Yemen Başbakanı Abdulmelik: İran Yemen’i kullanıyor

Abdulmelik: Husiler, Yemen’i komşu ülkeleri hedef almak ve bölgenin güvenliğini sarsmak üzere bir İran basamak haline getirdi

(SabaNet)
(SabaNet)
TT

Yemen Başbakanı Abdulmelik: İran Yemen’i kullanıyor

(SabaNet)
(SabaNet)

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, İran destekli Husi milislerinin tüm barış çağrılarını reddettiğini ve reddetmeye de devam ettiğini belirtti. Abdulmelik, Tahran’ın Yemen’i, komşu ülkeleri hedef almak, bölgenin güvenliğini ve istikrarını bozmak için araçsallaştırdığını ifade etti.
Başbakan ayrıca İran’ın uluslararası ticaret yollarının güvenliğini sarsmak için Yemeni bir basamak olarak kullandığını söyledi.
Başbakan Abdulmelik, Birleşik Krallık’ın Yemen Büyükelçisi Richard Oppenheim ile geçici başkent Aden’de dün (Salı) yaptığı görüşmede uluslararası toplumun, çatışmaları körükleyen ve Yemenlilerin acılarını artıran Husi terör faalliyetlerine karşı kararlı adımlar atmasının zamanının geldiğini söyledi.
Görüşmede, ortak çıkarlarla ilgili çeşitli konulardaki koordinasyon ve bakış açıları, İngiltere’nin devleti kurtarma ve Husi darbesini sona erdirmedeki rolü, İran’ın Yemen’deki kolu olan Husilerin, komşu ülkelere ve uluslararası güvenlik tehditlerine son vermedeki durumu, milislerin barış çağrıları ile ilgilenmemesi ve Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun bu konuda neker yapabileceği ele alındı.
Yemen resmi haber ajansı SABA’ya göre, Muin Abdulmelik Birleşik Krallık Büyükelçisi ile Riyad Anlaşması’nın tüm yönlerinin uygulamaya konulmasının tamamlamanın yanı sıra, hükümetin ekonomik istikrarı sağlama ve Yemen halkının acılarını hafifletmeye yönelik çabalarını, uyguladığı mali ve idari reformları ve bu çalışmaları desteklemek için gerekli olan uluslararası desteği de görüştü.
Yemen Başbakanı, İngiltere’nin meşru hükümeti ve Yemen halkını desteklemedeki rolünü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ikili olarak veya uluslararası düzeyde, Yemen hükümetini desteklemeye yönelik etkili ve hayati adımlarını, üzerinde anlaşmaya varılan üç referansa dayalı olarak barışın sağlamaya yönelik desteğine övgüde bulunurken, bu olağanüstü aşamadaki ziyaretin Yemen hükümeti ve halkı için önemli bir destek mesajı olduğunu vurguladı.
Abdulmelik şu ifadeleri sözlerine ekledi:
“İran destekli Husi milisleri tüm barış çağrılarını reddettiler, reddetmeye de devam ediyorlar. Milisler çatışmaları alevlendirme ve Yemenlilerin acılarını derinleştirmenin yanı sıra Tahran’ın Yemen’i komşu ülkeleri hedef almak, bölgenin ve uluslararası ticaret güzergahlarının güvenlik ve istikrarını sarsmak üzere bir platform olarak kullanmasını sağlamak için çalışıyorlar. Uluslararası toplumun Husilerin terör uygulamalarına karşı ciddi adımlar atmasının zamanı geldi.”
Başbakan Yemen hükümetin zorluklara karşı mücadele ve genel reformlara yönelik çalışmaları ile ilgili olarak, para birimindeki kötüye gidişatın durdurulması, mal ve hizmetlerin istikrarının yeniden sağlanması ve ile sonuçlanan çabaların yanı sıra vatandaşların hayatına yansıyan ve acılarını hafifleten çalışmaları sürdürmek için hazırlanan planlara dikkat çekti. Abdulmelik, hükümetin reformlara devam etme, yolsuzlukla mücadele etme ve devlet kurumlarının verimliliğini artırma konusundaki kararlılığını vurguladı.
Başbakan Abdulmelik ayrıca, hükümet işlerinde istikrarın sağlanmasının, Riyad Anlaşmasının uygulamaya konulmasının tamamlanmasının ve uluslararası toplumun, hükümetin çalışmalarına destek vererek acil ekonomik destek sağlanmasının öneminin yanı sıra İngiltere’nin rolünden bahsetti.
Birleşik Krallık’ın Yemen Büyükelçisi Richard Oppenheim ise, Başbakan ve hükümetinin ekonomik istikrarı sağlama, Yemen halkının ihtiyaçlarını karşılama ve Riyad Anlaşması’nın uygulamaya konulmasını tamamlama çalışmalarına yönelik desteğini belirtirken, İngiltere ile Yemen arasındaki ilişkilerin önemini ve bu ilişkilerin çeşitli alanlarda güçlendirilmesine yönelik kararlılığını vurguladı.



