AB, Yemen'deki askeri tırmanıştan endişeli

AA
AA
TT

AB, Yemen'deki askeri tırmanıştan endişeli

AA
AA

Avrupa Birliği (AB), Yemen'deki askeri tırmanışla ilgili endişesini dile getirerek, tarafları çatışmayı sona erdirmek için BM öncülüğünde siyasi sürece katılmaya çağırdı.
Yemen'deki AB Misyonu sosyal medya hesabından Yemen'deki taraflar arasında tırmanan askeri gerginliğe ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, AB'nin Yemen'de sivil can kayıplarına ve altyapının tahrip olmasına yol açan tırmanıştan derin endişe duyduğu belirtildi.
Açıklamada ayrıca, Yemen'deki tüm taraflara, sivilleri korumaları, itidalli olmaları ve çatışmanın son bulması için BM öncülüğünde siyasi sürece katılmaları çağrısı yapıldı.
Yemen son dönemde, hükümet güçleri ile İran destekli Husiler arasında ülkenin farklı bölgelerindeki cephelerde askeri tırmanışa sahne oluyor.
Yemen hükümetine destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri de son dönemde Husilerin kontrolündeki bölgelere yönelik saldırılarını artırdı.
İran destekli Husiler, Yemen'de Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.