Suudi Arabistan, ülke dışından yapılan siber saldırıları ortaya çıkardı

Savcılık, sosyal medyada çıkan söylentilerin arkasındaki tarafların cezalandırılması için harekete geçti.

Suudi Arabistan, ülke dışından yapılan siber saldırıları ortaya çıkardı
TT

Suudi Arabistan, ülke dışından yapılan siber saldırıları ortaya çıkardı

Suudi Arabistan, ülke dışından yapılan siber saldırıları ortaya çıkardı

Suudi Arabistan Başsavcılığı, yabancı düşman güçlerin Riyad Sezonu’na saldırarak ülkenin itibarını zedelemeyi amaçlayan kampanyalar yürüttüğünü ortaya çıkardı. Son dönemde sosyal medyada yayınlanan söylentiler Cumhuriyet Savcılığı tarafından yalanlandı. Temelsiz söylentiler yaymanın cezasının beş yıl hapis ve üç milyon riyal para cezası olduğu vurgulandı.
Cumhuriyet Savcılığı’ndan başkent Riyad’da meydana geldiği öne sürülen bir olayla ilgili çıkan söylentilere ilişkin dün yapılan açıklamada, sosyal medya sitelerinde öne sürülenlerin doğru olmadığı kaydedildi. Bunların ülkeyi itibarsızlaştırmak adına yabancı düşman güçler tarafından yürütülen kampanyalar olduğuna dikkat çekildi.
Savcılık, kamu düzenini ilgilendiren her konuda özellikle düşman dış güçler tarafından ortaya atılan söylentileri ve yalanları yaymanın, tanıtımını yapmanın veya sosyal medya üzerinden herhangi bir şekilde bunlara katılmanın, Siber Suçlarla Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre tutuklanmayı gerektiren büyük suçlardan biri olarak kabul edildiğini belirtti.
Savcılık, son zamanlarda yaşanan benzer bir olayda asılsız söylentiler üreten ve destekleyen sosyal paylaşım sitelerinde hesapların takip edildiğini açıkladı. İzlenen paylaşımların çoğunun düşman üçüncü tafaların desteği ile yapıldığı ve bu propagandalara Suudi Arabistan’dan katılanların yine aynı kesimlerce desteklendiği belirtildi. Söz konusu kişiler savcılığa çağrıldı ve haklarında cezai işlemlerin tamamlanması için çalışmalara başlandı.
Savcılık tarafından yapılan açıklamada söz konusu eylemlerin beş yıla kadar hapis ve üç milyon riyal para cezalarına çarptırılacağı, kullanılan araçlara ve gereçlere el konulmasının ve kararın kesinleşmesinin ardından sürece ilişkin duyuru yapılacağı belirtildi.
Bu cezaların paylaşımları yapan, bilgi ağı veya bilgisayar aracılığıyla bunları hazırlayan ve gönderen herkes için geçerli olduğu kaydedildi. Ayrıca bu suçun işlenmesi için kışkırtma yapan, yardımcı olan veya suçu işlemeyi kabul eden herkesin ceza alacağı vurgulandı.
Savcılık, herkesi, ceza gerektiren suçlar işlemekten uzak durarak resmi kaynaklardan bilgi almaya, söylentilere ve bunların yayılmasına katılmamaya, sosyal medyayı yararlı kullanmaya çağırdığı açıklamasında kanun ve yönetmeliklerde öngörülen azami cezaların verilmesi için söz konusu faaliyetlerde bulunduğu tespit edilenlere müsamaha gösterilmeyeceğinin altı çizildi. Suudi yetkililer bir süre önce, söylentilerin yayılmasını engellemeyi ve itibarsızlaştırma amacıyla kamu düzenini baltalamaya ve yanlış haberler yaymaya çalışan düşmanca örgütler tarafından yapılan sistematik kampanyalarla mücadele etmeyi amaçlayan bir dizi katı yasa çıkarmıştı.



Faysal bin Ferhan Rubio ile yaptığı görüşmede İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarını kınadı

Prens Faysal bin Ferhan ve Bakan Marco Rubio (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Prens Faysal bin Ferhan ve Bakan Marco Rubio (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
TT

Faysal bin Ferhan Rubio ile yaptığı görüşmede İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarını kınadı

Prens Faysal bin Ferhan ve Bakan Marco Rubio (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Prens Faysal bin Ferhan ve Bakan Marco Rubio (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan dün ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek, İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarını ve içişlerine müdahalesini kınadığını yineledi.

Prens Faysal, Suriye'nin bağımsızlığına ve egemenliğine saygı gösterilmesinin önemini ve İsrail'in topraklarına yönelik saldırganlığının durdurulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Suriye'nin birliğini korumak ve iç barışı sağlamak amacıyla Suriye hükümetinin güvenliği sağlamak ve hukukun üstünlüğünü tüm topraklarına yaymak için aldığı tedbirleri desteklemek üzere ortak çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.