis ekiplerinin yeni yerleşim yerlerinin planlarını hazırladığını, enkaz ve patlamamış mühimmatların temizlenmesi çalışmalarını yürüttüğünü belirtti. İnşaat süreci henüz başlamadı.

ABD’li yetkililere göre bu yerleşim alanları, savaş nedeniyle yerinden edilmiş Gazze sakinlerine geçici olarak konut, okul ve hastane imkânı sunmayı amaçlıyor. Yetkililer, bu toplulukların gelecekteki yeniden imar projeleri için bir model oluşturmasını ve Gazze halkını Hamas’ın kontrolündeki bölgelerden uzaklaştırmasını hedefliyor.

Hamas mensupları, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) çalışanlarını, ateşkes anlaşması kapsamında İsrail güçlerinin geri çekildiği ‘sarı hat’ içindeki bir bölgeye götürüyor. (Reuters)Hamas mensupları, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) çalışanlarını, ateşkes anlaşması kapsamında İsrail güçlerinin geri çekildiği ‘sarı hat’ içindeki bir bölgeye götürüyor. (Reuters)

Gazze'nin ikiye bölünmesi

İlk konutlar, İsrail saldırıları nedeniyle ağır hasar gören ve mayıs ayından bu yana İsrail'in tam kontrolü altında bulunan, Mısır sınırındaki Refah'ta inşa edilecek. İsrailli ve Amerikalı yetkililer, Refah planının henüz erken aşamalarda olduğunu söylediler.

Gazze Şeridi'nin kontrolü, Trump'ın arabuluculuğunda yapılan ateşkes anlaşması kapsamında ekim ayında kabaca ikiye bölündü. Filistinlilerin çoğu, Hamas'ın kontrolündeki batı yarısında yaşıyor. İsrail ise diğer yarısını kontrol ediyor.

Potansiyel bağışçılar, Hamas'ın kontrolünde bulunan bölgelerdeki yeniden inşa çalışmalarına fon sağlamayacağından, Hamas ortadan kaldırılana kadar yeniden inşa çalışmalarına başlamak için Amerikan önerisi muhtemelen tek yol. Bağışçılar, İsrail tarafındaki çalışmalara da fon sağlamayabilirler.

Ayrıca, yeni konut alanlarına sadece sivillerin girmesini ve Hamas'ın bu alanlara sızmamasını sağlamak için Gazze nüfusunun nasıl taranacağı sorusu da var.

İsrail ve Hamas, hareketin yaklaşık 100 mensubunun Refah'ın altındaki tünellerde saklandığını söylüyor. Bu güçler, ekim ayında ateşkesin başlamasından bu yana İsrail güçleriyle birkaç kez çatışmaya girdiler. Bölgede çatışma riski tamamen ortadan kalkmadan yeniden imar çalışmaları için güvenli bir ortam sağlanamayacak.

ABD ve Hamas, İsrail'e Hamas mensuplarının bölgeden ayrılmasına izin vermesi için baskı yaparken, İsrail onların teslim olmasını talep ediyor.

İsrail ordusu dün, 15 Hamas mensubunun Refah'ın doğusunda yeraltından çıktığını duyurdu. Altısını öldürdüğünü, beşini gözaltına aldığını ve diğer dördünü aradığını bildirdi. İsrail, ‘sarı hat’ olarak adlandırılan ve Gazze’yi bölen hattı asker, tank ve toprak setleriyle güçlendirdi; bu durum, bölgede bir süre kalmayı planladığını gösteriyor. Ordu ayrıca, hattın kendi tarafındaki gelişmeleri desteklemek için elektrik ve su altyapısı inşa ediyor.

Uluslararası güvenlik gücü

ABD ve müttefikleri, Gazze Şeridi’nde güvenliği sağlamak için uluslararası bir güç kurma çalışmalarını sürdürüyor. Bu hafta söz konusu plan, BM Güvenlik Konseyi’nden onay aldı. Ancak gücün görev tanımlarına ilişkin anlaşmazlıklar (silahsızlandırma ve uygulama yetkisi mi yoksa sadece barışı koruma rolü mü üstleneceği) oluşturulmasını zorlaştırıyor.

İsrailli yetkililere göre, gündeme gelen önerilerden biri, Hamas’a karşı olan ve İsrail tarafından desteklenen silahlı grupların yeni yerleşim alanlarının güvenliğini sağlaması. Bu grupların, Gazze’deki ‘yeşil bölge’ içinde yerleşim alanları kurmaya başladığı belirtiliyor. Farklı tahminlere göre, bu bölgede şimdiden yüzlerce, hatta birkaç bin sivil yaşamaya başlamış durumda.

Bu yerleşim yerlerinin ilki, Gazze savaşı sırasında İsrail kontrolündeki Refah'ta ortaya çıktı.

İsrail, Gazze savaşı sırasında Hamas karşıtı gruplarla güçlerini birleştirerek onlara silah ve mühimmat sağladı.Şarku'l Avsat'ın Wall Street Journal'den aktardığına göre, İsrail bu gruplara istihbarat da sağladı ve bazen Hamas saldırılarından korumak için müdahale etti.

Bir Amerikalı yetkiliye göre, ABD bu gruplarla Gazze’de çalışmayı planlamıyor. Yetkililer, Hamas’ın kontrol ettiği bölgelerin zamanla küçülmesini ve nihayetinde ortadan kalkmasını, güvenliğin ise uluslararası istikrar gücü ve Filistin polisi tarafından sağlanmasını umuyor. Trump’a bağlı Barış Konseyi ise sivil yönetim ve yeniden imar sürecini denetleyecek, nihayetinde yetki Filistin hükümetine devredilecek.

