Ürdün, Suriye sınırında 27 uyuşturucu kaçakçısını etkisiz hale getirdi

Duyuru Amman yönetimi tarafından yapıldı.

Ürdün, Suriye sınırında 27 uyuşturucu kaçakçısını etkisiz hale getirdi
TT

Ürdün, Suriye sınırında 27 uyuşturucu kaçakçısını etkisiz hale getirdi

Ürdün, Suriye sınırında 27 uyuşturucu kaçakçısını etkisiz hale getirdi

Amman yönetimi dün, Ürdün Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye ile doğu sınırında özel operasyonlar yürüttüğünü, Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Yusuf el-Huneyti’nin kaçakçıların organize saldırılarıyla mücadelede yönelik açıkladığı yeni angajman kurallarının eskisinden farklı olduğunu duyurdu. Perşembe günü düzenlenen operasyonda 27 uyuşturucu kaçakçısının öldürüldüğü bildirildi.
Silahlı Kuvvetler tarafından yayınlanan bildiride, birçok grup tarafından desteklenen uyuşturucu kaçakçılarının operasyonlarının engellendiği, bazılarının ise Suriye topraklarına geri kaçtığı belirtildi.
Amman yönetimi, sınırlarının organize sızıntı ve kaçakçılık girişimlerine maruz kaldığını, bunun Ürdün ordusu ile söz konusu gruplar arasında çatışmalara yol açtığını duyurmuştu. Nitekim Suriye’den kaçakçılık yapan çetelere darbe indirecek operasyonlara yeniden başlandı.
Kaynaklar tarafından yapılan açıklamalara göre yürürlüğe yeni giren angajman kurallarını uygulamaya devam eden Ürdün Silahlı Kuvvetleri, sınırları koruma kapsamında her türlü sızıntı ve kaçakçılık girişimine karşı güç ve kararlılıkla cevap verileceğini, Ürdün ulusal güvenliğine el sürmeye yeltenecek herkese engel olunacağını bildirdi.
Ürdün Krallığı ile kuzeydoğu sınırındaki güvenlik açıklarından faydalanma planları yapan kaçakçılık çeteleri ise operasyonlarına devam etmekte ısrarcı. Nitekim sınırların son günlerde tanık olduğu hareketlilik, güvenliğin bozulacağı ve ateşkes koşullarının sekteye uğrayacağı endişelerine neden oluyor.
Kaynaklar, angajman kurallarındaki değişikliğin Suriye’de uyuşturucu ve silah kaçakçılığı çetelerine yönelik operasyonları kapsayabileceğini, hamlelerin sınıra yaklaşan gruplara uyarı verilmekle sınırlı kalmayacağını aktardılar.
Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Yusuf el-Huneyti, tüm sızıntı ve kaçakçılık operasyonlarıyla mücadelede silahlı kuvvetlerin tüm gücüyle çalışacağını belirterek ulusal güvenliği bozmaya çalışan unsurların takip edileceğini ve sınır bölgelerindeki güvenlik ve istikrarın korunacağını vurguladı.
Sınır Muhafız Kuvvetleri’nin başını çektiği operasyonlarda özel kuvvetlerden seçilmiş güçlerin ve Kraliyet Hava Kuvvetleri uçakları ile destekli Hızlı Reaksiyon Kuvveti’nin desteği alınıyor. Operasyonlarla, Ürdün Haşimi Krallığı sınırlarının güvenlik ve istikrarını korumak için genel komutanlık tarafından uygulanan güvenlik planı çerçevesinde, uyuşturucu ve yasaklı maddelerin Ürdün topraklarına girişinin engellenmesi hedefleniyor.
Ürdün hükümeti, özellikle Hizbullah destekli İranlı milislerin komşu ülkelere sızma planıyla Ürdün'e uyuşturucu kaçakçılığı yapmak da dahil kuzey sınırındaki gelişmelere dair herhangi bir yorumda bulunmadı. Ancak Ürdün resmi televizyonunun aktardığına göre Ürdün Başbakanı Beşir el-Hasavne dün akşam yaptığı açıklamada, zorlu hava şartlarına rağmen silahlı kuvvetlerin uyuşturucu kaçakçılığı çeteleriyle kahramanca mücadele ettiği bildirildi.
Suveyda’dan aktivistler çarşamba günü Ürdün sınırındaki Hırbet Avvad ve el-Magır köyleri yakınlarında şafak vakti meydana gelen çatışmaların yaklaşık bir saat sürdüğünü aktardılar. Hafif ve orta şiddette silahların kullanıldığı çatışmalardan söz konusu köylerdeki sivillerin etkilendiği ve evlerde maddi hasarlar oluştuğu kaydedildi.
Suveyda’nın güneyindeki bölgede yaşayanlar, Ürdün sınır muhafızları ile kaçakçılar arasında pazar günü şafak vakti, pazartesi günü öğle saatlerinde ve çarşamba sabahı yaşanan çatışmaların uzun saatler boyunca sürdüğünü aktardılar. Kaçakçı grupların kendilerini engellemeye çalışan herkesi hedef aldığı ve Suriye sınır muhafızlarıyla da çatıştığı kaydedildi. Yaklaşık bir ay önce, Hırbet Avvad’ın doğusundaki bölgede Ürdün sınır muhafızları ile bir grup kaçakçı arasında çatışmalar yaşanmıştı. Aynı zamanda Suriye sınır muhafızları ile kaçakçılar arasında meydana gelen çatışmalarda Suriyeli bir askeri öldürülmüş, Suriyeli sivillerin bölge yakınlarındaki evleri de zarar görmüştü.
Dera 24 haber ağının aktardığına göre Ürdün ile Suriye’den heyetler, başta uyuşturucu kaçakçılığı olmak üzere sınır bölgesindeki son gelişmeleri görüşmek için geçen ayın sonlarında Ürdün'de bir araya geldiler. Toplantıya Suriye rejimine bağlı subaylar da katıldı.
Dera’nın güney bölgelerinden kaynaklar bu ayın başlarında, Rus subayları ve zırhlı araçlarının yer aldığı askeri bir konvoyun Suriye rejimine bağlı güvenlik gücü ve yerel güçlerin Ürdün ile doğu sınır şeridi boyunca devriye düzenlediğini aktardı. Devriyenin Dera valiliğinin ve Busra eş-Şam şehrinin güneyini kapsadığı bilgisi paylaşıldı.
Dera'nın doğusundaki Dinin köyünden Hirbet Avvad köyünün doğusuna kadar uzanan bölgede, Suriye'den Ürdün'e uyuşturucu kaçakçılığı yoğun olarak sürüyor.
Suriye'nin güneyindeki aktivistler, Dera ve Suveyda’da yayılan uyuşturucunun bölgede neredeyse halka açık hale geldiğini söylediler. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
 “Uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı ile birlikte suç oranı  da yükseldi. Toplumsal sorunlar patlak verdi. Uyuşturucu kullanımı yasa dışı yollarla yaygın hale geldi. Dera’da, bölgedeki çok sayıda uyuşturucu satıcısı ve destekçisine yönelik çok sayıda suikast ve cinayet gerçekleşti.”



