Çin'de Şian şehrinde Kovid-19 nedeniyle uygulanan karantina kaldırıldı

Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan başkent Pekin'de yerel vakaların görüldüğü Fıngtay ilçesinde 2 milyon kişiye toplu test uygulandı.

Şian'da koronavirüsle mücadele için kurulan bir merkez (Reuters)
Şian'da koronavirüsle mücadele için kurulan bir merkez (Reuters)
TT

Çin'de Şian şehrinde Kovid-19 nedeniyle uygulanan karantina kaldırıldı

Şian'da koronavirüsle mücadele için kurulan bir merkez (Reuters)
Şian'da koronavirüsle mücadele için kurulan bir merkez (Reuters)

Çin'de Şaanşi eyaletinin merkezi Şian'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bir aydır uygulanan karantinaya son verildi.
Yerel yönetimden yapılan açıklamada, kentte Kovid-19 vakaları nedeniyle yüksek ve orta riskli bölge kalmadığı bildirildi.
Karantina tedbirleri kapsamında 5 Ocak'tan itibaren uçuşlara kapatılan Şianyang Havalimanı'nda seferler yeniden başlatılırken, karantinanın sona erdiği bildirildi.
Şian'da Delta varyantını taşıyan yurt içi kaynaklı Kovid-19 vakalarındaki artış nedeniyle 23 Aralık 2021'de karantina ilan edilmişti.

Çin'in eski imparatorluk başkentlerinden tarihi şehirdeki salgınının 4 Aralık'ta Pakistan'dan gelen bir uçaktaki Delta varyantı taşıyan vakalardan yayıldığı bildirilmişti. İlk vakaların 9 Aralık'ta kaydedildiği kentte 2 haftada yaklaşık 2 bin vaka görülmüştü.
Karantina tedbirlerinin uygulanmasındaki bazı eksikler, gıda temininde yaşanan sıkıntılar ve baskı altındaki yerel görevlilerin müsamahasız tutumu eleştirilere sebep olmuştu. Yeni yıl gecesi Kovid-19 testi güncel olmadığı için hastaneye alınmayan 8 aylık hamile kadının düşük yapması, tepkilere sebep olmuş, hastane yetkilileri görevden alınmıştı.

Pekin'in Fıngtay ilçesinde 2 milyon kişiye toplu test
Öte yandan şubatta Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan başkent Pekin'de, Delta varyantını taşıyan yerel vakalar nedeniyle Fıngtay ilçesinde yaşayan 2 milyon kişiye toplu test uygulandı.
Vatandaşlar soğuk kış gününde karla kaplı caddelerde test için sıra bekledi.

Dün Pekin'de 4'ü Fıngtay'da, 2'si ise komşu ilçeler Fangşan ve Daşing'de toplam 6 yeni vaka tespit edildi.
Başkentteki yerel kaynaklı vakaların iki ayrı yayılma öbeğinde toplandığı tahmin ediliyor. İlk kez Fıngtay ilçesinde soğuk zincir taşımacılık sektörü çalışanlarında ortaya çıkan, Delta varyantı taşıyan vakaların görüldüğü grupta 35, Kanada'dan gelen bir posta gönderisinden bulaştığı tahmin edilen, Omicron varyantı taşıyan vakaların yayıldığı grupta ise 8 vaka kaydedildi.

24 saatte 57 vaka
Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Çin ana karasında dün 24 saatte 18'i yurt içi kaynaklı 57 Kovid-19 vakası saptandı.
Pekin'de 6, Hıbey eyaletine bağlı Şiongan Yeni Bölge'de 3, Yunnan eyaletine bağlı Şişuangbanna Dai Özerk İli'nde 3, Şandong eyaletinin merkezi Cinnan'da 2, Tiencin'de 1, Şaanşi eyaletinin Datong şehrinde 1, Guangdong eyaletinin Cuhai şehrinde 1, Hınan eyaletinin Anyang şehrinde 1 yerel vaka görüldü.
Yurt dışı kaynaklı 39 vakanın kayıtlara geçtiği ülkede virüse bağlı can kaybı yaşanmadı.
Kovid-19 salgınında ilk vakaların ortaya çıktığı Çin ana karasında bugüne kadar 105 bin 660 vaka tespit edildi, 4 bin 636 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 754 hastanın tedavisi sürüyor.
Yurt içi kaynaklı vakaların görüldüğü eyalet ve şehirlerde salgın kontrol ve önleme tedbirleri uygulanmaya devam ediliyor.
Çin, Kovid-19 vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen "sıfır vaka" stratejisi uyguluyor. Bu strateji karantina, seyahat kısıtlamaları ve toplu testler gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri içeriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahale ve yarattığı maliyet açısından zaman zaman tartışmalara yol açıyor.



