Büyük Mısır Müzesi’nin alt yapı projeleri tamamlandı

Sfenks Uluslararası Havalimanı’nın ve iki metro istasyonun inşaatında neredeyse sona gelindi.

Büyük Mısır Müzesi’nin alt yapı projeleri tamamlandı
TT

Büyük Mısır Müzesi’nin alt yapı projeleri tamamlandı

Büyük Mısır Müzesi’nin alt yapı projeleri tamamlandı

Mısır’ın başkenti Kahire’de, Giza Piramitleri’nin karşısındaki Remaya Meydanı’nda inşaatına başlanan Büyük Mısır Müzesi’nin açılışının bu yıl bitmeden yapılması için hazırlıklara devam ediliyor. Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, bakanlar ve üst düzey yetkililer ile yaptığı toplantıda Büyük Mısır Müzesi ve bulunduğu bölgenin inşaatı hakkında bilgi verdi.
Medbuli şu açıklamada bulundu:
“Toplantı, Büyük Mısır Müzesi projesinde devam eden çalışmaların yürütülmesini takip etmemiz için gerçekleştirildi. Güneş teknelerinin yapımı ve müzenin dev arkeolojik alanı içerisinde yer alacak eserlerin sergilenmesine yönelik hazırlıkların takibi konusunda bu toplantı düzenlenmektedir.”
Medbuli, Sfenks Uluslararası Havalimanı’nın yenilenmesinin ve bölgedeki iki metro istasyonunun çalışmalarının hızlı bir şekilde tamamlandığını belirterek sorumlu şirketlerin müzenin açılış tarihine hazır olması için yönetim ve işletmeler sözleşmelerinin tamamlanmasının önemli olduğu ifade etti.
Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanı Dr. Halid el Anani de “Bakanlığımız ve sorumlu şirketler, müze inşaatının tamamlanması için belirlenen süreyi takip ediyor. Müze etrafındaki oteller verimliliği artırıyor ve geliştirme çabalarımız sürüyor” dedi.

Büyük Mısır Müzesi ve çevresindeki projeleri denetlemekle görevli General Atıf Miftah, çalışmalarda neredeyse sona gelindiğini belirttiği açıklamasında şu ifadeleri kulandı:
 “Dış avlu ve tesislerdeki çalışmalar tamamlandı. Dikilitaş Meydanı da tamamlanırken Büyük Salon Meydanı ve Büyük Merdiven’de yüzde 99,8 oranında sona gelindi. Büyük Merdiven’in son temizlik çalışmaları yapılıyor.”
General Miftah, toplantıda Büyük Mısır Müzesi’nin sigortası ve Khufu (Keops) Teknesi’nin sergileneceği alan hakkında bilgi verdi. Mermer ve cam tesisatı ile yüzde 85 oranında hazırlığı yapılan binanın yüzde 99,5 oranında yangına dayanıklı bir şekilde yalıtılmış olacağı belirtildi.
Büyük Mısır Müzesi Arkeolojik İşlerden Sorumlu Eski Eserler Bakan Yardımcısı Dr. Tayyib Abbas, Kral Tutankamon salonunun yüzde 99,8 oranında açılışa hazır olduğunu ve büyük sergi salonlarının inşaatının neredeyse yüzde yüz oranında tamamlandığını bildirdi.
Ulaştırma Bakanlığı’nın Büyük Mısır Müzesi kapsamındaki projelerin takibinden sorumlu Ulaştırma Bakan Yardımcısı Halid Mübarek, dördüncü metro hattının ilk etabının yapım aşamasında olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada 18,8 kilometre uzunluğunda olan ve Büyük Mısır Müzesi de dahil 17 istasyonu olan projenin müze istasyonu hariç tüm inşaatının şirketlere devredildiği kaydedildi. Açıklamalara göre müzenin açılışından önce istasyonun hazır olması için yüzeydeki çalışmalar mayıs ayının sonuna kadar tamamlanacak. İnşaat çalışmaları Giza Valiliği ile birlikte yapılıyor.
Mübarek, istasyondaki inşaatın yüzde 50 oranında tamamlandığını, ana duvar çalışmalarının yüzde 81, yan duvar çalışmalarının ise yüzde 64 oranında, bölme duvarlarının inşaatının ise bittiğini açıkladı.
Mübarek, Remaya Meydanı’ndan Orta Çevre Yoluna kadar olan 16 kilometre uzunluğunda Kahire- Fayum Çöl Yolunun geliştirilmesi için projelerin yürütüldüğünü belirterek inşaatın müzenin açılışından daha önce tamamlanacağını vurguladı. Kahire’nin etrafındaki İskenderiye Çöl Yolu’ndan Büyük Kahire yoluna uzanan Al Vahad yoluna 8 kilometre uzunluğundaki çevre yolunun eklenmesine ilişkin çalışmalarda ve Remaya Meydanı’ndan Sfenks Havalimanı’na kadar olan Kahire- İskenderiye Çöl Yolu’nun yenilenmesinde sona gelindiğini ifade etti.
Mısır, Turizm ve Eski Eserler Bakanı, Kahire’nin doğusunda yer alacak müzenin ve Mısır Başkentleri Müzesi’nin açılışının yapılacağı 2022 yılının turizm ve arkeoloji alanında özel bir yıl olacağını açıkladı. Tutankamon’un Mısır’ın güneyindeki mezarının keşfedilmesinin 100’üncü yılının yanı sıra Rosetta Taşı’ın deşifre edilmesinin de 200’üncü yılı kutlanacak.