Azerbaycan'da doğrudan Suriye-İsrail görüşmesi

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)
TT

Azerbaycan'da doğrudan Suriye-İsrail görüşmesi

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)

Suriyeli bir yetkili, Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'nın Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye yaptığı ziyaret çerçevesinde İsrailli bir yetkiliyle görüştü. Şam'dan bilgi sahibi bir kaynağa göre, Esed rejiminin devrilmesinin ardından İsrail güçlerinin Suriye'nin güneyine girmesi konusunun ele alındığı görüşmeye eş-Şera katılmadı.

Şam'daki diplomatik bir kaynak dün, Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'nın Azerbaycan ziyareti çerçevesinde Bakü'de Suriyeli bir yetkili ile İsrailli bir yetkili arasında doğrudan bir görüşme gerçekleştiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre eş-Şera, Bakü'ye resmi bir ziyarette bulunarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan, Suriye'ye Türkiye üzerinden gaz ihraç etmeye başlayacağını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bilgi sahibi bir kaynak yaptığı açıklamada, Suriyeli bir yetkili ile ismi açıklanmayan İsrailli bir yetkili arasındaki görüşmeyi doğruladı, ancak Suriye Cumhurbaşkanı'nın bu görüşmeye katılmadığını söyledi.

Diplomatik kaynağa göre, görüşmelerde Suriye'deki yeni İsrail varlığı ele alındı. Bu, İsrail güçlerinin yedi aydan uzun bir süre önce Beşşar Esad rejiminin devrilmesinden bu yana Suriye'nin güneyine sızdığı bölgeleri kapsıyor.

Şam resmi olarak doğrudan görüşmeler yapıldığını duyurmasa da, Tel Aviv'in geçen yılın sonunda Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'nin askeri cephaneliğine yüzlerce saldırı düzenlemesi ve ülkenin güneyine girmesinin ardından artan gerilimi kontrol altına almayı amaçladığını söylediği İsrail ile dolaylı görüşmeler yapıldığını kabul etti.

Şam, İsrail ile dolaylı müzakerelerin hedefini, çatışmaların durdurulması ve iki taraf arasındaki askerden arındırılmış bölgenin bir Birleşmiş Milletler (BM) gücü tarafından denetlenmesi açısından 1974 tarihli Ayrılma Anlaşması'na geri dönülmesine bağlıyor.

Bu ayın başlarında Suriye, anlaşmaya geri dönülmesi için Washington ile iş birliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Suriye devlet televizyonunun resmi bir kaynaktan aktardığına göre İsrail, Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamalarda hem Suriye hem de Lübnan ile ilişkileri normalleştirmeye ilgi duyduğunu ifade etti. Ancak Şam, İsrail ile bir barış anlaşması imzalanması yönündeki açıklamaları ‘erken’ olarak nitelendirdi.

Geçtiğimiz pazartesi günü Lübnan'ı ziyaret eden ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, ‘Suriye ile İsrail arasında diyaloğun başladığını’ ifade etti.

Eş-Şera mayıs ayında Riyad'a yaptığı ziyaret sırasında ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmüştü. Trump o dönemde eş-Şera'nın normalleşmeye açık olduğunu söylemiş ve gazetecilere eş-Şera'nın istikrar sağlandığında İbrahim Anlaşması'na katılmaya açık olduğunu belirtmişti.

Eş-Şera iktidara geldiğinden bu yana Suriye'nin komşularıyla bir gerginlik ya da çatışma istemediğini vurgulamış ve daha sonra uluslararası topluma İsrail'e saldırılarını durdurması için baskı yapması çağrısında bulunmuştu, zira iki taraf 1948'den bu yana resmi olarak savaş halinde.