Putin ve Reisi bugün İran-Rusya ilişkilerinde yeni bir dönem başlatıyorlar

Masada İran'ın nükleer programı ve stratejik iş birliğinin güçlendirilmesi var.

Hamaney ve Putin Kasım 2015’te bir araya geldiler. (Mehr)
Hamaney ve Putin Kasım 2015’te bir araya geldiler. (Mehr)
TT

Putin ve Reisi bugün İran-Rusya ilişkilerinde yeni bir dönem başlatıyorlar

Hamaney ve Putin Kasım 2015’te bir araya geldiler. (Mehr)
Hamaney ve Putin Kasım 2015’te bir araya geldiler. (Mehr)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, göreve başlamasından bu yana ilk kez Rusya’yı ziyaret edecek olan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bugün Moskova’da kapsamlı bir görüşme gerçekleştirecek.
İran nükleer dosyasına ilişkin müzakerelerin sürdüğpü bir dönemde gerçekleşen ziyaretin zamanlaması Moskova ve Tahran açısından önemli. Taraflar, Rusya ile Batı ülkeleri arasında artan gerilim çerçevesinde tutumlarını koordine etmenin ve stratejik iş birliğini güçlendirmenin önemini vurgulayarak bu görüşmeye öncelik verdiler. NATO'yu Rusya, İran ve Çin'in baş düşmanı olarak gören İran’ın Dini Lideri (Rehber) Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti de, bu iki dosyayı birbiriyle ilişkilendirdi.
Kremlin'den (Rusya Cumhurbaşkanlığı) yapılan açıklamada, Putin-Reisi görüşmesinde büyük önem taşıyan bölgesel ve uluslararası dosyaların yanı sıra ekonomi ve ticaret alanlarında ortak projelerin uygulanması da dahil olmak üzere ikili iş birliğiyle ilgili tüm konuların ele alınmasının planlandığı belirtildi. Açıklamaya göre ayrıca İran nükleer programına ilişkin Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (KOEP) uygulanmasının da ele alınması bekleniyor.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Reisi’nin ziyareti hakkında yaptığı açıklamada, iki ülkenin yaklaşık 20 yıl önce Moskova ve Tahran tarafından imzalanan bir önceki iş birliği anlaşmasına alternatif olarak geçtiğimiz ekim ayından bu yana hazırlıklarını yaptığı stratejik ortaklık anlaşmasının imzalanabileceğinden bahsetmemesi ise dikkat çekti.
Rusya ve İran’dan kaynaklar, daha önce, yeni bir iş birliği anlaşmanın Reisi'nin Moskova ziyareti sırasında imzalanacağını açıklamışlardı. Fakat Rusya’nın resmi basın organları dün, iki tarafın bu ziyaret sırasında ortak anlaşmalara imza atmayacaklarını ve daha sonra imzalanacak anlaşmanın taslağını hazırlamaya devam edeceklerini bildirdiler.
Diğer yandan basında açıklamalarına yer verilen kaynaklara göre görüşmede, başta askeri ve siyasi diplomatik düzeylerde olmak üzere her alanda iş birliği ve stratejik ortaklığın güçlendirilmesine odaklanılacak.
Cumhurbaşkanı Reisi’nin kendisiyle istişarelerde bulunarak Moskova ziyaretinin önünü açtığı ve görüşme öncesinde İran tarafından görüşme için önerilen başlıca konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunduğu İran’ın Dini Lideri (Rehber) Ali Hamaney’in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti, ‘İran ve Rusya’nın iki büyük bölgesel güç ve uluslararası arenada önemli bir etkiye sahip olduklarını’ söyledi. Velayeti’ye göre ABD, İran’ın Rusya ile sahip olduğu gibi bir ilişkiye layık olduğunu kanıtlayamadı. Tahran'ın gerçekleştirdiği görüşmelerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) çerçevesine ve kararlarına uygun olması ve BMGK’nın daimi bir üyesi olarak Rusya'nın bu konuda olumlu bir rol oynayabilmesi gerektiğini düşünen Velayeti, Rusya’nın nükleer anlaşmayla ilgili müzakerelerde önemli bir rolü olmasından ötürü İran’ın onunla istişare etmesinin doğal bir durum olduğuna işaret etti. Rusya ile İran arasındaki ilişkilerin karşılıklı saygıya, karşı tarafın haklarının eşit temelde tanınmasına ve iç işlerine karışmamaya dayandığını söyleyen Velayeti,  NATO'nun İran, Rusya ve Çin için ortak bir düşman olduğunu da sözlerine ekledi.
Ancak Rus analistlerin yorumlarına göre her zaman Moskova'nın ilişkileri güçlendirme ve onları stratejik bir yola dönüştürme arzusundan bahsedilse de Rusya ve İran'ın iki ülkenin masalarındaki öncelikleri ele alma yaklaşımları tamamen örtüşmüyor. Rus analistler, hem Moskova hem de Tahran'ın aynı nihai hedeflere sahip olmayan hesaplarında karşı tarafı kullandığı görüşündeler.

