İsrail BM İnsan Hakları Konseyi’ni sabote etmeye çalışıyor

"Apartheid Devleti" ile tanımlanma endişesi İsrail Dışişleri Bakanlığı'nı harekete geçirdi

İsrail güvenlik güçleri bu ay Necef'deki Sav el-Atraş köyünün ağaçlandırılmasına karşı düzenlenen bir gösteri sırasında bir Arap vatandaşını tutukladı (Reuters)
İsrail güvenlik güçleri bu ay Necef'deki Sav el-Atraş köyünün ağaçlandırılmasına karşı düzenlenen bir gösteri sırasında bir Arap vatandaşını tutukladı (Reuters)
TT

İsrail BM İnsan Hakları Konseyi’ni sabote etmeye çalışıyor

İsrail güvenlik güçleri bu ay Necef'deki Sav el-Atraş köyünün ağaçlandırılmasına karşı düzenlenen bir gösteri sırasında bir Arap vatandaşını tutukladı (Reuters)
İsrail güvenlik güçleri bu ay Necef'deki Sav el-Atraş köyünün ağaçlandırılmasına karşı düzenlenen bir gösteri sırasında bir Arap vatandaşını tutukladı (Reuters)

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik son savaşını araştırmak için kurduğu araştırma komitesinin meşruiyetini baltalamak için bir plan hazırladı.
Tel Aviv'deki siyasi kaynaklar, "bu planın son derece gizli tutulduğunu" söyledi. İsrail’den yayın yapan "Walla" web sitesinin haberine göre, Dışişleri Bakanlığı yakında bu kampanyayı uluslararası ölçekte uygulamaya başlayacak ve komitenin İsrail politikasına ilişkin kararlarını sorgulayacak. Soruşturma komitesinin çalışmalarını ertelemeyi hedefleyen Bakanlık ayrıca komisyondaki kararların ertelenmesi veya engellenmesi için çalışacak ve önümüzdeki Mart ayında toplanacak olan komiteye karşı çalışmalarını yoğunlaştıracak.
Üst düzey İsrailli yetkililer, komitenin işgal altındaki Filistin topraklarındaki durumu sert bir şekilde ele alabileceği konusunda endişe taşıyor. İsrail tarafı, Filistinlilerin yaptığı gibi komitenin de İsrail’i "apartheid devleti" olarak nitelemesinden endişe ediyor.
Kampanya, Batı ülkelerinde İsrail askerlerine yönelik herhangi bir yargılamanın ittifaklara katılan ve son zamanlarda Irak, Afganistan, Suriye, Libya, Yemen ve diğer ülkelerde birçok operasyon gerçekleştiren Amerikan askerlerinin ve Batı ülkelerindeki diğer askerlerin yargılanmasına kapı aralayacak.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Gazze'deki savaştan sonra geçen Mayıs ayında komitenin kurulmasını onayladı. Komitenin kurulmasından önce ve sonra Mescid-i Aksa ve Doğu Kudüs'teki Bab el-Amud'da işgal askerleri ile protestocu vatandaşlar arasında gerginlik ve kanlı çatışmalar yaşandı. Arap kasaba ve şehirlerinde ve Yahudiler ile Arapların ortak yaşadığı bölgelerde de gerginlik ve çatışmalar yaşandı.
Komitenin başkanlığını Birleşmiş Milletler Eski İnsan Hakları Yüksek Komiseri Nay Philae yapıyor. Güney Afrikalı bir yargıç olan Philae, 2008'den 2014'e kadar İnsan Hakları Yüksek Komiserliği görevini yürütmüştür.  Komitede Hindistan'dan Mellon Kothari ve Avustralya'dan Chris Sidoti isimli iki uluslararası hukuk ve insan hakları uzmanı yer alıyor. İlk kez bir komite İsrail içinde Batı Şeria, Gazze ve Kudüs'te yaşanan insan hakları ihlallerini araştırmak için çalışacak.
İsrail Dışişleri Bakanlığı, İsrail büyükelçiliklerine gönderdiği raporda, tek taraflı bir komite olması ve üyelerinin İsrail'e karşı olması nedeniyle komiteyle işbirliği yapmayacağını, komiteden ve üyelerinden meşruiyetin kaldırılması gerektiğini söyledi. Önceki İsrail hükümetleri geçmişte savaş suçlarını ve İsrail'in savaş suçu işlediğinden şüphelenilen olayları araştırmak için kurulan komitelerin üyelerine karşı harekete geçmişti.
Söz konusu komitelerin üyelerinin bazıları siyasi şantaja maruz kaldıklarını söylerken işbirliği yapmayı reddedenlerin “Yahudi düşmanlığı ve antisemitizm” suçlamasıyla itham edildiğini ifade ettiler.
Komitenin kararının önümüzdeki Haziran ayında yayınlanması ve önümüzdeki Eylül ayında yapılacak yıllık genel oturumda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunulması bekleniyor. Siteye göre İsrail, Birleşmiş Milletler'e bağlı bir organ tarafından "apartheid" şeklinde nitelenmenin "ABD ve Batı'daki diğer ülkelerdeki liberal toplumlar arasındaki konum ve imaj açısından çok olumsuz bir etkisi olacağından" endişe ediyor.
Bakanlık, dünyanın dört bir yanındaki büyükelçiliklerine gönderdiği gizli bir diplomatik raporda, İsrail'in "tek taraflı görev süresi ve üyelerinin İsrail'e karşı ilan ettiği pozisyonlar nedeniyle" soruşturma komitesi ile iş birliği yapılmadığını açıkladı.
Söz konusu rapor, İsrail Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Örgütler Dairesi Başkanı Amir Weisbrod tarafından gönderildi.
Weisbrod soruşturma komitesiyle ilgilenmenin “2022 yılı için Birleşmiş Milletler ile ilgili her şeyde dışişleri bakanlığının önceliklerinin başında” olacağını yazdı. Weisbrod, "Temel amaç, komiteyi, üyelerini ve sonuçlarını gayri meşru kılmak ve daha sonra kararlarını engellemektir" diye ekledi.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'in, komite önünde, "İsrail'in Gazze'ye yönelik ölümcül saldırılarının savaş suçu teşkil edebileceğini" ve "Hamas" hareketinin "İsrail'e füze ateşleyerek uluslararası insancıl hukuku" ihlal ettiğini belirtti. İsrail, komitenin bu konuda yaptığı olağanüstü özel oturumda kabul ettiği kararı reddetti ve komiteyle işbirliği yapmayacağını açıkladı.



