Suudi Arabistan’da genel nüfus sayım çalışmaları 9 Mayıs’ta başlayacak

Suudi Arabistan’da genel nüfus sayım çalışmaları 9 Mayıs’ta başlayacak
TT

Suudi Arabistan’da genel nüfus sayım çalışmaları 9 Mayıs’ta başlayacak

Suudi Arabistan’da genel nüfus sayım çalışmaları 9 Mayıs’ta başlayacak

Suudi Arabistan’da Kral Selman bin Abdulaziz’in onayı ile Genel Nüfus ve Konut Sayımı Programı kapsamındaki çalışmalar 9 Mayıs 2022 tarihinde başlayacak.
Ekonomi ve Planlama Bakanı, İstatistik Genel Otoritesi (GASTAT) Yönetim Kurulu Başkanı Faysal el-İbrahim, Genel Nüfus ve Konut Sayımı Programı’na gösterdikleri özen için Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a teşekkür etti.
İbrahim, “GASTAT’ın her 10 yılda bir gerçekleştirdiği nüfus sayımı, 2030 Vizyonu hedeflerimize ulaşmak için gerekli plan ve politika oluşturmada temel bir dayanaktır” dedi.
Nüfus sayımı çalışmalarının devletin tüm sektörlerinden gördüğü büyük destek ile geçen yılki pilot nüfus sayımı sırasında vatandaşlar ve sakinlerin işbirliğine övgüde bulunan Bakan, “Bunların tümü GASTAT’ın bu yıl nüfus sayımı sürecini yürütmeye hazır hale gelmesine önemli ölçüde katkıda bulundu” şeklinde konuştu.
Bakan, tüm Suudi vatandaşlarını ulusal görevleri ve sosyal sorumluluklarının bir parçası olarak gerekli verileri doğru bir şekilde sağlamaya ve saha çalışanları ile işbirliği yapmaya çağırdı.
İbrahim, “Nüfus sayımı sonuçları, politika yapıcıların kamu hizmetleri ve şehir planlamasına yönelik kanıta dayalı kararlar alma yeteneklerini doğrudan etkileyecek ve özel sektör ve yatırımcıların ülkenin ekonomik kalkınmasında etkin bir şekilde rol oynamalarını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Bakan, elde edilen nüfus sayımı verileri konusunda GASTAT’ın en yüksek gizlilik standartlarına bağlılığını vurgulayarak, “Kurumun tüzüğü, vatandaşlar ve sakinlerin verileri ve özel bilgilerinin (kimlik numaraları, isimler veya ikamet bilgileri gibi) ifşa edilmesini kesinlikle yasaklamaktadır” dedi.
G20 ülkeleri ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’na (OECD) üye ülkelerde kullanılan uluslararası en iyi uygulamalara dayalı çalışma prosedürlerinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere bu nüfus sayımında önemli iyileştirmeler olduğunu söyleyen İbrahim şu ifadelerle açıklamasını sürdürdü;
“İlk kez, nüfus sayımı çalışmalarının yürütülmesinde modern teknolojiler kullanılıyor. Bu, 2010’daki son nüfus sayımından bu yana inanılmaz bir gelişme gösteren ülkede uydu görüntülerinden yararlanılan ilk nüfus sayımı olacak.”
Bakana göre, modern teknolojinin desteklediği bir başka yeni prosedür de, vatandaşlar ve sakinler GASTAT’ın internet sitesi üzerinden nüfus sayımı bilgilerini kendileri doldurma seçeneğine sahip olması.
İbrahim, GASTAT’ın en iyi uluslararası güvenlik uygulamaları arasında yer alan modern güvenlik sistemlerinden yararlanmak için güvenlik makamları ile işbirliği yapıldığını da ekledi.
Bakan, GASTAT’ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı uygulanan tedbirler konusunda Sağlık Bakanlığı ile koordinasyon içerisinde olduğunu dile getirerek, nüfus sayımı çalışanlarının tam aşılı olduğunu, ev ziyaretlerinde maske takacaklarını ve sosyal mesafeyi koruyacaklarını bildirdi.
Nüfus sayımı kapsamındaki adres tarama çalışmaları ise 26 Ocak’ta başladı. Saha personeli, ülke içindeki tüm yerleşim birimlerini listelemeye ve akıllı nüfus sayımı çıkartmaları yerleştirmeye başladı. Her çıkartma, konut birimini ilgili hane reisi ile ilişkilendirecek bir QR koduna sahip olacak. 



