Rusya: ABD'nin yeni yaptırımları ikili ilişkileri bozacak

AA
AA
TT

Rusya: ABD'nin yeni yaptırımları ikili ilişkileri bozacak

AA
AA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlarının ikili ilişkileri bozacağını söyledi.
Lavrov, Rus radyolarına verdiği röportajda, güncel konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ukrayna ile savaştan yana olmadıklarını belirten Lavrov, Batı'nın Ukrayna'da kışkırtıcı eylemlerde bulunma niyetinde olduğunu söyledi.
Lavrov, "Bazılarının askeri eylemleri kışkırtmak istediği ihtimalini dışlamıyorum. Batı kaynaklarına göre, temas hattında 100 bin asker bulunuyor ve Kiev rejimi bunların birçoğunu kontrol etmiyor. Bunların birçoğu, eski gönüllü taburlar, bazı bölgesel savunma taburları ve halk direnişi birlikleridir" dedi.
Söz konusu askerlere silah dağıtıldığını belirten Lavrov, bu durumu "askeri psikoz" şeklinde niteledi.
Bazı Batılı devletlerin Ukrayna'daki diplomatlarını tahliye etme kararı aldığını anımsatan Lavrov, provokasyonlara karşı Rus diplomatların korunması için önlemler alınması konusunu değerlendireceklerini dile getirdi.

"ABD'nin yaptırım tehdidi, ilişkileri bozmakla eşdeğer"
ABD'nin Rusya'yı yeni ekonomik yaptırımlarla tehdit ettiğine dikkati çeken Lavrov, "Bu, ikili ilişkileri bozmakla eşdeğer olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Lavrov, yaptırımların uygulanmasının kimsenin çıkarına olmadığını ve bunu Batı ülkelerinin bildiğini söyledi.

"Batı ülkelerine AGİT çerçevesindeki yükümlükleri ile ilgili talep ileteceğiz"
Rus Bakan, Batılı ülkelerin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) çerçevesindeki yükümlüklerini yerine getirmediklerini ifade ederek, "Bugün, Batılı meslektaşlarımıza üst düzeyde imza attıkları tarihi yükümlülüklerini yerine getirmeleri ile ilgili resmi talep göndereceğim" dedi.
Lavrov, bu konuda "dürüstçe" cevap almayı umduklarını ifade etti.



Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
TT

Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın yeni açıkladığı ilk verilere göre yılın ilk 6 ayında 4,67 milyar euroluk faiz dışı bütçe fazlası sağlandı. 

2025'in ilk yarısı için 2,24 milyar dolarlık bütçe fazlası hedeflenmişti ama son rakam, hedefin iki katının aşıldığını gösterdi.

2025'in ilk yarısındaki bütçe fazlasının 2,24 milyar dolar seviyesini bulmasının amaçlandığı ülkede, hedefin iki katının üstüne çıkıldı. 

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Naftemporiki, büyüme eğiliminin devam etmesinin ve sene sonunda faiz dışı bütçe fazlasında 10 milyar dolar sınırının aşılmasının beklendiğini bildiriyor.

Eğer bu hedef de tutturulursa Doğu Avrupa ülkesi gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 4'ü kadar faiz dışı bütçe fazlası sağlayacak. 

Resmi rakamlara göre, faiz dışı bütçe fazlası geçen yıl 11,4 milyar euroyu bularak GSYH'nin yüzde 4,8'ine ulaşmıştı. 

Orta sınıfın vergi yükünün hafifletilmesi, dezavantajlı gruplara ekonomik yardım sağlanması ve barınma krizini çözecek önlemlerin alınması için hazırlık yapan Yunanistan yönetimi, bu başarıyla birlikte rahatladı.

Ev sahibi olmayanlara bir aylık kira yardımı gibi planlar gündemde.

Ağustosta bu hazırlıkların tamamlanması ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in eylülde düzenlenecek Selanik Uluslararası Fuarı'nda halka seslenerek müjdeleri sıralaması bekleniyor. 

Uzmanlar, 2009-2018'de ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın vergi kaçakçılığını engelleyip elektronik ödeme sistemlerinin kullanımını artırarak bu başarıyı sağladığını bildiriyor. 

Tüm bunlara rağmen Yunanistan yurttaşları, Avrupa Birliği (AB) içindeki en ağır vergi yüküne sahip olup en düşük maaşları alan halklardan biri.

Orta sınıfın gelirinden kesilen vergi oranları yüzde 36'yla 44 arasında değişirken şirketlerden yalnızca yüzde 22 isteniyor. 

Independent Türkçe, Naftemporiki, The National Herald, Reuters