Naftali Bennett, İsrail merkezli tüm büyük medya kuruluşlarıyla yaptığı röportajlarda uzun uzun ‘üniter hükümetinin oluşumunun tarihsel önemini ve başarılarını’ sıraladı. Röportajlardan sonra, dün yayınlanan yeni bir kamuoyu yoklaması, Bennet’ın zaten sınırlı olan popülaritesinin daha düşük bir seviyeye düştüğünü ve ankete katılanların sadece yüzde 4’ünün kendinsin başbakan olarak desteklediğini ortaya koydu.
Diğer yandan eski başbakan ve şimdiki muhalefet lideri olan Binyamin Netanyahu, üç ciddi yolsuzluk suçlamasıyla yargılanacağı duruşmayı. Netanyahu, ordu ve istihbarattaki üst düzey generaller tarafından İsrail tarihinin ‘en büyük’ ve ‘en tehlikeli’ olarak adlandırılan yolsuzluk davası kapsamında, bir denizaltı anlaşmasıyla ilgili yeni bir soruşturmayla da karşı karşıya.
Ancak The Point” araştırma enstitüsü tarafından yürütülen ve İsrail televizyonu Kanal 12 tarafından yayınlanan yeni bir anket, seçmenlerin yaklaşık yüzde 31’inin bir sonraki başbakan olarak Benjamin Netanyahu’yu görmek istediğini gözler önüne serdi. Sağcı seçmenlerin yüzde 73’ü de Netanyahu’yu tercih ettiğini söyledi. Ankete göre Netanyahu’dan sonra ikinci sırada, genel oyların yüzde 5’ini ve sağ oyların yüzde 12’sini alan Likud partisinden bir diğer aday, iş insanı ve Knesset üyesi Nir Barkat yer alıyor. Bennett, halkın sadece yüzde 4’ünün ve mevcut hükümeti destekleyenlerin d yüzde 7’sinin desteğini aldı. Geri kalan isimlere destek ise toplamda yüzde 4’ten az oldu.
Ankete katılanlara Bennett liderliğindeki mevcut hükümetin Koronavirüs ile mücadele konusundaki performansına ilişkin görüşleri de soruldu. Yüzde 48’i performanstan memnun olmadığını söylerken yüzde 21’i memnun olduğunu belirtti. Kamuoyuna, Netanyahu’nun Likud liderliğinden istifa etmesi halinde yerine kimin geçmesini istedikleri de soruldu. Nir Barkat yüzde 38 ile ilk sırada yer alırken onu yüzde 11 ile İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan izledi.
Mevcut Likud liderleri ise daha alt sıralarda yer aldı. Yuli Edelstein sadece yüzde 7 destek alırken listenin sonunda yüzde 4’er oy ile Yisrael Katz ve Miri Regev yer aldı.
Ceza indirimi karşılığında siyasetten emekli olacağı bir savunma anlaşması için başsavcıyla müzakereler yürüten Netayahu davasını finanse etmek için milyonlarca şekel bağış toplayan parti arkadaşlarının baskısının ardından geri çekilmişti.
Netanyahu, Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:
“Sevgili İsrail vatandaşları, geçtiğimiz günlerde bir kez daha tek başıma yürümediğimi, milyonlarcanızın benimle birlikte yürüdüğünü, Likud’a ve İsrail Devleti’ne liderlik eden ulusal kampa liderlik etmeye devam edeceğimi bir kez daha kanıtladınız.”
Netanyahu, kendisi için destek kampanyası düzenleyen ve yargılanması için para toplayan destekçilerine teşekkür ettiği açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Bu kampanya beni çok duygulandırdı. Beni ve ailemi çok mutlu etti. Liderlik etmem, hakikat ve adalet için savaşmaya devam etmem için bana güç verdi.”
İsraillilerin sadece yüzde 4’ü Bennett’ın başbakanlığını destekliyor
İsraillilerin Yüzde 31’i Netanyahu’nun geri dönmesini istiyor.
Pazartesi, 31 Ocak, 2022 - 08:00

İsrail Başbakanı Naftali Bennet. (Reuters)

Tel Aviv/ Şarku’l Avsat