Trump: İran'la bir anlaşmaya varılamazsa "kötü şeyler" olacak

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

Trump: İran'la bir anlaşmaya varılamazsa "kötü şeyler" olacak

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada, büyük bir savaş gemisi filosunun İran'a doğru ilerlediğini ve ABD'nin şu anda Tahran ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Trump, Beyaz Saray'da gazetecilere dün yaptığı açıklamada, "İran ile müzakereler yoluyla bir anlaşmaya varmak istiyoruz" diyerek, anlaşmaya varılamaması durumunda "kötü şeyler" olacağı uyarısında bulundu.

İran devlet televizyonu dün bir hükümet kaynağına atıfta bulunarak, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın ABD ile nükleer konu hakkında müzakerelerin başlatılması emrini verdiğini bildirdi.

ABD haber sitesi Axios, konuyla ilgili bilgi sahibi iki kaynağa dayanarak, ABD elçisi Steve Witkoff'un cuma günü İstanbul'da İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile olası bir nükleer anlaşmayı görüşmek üzere bir araya gelmesinin beklendiğini ifade etti.

Altı mevcut ve eski yetkili, İran yönetiminin, ABD'nin saldırısının, hükümet karşıtı protestoların kanlı bir şekilde bastırılmasının ardından zaten öfkeli olan İranlıları yeniden sokaklara dökerek iktidar üzerindeki kontrolünü zayıflatabileceğinden giderek daha fazla endişe duyduğunu söyledi.

Görüşmelere aşina olan dört yetkili, yetkililerin üst düzey toplantılarda İran Yüksek Lideri Ali Hamaney'e, geçen ayki baskıdan (1979 İran Devrimi'nden bu yana en ölümcül baskı) kaynaklanan halk öfkesinin, korkunun artık caydırıcı unsur olmadığı bir noktaya ulaştığını bildirdiğini söyledi.

Yetkililer, Hamaney'e, önemli sayıda İranlının güvenlik güçleriyle tekrar çatışmaya girmeye hazır olduğunun ve ABD'nin sınırlı bir saldırısı gibi dış baskıların onları cesaretlendirebileceğinin ve siyasi kuruluşa onarılamaz zararlar verebileceğinin söylendiğini belirtti.

Video

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre bir yetkili verdiği demeçte, İran'ın düşmanlarının rejimi devirmek için daha fazla protesto aradığını ve "maalesef" bir ayaklanma çıkarsa daha fazla şiddet yaşanacağını söyledi.

Konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen yetkili (diğer yetkililer de aynı şekilde isminin gizli kalmasını istedi), "Öfkeli halkın gösterileriyle birlikte gerçekleşecek bir saldırı, iktidardaki rejimin çöküşüne yol açabilir. Bu, üst düzey yetkililerin en büyük endişesidir ve düşmanlarımızın istediği de budur" ifadelerin kullandı.


Eski çalışanından Google ifşası: "Gazze savaşında İsrail ordusuna yardım edildi"

SEC'e yapılan şikayetlerin hepsi için soruşturma başlatılmıyor (Reuters)
SEC'e yapılan şikayetlerin hepsi için soruşturma başlatılmıyor (Reuters)
TT

Eski çalışanından Google ifşası: "Gazze savaşında İsrail ordusuna yardım edildi"

SEC'e yapılan şikayetlerin hepsi için soruşturma başlatılmıyor (Reuters)
SEC'e yapılan şikayetlerin hepsi için soruşturma başlatılmıyor (Reuters)

Google'ın kendi etik ilkelerini ihlal ederek İsrail ordusu için çalışan bir şirkete yardımda bulunduğu ifşa oldu.

Washington Post, eski bir Google çalışanının ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) yaptığı şikayeti haberleştirdi. 

