Bennett hükümetindeki taraflar Filistinlilerin birleşmesini engellemek için muhalefeti destekliyor

Raz: Yahudilerin ırk üstünlüğü teorisini pekiştirmek için gelen ırkçı bir yasa

Geçtiğimiz haziran ayında Filistinlilerin aile olarak bir araya gelmesini yasaklayan bir yasanın tartışılmasını protesto etmek için Knesset önünde toplanan Arap göstericiler (AFP)
Geçtiğimiz haziran ayında Filistinlilerin aile olarak bir araya gelmesini yasaklayan bir yasanın tartışılmasını protesto etmek için Knesset önünde toplanan Arap göstericiler (AFP)
TT

Bennett hükümetindeki taraflar Filistinlilerin birleşmesini engellemek için muhalefeti destekliyor

Geçtiğimiz haziran ayında Filistinlilerin aile olarak bir araya gelmesini yasaklayan bir yasanın tartışılmasını protesto etmek için Knesset önünde toplanan Arap göstericiler (AFP)
Geçtiğimiz haziran ayında Filistinlilerin aile olarak bir araya gelmesini yasaklayan bir yasanın tartışılmasını protesto etmek için Knesset önünde toplanan Arap göstericiler (AFP)

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid'e yakın çevreler dün Yair Lapid’in Aile Birleşimi Yasası’yla ilgili önceki tutumundan vazgeçtiğini, İsrail Başbakanı Naftali Bennett, İçişleri Bakanı Ayelet Şaked ve Adalet Bakanı Gideon Saar'ın baskısına yenik düştüğünü ve Filistinli ailelerin toplanmasını engelleyen yasanın, Dini Siyonizm Partisi gibi aşırı sağcı muhalefet bloğunun önerdiği biçimde meclisten geçmesini kabul ettiğini teyit ettiler.
Bu çevreler geçtiğimiz hafta Dini Siyonizm Partisi’nden Knesset üyesi Simcha Rotman'ın tasarısını oy çokluğuyla onaylayan İsrail Hükümeti Bakanlar Kurulu Yasama Komisyonu’nun, suikast sonucu öldürülen Meir Kahane’nin öğrencilerinden Knesset üyelerini de içeren Dini Siyonizm Partisi ile ailelerin birleşmesini engelleme hususunda işbirliği yapma konusunda ciddi göründüğünü söylediler. Lapid, Bakanlar Kurulu’nun kararına itiraz etmiş ve Dini Siyonizm Partisi’nden gelen bir yasa metnini kabul etmeyeceğini öne sürerek hükümete temyiz başvurusunda bulunmuş olsa da, bu tutumundan vazgeçerek yasayı ilerletmeyi kabul etti.
Dini Siyonizm Partisi’nin önerdiği yasa metninin, Knesset'in 2003 yılında onayladığı ‘geçici’ hükümet yasasından daha sert olduğu biliniyor. 2003 yılından beri her yıl yenilenen yasa geçtiğimiz haziran ayında sağcı yerleşimci partilerin hükümeti zor durumda bırakmak için yasayı uzatmaya karşı çıkmalarıyla durdurulmuştu. Şaked hükümet koalisyonunu yasayı geçirmesi için ikna etmeye çalıştı, ancak sol görüşlü Meretz partisinin ve Birleşik Arap Listesi’nin (İslami Hareket) karşı çıkması yasanın geçmesini engelledi. Bu nedenle Şaked, sağ muhalefete yöneldi.
Bu durum Meretz'e ve Birleşik Arap Listesi’ne yönelik güçlü bir protestoya neden oluyor. Milletvekili Mansur Abbas'ın başkanlığındaki Birleşik Arap Listesi’nin milletvekillerinin yasanın geçmesi halinde koalisyonu dağıtmakla tehdit ediyor. Meretz'den milletvekili Mossi Raz, her bir vakayı ayrı ayrı inceleyerek aile birliğini sağlayacak ve yalnızca gerçek bir güvenlik tehdidi oluşturanların aile olarak birleşmesini önleyecek alternatif bir yasa tasarısı sundu.
Raz, milletvekili Rotman'ın sunduğu tasarının "ırkçı bir yasa" olduğunu söyledi. Şaked’in, amacının İsrail'in güvenliğini korumak olduğuna ilişkin sözlerini çürüterek “İsrail hükümetleri her gün 150 binden fazla Filistinli işçinin çalışmak üzere İsrail'e girmesine izin veriyor. Burada aileleri olan ve bugün onlardan mahrum bırakılan Filistinliler güvenlik için bir tehdit kaynağı olarak görülürken, bu işçiler nasıl oluyor da güvenliği tehdit etmiyor?” dedi.
Raz sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Aslında bu yasa sadece Yahudilerin ırk üstünlüğü teorisini pekiştirmek için geldi. Bu yasa demokrasimizin sadece Yahudiler için olduğunu gösteriyor. Yasa Arap vatandaşlarının sevme ve istediği kişiyle evlenme hakkı gibi temel insan haklarını çiğniyor.”



