UNICEF: Kovid-19’un eğitimde neden olduğu kayıplar neredeyse başa çıkılamayacak düzeye ulaştı

Aralık 2018'deki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, 24 Ocak'ın "Uluslararası Eğitim Günü" olması kararlaştırıldı (AFP)
Aralık 2018'deki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, 24 Ocak'ın "Uluslararası Eğitim Günü" olması kararlaştırıldı (AFP)
TT

UNICEF: Kovid-19’un eğitimde neden olduğu kayıplar neredeyse başa çıkılamayacak düzeye ulaştı

Aralık 2018'deki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, 24 Ocak'ın "Uluslararası Eğitim Günü" olması kararlaştırıldı (AFP)
Aralık 2018'deki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, 24 Ocak'ın "Uluslararası Eğitim Günü" olması kararlaştırıldı (AFP)

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 24 Ocak Uluslararası Eğitim Günü dolayısıyla Kovid-19 pandeminin eğitim üzerindeki etkisi üzerine en son verileri yayımladı.
Dün yapılan açıklamada Kovid-19'un eğitimde neden olduğu kayıpların "neredeyse başa çıkılamayacak" düzeye ulaştığını bildirdi.
Buna göre pandemi sebebiyle okulların tamamen veya kısmen kapatılması, dünya genelinde 635 milyondan fazla öğrenciyi hâlâ etkiliyor.
Eğitimin kesintiye uğramasının, milyonlarca çocuğu temel becerileri edinme imkanından mahrum bıraktığı ortaya kondu. Ayrıca bu kesintinin öğrencilerin ruh sağlığını etkilediği ve istismara maruz kalma riskini artırdığı yazıldı.
"Çocuklar temel aritmetik ve okuryazarlık becerilerini kaybetmiş durumda."
UNICEF, düşük ve orta gelirli ülkelerde okulların kapanması sebebiyle 10 yaşındaki öğrencilerin yüzde 70'inin basit bir metni okuyamaz ya da anlayamaz hale geldiğini bildirdi. Bu oran, pandemi öncesinde yüzde 53'tü.
Örneğin tahminlere göre Etiyopya'da ilkokul öğrencileri, bir eğitim ve öğretim yılında öğrenecekleri matematik becerilerinin yüzde 30 ila 40'ını öğrendi.
Kurum, Güney Afrika'daki öğrencilerin yüzde 75'inin, olmaları gereken düzeyin tam bir eğitim öğretim yılı gerisinde olduğu belirtti. Ülkede ayrıca Mart 2020-Temmuz 2021'de yaklaşık 450 bin öğrencinin okuldan tamamen ayrıldığı tespit edildi.
Zengin ülkelerde de durum farklı değil. ABD'de Teksas, Kaliforniya ve Tennessee gibi pek çok eyalette öğrenme kayıpları gözlemlendi.
Okulların kapanmasının etkileri bunlarla bitmiyor. Dünya genelinde 370 milyonu aşkın çocuk, okul yemeklerine erişim sağlayamadı. UNICEF bu yemeklerin, bazı çocuklar için tek güvenilir gıda kaynağı olduğunu vurguladı.
Açıklamada, Kovid-19'un çocuklar ve gençler arasında yüksek oranda anksiyete ve depresyona yol açtığının görüldüğü kaydedildi.
Eğitimdeki kısıtlamaların sona ermesi gerektiğine işaret eden UNICEF Eğitim Şefi Robert Jenkins, şöyle konuştu:
"Fakat okulların tekrar açılması tek başına yeterli değil. Öğrencilerin, kayıp eğitimi telafi etmek üzere yoğun desteğe ihtiyaçları var. Bununla birlikte okullar sadece öğrenim yeri olmanın da ötesine geçmeli. Okullar, çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını, sosyal gelişimini ve beslenme düzenini yeniden inşa etmeli."
Independent Türkçe, UNICEF, Indian Express



Netanyahu Washington'a gidiyor: Trump Gazze'de bir anlaşmaya varılmasına yardımcı olabilir

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
TT

Netanyahu Washington'a gidiyor: Trump Gazze'de bir anlaşmaya varılmasına yardımcı olabilir

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump ile yarın (Pazartesi) yapacağı görüşmelerin, İsrailli müzakerecilerin Pazar günü Katar'da yeniden başlattığı rehine serbest bırakma ve Gazze'de ateşkes görüşmelerinin ilerlemesine yardımcı olacağına inandığını ifade etti.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığı habere göre Netanyahu bugün Washington'a gitmek üzere uçağına binmeden önce yaptığı açıklamada, ateşkes görüşmelerine katılan İsrailli müzakerecilerin İsrail tarafından kabul edilen şartlar üzerinde bir anlaşmaya varmak için açık talimatları olduğunu söyledi.

“Başkan Trump ile yapacağım görüşmenin bu sonuçların elde edilmesine kesinlikle katkıda bulunacağına inanıyorum” diyen Netanyahu, Gazze'de tutulan rehinelerin geri dönmesini sağlamaya ve Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) İsrail'e yönelik tehdidini ortadan kaldırmaya kararlı olduğunu vurguladı.

Bu, Trump'ın yaklaşık altı ay önce iktidara gelmesinden bu yana Netanyahu'nun Beyaz Saray'a yaptığı üçüncü ziyaret olacak.

Netanyahu'nun kalıcı bir ateşkesi kabul etmesi ve Gazze'deki savaşı sona erdirmesi için kamuoyu baskısı artarken, iktidardaki sağcı koalisyonun bazı sertlik yanlısı üyeleri buna karşı çıkıyor, Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar da dahil olmak üzere bir kesimde kalıcı atşkesi destekliyor.

Hamas Cuma günü yaptığı açıklamada, Trump'ın İsrail'in 60 günlük bir ateşkesi sonuçlandırmak için gerekli koşulları kabul ettiğini söylemesinden birkaç gün sonra, ABD destekli Gazze ateşkes önerisine verdiği yanıtın olumlu olduğunu söyledi.

Hamas resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Hamas, arabulucuların Gazze'deki halkımıza yönelik saldırganlığı durdurmaya yönelik son önerisi üzerine Filistinli gruplar ve güçlerle iç istişarelerini tamamladı ve hareket, arabuluculara olumlu olan yanıtı iletti ve hareket, bu çerçeveyi uygulama mekanizması üzerinde derhal bir müzakere turuna girmeye tüm ciddiyetiyle hazırdır.”

Ancak Hamas'ın müttefiki olan silahlı bir gruptan Filistinli bir yetkili, iki tarafın hala karşı karşıya olduğu potansiyel zorlukların bir işareti olarak, insani yardım, Mısır sınırındaki Refah sınır kapısından geçiş ve İsrail güçlerinin geri çekilme takviminin netleştirilmesi konularında endişelerin devam ettiğini söyledi.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada Hamas'ın ateşkes önerisinde yapmak istediği değişikliklerin “İsrail için kabul edilemez” olduğu belirtildi. Bununla birlikte ofis, heyetin İsrail'in kabul ettiği Katar önerisi temelinde rehinelerimizin geri dönüşünü güvence altına alma çabalarını sürdürmek üzere Katar'a gideceğini söyledi.

Netanyahu defalarca Hamas'ın silahsızlandırılması gerektiğini ifade etmiş, Hamas ise bu talebi tartışmayı reddetmişti.

Trump ile birlikte geçen ay İran'a karşı 12 gün süren hava savaşının sonuçlarını geliştireceklerine ve Tahran'ın nükleer silah edinmemesini sağlamaya çalışacaklarına inandığını ifade eden  Netanyahu Ortadoğu'daki son gelişmelerin barış çemberini genişletmek için bir fırsat sunduğunu da sözlerine ekledi.

Rehineler

Cumartesi akşamı Tel Aviv'de Savunma Bakanlığı merkezinin yakınındaki meydanda toplanan kalabalık ateşkes ve Gazze'de halen alıkonulan 50 kadar rehinenin iadesini talep etti.  İsrail bayrakları sallayan protestocular sloganlar attarak rehinelerin resimlerinin bulunduğu pankartlar taşıdı.

Savaş, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'in güneyine düzenlediği ve İsrail istatistiklerine göre yaklaşık bin 200 kişinin öldüğü ve 251 kişinin rehin alındığı saldırıyla patlak vermişti.

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in o tarihten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik askeri harekâtının 57 binden fazla Filistinlinin ölümüne, açlık krizine, Gazze nüfusunun tamamının yerinden edilmesine ve Şerit genelinde yıkıma yol açtığını söylüyor.

Kalan rehinelerden yaklaşık 20'sinin hala hayatta olduğuna inanılıyor. Rehinelerin çoğu diplomatik müzakereler yoluyla serbest bırakıldı ve İsrail ordusu da bazılarını Gazze'den çıkarmayı başardı.