Temmuz 2024'te İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) sağladığı e-posta adresini kullanan bir müşterinin Google'ın bulut bilişim biriminden destek talep ettiği aktarıldı. 

İsrail ordusuyla iş yapan CloudEx için çalıştığı anlaşılan bu kişinin, havadan çekilen görüntüler kullanılarak drone, zırhlı araç ve askerlerin teşhisinde Google'ın Gemini hizmetinin daha isabetli sonuçlar vermesini istediği belirtildi.  

Yanıt veren Google ekibinin iç testler yaptığı ve önerilerde bulunduğu ortaya kondu. 

CloudEx çalışanının sonrasında sorunun çözüldüğünü aktardığı ifade edildi. 

Google'ın o dönemki etik ilkelerine göre, yapay zeka teknolojisinin silahlar veya "uluslararası normları ihlal eden" gözetim uygulamaları için kullanılamayacağına dikkat çekildi. 

CloudEx aracılığıyla bu iki ilkeyi de çiğneyen Google'ın, yatırımcıları ve düzenleyici kurumları kandırdığı iddia edildi. 

Adı ve görevi açıklanmayan ifşacı, Amerikan gazetesine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Google'daki pek çok projem, yapay zeka etiğine dair iç değerlendirme sürecinden geçti. Bu süreç çok sağlamdır ve çalışanlara düzenli olarak şirketin yapay zeka prensiplerinin ne kadar önemli olduğu hatırlatılır. Ama mesele İsrail ve Gazze olunca tam tersi geçerli oldu. SEC'e başvuruda bulundum çünkü şirketin bu çifte standarttan sorumlu tutulması gerektiğini hissettim.

SEC'e yapılan şikayette, İsrail'in 71 bini aşkın Filistinliyi öldürdüğü Gazze savaşında Gemini'dan istifade ettiği öne sürüldü. 

Google geçmişte İsrail hükümeti için silahlar ya da istihbarata dair "çok hassas" çalışmalar sergilemediklerini savunuyordu. 

Teknoloji devinin bir sözcüsü, son iddialar üzerine Washington Post'a konuşarak suçlamaları reddetti:

Bir genel kullanım sorusunu yanıtladık. Standart yardım masası bilgisini her müşteriye veririz. Bunu aşan bir teknik destek sağlamadık. Bu soruyu, yapay zeka ürünlerine birkaç yüz dolardan fazla harcamayan bir hesap yöneltti ki bu şartlarda yapay zekanın herhangi bir şekilde kayda değer kullanımı imkansız.

Google belgeleri, "bulut video zekası" hizmetinin nesne takibinin ilk bin dakika boyunca ücretsiz olduğunu, sonrasındaysa dakika başına 15 sent para aldığını bildiriyor.

Şirket, yapay zekanın silah ve gözetim için kullanılmasına karşı çıkan prensiplerini, çalışanlarının tüm protestolarına rağmen Şubat 2025'te rafa kaldırmıştı. 

Aralık ayında Pentagon, çalışanlarının Gemini'ı kullanmaya başladığını duyurmuştu. 

SEC, IDF ve CloudEx, Amerikan gazetesinin yorum taleplerine yanıt vermedi. 

Independent Türkçe, Washington Post, Jerusalem Post


Kremlin, bu hafta Ukrayna ve ABD ile görüşmelerin yapılacağını doğruladı

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
TT

Kremlin, bu hafta Ukrayna ve ABD ile görüşmelerin yapılacağını doğruladı

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)

Rusya, bugün yaptığı açıklamada, dört yıldır süren savaşı sona erdirmek amacıyla pazar günü yapılması planlanan Ukrayna ve ABD ile Abu Dabi'deki görüşmelerin, üç tarafın programlarının koordinasyonu gerekliliği gerekçesiyle çarşamba gününe ertelendiğini doğruladı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere, "Görüşmeler gerçekten de geçen pazar günü yapılacaktı, ancak üç tarafın programlarının daha fazla koordinasyonu gerekiyordu" dedi.

Şunları da ekledi: “İkinci tur görüşmeler gerçekten de çarşamba ve perşembe günleri Abu Dabi'de yapılacak. Bunu teyit edebiliriz.”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymir Zelenskiy pazar günü, üçlü görüşmelerin çarşamba ve perşembe günleri BAE başkentinde yapılacağını duyurmuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde 23 ve 24 Ocak tarihlerinde yapılan bu görüşmelerin ilk turu diplomatik bir atılım sağlayamadı.

Bu ikinci tur görüşmeler, Moskova'nın Ukrayna'ya karşı büyük çaplı saldırısının dördüncü yıldönümünden iki haftadan kısa bir süre önce gerçekleşiyor.

Görüşmelerin, şu ana kadar herhangi bir ilerleme kaydedilememesiyle birlikte, hassas bir konu olan toprak meselesine odaklanması bekleniyor.

Washington, on binlerce insanın ölümüne, milyonlarca insanın yerinden edilmesine ve Ukrayna'nın doğu ve güney bölgelerinin büyük bir kısmının harap olmasına neden olan iki komşu ülke arasındaki savaşa son verilmesi için baskı yapıyor.