Viyana müzakereleri
Analistlere göre Moskova, bir yandan İran’ın nükleer programı da dahil önemli dosyalarda arabulucu rolünü oynamaya devam ederken diğer yandan müzakerelerin umut edilen sonuca, yani nükleer anlaşmanın canlandırılmasına da pek hevesli görünmüyor.
Moskova'nın müzakerelerin yedinci turunda Tahran'a müzakere masasına dönmesi için baskı yaparken İran’ın tutumlarını güçlü bir şekilde savunması ise dikkat çekici. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, geçtiğimiz yılın sonlarında yaptığı bir açıklamada Batı ülkelerinin İran'ın müzakereleri durdurduğuna dair iddialarına karşı çıkmış, İran'ın KOEP’teki taahhütlerini ihlal eden adımlarının Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'ndaki (NPT) taahhütleriyle çelişmediğini savunmuştu.
Şarku'l Avsat'a konuşan analistlere göre Rus basınında gündemi meşgul eden bu tartışma başlıca iki meseleyi ortaya çıkarıyor. Bunlardan ilki, Rusya-İran ilişkilerinin gidişatına yeterince güven duyulmaması. Moskova'da, Batı'ya açılımı güçlendiren yeni bir anlaşma imzalandığında Tahran'ın Rus şirketlerinin bu ülkedeki faaliyetlerine olan ilgisini azaltacağına inananlar var. Bu da Batı ile olan krizi mümkün olduğunca uzun bir süre aksi yönde seyretmesini sağlamanın Moskova'nın çıkarına olduğu anlamına geliyor.
İkincisi ise Tahran'ın gerçekten nükleer silah elde etme sınırına gelmeyi başarması durumunda Moskova'nın nasıl bir tutum sergileyeceği sorunu. Bu bağlamda, yorumların çoğunun Moskova'nın İran’ın nükleer bir bomba elde etmesi konusunda komşu ülkelerin veya Batı'nın duyduğu endişeyi göstermediği yönünde olması dikkat çekici.
Rus bir İran uzmanı, ‘Putin’in İranlı mevkidaşına içinde kırmızı düğme olan bir çanta verilse buna hiç gücenmeyeceği’ değerlendirmesinde bulundu. Moskova uzmanlarına göre resmi düzeyde nükleer güce sahip ülkelerin sayısının artması hoş karşılanmasa da gelişmeler bu senaryoya göre ilerlerse yeni bir gerçeklikle bir arada var olabilir. Buna karşın Kremlin'i en çok endişelendiren, güçlü ve Batı ile iş birliği yapan İran'dır.
İran’ın eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in nisan ayında sızdırılan bir ses kaydında, Rusların önceki müzakerelerde İran'ın Batı ile ilişkilerini normalleştirmesinden korktuğu için nükleer anlaşmanın başarılı olmasını istemediğini itiraf etmesi de bunu doğrular nitelikteydi.

