Abbas, Bennett hükümetiyle siyasi bir süreç başlatmanın mümkün olmadığının farkında

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas. (Reuters)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas. (Reuters)
TT

Abbas, Bennett hükümetiyle siyasi bir süreç başlatmanın mümkün olmadığının farkında

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas. (Reuters)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas. (Reuters)

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın herhangi bir değişiklik olmadığı sürece mevcut İsrail hükümetiyle siyasi müzakerelerin başlatılmasının mümkün olmadığının farkında olduğu bildirildi.
Şarku’l Avsat’a konuşan Filistinli kaynaklar, İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid’in tutumları sebebiyle Abbas’ın siyasi müzakerelerin başlatılmasının karmaşık bir mesele olduğunun farkında olduğunu ancak bu yoldan vazgeçmediğini belirtti. Kaynaklar, Abbas’ın çıkmazdan kurtulmak ve İsrail hükümetinin yapısında beklenen olası değişiklikler ile süreci başlatmak için gerekli koşulları hazırlamak amacıyla bu yolda ilerlediğini söyledi.
Filistin, Ürdün, Mısır ve hatta ABD’de İsrail siyasetinde değişiklik olacağına yönelik ortak bir beklenti olduğuna dikkat çeken kaynaklar, siyasi çizgiyi ilerletmek adına Ürdün ve Mısır tarafından ABD ile diğer partiler üzerinde baskı bulunduğunu ancak bunun hemen gerçekleşmeyeceği kanaatinin ağırlıkta olduğunu vurguladılar.
Kaynaklar, Yair Lapid’in Abbas ile görüşmeye karşı olduğunu belirterek buna prensipte karşı olmadığını vurguladılar. Ancak hali hazırda böyle bir toplantının gerçekleşmesi için bir gerekçe olmadığını kaydettiler.
İsrail medyası, Lapid’in mevcut İsrail hükümetinin yapısı nedeniyle Filistinlilerle siyasi bir sürece giremeyeceğini ancak koordinasyon kapsamında Filistin Yönetimi ile çalışmaya devam edeceğini söylediğini aktardı.
İsrailli Bakan’ın açıklamasında şu ifadeleri kullandığı belirtildi:
“Batı Şeria'da 5 milyon Filistinli bulunuyor. Onlarla herhangi bir anlaşmazlığımız yok ve kendilerini perişan ve çaresiz bırakmak da istemiyoruz. Ancak siyasi müzakerelere girmeyeceğiz. Ortaklarımızı bu çerçevede ilerlemeye ikna etmeye çalışmaya devam edeceğim.”
Lapid ayrıca hükümetinin siyasi bir yola gitmeyeceğini ve Filistinlilerle bu konuyu tartışmayacağını vurguladı.
Lapid’in bu açıklamaları Filistin Sivil İşler İdaresi Başkanı Hüseyin eş-Şeyh ile yaptığı görüşmenin ardından geldi. Lapid, görüşmeye dair ilgili basına yaptığı açıklamada, “Görüşme, gerginliğin azaltılması ve iki tarafın çıkarına olacak pozitif bir siyasal ufuk açılması için gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı.
İsrail şimdiye kadar Filistinlilerin reddettiği ancak uzun vadeli bir plan kapsamında, boykot etmedikleri siyasi sürece alternatif bir yol olarak gördüğü bu yolu seçti. Filistin Yönetimi, Uluslararası Dörtlü'nün (ABD, Birleşmiş Milletler, Rusya, Avrupa Birliği) denetiminde siyasi bir sürece daha hızlı dahil olmak istiyor.
İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, ‘iki devletli çözümün’ sağlanamaması nedeniyle Nisan 2014'te tıkanmıştı.
Bennet geçtiğimiz hafta yeni bir siyasi süreçte ilerleme olasılığına karşı çıkarak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmeyeceğini söyledi. Uluslararası alandan liderlerin kendisiyle gerçekleştirdiği görüşmelerde Filistin meselesinin güneme gelmediğin bildirdi.
Filistin yönetimi, ABD baskısının söz konusu pozisyonu değiştireceğini veya mevcut Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in Bennett ile yapılan rotasyon anlaşmasına göre İsrail'de iktidara gelmesinden sonra yeni bir pozisyon belirleyebileceğini umut ediyor. Lapid, iki devletli çözümü desteklediğini yinelerken hali hazırda bunun gerçekleştirilmesin mümkün olmadığını savundu.
Lapid daha önce de birçok kez İsrail'in yeni bir tehdide neden olmasının mantıksız olduğunu söyledi. Ancak Ramallah’ta, daha büyük bir ABD baskısı ile iktidara gelmesinin, çalışma şeklini ve olaylara bakışını değiştirebileceğine veya en iyi ihtimalle bu koalisyonun çökmesine yol açabileceği görüşü hakim.



İki devletli çözüme ilişkin konferansın temmuz ayı sonuna doğru yapılması planlanıyor

New York'taki Birleşmiş Milletler binası (Arşiv- Reuters)
New York'taki Birleşmiş Milletler binası (Arşiv- Reuters)
TT

İki devletli çözüme ilişkin konferansın temmuz ayı sonuna doğru yapılması planlanıyor

New York'taki Birleşmiş Milletler binası (Arşiv- Reuters)
New York'taki Birleşmiş Milletler binası (Arşiv- Reuters)

Diplomatik kaynaklar dün AFP'ye yaptıkları açıklamada, haziran ayında BM'nin ev sahipliğinde New York'ta düzenlenmesi planlanan Uluslararası Filistin Sorununun Barışçıl Çözümü ve İki Devletli Çözümün Uygulanması Konferansı'nın 28-29 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirileceğini bildirdi.

BM Genel Kurulu tarafından Filistin meselesini ve iki devletli çözümü görüşmek üzere çağrılan konferansın haziran ayında yapılması planlanmış ancak İsrail ile İran arasındaki savaş nedeniyle son anda ertelenmişti.

AFP'ye konuşan diplomatik kaynaklar, haziran ayında devlet ve hükümet başkanlarının katılması beklenen konferansın 28-29 Temmuz tarihlerinde Fransa ve Suudi Arabistan'ın başkanlığında düzenleneceğini belirtirken, program ve katılım düzeyine ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron perşembe günü, Filistin devletinin Fransa ve İngiltere tarafından ortaklaşa tanınması çağrısında bulunurken, İngiltere Başbakanı Keir Starmer da Gazze'de ateşkes sağlanmasına “odaklanılması” çağrısında bulundu.