İran polisi, "aldatılan" kişilere teslim olmaları için üç gün süre verdi

İran'ın kuzeydoğusundaki Meşhed kentinde, 8 Ocak Perşembe günü, çevik kuvvet polisi protestocuları dağıttı (Telegram)
İran'ın kuzeydoğusundaki Meşhed kentinde, 8 Ocak Perşembe günü, çevik kuvvet polisi protestocuları dağıttı (Telegram)
TT

İran polisi, "aldatılan" kişilere teslim olmaları için üç gün süre verdi

İran'ın kuzeydoğusundaki Meşhed kentinde, 8 Ocak Perşembe günü, çevik kuvvet polisi protestocuları dağıttı (Telegram)
İran'ın kuzeydoğusundaki Meşhed kentinde, 8 Ocak Perşembe günü, çevik kuvvet polisi protestocuları dağıttı (Telegram)

İran Emniyet Genel Müdürü Ahmed Rıza Radan, isyanlara katılmaya "aldatılan" kişilerin üç gün içinde teslim olmaları halinde, "cezalarında önemli ölçüde hafifletme" sağlanacağını söyledi.

Radan, devlet televizyonuna yaptığı açıklamalarda, "İsyanlara istemeden karışan gençlerin düşman askeri değil, yanlış yola sapmış kişiler olarak değerlendirildiğini" belirterek, "Onlara İslam Cumhuriyeti rejimine yakışır bir merhametle davranılacaktır" dedi.

Teslim olma için verilen sürenin "en fazla üç gün" olduğunu belirten yetkili, "bu süre içinde teslim olma girişiminde bulunan herkesin, cezası belirlenirken bu durum dikkate alınacaktır" diyerek, "liderler, kışkırtıcılar ve isyancılar" olarak nitelendirdiği kişilere karşı "kanunun kararlı bir şekilde uygulanacağını" vurguladı.

 İran'ın Meşhed kentinde hükümet karşıtı protestolar, 10 Ocak (Reuters)İran'ın Meşhed kentinde hükümet karşıtı protestolar, 10 Ocak (Reuters)

Bu bağlamda, İran'ın ikinci büyük şehri Meşhed'deki olaylarla ilgili yeni bir açıklamada, İstihbarat Bakanlığı, güvenlik güçlerinin son birkaç gündür eyalette yaşanan "terörist" olayların "kilit unsurları" olarak nitelendirdiği 192 kişiyi gözaltına aldığını bildirdi.

Bakanlık, bu gözaltına alınanları altı güvenlik görevlisi ve vatandaşın öldürülmesi, camilerin, kamu ve hizmet tesislerinin ve otobüslerin yakılması, ayrıca askeri ve güvenlik merkezlerine yapılan saldırılardan sorumlu tuttu.