Suriye’de değişen ittifaklar: Türkiye için büyük zafer

Ahmed Şara'nın geçen hafta yayımladığı kararnameyle Kürtçe ulusal dil, Nevruz da resmi tatil kabul edilmişti (Reuters)
Ahmed Şara'nın geçen hafta yayımladığı kararnameyle Kürtçe ulusal dil, Nevruz da resmi tatil kabul edilmişti (Reuters)
TT

Suriye’de değişen ittifaklar: Türkiye için büyük zafer

Ahmed Şara'nın geçen hafta yayımladığı kararnameyle Kürtçe ulusal dil, Nevruz da resmi tatil kabul edilmişti (Reuters)
Ahmed Şara'nın geçen hafta yayımladığı kararnameyle Kürtçe ulusal dil, Nevruz da resmi tatil kabul edilmişti (Reuters)

Suriye hükümetinin, uzun süredir Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolündeki bölgeleri hızla ele geçirmesi mercek altına alındı.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters'a konuşan yetkililer, Ahmed Şara yönetiminin hamlelerinin bu ayın başlarında Şam, Paris ve Irak'ta düzenlenen gizli toplantılarda şekillendiğini söylüyor.

Suriye hükümetinden yetkililerle SDG arasında entegrasyon süreci için 4 Ocak'ta Şam'da görüşme düzenlenmiş. Ancak toplantının Suriyeli bir bakan tarafından aniden sonlandırıldığı belirtiliyor.

Ertesi gün Suriye heyetinin, ABD arabuluculuğunda İsrail'le güvenlik anlaşması görüşmeleri için Paris'e gittiği ifade ediliyor. Toplantıda Suriyeli yetkililer, İsrail'i SDG'yi desteklemekle suçlamış ve Tel Aviv'den entegrasyonu geciktirme çabalarını sonlandırmasını istemiş.

Bu görüşmede Suriyeli yetkililerin, SDG'nin kontrolündeki bazı bölgelere sınırlı bir operasyon düzenlemeyi teklif ettiği ve bu öneriye İsrail ya da ABD'den herhangi bir itiraz gelmediği savunuluyor.

