Irak Cumhurbaşkanı Salih: Bölgede terörü canlandırma girişimleri hafife alınmamalı

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, DEAŞ saldırısıyla ilgili acil soruşturma talimatı verdi.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih (Arşiv)
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih (Arşiv)
TT

Irak Cumhurbaşkanı Salih: Bölgede terörü canlandırma girişimleri hafife alınmamalı

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih (Arşiv)
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih (Arşiv)

Irak Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul dün (Cuma) yaptığı açıklamada, Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı ve Başbakan Mustafa el-Kazımi’nin, Diyala ilinin El-Azim nahiyesinin Um El-Kerami bölgesinde aralarında Irak ordusundan bir subayın da bulunduğu 11 kişinin öldürüldüğü terör eylemine ilişkin acil soruşturma başlatma talimatı verdiğini bildirdi.
“Silahlı Kuvvetler Komutanı, terör örgütlerinin planlarını engellemek ve DEAŞ terör örgütü üyelerinin kullandığı bölgelerde büyük çaplı operasyonlar düzenlemek amacıyla teyakkuz seviyesinin en üst düzeylere çıkarılmasını emretti” diyen Resul, bu korkakça eylemi gerçekleştiren teröristlerin adil cezalarını almaları için her nerede olursa olsunlar peşlerine düşme çağrısı yaptı. Alman Haber Ajansı DPA’da yer alan habere göre Resul “Bu korkakça terör eylemleri silahlı güçlerimizin DEAŞ’ın bulunduğu bölgelerin izini sürme ve kalıntılarını Irak topraklarının her yerinden söküp atma kararlılığını artırıyor” ifadelerini kullandı.
Irak’taki siyasi parti ve oluşumlar saldırıyı kınadı. Suriye’de DEAŞ unsurlarının tutulduğu Sanayi Hapishanesi’ne yönelik büyük çaplı saldırı ile Irak ordusunu hedef alan söz konusu saldırının zamanlaması dikkati çekti. Irak Cumhurbaşkanı Salih, Bölgede terörü canlandırma girişimleri hafife alınmaması çağrısında bulundu. Salih, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Diyala’daki ordu kahramanlarının maruz kaldığı bu korkakça terör saldırısı, güvenliğimizi hedef almaya yönelik aşağılık ve başarısız bir girişimdir. Bölge düzeyinde terörü yeniden canlandırma girişimleri asla hafife alınamaz. Görevimiz, ulusal güvenliği koruyabilecek ve halka hizmet edebilecek bir hükümetin kurulması amacıyla iç cepheyi güçlendirmek ve anayasal kazanımları sürdürmektir” diye yazdı.
Irak Meclis Başkanvekili Hakim ez-Zamili, hükümete, ilave güvenlik gücünü harekete geçirme ve DEAŞ örgütünün konuşlandığı güvenlik açısından zayıf bölgelerin tümünde geniş kapsamlı bir operasyon başlatma çağrısında bulundu. Zamili, yaptığı açıklamada, “Irak hükümeti istikrarlı bölgelerden ilave güvenlik birliklerini alıp güvenlik açısından zayıf bölgelere göndermeli ve istihbaratın çabasıyla desteklenen geniş ve kapsamlı bir operasyon başlatmalıdır. Bunun amacı, Irak sınırlarında her yönden kontrolü sağlamak için yeni bir strateji üzerinden terör örgütlerini ve kalıntılarının takibini yapmak ve Irak dışında bile olsa tedarik kaynaklarını kurutmaktır” dedi.
Mısır terör saldırısını en sert ifadelerle kınadı. Mısır Dışişleri Bakanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Mısır kardeş Irak’a, hükümetine, halkına ve elim olayda hayatını kaybeden masumların yakınlarına en içten taziye ve başsağlığı dileklerini sunuyor” ifadelerini kullandı. Mısır’ın, güvenlik ve istikrarı sağlamlaştırmaya yönelik alacağı önlemler noktasında Irak ile tam dayanışma halinde olduğu vurgulanan açıklamada Mısır’ın aynı zamanda kardeş Irak’ın terör kalıntılarını ve destekçilerinin kökünü kazıma ve bu korkakça terör eylemlerini aşma gücüne sahip olduğuna inandığı ifade edildi.
Mısır'daki El-Ezher Kurumu da saldırıyı kınayarak, “İslam dini ve İslam Peygamberi’nin uzak olduğu bu örgütlerin işlediği tüm suçlar ve şiddet eylemlerini reddettiğini” yineledi. Kurum yaptığı açıklamada, “Bu örgütü kökünden kazımak ve ortadan kaldırmak için uluslararası dayanışma gerekli” ifadesini kullandı. Ezher Şeyhi Dr. Ahmed et-Tayyib, Irak’a, hükümetine, halkına ve kurbanların ailelerine en içten taziyelerini sunarak, kurbanlara Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır dileklerini iletti.-



Avn, BM Güvenlik Konseyi heyetinden İsrail'e ateşkes ve geri çekilme anlaşmasını uygulaması için baskı yapmasını istedi

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın bugün Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle yaptığı görüşmeden (Lübnan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi X hesabı)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın bugün Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle yaptığı görüşmeden (Lübnan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi X hesabı)
TT

Avn, BM Güvenlik Konseyi heyetinden İsrail'e ateşkes ve geri çekilme anlaşmasını uygulaması için baskı yapmasını istedi

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın bugün Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle yaptığı görüşmeden (Lübnan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi X hesabı)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın bugün Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle yaptığı görüşmeden (Lübnan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi X hesabı)

Lübnan Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Joseph Avn’ın bugün ülkede bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle bir araya geldiğini açıkladı. Görüşmede Avn, Lübnan ordusunun görevini tamamlaması için destek çağrısında bulunarak, İsrail’in Güney Lübnan’dan çekilmesi için baskı yapılmasını talep etti.