Jeopolitik keşmekeş
Hem Rusya hem de İran, Batı tarafından uygulanan yaptırımlardan zarar gören ülkeler olduğundan Moskova için Reisi'nin ziyaretinin ekonomik yönü de büyük önem taşıyor. İran ile ticari ve askeri hacmi 2018 yılında 1,74 milyar dolardan 2019 yılında 2 milyar dolara yükseldi. Rus haber ajansı TASS’ın haberine göre 2021 yılının ilk altı ayında bölge içi ticaret hacmi, 2020'nin aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 40 büyüdü.
Moskova bu eğilimin devamını beklese de askeri-teknik iş birliğine daha fazla önem veriyor. İran ve Rusya savunma bakanları daha önce, iki ülke ilişkilerinde yeni kapılar açacak kapsamlı bir askeri iş birliği anlaşması hazırlamaktan bahsetmişlerdi. Moskova, BMGK tarafından uygulanan yaptırımların ve kısıtlamaların kısmen de olsa kaldırılmasının, bu alanda büyük bir sıçrama sağlayacağını düşünüyor.
İran meselelerinde önde gelen uzmanlardan biri ziyaretle ilgili dikkat çeken bir yorumda bulundu. Söz konusu uzman bu ziyaretin, nükleer anlaşmayı canlandırma müzakerelerinin sonucu ne olursa olsun, iki ülke arasındaki ilişkilerde, bir başka deyişle iki taraf arasındaki ilişkilerin iç içe geçtiği dosyalar çerçevesinde yeni mekanizmalar kuracağını söyledi.
Reisi’nin ziyareti çevresinde Rusya’dan Viyana’daki müzakereler için destek isteme gibi bir hedefi yok. Bunun yanında Reisi, selefi Hasan Ruhani'nin Batı ile iş birliğini genişletmeye yatkın yaklaşımının aksine, Moskova ile uzun vadeli ilişkileri güçlendirmeyi sabırsızlıkla bekliyor.
Bu çerçevede, Kremlin’e yakın uzmanların, Reisi’nin Moskova ziyaretinin ‘bölgesel dosyalardaki tüm anlaşmazlıklara rağmen yeni bir iş birliği dönemini başlatacağı’ fikrine odaklanmaları dikkat çekiciydi. Basında yer alan haberlere göre masada askeri iş birliğinin yanı sıra yer alabilecek konulardan biri de Ermenistan üzerinden güneyden kuzeye uzanan, yeni İpek Yolu'nun bir parçası olabilecek ulaşım koridorunun açılması ve İran'ın bu jeopolitik projede kendisine önemli bir rol edinme arzusu yer alacak.
Bazı Rus gözlemciler, Reisi'nin Moskova ziyareti ile Putin'in Tahran ziyareti arasında karşılaştırmalar yaptılar. Putin, nükleer anlaşmanın duyurulmasından dört ay sonra, Temmuz 2015'te Tahran’a yaptığı ziyaret, Suriye dahil olmak üzere çeşitli dosyalarda ve alanlarda iş birliğine yönelik büyük bir başlangıcın zeminini hazırlamıştır. Ancak uzmanlar, o tarihten bu yana geçen yedi yılda bölgesel ve uluslararası düzeyde durumun çok değiştiğine, Suriye savaşından sonra Rusya'nın bölgede doğrudan bir varlığa sahip olduğuna ve uluslararası arenada etkisini büyük ölçüde artırdığına, bunun da Tahran'la yakın bir ilişkiye olan ihtiyacının, hedefleri bakımından eskiye kıyasla değişmesi anlamına geldiğine işaret ettiler.
İran'ın bir yıl önce yaşanan Ermenistan-Azerbaycan savaşı nedeniyle kaybettiği ve Suriye'deki varlığının akıbeti de dahil birçok zorlukla karşı karşıya kalan bölgesel dosyalara ilişkin konumu da değişti. Buna karşın Tahran, geçtiğimiz yıl tam üye olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) başta olmak üzere Moskova ve Pekin liderliğindeki bölgesel ittifaklara daha fazla katılım gösteriyor.
Bölgesel politikalar, Kazakistan'da yaşanan son olaylar ve Güney Kafkasya, Orta Asya ve Afganistan'daki durum Peskov’un dediği gibi, ‘Moskova ve Tahran arasında saatlerin ayarlanmasını ve Moskova ile Tahran arasındaki koordinasyon mekanizmalarının güçlendirilmesini’ gerektiren dosyalar arasında yer alıyor.



Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı'nın oğlu Türkiye'de hayatını kaybetti

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdel Fettah el-Burhan (Sudan Egemenlik Konseyi Telegram hesabı)
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdel Fettah el-Burhan (Sudan Egemenlik Konseyi Telegram hesabı)
TT

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı'nın oğlu Türkiye'de hayatını kaybetti

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdel Fettah el-Burhan (Sudan Egemenlik Konseyi Telegram hesabı)
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdel Fettah el-Burhan (Sudan Egemenlik Konseyi Telegram hesabı)

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı'nın oğlu Muhammed Abdülfettah el Burhan, Başkent Ankara'daki Bilkent hastanesinde yaklaşık iki ay yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybetti.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı'nın oğlu, 7 Mart akşamı başkent Ankara'da motosikletiyle seyir halindeyken meydana gelen trafik kazasında yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Al-Burhan'ın oğlunun cuma gecesi hayatını kaybettiği açıklandı.


ABD, Katar'a baskıyı artırıyor: "Ateşkesi kabul etmezse Hamas'ı ülkeden çıkarın"

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 14 bin 944'ü çocuk, 9 bin 849'u kadın olmak üzere en az 34 bin 622 Filistinli öldürüldü (AFP)
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 14 bin 944'ü çocuk, 9 bin 849'u kadın olmak üzere en az 34 bin 622 Filistinli öldürüldü (AFP)
TT

ABD, Katar'a baskıyı artırıyor: "Ateşkesi kabul etmezse Hamas'ı ülkeden çıkarın"

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 14 bin 944'ü çocuk, 9 bin 849'u kadın olmak üzere en az 34 bin 622 Filistinli öldürüldü (AFP)
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 14 bin 944'ü çocuk, 9 bin 849'u kadın olmak üzere en az 34 bin 622 Filistinli öldürüldü (AFP)

ABD'nin, Katar'a yönelik baskıyı artırarak ateşkesi reddetmesi halinde Hamas liderlerini ülkeden atmasını istediği öne sürüldü.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkililer, ülkenin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a (WP), ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bu mesajı Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman bin Casim es-Sani'ye geçen ay ilettiğini söyledi.

