Lübnan’ın yaşadığı ekonomi krizi ve yaşamsal sıkıntıların gölgesinde, Suriye’ye ekmek kaçakçılığı yapıldığının duyurulması, ülkede akaryakıt sübvansiyonlarının kaldırılmasının ardından geçen sonbaharda gerileyen sınır ötesi kaçakçılığı yeniden gündeme getirdi.
Cebel-i Lübnan Fırın Sahipleri Sendikası Başkanı Antoine Seyf, Suriye’ye binlerce ekmek paketinin yanı sıra un kaçakçılığının da yapıldığını açıklarken, devlete bu konuyu kontrol altına alma çağrısında bulundu.
Bekaa’nın kuzeyindeki kaynaklar ise Şarku’l Avsat’a, binlerce paket ekmeğin kaçakçılığına ilişkin konuşmaların “doğru olmadığını” söyledi. Kaynaklar, Suriye’deki ekmeğin fiyatlarının Lübnan’daki fiyatından çok daha düşük olduğuna dikkat çekti. Bu noktada, her iki ülkede ekmeklerin hükümet tarafından sübvansiyon sağlandığını edildiğini hatırlatmak gerekiyor. Kaynaklar bununla birlikte, Suriye’deki restoranlarda tüketilmek üzere Lübnan’dan “turist ekmeği” olarak bilinen ekmeklerin kaçakçılığının yapıldığına dikkati çekerek, “miktarın büyük olması beklenmiyor, çünkü bu ticaret kârlı değil” dedi. Suriye’deki restoranlarda tüketilen ekmeğin, Lübnan’da yaklaşık 10 bin Lübnan lirasına satıldığını, Suriyelilere ise yaklaşık 18 bin Lübnan lirasına (0,5 dolar) satıldığını söyledi.
Kaynaklar, Suriye’ye küçük miktarlarda Lübnan unu kaçırıldığından bahsederken, kaçakçılığın kuzeydoğu Lübnan’daki Bekaa Vadisi’nin kuzey sınır köylerinden, Lübnanlıların yaşadığı Kuseyr bölgesi köylerinden kaçırıldığını ancak, bu miktarların Lübnan makamları ve Lübnan ordusu tarafından, kuzeydoğu Lübnan’a un taşıyan kamyonlara getirilen kısıtlamalar sebebiyle çok büyük olmadığını belirtti.
Lübnan geçen hafta, depo ve değirmenlerdeki buğday stoklarının azalması nedeniyle ekmek sıkıntısı yaşadı. Ekmek sıkıntısını sebeplerinden biri olarak, dolar kurundaki yükselişe paralel olarak bir paket ekmeğin fiyatı da arttı. Fırınlarda ekmek fiyatı 10 bin Lübnan lirasına (yaklaşık 30 sent) ve dağıtım yapan dükkanlarda 12 bin Lübnan lirasına ulaştı. Bu artış, un maliyeti sübvanse edilse de, ekmek imalatında ve ambalajlanmasında kullanılan yakıt, şeker, maya ve naylon gibi malzemelerdeki sübvansiyonların kaldırılması sebebiyle geldi.
Kaçakçılık faaliyeti iki faktöre bağlı olarak düştü. Bunlardan ilki, Lübnan’daki fiyatların yükselmesi, ikincisi ise özellikle Lübnan’ın kuzey doğusunda, Suriye sınırı olan Uyun Urguş’taki kaçakçılık yollarının, kar yağışı nedeniyle kapanmasaydı zira ekmek kamyonları Hrabta beldesinde Lübnan ordusunun büyük bir kontrol noktasından geçmek zorunda kaldı.
Lübnan’ın doğusundaki güvenlik kaynakları Şarku’l Avsat’a, Uyun Urguş’taki yolun kar nedeniyle kapanmasının ardından, Lübnan iç taraflarından Humus’a giden uluslararası yol arasında, merkezi bir noktada bulunan Hrabta kontrol noktasından geçilmesinin zorunlu hale geldiğini söyledi. Kaynaklar, ordu istihbaratının ve 9.uncu Tugay’ın “Suriye sınırına giden yoldan geçen un kamyonlarını ve diğer kamyonları incelediğini” vurguladılar. Aynı zamanda, ordu üyelerinin kaçakçılıkla mücadele planları kapsamında, sürücülerin belgelerini ve unun hangi belde veya fırına götüreceklerini kontrol ettiklerini açıkladı.
Lübnan makamları, sınır beldelerindeki fırınların ve un ihtiyaçlarının listelerini hazırladı. Un yüklü kamyonların sürücüleri destinasyonlarının yer aldığı resmi belgeler taşıyor ve belgeleri göstermelerinin ardından, önceden hazırlanan listelere göre geçişlerine izin veriliyor. Bölgedeki kaynaklar, sınır bölgelerine giden gaz sevkiyatlarda da Suriye’ye kaçakçılık yapılmasına engel olunması için çalışıldığını söylediler.
Lübnan’dan Suriye’ye yönelik kaçakçılık faaliyetleri, temel olarak akaryakıtlar ve gaz üzerindeki sübvansiyonların kaldırılmasının ardından geriledi. Lübnan’dan Suriye’ye yapılan kaçakçılık faaliyetlerinde akaryakıt, canlı hayvan ve sebze kaçakçılığına kıyasla, en önemli kaçakçılık faaliyetiydi.
Lübnan’dan Suriye’ye ekmek kaçakçılığı gündemde
Lübnan doğusundan Suriye’ye ekmek kaçakçılığına engel olmak için güvenlik önlemleri alındı
Lübnan’dan Suriye’ye ekmek kaçakçılığı gündemde
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة