Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Husilerin Suudi Arabistan, BAE ve uluslararası deniz taşımacılığına yönelik saldırılarını kınadı

Kral Selman Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti (SPA)
Kral Selman Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti (SPA)
TT

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Husilerin Suudi Arabistan, BAE ve uluslararası deniz taşımacılığına yönelik saldırılarını kınadı

Kral Selman Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti (SPA)
Kral Selman Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında iki yıl sonra ilk kez dün yüz yüze toplandı.
Toplantıda, Suudi Arabistan’ın, İran destekli terörist Husi milislerin bölgenin güvenlik ve istikrarını bozmak amacıyla Suudi Arabistan ve BAE’deki siviller ve hayati tesislerin yanı sıra Kızıldeniz’deki uluslararası nakliye hatlarına düzenlediği saldırıları kınadığını bir kez daha vurguladı.
Başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) olmak üzere uluslararası toplumun, uluslararası barış ve güvenliği koruyacak şekilde bu saldırgan eylemlere son vermek için acil harekete geçmesi gerektiğinin altı çizildi.
Suudi Arabistan ile birçok ülke arasında işbirliğini güçlendirmek ve ilişkileri geliştirmek amacıyla son bir hafta içinde yapılan görüşmeler gözden geçirildi.
Bakanlar Kurulu’na, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit’in Kral Selman’a gönderdiği mektubun içeriği hakkında bilgi verildi.
Toplantıda, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in Riyad’a yaptığı ziyaretin sonuçları ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile yaptığı görüşmelerin içeriği ele alındı.
Enformasyon Bakanı Vekili Dr. Macid el-Kasabi’nin toplantının ardından Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya bildirdiğine göre, Bakanlar Kurulu’nda bölge ve dünyadaki gelişmeler hakkında raporlar gözden geçirildi.
Bakanlar, kardeş Yemen halkını çeşitli yönlerden desteklemek ve hayati sektörleri ilerletmek için uluslararası kuruluşlarla ortaklaşa uygulanan programlar ve projeler aracılığıyla Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) tarafından Suudi Arabistan’ın oynadığı insani role atıfta bulundu.
Toplantıda, Sudan’ın Dostları Grubu ülkeleri ile Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İngiltere ve ABD’nin oluşturduğu dörtlü grubun temsilcilerinin, Sudan’da istikrarın sağlanması ve bu kardeş ülkede Birleşmiş Milletler Sudan Entegre Geçiş Yardımı Misyonu’nun (UNITAMS) desteklenmesi için Riyad’da bir araya geldiği toplantının sonuçlarına değinildi.
Bakanlar Kurulu’nda, Suudi Arabistan ile Pakistan arasında suçla mücadelede işbirliği anlaşması ve uyuşturucu, psikotropik ve kimyasal maddelerin yasadışı ticaretiyle mücadelede işbirliğine ilişkin bir mutabakat zaptı onaylandı.
Ayrıca, İçişleri Bakanı’na benzer suçlara karşı işbirliği konusunda diğer ülkelerle müzakere etme yetkisi verildi.
Turizm Bakanı’na, Suudi Arabistan Turizm Bakanlığı ile Jamaika Turizm Bakanlığı arasında turizm alanında işbirliğini öngören mutabakat zaptı taslağı hakkında Jamaika tarafı ile görüşme yetkisi verildi.
Suudi Arabistan Turizm Bakanlığı ile Dünya Turizm Örgütü arasında online yoluyla insan yeteneklerini geliştirmeyi içeren bir işbirliği anlaşması onaylandı.
Gıda ve İlaç Genel Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı’na,  Suudi Arabistan ve Malezya arasında helal ürün sertifikalarının karşılıklı akreditasyonu ile ilgili bir mutabakat zaptı taslağı hakkında Malezya tarafı ile görüşmelerde bulunma ve imzalama yetkisi verildi.
Bakanlar Kurulu toplantısında ülkenin iç işlerine ilişkin bir takım kararlar da alındı.



Suudi Arabistan, Fikri Mülkiyet Endeksi’nde dünya genelinde 13’üncü sırada yer alıyor

Bu başarı, Suudi Arabistan’ın fikri mülkiyet haklarının yerel ve uluslararası düzeyde uygulanmasını güçlendirmeye yönelik entegre çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıktı. (Şarku’l Avsat)
Bu başarı, Suudi Arabistan’ın fikri mülkiyet haklarının yerel ve uluslararası düzeyde uygulanmasını güçlendirmeye yönelik entegre çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıktı. (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan, Fikri Mülkiyet Endeksi’nde dünya genelinde 13’üncü sırada yer alıyor

Bu başarı, Suudi Arabistan’ın fikri mülkiyet haklarının yerel ve uluslararası düzeyde uygulanmasını güçlendirmeye yönelik entegre çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıktı. (Şarku’l Avsat)
Bu başarı, Suudi Arabistan’ın fikri mülkiyet haklarının yerel ve uluslararası düzeyde uygulanmasını güçlendirmeye yönelik entegre çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıktı. (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan, Uluslararası Yönetim Geliştirme Enstitüsü'ne (IMD) bağlı Dünya Rekabetçilik Merkezi tarafından yayınlanan Dünya Rekabetçilik Sıralaması 2025 raporunun bir parçası olan ve Ulusal Rekabetçilik Merkezi tarafından ilgili devlet kurumlarıyla koordineli olarak takip edilen ana rekabetçilik raporlarından biri olan Fikri Mülkiyet Hakları Uygulama Endeksi'nde 14 sıra yükselip dünya genelinde 13’üncü sıraya yerleşerek yeni bir niteliksel başarı elde etti.

Bu önemli ilerleme, Suudi Arabistan Fikri Mülkiyet Kurumu'nun fikri mülkiyet hakları uygulama sistemine öncülük etme, geliştirme ve etkinliğini arttırma çabalarını yansıtıyor. 2024 yılında 27’nci sırada yer alan Suudi Arabistan, bu yılki raporda 69 ülke arasında 13’üncü sıraya yükseldi.

Bu başarı, Suudi Arabistan’ın fikri mülkiyet haklarının yerel ve uluslararası düzeyde uygulanmasını geliştirmeye ve kurumsal ve adli düzeylerde etkinliğini artırmaya yönelik entegre çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Fikri Mülkiyete Saygı Konseyi, İcra Daimî Komitesi ve Fikri Mülkiyete Saygı Görevlisi gibi öncü ulusal girişimler, yönetişimin güçlendirilmesinde ve ilgili makamlar arasında entegrasyonun teşvik edilmesinde etkili modeller oldu. Ayrıca fikri mülkiyet davaları için uzmanlaşmış bir kamu savcılığının kurulması, dava sisteminin etkinliğinin artırılmasına ve yargı prosedürlerinin hızlandırılmasına katkıda bulundu.

Bu ilerlemeyi destekleyen en önemli adımlar arasında, hak sahipleri ile düzenli toplantılar yoluyla şeffaflık ve iletişimin artırılmasının yanı sıra, saha ve dijital uygulama konularında kapsamlı farkındalık kampanyalarının uygulanması ve çeşitli devlet kurumları ve özel sektör ile koordinasyonun genişletilmesi yer alıyor.

Dünya Rekabetçilik Sıralaması, dünya genelindeki ekonomilerin rekabet edebilirliğini karşılaştırmak için uluslararası bir referanstır. 300'den fazla alt göstergeyi içerir ve ülkelerin performansını dört ana eksende ölçer: ekonomik performans, hükümet verimliliği, iş verimliliği ve altyapı.