Belucistan sınırında saldırılar hız kazandı

Kontrol noktasına yönelik saldırıda 10 asker öldü.

Afganistan sınırındaki bölgelerde terör saldırılarının artmasının ardından Peşaver’de güvenlik alarmı verildi. (EPA)
Afganistan sınırındaki bölgelerde terör saldırılarının artmasının ardından Peşaver’de güvenlik alarmı verildi. (EPA)
TT

Belucistan sınırında saldırılar hız kazandı

Afganistan sınırındaki bölgelerde terör saldırılarının artmasının ardından Peşaver’de güvenlik alarmı verildi. (EPA)
Afganistan sınırındaki bölgelerde terör saldırılarının artmasının ardından Peşaver’de güvenlik alarmı verildi. (EPA)

Belucistan Eyaleti’nin Kech bölgesinde bir güvenlik kontrol noktasına yönelik bir terör saldırısında 10 Pakistan askerinin öldüğü açıklandı. Pakistan Basın ve Enformasyon Bakanı Fuad Çaudri yaptığı açıklamada, ölen Pakistan askerlerinin intikamının alınacağını vurguladı. Geçen cumartesi günü meydana gelen saldırıdan iki gün sonra, Dera Bugti’nin Sui bölgesinde düzenlenen bir diğer eylemde üç kamu çalışanı ile Bugti kabilesi ileri gelenlerinden biri yaşamını yitirdi.
Enformasyon Bakanı, düzenlediği basın toplantısında Pakistan’ı parçalamaya çalışanların, ülkenin kıyamete kadar var olacağını bilmeleri gerektiğini vurguladı. Belucistan’daki huzursuzluğun sorumlusunun dış taraflar olduğunu ifade eden Çaudri, devletin daha önce düşmanlarını hezimete uğrattığını ve bölgedeki aşırılık yanlısı grupları da ortadan kaldırmayı başaracağını belirtti.
Belucistan Eyaleti, son 48 saat içinde bir dizi terör saldırısına uğradı. Dera Bugti kentinde bir mayın infilak ederken 4 kişi öldü, 10 kişi de ağır yaralandı. Yetkililer, güvenlik güçlerinin bölgeyi kapattığını ve yaralıların yakındaki bir hastaneye nakledildiğini bildirdi.
Chagai ve Ketta şehirlerinde meydana gelen iki ayrı silahlı saldırıda da en az 6 kişinin öldüğü duyuruldu. Yetkililer, Sarayeb Yolu üzerinde meydana gelen silahlı saldırıda da 4 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin de yaralandığını açıkladı.
Üst düzey bir polis yetkilisi tarafından yapılan bir diğer açıklamada da Mach bölgesinde kimliği belirsiz silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda 2 kişinin öldürüldüğü bilgisi verildi. Polis, silahlı kişilerin petrol yüklü bir aracı durduğunu ve ateş açtığını bildirdi. Daha sonra güvenlik güçlerinin olay yerini güvenlik şeridine alarak incelemelerde bulunduğu aktarıldı.
Hükümetin halkla ilişkiler ofisinden yapılan açıklamaya göre söz konusu eylemler, salı ve çarşamba günleri Kech bölgesinde güvenlik güçlerine bağlı bir kontrol noktasına düzenlenen ve 10 askerin öldürüldüğü terör saldırısından birkaç gün sonra yaşandı. Üst düzey bir Pakistanlı bir yetkili, saldırının kaynağının henüz belirlenemediğini belirttiği açıklamasında “Ancak kesin olan bir şey var ki o da Belucistan’da bir kargaşa durumu yaratmaya çalışan güçler bulunuyor” dedi.
Pakistan’da, Kabil’in Taliban Hareketi tarafından ele geçirilmesinin ardından Belucistan’da terörist grupların harekete geçmesi beklentisi oluştu. Pakistanlı yetkililer, ülkenin güneyinde ve kuzeyinde yeni bir terör dalgası yaşandığına dair uyarıda bulundu.
Pakistan, kısa bir süre önce Taliban’a Eşref Gani yönetimi sırasında topraklarındaki Beluç ayrılıkçıları için eğitim kamplarını kapatması baskısı yapmıştı. Yetkililer, Beluç ayrılıkçıların şu an Pakistan sınırına yakın, İran topraklarından faaliyet gösterdiğini duyurdu.