Cumhurbaşkanlığı, heyetin ‘uluslararası kararların uygulanması yoluyla Lübnan’da istikrarı destekleme ve ülkelerin Lübnan ordusuna yardım ederek birliklerini tamamlamaya ve silah tekelini sağlamaya hazır olduklarını’ belirttiğini duyurdu.

Açıklamada Avn’ın, Lübnan’ın uluslararası kararları uygulama taahhüdünü yinelediği ve “İsrail tarafını ateşkesi uygulamaya ve çekilmeye zorlamamız gerekiyor; bu konuda sizden destek bekliyoruz” ifadelerini kullandığı kaydedildi.

Geçen yıl kasım ayında, ABD arabuluculuğunda İsrail ile Hizbullah arasında bir ateşkes sağlanmıştı. Bu ateşkese rağmen, İsrail hâlâ Güney Lübnan’daki bazı noktalarda kontrolünü sürdürüyor ve ülkenin doğusu ile güneyine yönelik saldırılarını devam ettiriyor.


Ukrayna: Rusya ile taviz değil, gerçek barış peşindeyiz

Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus araçları ve askerleri (Reuters)
Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus araçları ve askerleri (Reuters)
TT

Ukrayna: Rusya ile taviz değil, gerçek barış peşindeyiz

Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus araçları ve askerleri (Reuters)
Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus araçları ve askerleri (Reuters)

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga, dün Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rusya ile "taviz değil, gerçek barış" istediğini söyledi.

Güvenlik ve insan haklarına odaklanan bir kuruluş olan AGİT, savaş sonrası Ukrayna'da rol oynamayı hedefliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD elçileri arasında "oldukça iyi" olarak nitelendirdiği görüşmelerin ardından çarşamba günü yaptığı açıklamada, barış görüşmelerine giden yolun şu anda belirsiz olduğunu söyledi.

Sibiga, örgütün yıllık bakanlar kurulu toplantısından önce, "Münih'te gelecek nesillere ihanet edenlerin isimlerini hâlâ hatırlıyoruz" diyerek, "Bu bir daha asla olmamalı. İlkelerden taviz verilmemeli ve uzlaşmaya değil, gerçek barışa ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

devfdr
Rus askerleri Kursk bölgesindeki Sudzha’da devriye geziyor (Arşiv- AP)

Bakan, görünüşe göre İngiltere, Fransa ve İtalya'nın Adolf Hitler'in o dönem Çekoslovakya olan toprakları ilhak etmesini kabul ettiği 1938 tarihli Nazi Almanyası anlaşmasına atıfta bulunuyordu. Bu anlaşma, tehditkâr bir güçle yüzleşmemenin işareti olarak yaygın olarak kullanılıyor.

Sibiga, ABD'ye barışı sağlama çabalarından dolayı teşekkür etti ve Ukrayna'nın "bu savaşı sona erdirmek için mümkün olan her fırsatı değerlendireceğine" söz verdi. "Avrupa geçmişte çok fazla adaletsiz barış anlaşması imzaladı. Hepsi yeni felaketlere yol açtı" diye ekledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy dün, ekibinin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki toplantılara hazırlandığını ve Trump'ın temsilcileriyle diyaloğun devam edeceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Rusya ve Avrupa ile Orta Asya'nın büyük bir bölümünü içeren 57 üye ülkeyi kapsayan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Soğuk Savaş döneminde Doğu-Batı diyaloğu için kilit bir forum olarak ortaya çıktı.

Örgüt son yıllarda, Rusya'nın kilit kararların uygulanmasını engellemesi ve örgütü Batı kontrolü altında olmakla suçlamasıyla sık sık çıkmaza giriyor. Rusya, açıklamasında Ukrayna'nın AGİT gündemine "tamamen hakim olmasından" şikayet etti.


İsrail, Gazze'deki son rehinenin kalıntılarının iadesini görüşmek üzere Kahire'ye heyet gönderdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
TT

İsrail, Gazze'deki son rehinenin kalıntılarının iadesini görüşmek üzere Kahire'ye heyet gönderdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi yaptığı açıklamada, askeri ve güvenlik servislerinden temsilcilerin de aralarında bulunduğu bir heyetin, Gazze Şeridi'nde tutulan son İsrailli rehinenin naaşının iadesini görüşmek üzere dün Mısır'ı ziyaret ettiğini duyurdu.

Ofis tarafından yapılan açıklamada, "Başbakan'ın talimatları doğrultusunda bir heyet Kahire'ye gitti... ve son rehine Ran Gvili'nin derhal iadesini sağlamak amacıyla arabulucularla görüşmelerde bulundu." ifadeleri yer aldı. Açıklamada, "Görüşme sonucunda, çabaların derhal yoğunlaştırılması konusunda mutabakata varıldı" ifadeleri kullanıldı.

frgt
Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'na bağlı savaşçılar, Kızılhaç çalışanlarıyla birlikte, 1 Aralık 2025'te Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampının enkazı arasında İsrailli rehinelerin cesetlerini ararken nöbet tutuyor (EPA)

Ateşkes anlaşmasının 10 Ekim'de yürürlüğe girmesinden bu yana İsrail, Filistinli grupların teslimi geciktirdiği yönündeki suçlamalarına rağmen, 20 canlı rehineyi ve Gvili'ninki hariç tüm cesetleri aldı. Hamas, savaştan kalan devasa moloz yığınları nedeniyle cesetlerin kurtarılma sürecinin yavaş ilerlediğini savunuyor.