Şam yönetimi iddialar hakkında yorum yapmazken, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Reuters'a gönderdiği açıklamada, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack'ın SDG'nin "IŞİD karşıtı başat güç rolünün büyük ölçüde miadını doldurduğunu" belirttiği salı günkü mesajı hatırlatıldı.

İsrail'in ABD Büyükelçisi Yechiel Leiter ise "Paris'teki üçlü toplantının tamamına bizzat katılmış biri olarak, İsrail'in hiçbir zaman Suriye ordusunun ülkedeki Kürtlere yönelik saldırısına müsaade etmediğini söyleyebilirim. Bu yönde herhangi bir iddiada bulunmak yanlıştır" dedi.

Ayrıca haberde, Türkiye'nin Kürt sivillerin korunması halinde Washington'ın SDG'ye karşı bir operasyonu onaylayacağına dair Şam'a mesaj gönderdiği iddia ediliyor.

SDG, Türkiye'nin terör örgütü saydığı YPG'nin ağırlıkta olduğu, ABD destekli milislerden meydana geliyor.

Paris'teki toplantıdan yaklaşık iki hafta sonra operasyonlara başlanırken, ABD'nin desteğini geri çekeceğine yönelik SDG'yi uyardığı belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın, SDG komutanı Mazlum Abdi'yle 17 Ocak'ta Irak'ta görüştüğü, Washington'ın SDG'yi değil Şara'yı destekleyeceğini söylediği öne sürülüyor. SDG'li bir kaynaksa iddiaları yalanlıyor.

Diğer yandan Şam güçleri hızla ilerleyerek, çoğunlukla Arapların yaşadığı bölgeleri SDG'den almıştı. 18 Ocak'ta ateşkes ilan edilmesine rağmen Suriye ordusunun saldırıları sürdürmesinin ABD'li yetkilileri kızdırdığı da aktarılıyor. Şara'nın operasyonların durdurulduğunu duyurmasından kısa süre sonra Barrack'ın SDG'yle ilgili mesajını yayımladığına dikkat çekiliyor.

Washington'ın Suriye'deki tutumunu değerlendiren ABD'li bir kaynak Şara'yı "usta bir stratejist" diye niteliyor.

"Türkiye için büyük zafer"

New York Times'ın analizinde de yıllarca SDG'yle IŞİD'e karşı Suriye'de mücadele eden ABD'nin Kürt müttefiklerini zor durumda bıraktığı yazılıyor.

Trump yönetiminin Suriye'deki tutumunu değiştirmesinin "ülkeyi yeniden bir araya getirmek için mücadele eden Şara kadar, SDG'ye Amerikan desteğine şiddetle karşı çıkan ve Şara'yı destekleyen Türkiye için de büyük bir zafer" olduğu belirtiliyor.

SDG ve Suriye ordusu arasındaki çatışmalar, IŞİD militanlarının tutulduğu cezaevlerinin olduğu bölgelere de sıçramıştı. SDG, Şam güçlerinin saldırıları nedeniyle militanların kaçtığını öne sürmüş, Suriye yönetimiyse IŞİD'lilerin SDG tarafından serbest bırakıldığını iddia etmişti.

Diğer yandan ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Suriye'nin Haseke kentinde tutulan 150 IŞİD'linin Irak'a transfer edildiğini dün duyurmuştu. CENTCOM, firar riskini gerekçe göstererek, gerekli görülmesi halinde 7 bin IŞİD savaşçısının daha Irak'a gönderilebileceğini bildirmişti.

Irak Yüksek Yargı Konseyi'nden bugün yapılan açıklamada da SDG kontrolündeki hapishanelerden nakledilen IŞİD'liler hakkında derhal hukuki işlem başlatılacağı duyuruldu.

Independent Türkçe, Reuters, New York Times


Suriye'de ateşkes sürecek mi: Mazlum Abdi ve Tom Barrack Erbil'de buluştu

Fotoğraf: X
Fotoğraf: X
TT

Suriye'de ateşkes sürecek mi: Mazlum Abdi ve Tom Barrack Erbil'de buluştu

Fotoğraf: X
Fotoğraf: X

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi başkanlığındaki SDG heyeti, Erbil’de ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) yetkilileriyle bir araya geldi. Kritik görüşmede, sahadaki son gelişmeler, ateşkesin durumu ve Suriye’nin geleceğine ilişkin siyasi süreç ele alındı.

Mazlum Abdi başkanlığındaki heyet Barrack görüşmesi öncesi Erbil’de temaslar gerçekleştirdi. Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı İlham Ahmed’in de yer aldığı heyet Neçirvan Barzani ile bir araya geldi.

