BMGK’dan Suudi Arabistan’a ve BAE’ye saldıran Husilere kınama

Körfez İşbirliği Konseyi, uluslararası toplumun Yemen’de yaşanan krize büyük önem verdiğini bildirdi.

Fotoğraf  (Arşiv)
Fotoğraf (Arşiv)
TT

BMGK’dan Suudi Arabistan’a ve BAE’ye saldıran Husilere kınama

Fotoğraf  (Arşiv)
Fotoğraf (Arşiv)

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) sivil yerleşimleri hedef alan Husi milislerin saldırılarını oy birliği ile kınadı.
BAE’nin talebi üzerine acil bir toplantı düzenleyen BMGK yayınladığı bildiride, Husi milislerinin terör faaliyetlerini planlayanların, uygulayanların ve destekçilerinin saldırılardan  sorumlu tutulması ve yargıya sevk edilmesi gerektiğini vurugladı.
Yayınlanan bildiride tüm ülkeler, uluslararası hukuk ve BMGK’nın kararları uyarınca BAE hükümeti ve ilgili makamlar ile iş birliği yapmaya davet edildi.
BAE geçtiğimiz çarşamba günü Husi milislerin yeniden terör listesine alınması çağrısında bulunmuştu.
KOnuya dair bir diğer açıklama da Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacraf’tan geldi. BMGK’nın Husi milislerin saldırılarını kınamasını memnuniyetle karşıladığını belirten Hacraf, BMGK’ya üye ülkelerin terörist Husilerin neden olduğu Yemen krizine büyük önem verdiğini belirtti.
Hacraf, KİK’in Yemen’de yaşanan krizin siyasi çözümler sona erdirilmesi için Körfez Girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı'nda alınan kararlar ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2216 sayılı kararını içeren üç referansa uygun adımlar atılması gerektiğini söyledi.
Husilerin ateşkese davet edildiği BM’Nin 2216 kararı Yemen’de güvenliğin ve istikrarın yeniden sağlanması için gerekli adımların atılmasını öngörüyor. Kararda Yemen’deki taraflar arasında müzakerelerin yeniden başlatılması ve terörist milislerin kuşattığı bölgelere insani yardımların ulaştırılması gerektiği vurgulanıyor.
Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, BMGK’nın bu adımının Husi milislerinin uluslararası yasaları ihlal ederek BAE’ya saldırması karşısında, BAE’nin egemenliğine, güvenliğine ve istikrarına destek verdiğini bildirdi.
Bakanlık, uluslararası toplumu terörist Husi milislerine ve saldırılarına karşı kararlı bir duruş sergilemesi ve yaşanan krizin sona ermesi için üçlü referansa göre siyasi bir adım atılması çağrısında bulundu.



ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
TT

ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan'da kendi ifadesiyle ‘Başkan Trump'ın sabrına bağlı’ sınırlı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Barrack, New York'ta düzenlediği ve Şarku’l Avsat'ın da davet edildiği basın toplantısında şunları söyledi: “Trump sabrıyla tanınsa da bu sabır sınırsız değil. Lübnan'ı çok seviyor ve belki de Dwight Eisenhower'dan bu yana hiçbir ABD başkanı bu sevgiyi göstermemiştir. Bu ülkeye yönelik samimi takdirlerini ifade etti. Ancak Lübnanlılar harekete geçmeli. Bu fırsatı değerlendirmek zorundalar. Aramızda bir etkileşim var, bu nedenle zaman zaman biraz hayal kırıklığına uğrasam da iyimserim.”

Hizbullah'ın silahları konusunda Barrack, kabine içinde ve üç başkan (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) arasında bir uzlaşmaya varılırsa ve Hizbullah ağır silahlarını yavaş yavaş bırakmayı kabul ederse bunun bir başlangıç olacağını söyledi. Barrack sözlerini şöyle sürdürdü: “Lübnan'da herkes hafif silahlar taşıyor ama burada söz konusu olan İsrail'i etkileyebilecek silahlar. Bu desteklenmesi gereken bir süreç ve Lübnan ordusunun silah toplama işini yapabilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Sorun şu ki orduya bir süredir ödeme yapılmıyor ve bu da engellerden biri. Tüm bu unsurların aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Lübnanlılar arasında büyük saygı gören Lübnan ordusunun silahların nasıl iade edileceği ve bir iç savaşa yol açmadan nasıl toplanacağı konusunda Hizbullah ile yumuşak bir müzakere yürütmesi için güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu silahlar yeraltı garajlarında, mahzenlerde ve evlerin altında saklanıyor.”

Barrack, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olarak gecikmesinin sebebinin iç savaş korkusu olduğuna inanıyor.

ABD elçisi, Suriye ile İsrail arasındaki herhangi bir normalleşmenin doğal olarak Lübnan, İsrail, Irak ve nihayetinde İsrail arasında da normalleşmeyi gerektireceğini belirtti. Barrack, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, İsrail'in düşman olmadığını ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için İsrail'le görüşmeye ve müzakereye açık olduğunu söylerken tutumunda netti. Bu süreç diğer komşu ülkelerde olduğu gibi kademeli adımlarla başlayacak” ifadelerini kullandı.

Barrack, “Başkan Trump'ın İran'ın bombalanmasına verdiği destek gibi attığı cesur adımlar kısa vadeli de olsa bir fırsatı temsil ediyor. Çünkü İran, Hamas, Hizbullah ve Husiler şu anda geçici bir geri çekilme durumunda. Geri kalan ülkelerin kendilerini yeniden tanımlama şansı var” dedi ve kararın kendilerine bağlı olduğunu vurguladı. Barrack, “Bu adımların zaten atılmakta olduğuna ve herkesin bu yönde ilerlemek için sorumlulukla hareket ettiğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.