Mısır, Somali'deki güvenlik düzenlemelerini görüşmek üzere uluslararası bir zirveye ev sahipliği yapıyor

Somali, Afrika ve BM diplomatik heyetleri Kahire’deki zirveye katılıyor (Mısır Dışişleri Bakanlığı)
Somali, Afrika ve BM diplomatik heyetleri Kahire’deki zirveye katılıyor (Mısır Dışişleri Bakanlığı)
TT

Mısır, Somali'deki güvenlik düzenlemelerini görüşmek üzere uluslararası bir zirveye ev sahipliği yapıyor

Somali, Afrika ve BM diplomatik heyetleri Kahire’deki zirveye katılıyor (Mısır Dışişleri Bakanlığı)
Somali, Afrika ve BM diplomatik heyetleri Kahire’deki zirveye katılıyor (Mısır Dışişleri Bakanlığı)

Mısır'ın başkenti Kahire'de, dün Somali'deki güvenlik durumuna ilişkin gelecekteki düzenlemeleri tartışmak üzere uluslararası bir zirve düzenlendi. Zirve Somali hükümeti, Afrika Birliği, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve bir dizi uluslararası ortak kurumdan diplomatların katılımıyla gerçekleşti.
 Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kahire Çatışmaların Çözümü, Barışı Koruma ve İnşa Etme Uluslararası Merkezi tarafından düzenlenen zirve 25 ve 26 Ocak tarihlerinde gerçekleşti.
 Mısır tarafına Afrika İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı ve Büyükelçi Hamdi Sened Luza, Somali tarafına ise Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakan Yardımcısı Mahmud Abdi Hasan başkanlık ediyor.
 Açıklamaya göre, bu zirveye ev sahipliği yapmak, Mısır'ın Somali'de barış ve istikrarı desteklemek ve ulusal kurumlarının yeteneklerini geliştirmeye katkıda bulunmak için ortaya koyduğu sürekli çabaların kapsamında geliyor.
 Zirve, “Afrika Birliği Somali Misyonu’nun (AMISOM) 31 Mart 2022'de sona ermesi ışığında Somali'deki 2021 sonrası düzenlemeleri tartışmak için Somalili yetkililer ile Afrikalı ve uluslararası ortaklar arasında gayri resmi istişarelere yer vermeyi” amaçlıyor. Birliğin yeni misyonunun doğası ve görevleri ile Birleşmiş Milletler ve uluslararası ortakların yeni misyonu destekleme ve yardım etme konusunda daha fazla katılım olasılığını araştırmak da zirvenin hedeflerinden.
 Zirve, yeni AMISOM'un güvenlik ihtiyaçlarını karşılama yeteneklerini destekleme yolları da dahil olmak üzere çeşitli konuları ele alıyor. Bunların başında terörle mücadele ve Kahire'de bulunan Afrika Birliği’nde Çatışma Sonrası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezi'nin beklenen rolü yer alıyor. Somali'nin mevcut aşamadaki zorlukların üstesinden gelmesini ve ülkede kurumlar inşa etme ve kalkınmayı gerçekleştirme çabalarını artırmasını sağlamak için uluslararası ortaklardan istenen destek de zirvenin gündeminde kendine yer bulacak.
 Söz konusu zirvenin toplantılarının oturum aralarında, Mısır Afrika İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı ve Büyükelçi Hamdi Sened Luza ve Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakan Yardımcısı Mahmud Abdi Hasan dün akşam ikili görüşme gerçekleştirdi. Söz konusu ikili Mısır ve Somali arasındaki ikili ilişkileri çeşitli alanlarda desteklemenin ve geliştirmenin yollarını ve bir sonraki aşama için Mısır-Somali işbirliğinin beklentilerini ele aldı.



Polis şiddeti iddiası Tunus sokaklarını karıştırdı

Başkent Tunus'ta Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in politikalarına karşı düzenlenen protesto gösterisinden bir kare (EPA)
Başkent Tunus'ta Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in politikalarına karşı düzenlenen protesto gösterisinden bir kare (EPA)
TT

Polis şiddeti iddiası Tunus sokaklarını karıştırdı

Başkent Tunus'ta Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in politikalarına karşı düzenlenen protesto gösterisinden bir kare (EPA)
Başkent Tunus'ta Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in politikalarına karşı düzenlenen protesto gösterisinden bir kare (EPA)

Tunus’ta bir adamın polis kovalamacasının ardından ailesinin ifadesine göre kendisine uygulanan şiddet sonucu hayatını kaybetmişti. Reuters'a konuşan görgü tanıkları, Tunus polisi ile bir kişinin uğradığı şiddet sonucu hayatını kaybetmesini protesto eden öfkeli gençler arasında dün gece üst üste ikinci kez çatışmaların çıktığını söylediler.

Tunus’taki bu tür şiddetin karıştığı protesto gösterileri, ülkede 2011 yılındaki Arap Baharı ayaklanmalarını tetikleyen devrimin yıl dönümü yaklaşırken yetkililer arasında protestoların diğer bölgelere de sıçrayabileceği endişesini artırıyor.

Tunus, çeşitli alanlarda artan protestolar ve grevlerin yanı sıra Tunus Genel İşçi Sendikası'nın gelecek ay ülke çapında grev çağrısı yapmasıyla birlikte, siyasi ve sosyal gerilimin tırmandığı bir dönemden geçiyor.

Son haftalarda, binlerce protestocu, ülkenin güneydeki Gabes kentinde hava kirliliğinin başlıca kaynağı olduğunu söyledikleri bir kimya fabrikasının kapatılması talebiyle protesto gösterisi düzenledi.