Katar'daki ateşkes görüşmelerinde yer alan ve adlarının gizli tutulmasını isteyen üç diplomat, Katarlı yetkililerin, başkent Doha'da yaşayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve diğer Hamas liderlerine "ülkeyi terk etmeleri durumunda kalacak başka yer bulmaları için plan yapmalarını söylediğini" belirtti.

ABD'li yetkili, Katar'a baskı yapılmasının verimli bir strateji olmadığını savunarak, "Doha'da Hamas'a baskı uygulamak etkisiz kalıyor. Sorun, kararları verenlerin Gazze'de olması ve siyasi büroyu umursamamaları" dedi. 

1995-1998'de görev yapan ABD'nin eski Katar Büyükelçisi Patrick Theros da Hamas'ın Katar'dan atılmasının hata olacağını savunarak, böyle bir hamlenin "Beyaz Saray için kabus yaratabileceğini" söyledi.

Diğer yandan İsrailli haber sitesi Times of Israel, Doha yönetiminin Washington'ın talebini kabul edebileceğini savundu. 

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Hamas'ın masadaki son ateşkes teklifini reddetmesi durumunda ABD'nin, örgüt liderlerinin ülkeden çıkarılması için Katar'a resmi talepte bulunabileceğini belirtti. Kaynak, Katar'ın böyle bir talebe hazırlandığını ve buna olumlu yanıt verebileceğini öne sürdü.

Haniye, dünkü açıklamasında Hamas yetkililerinin hafta sonu Mısır'ın başkenti Kahire'ye gidip anlaşmayı inceleyeceklerini söylemişti. 

24 Kasım'da sağlanan ve bir hafta süren ateşkeste 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı. İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) verilerine göre Hamas'ın elinde halen yaklaşık 130 rehine var. İsrail ordusu, bunlardan 34'ünün öldüğünü doğrulamıştı.

Independent Türkçe


İsrailli insan hakları kuruluşları hükümeti Gazze Şeridi'ne yardım konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçluyor

Gazze'de su birikintisinin kenarında çöplerin arasında yürüyen Filistinli (AFP)
Gazze'de su birikintisinin kenarında çöplerin arasında yürüyen Filistinli (AFP)
TT

İsrailli insan hakları kuruluşları hükümeti Gazze Şeridi'ne yardım konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçluyor

Gazze'de su birikintisinin kenarında çöplerin arasında yürüyen Filistinli (AFP)
Gazze'de su birikintisinin kenarında çöplerin arasında yürüyen Filistinli (AFP)

Gazze Şeridi'ne yönelik yardım kısıtlamaları nedeniyle hükümete dava açan beş İsrailli insan hakları kuruluşu dün (Cuma) yaptıkları açıklamada, hükümetin bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirdiğine dair ısrarının ‘mantıksız’ olduğunu belirtti.

Gisha ve diğer dört İsrailli insan hakları kuruluşu, Yüksek Mahkeme'ye başvurarak hükümetin, Birleşmiş Milletler'in (BM) kıtlık uyarısında bulunduğu Gazze Şeridi'ne yardımların ulaştırılmasını arttırmak için ne gibi önlemler aldığını açıklamasını talep etti.

Geçen ay yapılan ilk duruşmanın ardından mahkeme, yarın (Pazar) yapılması planlanan yeni duruşma öncesinde hükümetten sorulara yanıt vermesini istedi.

Bu hafta mahkemeye sunulan yanıtlarda İsrail hükümeti, insani yardım erişimini kolaylaştırmak için şimdiye kadar alınan önlemlerin yükümlülüklerini aştığını vurguladı.

Gisha tarafından dün yayınlanan ortak bir bildiride şu ifadeler yer aldı: “Gazzelilerin ne kadar yardıma ihtiyacı olduğu konusunda hiçbir fikri olmadığını itiraf edenlerin, yükümlülüklerini yerine getirdiklerini, hatta aştıklarını iddia etmeleri mantıksızdır.”

Bildirinin devamında, Gazze Şeridi'ndeki malzeme sıkıntısının ‘hükümetin, yükümlülüklerini ne gereken miktarda ne de gereken hızda yerine getirmediğini’ gösterdiği ifade edildi.

Uluslararası yardım kuruluşları uzun süredir Gazze Şeridi'ndeki ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırılmasının önündeki engellerden şikâyet ediyor.

Ancak İsrail hükümeti, Gazze Şeridi'ne yardım girişini engellemediğini savunuyor ve malzeme sıkıntısının yardım kuruluşlarının yetersiz dağıtımından kaynaklandığını söylüyor.

İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi (COGAT) dün yaptığı açıklamada, nisan ayında ‘Gazze Şeridi'ne giren insani yardım miktarında önemli bir artış’ olduğunu duyurdu.

X platformu üzerinden yapılan açıklamada, geçtiğimiz ay toplamda 6 bin tır dolusu gıda, su, tıbbi malzeme ve çadırın Gazze Şeridi'ne geçtiği belirtildi. Açıklamanın devamında “Gazze Şeridi'ne girebilecek yardım miktarının bir sınırı yok ve nisan ayı bunu kanıtladı” ifadesi yer aldı.