Oxfam: Güney Sudan vatandaşlarının yarısı şiddetli açlık çekiyor

Güney Sudan'ın Bor kentindeki bir hastanenin yetersiz beslenme tedavi koğuşunda çocuklarıyla birlikte oturan anneler, (Arşiv_AP)
Güney Sudan'ın Bor kentindeki bir hastanenin yetersiz beslenme tedavi koğuşunda çocuklarıyla birlikte oturan anneler, (Arşiv_AP)
TT

Oxfam: Güney Sudan vatandaşlarının yarısı şiddetli açlık çekiyor

Güney Sudan'ın Bor kentindeki bir hastanenin yetersiz beslenme tedavi koğuşunda çocuklarıyla birlikte oturan anneler, (Arşiv_AP)
Güney Sudan'ın Bor kentindeki bir hastanenin yetersiz beslenme tedavi koğuşunda çocuklarıyla birlikte oturan anneler, (Arşiv_AP)

Oxfam bugün yaptığı açıklamada, Güney Sudan nüfusunun neredeyse yarısının akut açlıkla karşı karşıya olduğunu, şimdiye kadarki en düşük seviyede ve yetersiz yardım aldığını belirtti.

İngiltere merkezli kuruluş, Batılı ülkelerin yardım bütçelerini kısmasının ardından Güney Sudan'a 2025 yılı için ayrılan 1,6 milyar dolarlık insani yardım planının yalnızca yüzde 40'ının ulaştığını ifade etti.

Oxfam, yaklaşık altı milyon Güney Sudanlının şiddetli açlık çektiğini, temiz su ve sanitasyon hizmetlerine yeterli erişimden yoksun olduğunu ve bu sayının nisan ayına kadar 7,5 milyona ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler tarafından belgelendiği üzere, Güney Sudan'ın petrol zenginliğini çalan elitlerin yolsuzluğu, ülkeyi neredeyse her türlü temel hizmetten mahrum bıraktı.

Oxfam'ın Güney Sudan Ülke Direktörü Şebnem Baloch yaptığı açıklamada, "Dünya, tam da hayatları tehlikedeyken, yardıma en çok ihtiyaç duyanları terk ediyormuş gibi hissediyorum" ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Güney Sudan, 2011 yılında bağımsızlığını kazandı, ancak kısa süre sonra iki milyondan fazla insanı yerinden eden yıkıcı bir beş yıllık iç savaş yaşadı. Barış anlaşmasının çökmesiyle birlikte çatışmanın bu yıl yeniden alevlenebileceğinden endişe ediliyor.

Ayrıca savaştan kaçan yüz binlerce Sudanlıya da ev sahipliği yapıyor.

Sınır kasabası Renk'teki transit merkezlerine her gün yaklaşık bin kişi geliyor. Ancak Oxfam önümüzdeki ay buradaki operasyonlarını yüzde 70 oranında azaltmak zorunda kaldı ve şubat ayına kadar yeni fon sağlamazsa operasyonlarını tamamen durduracağını açıkladı.


Rapor: ABD barış planının son hali Kiev için çok daha iyi

Rus insansız hava aracı saldırısının ardından Kiev'de hasar gören bir bina (DPA)
Rus insansız hava aracı saldırısının ardından Kiev'de hasar gören bir bina (DPA)
TT

Rapor: ABD barış planının son hali Kiev için çok daha iyi

Rus insansız hava aracı saldırısının ardından Kiev'de hasar gören bir bina (DPA)
Rus insansız hava aracı saldırısının ardından Kiev'de hasar gören bir bina (DPA)

AFP'ye konuşan konuya yakın bir kaynak, ABD'nin Ukrayna'daki çatışmayı çözmeye yönelik son taslak planının Kiev için "çok daha iyi" hükümler içerdiğini söyledi.

Kaynak, "Ukrayna, ABD ve Avrupalılar, Amerikan önerisini uygulanabilir hale getirdi ve şimdi Kiev için çok daha iyi" ifadelerini kullandı.

Kaynak, bu versiyonun Ukrayna'nın planın ilk versiyonundaki 600 bin askerlik orduya kıyasla 800 bin kişilik bir ordu bulundurmasına olanak sağladığını ifade etti.

 


ABD-Rusya, güncellenmiş Ukrayna barış planı hakkında görüşüyor

Trump ve Zelenskiy Beyaz Saray'da, (AFP)
Trump ve Zelenskiy Beyaz Saray'da, (AFP)
TT

ABD-Rusya, güncellenmiş Ukrayna barış planı hakkında görüşüyor

Trump ve Zelenskiy Beyaz Saray'da, (AFP)
Trump ve Zelenskiy Beyaz Saray'da, (AFP)

ABD ve Rusya, ABD Başkanı Donald Trump tarafından önerilen orijinal planda yapılan güncellemelerin ardından, Ukrayna'da barış için 19 maddelik bir plan üzerinde görüşmeler yürütüyor. Haberlere göre iki taraf pazartesi günü Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de ilk tur görüşmelerini, dün ise ikinci tur görüşmelerini gerçekleştirdi. Ukrayna askeri istihbarat başkanı Kirill Budanov da şu anda Abu Dabi'de bulunuyor.

Ukraynalı üst düzey bir yetkili dün, Washington ile Kiev'in, ABD'nin Ukrayna'daki savaşı sona erdirme planının temel noktaları konusunda anlaşmaya vardığını bildirdi.

Moskova, Başkan Trump'ın planına yönelik Ukrayna ve Avrupa itirazlarını aşabilme yeteneğine güveniyor. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus tarafının daha önce incelediği planın değiştirildiğini söyledi. Ancak sözcü, görüşmelerin içeriğini açıklamakta aceleci davranmayarak, "Planın içeriğindeki değişikliklerle ilgili medya haberleri hakkında yorum yapmak imkansız; medya son derece çelişkili bilgiler yayınlıyor" ifadelerini kullandı.