Öte yandan polis şiddeti sonucu öldüğü iddia edilen adamın yakınları, şahsın ehliyetsiz motosiklet sürerken polis tarafından takibe alındığı, dövüldüğü ve hastaneye kaldırıldığını, ancak daha sonra hastaneden kaçtığını, ancak dün kafasındaki bir kanama nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Olayla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Yerel kaynaklar ve basın, Kayravan Valisi’nin durumu yatıştırmak amacıyla, dün hayatını kaybeden kişinin ailesini ziyaret ettiğini ve hangi şartlarda öldüğünü belirlemek ve sorumluları tespit etmek için soruşturma açma sözü verdiğini bildirdi.

İnsan hakları örgütleri, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'i muhaliflerini bastırmak için yargı ve polisi kullandığını iddia ediyor. Ancak Cumhurbaşkanı Said, hakkındaki bu suçlamaları kategorik olarak reddediyor.


(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
TT

(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.

Avustralya'nın Sidney kentinde bir plajda Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında meydana gelen silahlı saldırıda en az 10 kişi öldü, çok sayıda  kişi yaralandı. İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a göre olay sırasında yaklaşık 2 bin kişi panik içinde tahliye edildi ve birçoğu sığınaklara sığındı.

Öte yandan Avustralya polisi tarafından bugün yapılan açıklamada, olay nedeniyle Bondi Plajı'ndan uzak durulması çağrısı yapıldı. Polis daha sonra, silahlı saldırının ardından iki kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı AFP’den aktardığı  habere göre bir görgü tanığı, ‘siyah giysili iki kişinin’ plajda ateş açtığını söyledi.

dfgthy
Avustralya medyasında yayınlanan, saldırganlardan birine ait bir fotoğraf.

Avustralya medyası tarafından yayınlanan saldırganlardan birinin fotoğrafı

Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, saldırıyı ‘Yahudilere yönelik acımasız bir saldırı’ olarak nitelendirerek kınadı.

uı89o
Kurtarma ekipleri, Sidney sahilinde meydana gelen silahlı saldırının ardından yaralı bir kişiyi taşıyor (AP)

Herzog, açıklamasında şunları söyledi:

“Sidney'deki kardeşlerimiz, Bondi Plajı'nda Hanuka'nın ilk mumunu yakmaya giden Yahudilere yönelik acımasız bir saldırıda kötü niyetli teröristler tarafından saldırıya uğradı.”

Görgü tanıkları, kutlamaya katılanların saldırı mahallinden panik halinde kaçtıklarını söylerken yerel medya, silahlı saldırganların olay yerinden kaçtığını ve yetkililerin yoğun bir arama çalışması yürüttüğünü bildirdi.


Hamas: Gazze’ye ve işgal altındaki topraklara her türlü vesayeti reddediyoruz

Gazze şehrinin doğusundaki El-Tuffah mahallesinde yıkılmış bir bina (EPA)
Gazze şehrinin doğusundaki El-Tuffah mahallesinde yıkılmış bir bina (EPA)
TT

Hamas: Gazze’ye ve işgal altındaki topraklara her türlü vesayeti reddediyoruz

Gazze şehrinin doğusundaki El-Tuffah mahallesinde yıkılmış bir bina (EPA)
Gazze şehrinin doğusundaki El-Tuffah mahallesinde yıkılmış bir bina (EPA)

Hamas, bugün (pazar) yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi üzerinde her türlü vesayet ve manda uygulamasını reddettiğini duyurdu. Hareket, yayımladığı bildiride, “Gazze’ye yönelik her türlü vesayet ve mandayı reddediyoruz. İşgal altındaki topraklarımızın herhangi bir karışı üzerinde de vesayeti kabul etmiyoruz; zorla yerinden etme girişimleri ve Gazze’nin yeniden mühendisliğine yönelik çabalarla uyumlu adımlara karşı uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, “Ulusal birliğin sağlanması ve ulusal uzlaşı inşa edilmesi için seferber olunması, işgalin ve onu destekleyenlerin planlarıyla yüzleşmenin tek yoludur” denildi.

Hamas, arabuluculara ve ABD yönetimine de çağrıda bulunarak, İsrail’e baskı yapılmasını, anlaşmanın maddelerini uygulamaya zorlanmasını ve anlaşmaya yönelik süregelen ve sistematik ihlallerinin kınanmasını talep etti.

gth
Trump'ın planına göre Gazze'den çekilmenin aşamalarını gösteren harita (Beyaz Saray)

Öte yandan dün İsrailli yetkililer, ABD yönetiminin Gazze’de savaşı sona erdirmeyi hedefleyen planın ikinci aşamasını şekillendirmek üzere çalıştığını ve çok uluslu uluslararası bir gücün gelecek aydan itibaren Gazze’de göreve başlamasının planlandığını açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın İsrail Kamu Yayın Kurumu’ndan (Kan 11) aktardığı habere göre Amerikalı yetkililer bu bilgileri son günlerde yapılan görüşmelerde İsrailli muhataplarına iletti.

ABD planına göre, barış komitesinin başkanlığını Birleşmiş Milletler’in eski Orta Doğu Özel Temsilcisi Nikolay Mladenov’un üstlenmesi, Gazze’de konuşlandırılması öngörülen uluslararası gücün komutasının ise bir ABD’li general tarafından yürütülmesi öngörülüyor.

Amerikalı yetkililere göre söz konusu gücün; güvenlik istikrarının korunması, geçiş sürecinin güvence altına alınması ve askeri operasyonların durmasının ardından Gazze’de yeni siyasi ve idari düzenlemelere zemin hazırlanması gibi görevler üstlenmesi planlanıyor.