Üst düzey bir İsrailli bir heyet, Sudan ordusu ve güvenlik liderleriyle görüşmek üzere 19 Ocak’ta Sudan’ın başkenti Hartum’a gitti. Gelişme, Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan’ın İsrail eski Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Şubat 2020’de Uganda’nın Entebbe şehrinde gerçekleştirdiği görüşmeden bu yana Hartum ve Tel Aviv’in düzenlediği bir dizi toplantının devamı niteliğinde. Sudan, 6 Ocak 2021’de İsrail ile İbrahim Anlaşması imzalarken, ülkedeki koşullar nedeniyle bocalayan İsrail ile ilişkilerin normalleştiğini açıklamıştı.
İsrail Yayın Kurumu 'Makan', üst düzey bir heyetin Tel Aviv’den Sudan’a geldiğini ve Sudanlı askeri liderlerle görüşmelerde bulunacaklarını bildirdi.
Hartum’daki medya kaynakları, heyetin Sudan Ordusu Komutanı Abdulfettah el-Burhan, yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu ve Genel İstihbarat Başkanı Ahmed İbrahim Mufaddal ile görüşmelerde bulunmasının beklendiğini söyledi. Ancak Sudanlı veya İsrailli yetkililerden, bu görüşmelerin içeriğine dair açıklama yapılmadı. Ancak bir kaynak, Şarku’l Avsat’a görüşmelerin güvenlik ve ülkede yaşanan olaylarla sınırlı olduğunu söyledi.
Makan, Tel Aviv yakınlarındaki Ben Gurion Havalimanı’ndan kalkan uçağın, Hartum Havalimanı’na iniş yaptığını aktardı. Uçağın, Sudan’a ulaşmadan önce de Mısır’ın Şarm eş-Şeyh şehrinde durduğu belirtildi. İsrail Yayın Kurumu, heyette bulunanların isimleri ve pozisyonlarına ilişkin bilgi vermezken, heyetin ziyareti hakkında kısa bir açıklama yayınladı. Makan, heyetin Hartum’da güvenlik yetkilileri ve Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan ile görüşeceğini, İsrail Başbakanlık Ofisi’nin de haberi doğrulamadığını veya yalanlamadığını aktardı.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Hızlı Destek Kuvvetleri’nden üst düzey bir yetkili, heyeti Hartum Havalimanı’nda karşıladı. Makan, bir İsrail heyetinin Sudan’a yaptığı son ziyaretin, Kasım ayında gerçekleştiğini belirtirken, heyete İsrail istihbarat teşkilatı Mossad başkanının başkanlık etmiş olduğunu vurguladı. Makan, söz konusu ziyaretin içeriğini açıklamadı.
İsrail heyetinin ziyareti, Sudan’daki karmaşık siyasi ve ekonomik koşullar ortasında gerçekleşti. Ülkede geçtiğimiz Pazartesi günü düzenlenen son protestolarda, güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 7 kişi hayatını kaybetti. Ülke, neredeyse her gün protesto gösterilerine tanık oluyor. Pazartesi günü gerçekleşen olayları takiben, İsrail ile müttefik askeri hükümeti felç etmeyi ve devirmeyi amaçlayan bir sivil itaatsizlik ilan edildi.
İsrail heyeti, askeri liderlerle görüşmek üzere Sudan’da
https://turkish.aawsat.com/home/article/3425451/i%CC%87srail-heyeti-askeri-liderlerle-g%C3%B6r%C3%BC%C5%9Fmek-%C3%BCzere-sudan%E2%80%99da
İsrail heyeti, askeri liderlerle görüşmek üzere Sudan’da
İsrail heyeti, askeri liderlerle görüşmek üzere Sudan’da
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
ABD Başkanı Donald Trump, Maryland'deki Joint Base Andrews'da Florida'ya gitmek üzere Air Force One uçağına binişi sırasında el sallarken, 16 Ocak 2026 (Reuters)
Trump'ın seçim kampanyası kapsamındaki bir mitinginin başlaması öncesinde MAGA şapkaları takan katılımcılar, 4 Kasım 2024 (Reuters)
Trump ve Heritage Vakfı'nın ekonomi alanında kıdemli misafir araştırmacısı Steve Moore, Washington’daki Beyaz Saray'da, gerçek hane halkı gelirindeki değişimi gösteren bir grafiğe işaret ederken, 7 Ağustos 2025 (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki Oval Ofisi'nde, 14 Ocak 2026 (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan 2025 tarihinde Beyaz Saray’da yeni gümrük vergisi listesini açıkladı. (AP)
Beyaz Saray tarafından yayınlanan bir fotoğrafta, ABD Başkanı ve yönetim kadrosunun 3 Ocak'ta Venezuela'daki askeri operasyonu izlediği görülüyor.
Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Susie Wiles, 23 Eylül'de New York'ta ABD Başkanı Donald Trump ile Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei arasında yapılan toplantıya katıldı. (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 9 Ocak'ta Beyaz Saray'da (Reuters)
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, 15 Ocak'ta Minneapolis'te tahrip edilen bir ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu aracının fotoğrafını gösteriyor. (Reuters)
ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında (EPA)