İsrail'de devlet destekli bir firma, Necef Çölü'ndeki bir kasabayı ülkenin tıbbi kenevir merkezi haline getirmeyi amaçlıyor.
İnovasyon ve teknoloji alanındaki projeleri değerlendiren kuluçka firması CanNegev, 12 bin kişilik nüfusa sahip Yeruham şehrinde tıbbi kenevir üretimi yapacak. CanNegev'in kurucusu Zvi Bet Or, "Ülkenin en uzak bölgesindeki yerleşim yerlerinden biri olan Yeruham'da, yani bu unutulmuş kasabada düzenleyeceğimiz çalışmaların temelinde tıbbi kenevir olacak" dedi.
Or, Yeruham'ın 2018'de seçilen ilk kadın belediye başkanı Tal Ohana'nın da desteğini alıyor.
Ohana, "Hayalim, Yeruham'ı İsrail'deki tıbbi kenevirin başkenti haline getirmek" ifadelerini kullandı.
"Yeni bir piyasa her gün ortaya çıkmıyor" diyen 37 yaşındaki Belediye Başkanı, bu fırsatın kasabadaki işsizlik sorununa çözüm getirebileceğini belirtti.
Ohana, amacının kaliteli istihdam oluşturmak olduğunu söyleyerek sektörün kasabanın imajını da yenileyeceğini ifade etti (AFP)
İsrail Sağlık Bakanlığı kenevirin yaprak, tomurcuk ve çiçeklerinde yer alan aktif bileşenlerden "cannabidiol" (CBD) maddesini tehlikeli uyuşturucu kategorisinden çıkarmak için çalışmalar da düzenliyor.
"110 bin hastanın izni var"
CanNegev'in proje ortaklarından biri olan BOL Pharma şirketinin tarım direktörü Dvri Taler, "Bugün İsrail'de 110 bin hastanın tıbbi kenevir kullanma izni var. Fakat CBD herkesin erişimine açılınca milyonlarca kişi bunu kozmetik ve gündelik ürünlerde de kullanabilecek" dedi.
BOL Pharma, 3,5 hektarlık arazide yılda 400 bin tıbbi kenevir üretiyor (AFP)
Taler, Yeruham'daki projede kenevir hasadı için bir robot geliştirildiğini de belirtti.
Yeruham Belediyesi ise tıbbi kenevir ekilmesi için projeye 50 hektarlık alan tahsis etti.
60 milyon dolar yatırım
Kasımda parlamentoya tıbbi kenevir kullanımının ülkede daha yaygın hale gelmesi için denetimlerin hafifletilmesini öngören bir yasa tasarısı sunulmuştu.
Halihazırda yaklaşık 100 girişim şirketinin bu alanda çalışmalar yaptığı İsrail'de Başbakan Naftali Benet hükümetinin söz konusu yasa tasarısını yakın zamanda onaylaması bekleniyor.
Tıbbi kenevir alanındaki şirketlerin çeyreğinin bir yıl içinde kurulduğunu belirten İsrail İnovasyon Dairesi Baş Teknoloji Görevlisi Dana Goureviç, "Son yıllarda tıbbi kenevir ekosistemine 60 milyon dolar yatırım yapıldı" dedi.
Tıbbi amaçlar dışında kenevir kullanımı İsrail’de yasal olmasa bile müsamaha gösteriliyor. Yasa tasarısının hızla gelişen tıbbi kenevir sektöründe ilerleme sağlaması bekleniyor.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2021’de İsrail 22 ton tıbbi kenevir ithal etti. Bu rakam 2020’de 14 tondu. Israeli Cannabis Magazine sitesine göre bu verilerle İsrail dünyanın en fazla tıbbi kenevir ithal eden ülkesi.
Buna karşın Goureviç, kenevir ihracatının teoride yasal olduğunu fakat uluslararası standartlara uyulması için ciddi sayıda prosedürün yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.
Independent Türkçe, France 24, Times of Israel