İngiliz ajansı: Bir tanker rotasından saptı ve İran sularına yöneldi

Bab el-Mandeb yakınlarında Arap Denizi'nde seyreden bir gemi (Arşiv- EPA)
Bab el-Mandeb yakınlarında Arap Denizi'nde seyreden bir gemi (Arşiv- EPA)
TT

İngiliz ajansı: Bir tanker rotasından saptı ve İran sularına yöneldi

Bab el-Mandeb yakınlarında Arap Denizi'nde seyreden bir gemi (Arşiv- EPA)
Bab el-Mandeb yakınlarında Arap Denizi'nde seyreden bir gemi (Arşiv- EPA)

Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları Kuruluşu (UKMTO), bugün Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Khor Fakkan'ın 20 deniz mili doğusundaki bir olayla ilgili raporlar aldığını bildirdi.

Olayı şüpheli olarak nitelendiren yetkili, yetkililerin soruşturma yürüttüğünü bildirdi. Kısa bir süre önce, Marshall Adaları bayraklı bir ham petrol tankerinin Acman'dan İran karasularına, Hürmüz Boğazı üzerinden Singapur'a doğru giderken üç küçük teknenin gemiye yaklaştığını açıkladı.

Tankerin Umman Körfezi'ni geçerken aniden rotasını değiştirdiğini ve İran karasularına doğru yöneldiğini ifade etti.


Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı: Hacılara olağanüstü bir deneyim yaşatmak için erken adımlar

Suudi Arabistan devlet kurumları, hacı adaylarına hizmet vermek için en son projelerini ve kalkınma programlarını sundu. (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan devlet kurumları, hacı adaylarına hizmet vermek için en son projelerini ve kalkınma programlarını sundu. (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı: Hacılara olağanüstü bir deneyim yaşatmak için erken adımlar

Suudi Arabistan devlet kurumları, hacı adaylarına hizmet vermek için en son projelerini ve kalkınma programlarını sundu. (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan devlet kurumları, hacı adaylarına hizmet vermek için en son projelerini ve kalkınma programlarını sundu. (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia, kutsal mekânlarda bir milyondan fazla hacı için sözleşme işlemlerinin tamamlandığını duyurdu. Rabia, bu adımı ‘sezon başlamadan altı ay önce elde edilen benzeri görülmemiş bir başarı’ olarak nitelendirerek, bunun Krallığın yüksek hazırlık düzeyini ve hacıların yolculuğunu kolaylaştırmak, Rahman’ın misafirlerine istisnai bir deneyim sunmak amacıyla benimsediği erken planlama yaklaşımını yansıttığını belirtti.

Bu açıklama, Cidde kentindeki Superdome salonunda ‘Mekke’den Dünyaya’ sloganıyla düzenlenen 2025 Hac Konferansı ve Fuarı’nın kapanışında yapıldı. Etkinlik, 150’den fazla ülkeyi temsilen gelen heyetlerin yanı sıra kamu, özel ve kâr amacı gütmeyen kuruluşların geniş katılımıyla, hac ve umre hizmetlerine odaklanan en büyük uluslararası buluşma oldu.

Rabia, konferansın beşinci edisyonunun Vizyon 2030’u somutlaştırdığını vurguladı. Bu vizyonun, hac ve umre sistemini tüm sektörler arasındaki entegrasyon yoluyla geliştirmeyi hedeflediğini belirtti. Ayrıca, fuarda devlet kurumlarının Rahman’ın misafirlerine hizmet için yürüttükleri en yeni projelerini ve geliştirme programlarını tanıttıklarını, özel sektörün de dünya genelindeki hizmet sağlayıcılarla 3 binden fazla anlaşma imzalayarak büyük katkı sağladığını söyledi.