Süregelen engellerden şikâyet eden BM kuruluşları için ise durum böyle değil.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığı habere göre BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta yaptığı açıklamada, İsrail makamlarının nisan ayında Gazze Şeridi'nin kuzeyine yönelik 94 yardım misyonundan sadece 52'sine kolaylık sağladığını, dörtte birinden fazlasının engellendiğini ve yüzde 10'unun reddedildiğini, diğerlerinin ise lojistik kısıtlamalar nedeniyle iptal edildiğini belirtti.


Rus birlikleri Nijer'deki ABD üssüne girdi

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin geçen hafta Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında (AP)
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin geçen hafta Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında (AP)
TT

Rus birlikleri Nijer'deki ABD üssüne girdi

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin geçen hafta Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında (AP)
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin geçen hafta Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında (AP)

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Nijer'in başkenti Niamey'de konuşlandıkları askeri üsse giren Rus askerlerinin ABD askerlerine yönelik bir tehdit oluşturmadığını bildirdi. Austin dün (cuma) düzenlediği basın toplantısında, “Ruslar ayrı bir yerleşkede bulunuyorlar. ABD birliklerine ya da ekipmanlarına erişimleri yok” ifadelerini kullandı.

Austin, Avustralyalı ve Japon mevkidaşları ile Honolulu, Hawaii'de gerçekleştirdiği üçlü toplantının ardından açıklamalarda bulundu. ABD'li yetkililere göre Nijer'den ‘profesyonel ve sorumlu’ bir şekilde çekilmeye hazırlanan Austin, “Ben her zaman birliklerimizin güvenliği ve korunmasına odaklanırım. Ancak şu anda burada birliklerimizin korunması açısından büyük bir sorun görmüyorum” şeklinde konuştu.

Rus ordusunun Niamey'deki askeri üsse girme hamlesi, Ukrayna'daki çatışma zemininde iki ülke arasındaki askeri ve diplomatik rekabetin arttığı bir dönemde Amerikan ve Rus askerlerini birbirlerine çok yaklaştırıyor.

Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre Nijer'i yöneten subaylar, geçen yıl yaptıkları askeri darbenin ardından, ABD'den Sahel'deki militan gruplara karşı savaşa katılan yaklaşık bin askerini geri çekmesini istedi.


Türkiye'nin İsrail'le ticareti durdurması dünya basınında nasıl yankılandı?

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında 14 bin 685’i çocuk, 9 bin 670'i kadın olmak üzere en az 34 bin 596 Filistinli öldürüldü (AFP)
İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında 14 bin 685’i çocuk, 9 bin 670'i kadın olmak üzere en az 34 bin 596 Filistinli öldürüldü (AFP)
TT

Türkiye'nin İsrail'le ticareti durdurması dünya basınında nasıl yankılandı?

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında 14 bin 685’i çocuk, 9 bin 670'i kadın olmak üzere en az 34 bin 596 Filistinli öldürüldü (AFP)
İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında 14 bin 685’i çocuk, 9 bin 670'i kadın olmak üzere en az 34 bin 596 Filistinli öldürüldü (AFP)

Dünya basını, Türkiye'nin Gazze savaşı nedeniyle İsrail'le ticareti tamamen durdurmasını yakından takip etti.

Ticaret Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamaya göre İsrail'le ticaret tamamen durduruldu.

Bakanlık, geçen ay da 54 ürün grubunun İsrail'e satışına kısıtlama getirmişti.

BBC: "İlişkiler tekrar kötüleşebilir"

Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayıncısı BBC'nin analizinde, Türkiye ve İsrail arasında geçen yıl toplamda yaklaşık 7 milyar dolar değerinde ticaret yapıldığı hatırlatıldı. 

Haberde, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın, yasak kararının ardından yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı "diktatör gibi davranmakla" suçladığına işaret edildi.

Analizde, İsrail ve Türkiye'nin 7 Ekim saldırısının ardından karşılıklı olarak diplomatları geri çektiği hatırlatılarak, ticaret yasağı hamlesiyle ilişkilerin tekrar kötüleşebileceği savunuldu.

FT: "Erdoğan ciddi baskı altında"

BK'nin önde gelen gazetelerinden Financial Times (FT), Ankara'nın Gazze'ye yardım girişini sağlamak için Tel Aviv'e baskı uygulamak amacıyla böyle bir adım attığını yazdı.

Analizde, "Erdoğan'ın marttaki yerel seçimlerde aldığı büyük yenilgiden sonra İsrail'e karşı kısıtlamaları artırması için ülke içinde ciddi baskıyla karşı karşıya kaldığı" değerlendirmesi yapıldı.

Seçim kampanyalarında birçok adayın da "Erdoğan hükümetinin Gazze'deki savaşta İsrail'e karşı yeterli adımları atmadığı" eleştirisini dile getirdiği belirtildi. 