İran Cumhurbaşkanı: Nükleer bomba geliştirildiği iddiaları asılsız

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan bugün Tahran'da düzenlenen bir forumda konuşma yaptı. (IRNA)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan bugün Tahran'da düzenlenen bir forumda konuşma yaptı. (IRNA)
TT

İran Cumhurbaşkanı: Nükleer bomba geliştirildiği iddiaları asılsız

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan bugün Tahran'da düzenlenen bir forumda konuşma yaptı. (IRNA)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan bugün Tahran'da düzenlenen bir forumda konuşma yaptı. (IRNA)

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Avrupalı güçlerle görüşmelerin yeniden başlaması öncesinde ülkesinin atom bombası yapma niyeti olduğunu reddederek, bu tür iddiaları ‘yalan ve uydurma’ olarak nitelendirdi.

Şarku’l Avsat’ın İran medyasından aktardığına göre Pezeşkiyan bugün ‘Sonsuza Kadar İran’ başlıklı anma programına katılımı sırasında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Düşmanlar İran'ın atom bombası yapmasına izin verilmemesi gerektiğini iddia ediyor. Bizim böyle bir niyetimiz yok, ancak onlar bunun aksini iddia eden sahte bir medya atmosferi yarattılar.”

Pezeşkiyan İsrail'in 12 günlük savaşına da değinerek şunları söyledi: “İstediği zaman istediği kişiye saldıran ve hesap vermeksizin istediği kişiyi öldüren bir devlet (İsrail) yaratıldı. Dünya bu vahşete tahammül edebilir mi?”

Pezeşkiyan sözlerini şöyle sürdürdü: “İran'ın atom bombasına sahip olmasını engellemek istediklerini iddia ediyorlar, oysa bizim atom bombası yapmak gibi bir niyetimiz yok. O zaman neden siviller ve hastaneler hedef alındı? Bombayla ilgili iddialarınız sadece bir bahane değil mi? Atom bombası peşinde olduğumuzu söylemek yalan, biz bomba yapmıyoruz.”

Yurtdışında Farsça yayın yapan medya kuruluşlarını da sert bir dille eleştiren Pezeşkiyan, “Bazen bu kanalları izliyorum ve söylediklerine dayanamıyorum” dedi.

Pezeşkiyan'ın açıklamaları cuma günü İstanbul'da İran ile Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya temsilcileri arasında İran'ın nükleer meselesini görüşmek üzere yapılacak toplantı öncesinde geldi.

Üç Avrupa ülkesi Tahran'ı nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmemekle suçluyor ve 2015 anlaşmasında öngörülen ve taahhütlerinden vazgeçmesi halinde İran’a uluslararası yaptırımların yeniden uygulanmasına olanak tanıyan snapback mekanizmasını devreye sokmakla tehdit ediyor.

Söz konusu toplantı, İran'ın geçen ay İsrail ile yaptığı ve ABD'nin İran'daki nükleer tesislere saldırılar düzenlediği 12 günlük savaştan bu yana yapılacak ilk toplantı olacak.

Bu arada İran devlet medyası, Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi’nin bugün yaptığı açıklamada, İran'a uluslararası yaptırımların yeniden uygulanmasının nükleer dosyayla ilgili ‘durumu’ daha da karmaşık hale getireceğini söylediğini aktardı.

Cuma günü İstanbul'da yapılacak toplantıya atıfta bulunan Garibabadi, “Avrupa Troykası'nın herhangi bir yasal dayanaktan yoksun olduğuna inandığımız snapback mekanizması ile ilgili yorumlarına ilişkin tutumumuzu ifade edeceğiz” şeklinde konuştu.

sxdfrgt
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi (X)

Garibabadi, “Çabalarımız durumu yönetmek için ortak çözümler bulmaya odaklanacaktır” dedi.

Üç Avrupa ülkesi, Çin ve Rusya ile birlikte, ABD'nin 2018'de çekildiği 2015 nükleer anlaşmasının kalan tarafları.

Garibabadi, “Yedi yıl oldu ve Avrupalılar ABD'nin çekilmesinin ardından nükleer anlaşmayı uygulamadılar. Anlaşmaya uymadıkları halde İran'ın anlaşmaya uymadığını nasıl iddia edebilirler?” ifadelerini kullandı.

İran ayrıca bugün Çin ve Rusya temsilcileriyle İran'ın nükleer dosyasını ve olası yaptırımları görüşmek üzere üçlü bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Çin Dışişleri Bakanlığı, Pekin'in ‘yapıcı bir rol oynayarak ilgili tarafları tüm tarafların meşru kaygılarını dikkate alan bir çözüme ulaşmak için diyalog ve müzakereleri yeniden başlatmaya zorlama’ niyetinde olduğunu bildirdi.