Rabia, konferans ve fuar ziyaretçi sayısının 160 bini aştığını, bunun geçen yıla göre yaklaşık yüzde 33 artış anlamına geldiğini açıkladı. Bu durumun, Suudi Arabistan’ın hac tecrübesine yönelik artan küresel ilgiyi, onu yönetim, organizasyon ve modern teknoloji açısından bir model haline getirdiğini gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, bakanlık olarak 77 ülke ile hac organizasyonlarını düzenlemeye yönelik iş birliği anlaşmaları imzaladıklarını belirtti.

df
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia, Hac Konferansı ve Fuarı’nın kapanışında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. (Şarku’l Avsat)

Rabia, bu yılki konferansın Kral Abdulaziz Vakfı’nın katılımıyla öne çıktığını belirtti. Vakıf, ‘Hac ve Haremeyn Tarihi Forumu’ aracılığıyla, hac tarihini ve Suudi Arabistan’ın asırlardır iki kutsal mabede hizmet konusundaki çabalarını belgeleyen bilgi içerikleri sundu. Rebia ayrıca, Kral Abdulaziz Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prens Faysal bin Selman bin Abdulaziz’in etkin katılımını ve vakfın hacla ilgili tarihi ve kültürel farkındalığı zenginleştirmedeki rolünü övgüyle andı.

Üç gün süren konferans boyunca, kalabalık yönetimi konusundaki en önemli uluslararası deneyimler ele alındı ve hac ve umre deneyimini geliştirmeyi hedefleyen dijital dönüşüm projeleri tanıtıldı. Ayrıca, akıllı ulaşım, saha hizmetlerinin yönetimi ve yapay zekâ destekli elektronik izin sistemlerinin geliştirilmesi gibi alanlarda 100’den fazla teknolojik girişim sergilendi. Bu çalışmalar, verimliliği, güvenliği ve hizmetlerin kolaylığını artırmayı amaçlıyor.

Eş zamanlı düzenlenen fuarda ise 200’den fazla kurum ve kuruluşun saha sunumları yer aldı. Katılımcılar arasında, ulaşım, konaklama ve akıllı rehberlik alanlarında yenilikçi çözümler sunan teknoloji girişimleri de bulunuyordu. Ayrıca, lojistik hizmetler ve dijital dönüşüm alanlarında uluslararası iş birliğini güçlendirmek üzere birçok mutabakat zaptı imzalandı. Bu gelişmeler, konferansın dünya genelindeki yenilikleri ‘Rahman’ın misafirlerine hizmet’ amacı etrafında birleştiren bir platform olarak konumunu pekiştirdi.

Konuşmasının sonunda Rabia, önümüzdeki ocak ayında Medine’de Umre ve Ziyaret Forumu’nun düzenleneceğini duyurdu. Forumun, ziyaretçilere ve umrecilere hizmet eden kurumlar arasındaki entegrasyonu güçlendirmeyi, hizmet sistemini geliştirmeyi ve Vizyon 2030’un hedefleriyle uyumlu bir yapıya ulaşmayı amaçladığını ifade etti.


Halid bin Selman, ABD yetkilileriyle ortaklık ve son gelişmeleri görüştü

Prens Halid bin Salman bin Abdulaziz, Suudi Arabistan Savunma Bakanı (SPA)
Prens Halid bin Salman bin Abdulaziz, Suudi Arabistan Savunma Bakanı (SPA)
TT

Halid bin Selman, ABD yetkilileriyle ortaklık ve son gelişmeleri görüştü

Prens Halid bin Salman bin Abdulaziz, Suudi Arabistan Savunma Bakanı (SPA)
Prens Halid bin Salman bin Abdulaziz, Suudi Arabistan Savunma Bakanı (SPA)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bin Abdülaziz, Beyaz Saray'da ABD Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Vekili Marco Rubio, Savunma Bakanı Pete Higseth ve Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile bir araya geldi.

Görüşmede Suudi Arabistan-ABD ilişkileri, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın çeşitli yönleri gözden geçirildi, bölgesel ve uluslararası gelişmeler, ortak ilgi alanları ve bunların çözümüne yönelik çabalar ele alındı.

Toplantıya Suudi Arabistan tarafından ABD Büyükelçisi Prenses Rima bint Bender bin Sultan, Devlet Bakanı, Bakanlar Kurulu Üyesi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Dr. Musaid el-Ayban ve Savunma Bakanı İstihbarat Danışmanı Hişam bin Saif katıldı. Amerikan tarafında da çok sayıda üst düzey yetkili toplantıda hazır bulundu.