The Economist: "Erdoğan, muhafazakar seçmenden tepki topluyordu"

Londra merkezli The Economist dergisi, "Erdoğan, İslamcıların meydan okumasıyla karşı karşıya" başlıklı haberinde "Dindar seçmenler, Cumhurbaşkanı'nın İsrail meselesiyle ilgili yeterince sert davranmadığını düşünüyor" yorumunu paylaştı. 

Times of Israel: "Etkili hamle"

İsrailli haber sitesi Times of Israel, Türkiye'nin ticaret yasağı kararını "Kudüs'e karşı çok etkili bir hamle" diye niteledi.

Analizde, yerel seçimlerde Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK Parti) karşı yürüttüğü kampanyayla öne çıktığına dikkat çekilerek, YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın "Size biz kaybettirmiyoruz, size İsrail'le ticaret kaybettiriyor" dediği hatırlatıldı.

AP: "Hükümet çifte standart uygulamakla eleştiriliyor"

ABD merkezli haber ajansı AP'nin haberinde, Erdoğan'ın ticareti durdurması için halktan baskı gördüğüne işaret edilerek "Hükümet, ticari ilişkileri sürdürürken İsrail'e karşı ağır suçlamalarda bulunarak çifte standart uyguladığı gerekçesiyle eleştiriliyordu" dendi. 

Palestine Chronicle: "Türkiye, Gazze'deki soykırıma karşı harekete geçti"

Filistin'le ilgili haberler yayımlayan ABD merkezli Palestine Chronicle'ın analizinde, Gazze savaşı nedeniyle zarar gören İsrail-Türkiye ilişkilerinin "bir darbe daha alacağı" yazıldı.

Haberde "Türkiye, Gazze'deki soykırıma karşı harekete geçerek ticareti durdurdu" ifadeleri kullanıldı.

Wafa: "Soykırım nedeniyle ticaret askıya alındı"

Batı Şeria'daki Filistin Ulusal Yönetimi'nin haber ajansı Wafa, Türkiye'nin ticareti durdurma kararını "Türkiye, Gazze'deki soykırım nedeniyle İsrail ile ticareti askıya aldı" başlığıyla paylaştı.

Independent Türkçe


Amerika'da öğrenci protestoları tırmanıyor: Princeton öğrencileri açlık grevine başlıyor

ABD'deki birçok üniversitede Filistin yanlısı gösterilere tanık olundu ve gösteriler polisle çatışmalara yol açtı (AFP)
ABD'deki birçok üniversitede Filistin yanlısı gösterilere tanık olundu ve gösteriler polisle çatışmalara yol açtı (AFP)
TT

Amerika'da öğrenci protestoları tırmanıyor: Princeton öğrencileri açlık grevine başlıyor

ABD'deki birçok üniversitede Filistin yanlısı gösterilere tanık olundu ve gösteriler polisle çatışmalara yol açtı (AFP)
ABD'deki birçok üniversitede Filistin yanlısı gösterilere tanık olundu ve gösteriler polisle çatışmalara yol açtı (AFP)

Amerikan NBC News kanalı dün (Cuma) ABD'nin en büyük üniversitelerinden biri olan New Jersey'deki Princeton Üniversitesi öğrencilerinin, Gazze Şeridi'ndeki İsrail savaşını protesto için açlık grevine başladıklarını bildirdi.

ABD, geçtiğimiz iki hafta boyunca ülke genelinde 150'den fazla kolej ve üniversitede Filistin yanlısı gösterilere tanık oldu.

Protestolara katılan onlarca Columbia Üniversitesi öğrencisinin tutuklandığı son on beş gün boyunca, ülke çapındaki kolej ve üniversitelerde meydana gelen gösterilere güvenlik güçleri müdahalede bulundu.

Üniversite kampüslerinde onlarca yıldır benzeri görülmemiş bir şekilde öğrenci ve öğretim üyelerinin gerçekleştirdiği protestolar, 2.000'den fazla kişinin tutuklanmasına yol açtı.

Polis, Üniversite yönetiminin talebi üzerine 80'den fazla üniversite kampüsünde gösterilere müdahale ederek kalabalığı dağıttı.


Blinken: Gazzeliler ile ateşkes arasındaki tek engel Hamas'tır

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde İsrail bombardımanının yol açtığı yıkımı inceleyen Filistinliler (AFP)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde İsrail bombardımanının yol açtığı yıkımı inceleyen Filistinliler (AFP)
TT

Blinken: Gazzeliler ile ateşkes arasındaki tek engel Hamas'tır

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde İsrail bombardımanının yol açtığı yıkımı inceleyen Filistinliler (AFP)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde İsrail bombardımanının yol açtığı yıkımı inceleyen Filistinliler (AFP)

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Hamas hareketinin "Gazze halkı ile İsrail'le ateşkes arasındaki tek engel" olduğunu söyledi.