Toplantı öncesinde Tom Barrack, Mazlum Abdi ve SDG Yürütme Konseyi Eşbaşkanı İlham Ahmed ile ayrı bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından açıklama yapan Barrack, SDG heyetiyle yapılan temaslara büyük önem verdiklerini vurguladı.

“Bugün General Mazlum Abdi ve İlham Ahmed ile bir araya gelmekten onur duyduk” diyen Barrack, bölgede istikrarın sağlanması açısından ateşkesin korunmasının kritik olduğunun altını çizdi.  Barrack, açıklamasında tüm tarafların ortak bir noktada buluştuğunu da dile getirdi. Buna göre, karşılıklı güvenin tesis edilmesi ve kalıcı istikrarın sağlanabilmesi için her kesimi kapsayan güven artırıcı adımların birlikte belirlenmesi ve hayata geçirilmesi gerektiği konusunda mutabakata varıldı. Bu sürecin en temel ve vazgeçilmez adımının ise mevcut ateşkesin eksiksiz biçimde korunması olduğu vurgulandı.

Barrack şunları söyledi:

Amerika Birleşik Devletleri, Suriye Demokratik Güçleri ile Suriye hükümeti arasında 18 Ocak’ta varılan anlaşmada öngörülen entegrasyon sürecinin ilerletilmesine yönelik güçlü desteğini ve bu konudaki kararlılığını yeniden teyit etti.

Tüm taraflar, karşılıklı güveni tesis etmek ve kalıcı istikrarı sağlamak amacıyla her kesimi kapsayan güven artırıcı adımları birlikte belirleyip hayata geçirirken, en temel ilk adımın mevcut ateşkesin eksiksiz şekilde korunması olduğu konusunda mutabık kaldı.

Suriye hükümetiyle görüşme iddiası

Öte yandan Arap basınında yer alan haberlere göre, SDG heyetinin bugün Erbil’de Suriye hükümetiyle de bir araya gelmesi bekleniyor. İddiaya göre görüşme, Mesud Barzani’nin arabuluculuğunda gerçekleşecek ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da toplantıda yer alacak.

Haberlere göre, görüşmelere Suriye tarafı adına Dışişleri Bakanı Şeybani katılırken, SDG cephesinden Mazlum Abdi ve Rohilat Afrin masada olacak. Görüşmenin ana gündemini, Şam yönetimi ile SDG arasında sürdürülen müzakereler ve bu kapsamda ele alınan 14 maddelik anlaşma oluşturacak. Görüşmenin, taraflar arasındaki siyasi temaslar açısından yeni bir aşamaya işaret edebileceği değerlendiriliyor.

Independent Türkçe


Arap ve İslam ülkeleri Barış Konseyi'ne katıldı

ABD Başkanı Donald Trump dün Davos Forumu'nda yaptığı konuşmadan (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump dün Davos Forumu'nda yaptığı konuşmadan (AFP)
TT

Arap ve İslam ülkeleri Barış Konseyi'ne katıldı

ABD Başkanı Donald Trump dün Davos Forumu'nda yaptığı konuşmadan (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump dün Davos Forumu'nda yaptığı konuşmadan (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, Arap ve Müslüman liderlerden gelen artan destekle birlikte, uğun Davos Forumu'nun oturum aralarında "Barış Konseyi"ni açıklamaya hazırlanıyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan, Türkiye, Mısır, Ürdün, Endonezya, Pakistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (sekiz ülke) dışişleri bakanlarının, "ABD Başkanı Donald Trump'ın liderlerine Barış Konseyi'ne katılmaları için yaptığı daveti memnuniyetle karşıladıklarını" belirtti.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı da daha sonra Gazze Barış Konseyi'ne katıldığını duyurdu.

Konsey, “Gazze'de kalıcı bir ateşkes sağlamayı, Şeridin yeniden inşasını desteklemeyi ve Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkına ve uluslararası hukuka uygun olarak kendi devletini kurma hakkına dayalı adil ve kalıcı bir barışı ilerletmeyi, böylece bölgedeki tüm ülkeler ve halklar için güvenlik ve istikrarın yolunu açmayı” amaçlamaktadır.

Bu arada, ABD Başkanı Grönland konusunda acil müzakereler çağrısında bulunarak, güç kullanmadan "kontrol altına alma" konusundaki kararlılığını yineledi ve "ABD'den başka hiçbir ülke onu koruyamaz" dedi.

Davos Forumu'nun üçüncü gününde geniş yankı uyandıran konuşmasında Trump, "İnsanlar güç kullanacağımı düşündüler ama buna gerek yok... Güç kullanmak istemiyorum ve kullanmayacağım" ifadelerini kullandı.