Açıklamada, göz altıların son birkaç gündür toplanan "belgeler ve deliller" sonucunda gerçekleştiği, soruşturmaların gözaltına alınanlardan bazılarının düşmanca hareketler, terör örgütleri ve yabancı bağlantıları olan "sapkın gruplar" ile bağlantılı olduğunu ortaya koyduğu belirtildi.

Resmi açıklamada, gözaltına alınanlar arasında, ortaklarıyla birlikte isyanlara katılan kötü şöhretli şiddet çetelerinin liderlerinin de bulunduğu ifade edildi.

Bakanlık, gözaltına alınanlardan tabancalar, Kalaşnikov tüfekler, av tüfekleri ve Winchester marka isyancı silahlarının yanı sıra hançerler, kılıçlar, boks eldivenleri, kasap bıçakları, yaylı oklar ve zincirler de dahil olmak üzere ateşli silahlar ve kesici aletler ele geçirildiğini bildirdi ve soruşturmaların devam ettiğini vurguladı.

Hükümet karşıtı son protesto dalgası, kötüleşen ekonomik kriz ve yaşam koşullarının etkisiyle 28 Aralık'ta patlak verdi. Bu gösteriler, 2022 yılının sonlarında Mahsa Amini'nin başörtüsü takma kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle ahlak polisi gözetimindeyken ölmesinin ardından aylarca süren protestolardan bu yana İran liderliğine yönelik en büyük meydan okumayı temsil ediyor.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre son günlerde protestoların ivmesi azaldı ve hükümet yetkilileri, geniş çaplı bir güvenlik operasyonunun ardından ülkede sükunetin sağlandığını iddia etti. İnsan hakları örgütleri ise bu operasyonun binlerce kişinin ölümüne yol açtığını ve 8 Ocak'tan bu yana yaygın internet kesintileriyle birlikte gerçekleştiğini söylüyor.

İranlı yetkililer, ABD ve İsrail'i protestoları kışkırtmakla suçlayarak, "ayaklanma" olarak nitelendirdikleri olayların kendilerini temel ekonomik şikayetlerinden uzaklaştırdığını iddia etti. Yetkililer daha önce protestocuların ekonomik taleplerini anladıklarını belirtmiş, ancak "ayaklanmacılara" ve "sabotajcılara" müsamaha göstermeyeceklerini vurgulamıştı.

İran'ın kuzeydoğusundaki Meşhed'de cuma günü düzenlenen protesto yürüyüşlerinden (Telegram)İran'ın kuzeydoğusundaki Meşhed'de cuma günü düzenlenen protesto yürüyüşlerinden (Telegram)

Geçtiğimiz hafta, Devrim Muhafızlarına yakın en önde gelen medya kuruluşlarından biri olan Tesnim Haber Ajansı, güvenlik yetkililerinin protestolarda yaklaşık 3 bin kişinin gözaltına alındığını doğruladığını aktardı; insan hakları örgütleri ise gözaltı sayısının bundan daha yüksek olduğunu ve yaklaşık 20 bine ulaşabileceğini tahmin ediyor.

Bu bağlamda, İran Yüksek Lideri Ali Hamaney cumartesi günü İslam Cumhuriyeti'nin "isyancıların belini kırması" gerektiğini söyledi ve Trump'ı protestoculara verdiği destek nedeniyle İran'a verdiği kayıplardan dolayı "suçlu" olarak nitelendirdi. Protestolar sırasında "birkaç bin kişinin öldürüldüğünü" belirten Hamaney, ABD ve İsrail ile bağlantılı "teröristleri ve isyancıları" suçladı.