Ancak Hamas silah bırakmayı reddediyor ve ABD'nin Gazze vizyonuna karşı olduğunu, bunun Filistinlilerin siyasi haklarını zedelediğini savunuyor.


Hamas: Netanyahu'nun Gazze'de oldubitti dayatma girişimlerini reddediyoruz

Gazze Şeridi'nin merkezinden bakıldığında, İsrail ordusunun Nuseyrat'ın doğusunda gerçekleştirdiği bombardımanın ardından yükselen dumanlar görülüyor (AP)
Gazze Şeridi'nin merkezinden bakıldığında, İsrail ordusunun Nuseyrat'ın doğusunda gerçekleştirdiği bombardımanın ardından yükselen dumanlar görülüyor (AP)
TT

Hamas: Netanyahu'nun Gazze'de oldubitti dayatma girişimlerini reddediyoruz

Gazze Şeridi'nin merkezinden bakıldığında, İsrail ordusunun Nuseyrat'ın doğusunda gerçekleştirdiği bombardımanın ardından yükselen dumanlar görülüyor (AP)
Gazze Şeridi'nin merkezinden bakıldığında, İsrail ordusunun Nuseyrat'ın doğusunda gerçekleştirdiği bombardımanın ardından yükselen dumanlar görülüyor (AP)

Hamas, bugün yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin, Gazze Şeridi'ndeki ateşkeste varılan mutabakata aykırı yeni bir gerçeklik dayatma girişimlerini tamamen reddettiğini vurguladı.

Hamas açıklamasında, İsrail'in ihlallerinin artmasının, arabulucuları ve ABD yönetimini, ateşkes anlaşmasını baltalama girişimlerine karşı koyma sorumluluğuyla karşı karşıya bıraktığını belirtti.

Hamas, arabuluculara acilen müdahale etmeleri ve İsrail'in ateşkesi ihlallerini durdurması için baskı yapmaları çağrısında bulundu.


Irak, sınır şeridi boyunca "entegre savunma ağı"nın tamamlandığını duyurdu

7.Sınır Tugayı'na bağlı 3. Alay, sınır şeridi boyunca güvenlik ve istikrarı sağlamak amacıyla sorumluluk alanındaki engebeli vadilerde denetim operasyonu yürütüyor (Irak Sınır Kuvvetleri Komutanlığı Facebook hesabı)
7.Sınır Tugayı'na bağlı 3. Alay, sınır şeridi boyunca güvenlik ve istikrarı sağlamak amacıyla sorumluluk alanındaki engebeli vadilerde denetim operasyonu yürütüyor (Irak Sınır Kuvvetleri Komutanlığı Facebook hesabı)
TT

Irak, sınır şeridi boyunca "entegre savunma ağı"nın tamamlandığını duyurdu

7.Sınır Tugayı'na bağlı 3. Alay, sınır şeridi boyunca güvenlik ve istikrarı sağlamak amacıyla sorumluluk alanındaki engebeli vadilerde denetim operasyonu yürütüyor (Irak Sınır Kuvvetleri Komutanlığı Facebook hesabı)
7.Sınır Tugayı'na bağlı 3. Alay, sınır şeridi boyunca güvenlik ve istikrarı sağlamak amacıyla sorumluluk alanındaki engebeli vadilerde denetim operasyonu yürütüyor (Irak Sınır Kuvvetleri Komutanlığı Facebook hesabı)

Irak Haber Ajansı'nda bugün yer alan habere göre Sınır Kuvvetleri Komutanlığı, tüm komşu ülkeler dahil olmak üzere Irak'ın bütün sınır şeridinde "entegre savunma ağı"nın tamamlandığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Ajans’tan aktardığına göre Komutanlık, “Suriye sınırında 618 kilometreden uzun tahkimat çalışmalarına 2022'de başladığını ve "Şu ana kadar beton güvenlik duvarının 350 kilometresinde çalışmaların tamamlandığını, sızma ve kaçakçılığı önlemek için kalan tüm boşlukların kapatılması çalışmalarının devam ettiğini" ifade etti.

7. Sınır Tugayı'na bağlı 3. Alay, sınır şeridi boyunca güvenlik ve istikrarı sağlamak amacıyla sorumluluk alanındaki engebeli vadilerde denetleme operasyonu yürütüyor (Irak Sınır Kuvvetleri Komutanlığı Facebook hesabı)7. Sınır Tugayı'na bağlı 3. Alay, sınır şeridi boyunca güvenlik ve istikrarı sağlamak amacıyla sorumluluk alanındaki engebeli vadilerde denetleme operasyonu yürütüyor (Irak Sınır Kuvvetleri Komutanlığı Facebook hesabı)

Sınır Kuvvetleri Komutanlığı, tahkimatların sadece beton duvarla sınırlı olmadığını, hendekler, dikenli teller, erken uyarı sistemleri, gece ve gündüz gözetleme kameraları gibi çok sayıda engelin bulunduğunu belirtti.

Komutanlık, tüm komşu ülkelerle sınırlarda sınır tahkimatlarının uygulandığını, ancak "her bölgedeki güvenlik tehditlerine bağlı olarak farklı derecelerde" uygulandığını vurguladı.