Blinken, Arizona'daki McCain Enstitüsü tarafından düzenlenen Sedona Forumu'nda dün akşam (Cuma) "Ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda 'evet' cevabını gerçekten kabul edip edemeyeceklerini görmek için bekliyoruz. Şu anda gerçek şu ki, Gazze halkı ile ateşkes arasındaki tek engel Hamas'tır" ifadelerini kullandı.

Blinken, İsrail'in Gazze'nin kalabalık Refah kentine yönelik büyük bir saldırısına karşı uyarılarını yineleyerek, İsrail'in sivilleri korumaya yönelik bir plan sunmadığına dikkat çekti. Blinken, “böyle bir planın olmadığı durumda Refah'ta büyük bir askeri operasyonu destekleyemeyiz çünkü vereceği zarar kabul edilebilir sınırları aşıyor." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken (AFP)

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken (AFP)

ABD'nin terör örgütü olarak gördüğü ve doğrudan görüşmeye girmediği Hamas'la müzakere yapmanın zorluklarına dikkat çeken Blinken, "Katarlılar ve Mısırlılar aracılığıyla dolaylı görüşmelerde bulunduğumuz Hamas liderleri elbette Gazze'nin dışında yaşıyor. Nihai karar vericiler, hiçbirimizin doğrudan temasta bulunmadığı Gazze'dekilerdir" şeklinde konuştu.

Blinken, Ortadoğu'ya yaptığı son gezide İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmeden iki gün sonra Arizona'daki McCain Enstitüsü tarafından düzenlenen Sedona Forumu kapsamında verilen akşam yemeğinde açıklamalarda bulundu.

Netanyahu, Blinken ile görüşmesi öncesinde, ateşkes anlaşmasına varılması ve Gazze Şeridi'nde tutulan rehinelerin serbest bırakılması için devam eden görüşmelerin sonucu ne olursa olsun, Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah'a kara saldırısı başlatma planını sürdürme niyetini doğruladı.

Biden yönetimi, İsrail hükümetini, savaştan kaçmak için yaklaşık 1,4 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'ta planını uygulamaya karşı defalarca uyardı.


Beyaz Saray: Refah'a yönelik İsrail operasyonuna ilişkin kapsamlı bir plan görmedik

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre (AFP)
Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre (AFP)
TT

Beyaz Saray: Refah'a yönelik İsrail operasyonuna ilişkin kapsamlı bir plan görmedik

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre (AFP)
Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre (AFP)

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre dün (Cuma) yaptığı açıklamada, Washington'un Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta planlanan askeri operasyona ilişkin kapsamlı bir İsrail planı görmediğini söyledi.

Reuters'in haberine göre Jean-Pierre gazetecilere yaptığı açıklamada, Beyaz Saray'ın Refah hakkındaki görüşmeleri sürdürmek istediğini belirtti.

Bu açıklama, Politico web sitesinin cuma günü Amerikalı bir yetkili ve sitenin bilgili olduğunu belirttiği iki kaynaktan alıntı yaparak, İsrail'in, Amerikan hükümetine ve yardım kuruluşlarına, Refah'tan sakinlerini İsrail'in işgaline hazırlık amacıyla nakletmeye başlama planını bildirdiği yönündeki haberine cevap olarak yapıldı.

Politico sitesi, İsrail'in planının, sakinleri Refah'tan Gazze Şeridi'nin güneybatı kıyısındaki El Mevasi bölgesine nakletmek olduğunu ifade ederek, İsrail ordusunun bu hafta yardım görevlilerine bölgenin bir haritasını gönderdiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Ofisi sözcüsü dün yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'a herhangi bir saldırısının yüz binlerce Gazzelinin hayatını riske atacağı ve Şeridin tamamındaki insani yardım operasyonlarına büyük bir darbe olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Sözcü Jens Laerke, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında: “Bu, sivillerin katledilmesi ve tüm sektördeki insani yardım operasyonuna büyük bir darbe olabilir. Çünkü operasyon ağırlıklı olarak Refah’tan yönetiliyor” ifadelerini kullandı.


Brezilya: Şiddetli yağışlar nedeniyle en az 31 kişi öldü, 70'den fazla kişi de kayıp

Hayvanları boğulmaktan kurtarmak için çalışan gönüllü belediye çalışanları (AFP)
Hayvanları boğulmaktan kurtarmak için çalışan gönüllü belediye çalışanları (AFP)
TT

Brezilya: Şiddetli yağışlar nedeniyle en az 31 kişi öldü, 70'den fazla kişi de kayıp

Hayvanları boğulmaktan kurtarmak için çalışan gönüllü belediye çalışanları (AFP)
Hayvanları boğulmaktan kurtarmak için çalışan gönüllü belediye çalışanları (AFP)

 

Brezilya'daki yerel yetkililerin dün (Cuma) yaptığı açıklamada, ülkenin en güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde şiddetli yağmurlar nedeniyle 31 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin hâlâ kayıp olması nedeniyle ölü sayısının artmasının beklendiğini belirtti.