Tahran, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın protestocuları idam etmesi halinde "çok sert önlemler" alacağına dair defalarca verdiği sözlerin ardından, Trump'ı müdahale tehditlerini gerçekleştirmekten caydırmaya çalışıyor. Trump, cumartesi günü Politico'ya verdiği röportajda, "İran'da yeni bir liderlik aramanın zamanı geldi" demişti.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan pazar günü yaptığı açıklamada, ABD'nin herhangi bir saldırısının Tahran'dan "sert bir karşılık" doğuracağı uyarısında bulunarak, Yüksek Lider Ali Hamaney'i hedef almanın "ülkeye karşı topyekün bir savaşa eşdeğer" olacağını ifade etti.


Trump: Danimarka Grönland'ı koruyamaz

 ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Trump: Danimarka Grönland'ı koruyamaz

 ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka'nın adayı koruyamayacağını belirterek, ABD'nin bu hafta Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda Grönland'ın ilhakı konusunu görüşeceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığı habere göre Trump, dün akşamı Florida'da gazetecilere şunları söyledi: "Bunu başarmalıyız. Yapılması gerekiyor. Danimarka bunu koruyamaz. Onlar harika insanlar... Liderlerini tanıyorum, çok iyi insanlar ama oraya gitmiyorlar."

Trump, Avrupa liderlerinin Grönland'ı satın alma girişimine "şiddetli bir şekilde karşı çıkmayacaklarına" inandığını ifade etti. Bir muhabirin, planlarına karşı çıkan Avrupa liderlerine ne söylemeyi düşündüğü sorusuna cevaben, "Çok karşı çıkacaklarını sanmıyorum. Bunu elde etmeliyiz. Bunun gerçekleşmesi gerekiyor." İfadelerini kullandı.

ABD Başkanı ayrıca, küresel çatışmaları çözmeyi amaçlayan "Barış Konseyi" girişimine Rus mevkidaşı Vladimir Putin'i davet ettiğini belirtti. Trump, gazetecilere "O [Putin] daveti aldı." diye doğruladı.


ABD savaş uçakları, Danimarka ile koordineli olarak Grönland'a gönderiliyor

Danimarkalı askerler Grönland'daki Nuuk Havaalanına geldi (AFP)
Danimarkalı askerler Grönland'daki Nuuk Havaalanına geldi (AFP)
TT

ABD savaş uçakları, Danimarka ile koordineli olarak Grönland'a gönderiliyor

Danimarkalı askerler Grönland'daki Nuuk Havaalanına geldi (AFP)
Danimarkalı askerler Grönland'daki Nuuk Havaalanına geldi (AFP)

Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı (NORAD) dün yaptığı açıklamada, ABD-Kanada ortak komutanlığına ait uçakların yakında Grönland'daki Petovik Hava Üssü'ne varacağını belirtti.

Yapılan açıklamada, bu uçakların, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki üslerden faaliyet gösteren uçaklarla birlikte, Amerika, Kanada ve Danimarka arasındaki savunma iş birliği çerçevesinde uzun zamandır planlanan çeşitli faaliyetleri destekleyeceğini ifade edildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Bu faaliyet Danimarka ile koordine edilmiş olup, tüm destekleyici kuvvetler gerekli diplomatik yetkilendirme ile faaliyet göstermektedir. Grönland Hükümeti de planlanan faaliyetlerden haberdar edilmiştir.”

Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı'nın (NORAD), Alaska, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere üç bölgesinden biri veya tamamı aracılığıyla Kuzey Amerika'da düzenli olarak kalıcı savunma operasyonları yürüttüğü belirtildi.

Bu açıklama, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kutbu'ndaki Danimarka toprağı Grönland'ı ilhak etme arzusunu dile getirmesinin ardından ABD ile Avrupa güçleri arasında artan gerilimlerin ortasında geldi.

Avrupa Konseyi Başkanı dün, ABD'nin Grönland'ı satın almasına izin verilene kadar NATO üyesi ülkelere gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunan Trump'la görüşmek üzere perşembe günü AB liderlerinin acil bir toplantı yapması çağrısında bulundu.