Afrika Uluslar Kupası'nı Senegal kazandı

Senegal Milli Futbol Takımı, normal süresi ve uzatma bölümü golsüz biten maçta Mısır'ı penaltılarda 4-2 yenerek 33. Afrika Uluslar Kupası'nda şampiyon oldu.

Mısır milli takımı defans oyuncusu Senegalli forvet Sadio Mane'yi durdurmaya çalışıyor (DPA)
Mısır milli takımı defans oyuncusu Senegalli forvet Sadio Mane'yi durdurmaya çalışıyor (DPA)
TT

Afrika Uluslar Kupası'nı Senegal kazandı

Mısır milli takımı defans oyuncusu Senegalli forvet Sadio Mane'yi durdurmaya çalışıyor (DPA)
Mısır milli takımı defans oyuncusu Senegalli forvet Sadio Mane'yi durdurmaya çalışıyor (DPA)

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle bir yıl ertelenen 2021 Afrika Uluslar Kupası'nın finali, Kamerun'un başkenti Yaounde'deki Olembe Stadı'nda yapıldı.
Finalde, 2002 ve 2019 finalisti Senegal ile sonuncusu 2010'da olmak üzere 7 şampiyonluğu bulunan Mısır karşı karşıya geldi.
Mısır Milli Takımı Teknik Direktörü Carlos Queiroz, cezası nedeniyle maçı tribünden takip etti.
Mısır'da Galatasaraylı Mustafa Muhammed, Senegal'de ise Aytemiz Alanyaspor'dan Diedhiou ilk 11'de sahaya çıktı.
Senegal, sol kanattan ceza sahasına giren Ciss'in, Abdelmonem'in darbesiyle yerde kalması sonucu 4. dakikada penaltı kazandı. Mısır kalecisi Gabaski, 7. dakikada topun başına geçen Mane'nin şutunu kurtardı.
36. dakikada ilginç bir olay yaşandı. Hakem Victor Gomes, ısrarla itiraz eden Mısırlı Salah'a tepkisini, düdüğü ve kartlarını uzatıp maçı yönetmesini teklif ederek gösterdi.
Senegal'in yüzde 56 oranında topa sahip olduğu mücadelenin 90 dakikası golsüz tamamlandı ve uzatmalara gidildi.
Uzatmalarda da daha etkili olan taraf Senegal, 91, 100 ve 115. dakikada Dieng ile gole yaklaştı ancak kaleci Gabaski gole izin vermedi.
Eşitlik 120 dakika sonunda da bozulmayınca penaltı atışlarına geçildi.
Penaltılarda rakibine 4-2 üstünlük sağlayan Senegal, tarihinin ilk şampiyonluğuna ulaştı.

Senegal'de "şampiyonluk günü" resmi tatil oldu 
Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, 7 Şubat'ın resmi tatil ilan edildiği kaydedildi.
Başkent Dakar'da taraftarlar sabahın ilk ışıklarına kadar cadde ve sokaklarda sevinç gösterilerine devam etti, uzun kortejler oluşturdu.
Öte yandan Senegal Milli Futbol Takımı'nın yerel saat ile 13.00'de Dakar'a geleceği belirtildi.
"Teranga'nın Aslanları" lakabıyla bilinen Milli Takım'ın yarın da Cumhurbaşkanı Macky Sall tarafından kabul edileceği öğrenildi.

Senegal'in şampiyon olması Dakar'da coşkuyla kutlandı
Dakar'ın sembollerinden Rönesans Anıtı'nın bulunduğu meydanda toplanan binlerce taraftar maçı kurulan dev ekrandan izledi.
Senegal'in tarihinin ilk şampiyonluğunu almasıyla taraftarlar meydanda dakikalarca sevinç gösterisinde bulundu. Maçın ardından Senegalli şarkıcı Wally Seck mini bir konser verdi.
Konserin sona ermesiyle alandan ayrılan taraftarlar başkent sokaklarında klakson çalarak metrelerce kortej oluşturdu. Kutlamalar sabahın ilk saatlerine kadar devam etti.

Senegal taraftarları Kamerun sokaklarında coşkuyla eğlendi
Olembe Stadyumuna gelen Senegalli futbolseverler, takımlarının kazandığı şampiyonluğu kutlamak için başkent Yaounde sokaklarında sevinç gösterisinde bulundu.
Sokaklarda ve stadyum etrafında toplanan Senegalli taraftalar sloganlar atarak dans etti.
Senegal'in tarihinde ilk kez Afrika Uluslar Kupası'nı kazanmasının ardından, bazı futbolseverler gözyaşlarına hakim olamadı.



2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Çevrecilerin yeni bir araştırmasında gelecek yıl Birleşik Devletler, Kanada ve Meksika'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın, turnuva tarihinde "iklime en fazla zarar veren" etkinlik olacağı öne sürülüyor.

FIFA'nın 2026 Dünya Kupası'ndaki takım sayısını 32'den 48'e çıkarmasıyla, Küresel Sorumluluk için Bilim İnsanları (SGR), turnuvanın yaratacağı sera gazı emisyonlarının, son 4 Dünya Kupası'nın ortalama karbondioksit eşdeğerini neredeyse iki katına çıkaracağını hesapladı.

Raporda bu durumun, "hava yolculuğuna duyulan yüksek bağımlılık ve maç sayısındaki kayda değer artıştan" kaynaklandığı iddia edilirken, 2026 için öngörülen toplam rakamın "tüm yıl boyunca ortalama 6,5 milyon Britanya arabasının kullanılmasına eşdeğer" olduğu ekleniyor.

Bu rakamlar etkinliği bugüne kadar en fazla kirliliğe yol açan turnuva haline getirirken, 9 milyon tonluk CO2 eşdeğeri, 2022’de Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’nda kaydedilen 5,25 milyon tonu da ciddi şekilde aşıyor.

İlk kez bütün bir kıtaya yayılacak bu turnuvada oynanacak maç sayısı yüzde 60'tan fazla artarak 64'ten 104'e çıkacak. Bu maçlar mevcut stadyumlarda oynanacak olsa da bu CO2 eşdeğeri rakamları ilk tahminlerin çok üzerinde.

Rapor, Çevre Savunma Fonu (Environmental Defence Fund) ve İklim Eylemi için Spor Ağı'yla (Sport for Climate Action Network) işbirliği içinde hazırlandı.

FIFA daha önce 2030'a kadar emisyonları yüzde 50 azaltmayı ve 2040'ta net sıfıra ulaşmayı taahhüt etmişti. Kuruluş, "etkisinin farkına varmasını ve yeterli önlemleri almasını" sağlayan sürdürülebilirlik stratejileri geliştirdiğini ve uyguladığını ifade ediyor.

FIFA, "Sonuç olarak çevresel açıdan, sera gazı salımları incelenerek azaltıldı, atıklar önemli ölçüde düşürüldü, tonlarca malzeme geri dönüştürülerek çöp sahasından uzaklaştırıldı ve stadyum inşaatı ve operasyonları yeşil bina standartlarına göre sertifikalandırıldı" iddiasına bulunuyor.

Ancak İsviçreli bir düzenleyici kurum 2023'te idari organın, 2022 Katar Dünya Kupası'nın çevresel etkilerini azaltma yönündeki açıklamalarının "asılsız" olduğuna hükmetmişti.

Independent Türkçe