Rio Grande do Sul Sivil Savunma yetkilileri, 70'den fazla kişinin kayıp olduğunu, Uruguay ve Arjantin sınırındaki eyalette en az 17 bin kişinin yerinden edildiğini ve 497 şehrinin neredeyse yarısının hasar gördüğünü söyledi.

Rio Grande do Sul eyaletindeki evleri su bastı (Reuters).

Rio Grande do Sul eyaletindeki evleri su bastı (Reuters).

Pek çok şehirde sokaklar tamamen sular altında kalırken, yollar ve köprüler yıkıldı. Fırtına ayrıca toprak kaymalarına ve küçük bir hidroelektrik santrali barajının kısmen çökmesine neden oldu.

Reuters'in haberine göre yetkililer, Pinto Goncalves kentindeki bir başka barajın da çökme tehlikesine karşı, baraj yakınında yaşayan insanlara evlerini boşaltma talimatı verdi.

Rio Grande do Sul eyaletindeki Porto Alegre'de sular altında kalan bir sokak (AFP)

Rio Grande do Sul eyaletindeki Porto Alegre'de sular altında kalan bir sokak (AFP)

Eyalet valisi Eduardo Lecce, sosyal medyada canlı yayında yaptığı açıklamada, "Durum sadece kritik değil, aynı zamanda eyaletin şimdiye kadar maruz kaldığı en tehlikeli durum olabilir. Bazı bölgelere ulaşılamaması nedeniyle muhtemelen ölü sayısı artabilir" ifadelerini kullandı.

Başkan Luiz Inacio Lula da Silva, selden etkilenen yerleri ziyaret etmek ve kurtarma çalışmalarını valiyle görüşmek üzere önceki gün eyalete gitti.


İsrail, "Siber Kubbe" çalışmalarını hızlandırdı

İsrail, yerel siber savunma sistemlerini "Siber Kubbe'yle" tek bir ağda birleştirmek istiyor (Reuters)
İsrail, yerel siber savunma sistemlerini "Siber Kubbe'yle" tek bir ağda birleştirmek istiyor (Reuters)
TT

İsrail, "Siber Kubbe" çalışmalarını hızlandırdı

İsrail, yerel siber savunma sistemlerini "Siber Kubbe'yle" tek bir ağda birleştirmek istiyor (Reuters)
İsrail, yerel siber savunma sistemlerini "Siber Kubbe'yle" tek bir ağda birleştirmek istiyor (Reuters)

İsrail, bilgisayar korsanlarının saldırılarına karşı "Siber Kubbe" çalışmalarını hızlandırdı. 

İsrail Ulusal Siber Güvenlik Direktörlüğü'nden Aviram Atzaba, Fransız haber ajansı AFP'ye "Gözle görülmeyen, sessiz bir savaş veriyoruz" dedi.

Aztaba, Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan Gazze savaşının ardından siber saldırıların ciddi şekilde arttığını söyledi.

Yetkili, Hamas ve Hizbullah'la bağlantılı hackerların yoğun siber saldırılar düzenlediğini belirtirken, bilgisayar korsanlarının şimdiye dek İsrail'deki dijital altyapıya ciddi bir zarar veremediğini savundu. 

Savaşın başından beri en az 800 siber saldırıyı savuşturduklarını söyleyen Atzaba, gerçek zamanlı koruma sağlayan ve merkezi şekilde yönetilen bir siber savunma sistemi geliştirdiklerini ifade etti.

Altyapısı iki yıl önce hazırlanan "Siber Kubbe" isimli savunma sistemiyle ilgili çalışmaların son dönemde hızlandırıldığı aktarıldı.

Atzaba, sistemin "roketlere karşı koruma sağlayan Demir Kubbe gibi çalıştığını" belirterek, büyük bir veri havuzu oluşturduklarını söyledi. 

İsrail Başbakanlığı'na bağlı direktörlük, söz konusu sistemi geliştirmek için ABD dahil çeşitli Batılı ülkelerle işbirliği yaptı. 

Tel Aviv Üniversitesi'ne bağlı Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nden Chuck Freilich, İran'ın da İsrail'e yönelik siber saldırılarda önemli rol oynadığına dikkat çekti. 

Freilich, İran'ın Rusya ve Çin'den aldığı yardımlarla hem askerlere hem de öğrencilere siber saldırı ve savunma eğitimi verdiğini savundu. 

Savaş başladıktan sonra Filistin yanlısı AnonGhost adlı bir hacker, Hamas saldırılarını önceden haber verdiğini öne süren bir telefon uygulaması tasarlamıştı. Bilgisayar korsanı, daha sonra uygulama üzerinden sahte bildirim ve uyarılar göndererek bunları açan birçok kişinin verilerini çalmıştı.

Independent Türkçe, AFP, The Conversation