Kahire’nin batısında yer alan Giza’da bulunacak ve inşaat masraflarının bir milyar dolar olacağı düşünülen Büyük Mısır Müzesi’nde dünyanın en büyük arkeolojik restorasyonu yapılıyor. Müzede, eserlerin korunması için cam bölmeler ve cephesi kaymaktaşından yapılacak duvarlar yer alacak.
Müzede ana müze binası, ana meydan, VIP girişi, Ramses avlusu, konferans binası, eğlence parkı ve çocuk bahçesi gibi çeşitli alanlar yer alacak. Büyük Merdiven, Piramit Restoranı, Dikilitaş ve Kral Tutankamon salonunun bulunacağı müze yaklaşık 167 bin metrekarelik bir alanda yükselecek.
2002 yılında temelleri atılan ve dünyanın en büyük arkeolojik müzelerinden biri olacak tesiste 50 bin eser sergilenecek. Daha sonra restore edilecek 50 bin eser daha müzeye dahil edilecek.
Müzede çalışan restorasyon uzmanları ve arkeologlar geçtiğimiz ekim ayında, mKral Tutankamon’un ikinci anıtının transferini ve yeniden kurulumunu tamamlamıştı. İkinci anıt, genç firavunun şapellerinin geri kalanı ile kendisine ayrılmış bir alanda bulunacak.
5 bin parçadan oluşan Firavun Tutankamon’a ait eşyalar, müzenin en önemli eserleri arasında sayılıyor. Eserlerin tamamı bir arada ilk kez bir salonda sergilenecek. Koleksiyonun çoğu parçası restore edildi. Daha önce sergilenmeyen ve Mısır Müzesi’de ağır hasar aldığı için saklanan eserler de restore edilerek müzedeki yerini alacak.
Müzenin kasım ayında açılması bekleniyor.



Suriyeli Yahudiler Şam'daki Faranj Sinagogu’nda ibadet ediyor

Eski Şam'ın Yahudi Mahallesi'ndeki el- Faranj Sinagogu’nda ibadet eden bir Yahudi, 29 Nisan 2025. (AFP)
Eski Şam'ın Yahudi Mahallesi'ndeki el- Faranj Sinagogu’nda ibadet eden bir Yahudi, 29 Nisan 2025. (AFP)
TT

Suriyeli Yahudiler Şam'daki Faranj Sinagogu’nda ibadet ediyor

Eski Şam'ın Yahudi Mahallesi'ndeki el- Faranj Sinagogu’nda ibadet eden bir Yahudi, 29 Nisan 2025. (AFP)
Eski Şam'ın Yahudi Mahallesi'ndeki el- Faranj Sinagogu’nda ibadet eden bir Yahudi, 29 Nisan 2025. (AFP)

AFP fotoğrafçısı, ABD'de yaşayan Suriyeli Yahudilerden oluşan bir heyetin bugün Şam'ın eski şehrindeki el- Faranj Sinagogu’nda (Frenk sinagogu) ibadet ettiğini ve bunun Beşşar Esed rejiminin devrilmesinden bu yana Suriye'nin başkentine yapılan bir dizi ziyaretin parçası olduğunu söyledi.

Ziyaret, Suriye'deki Yahudi topluluğunun lideri Bahur Chamntoub’un geçen hafta ortasında kimliği belirsiz saldırganların Yahudi mezarlığına girerek Yahudi mistisizminin sembolü olan Haham Hayyim Vital'in mezarını tahrip ettiklerini açıklamasının ardından gerçekleşti.

Görsel kaldırıldı.Eski Şam'ın Yahudi Mahallesi'ndeki el- Faranj Sinagogu’nda Tevrat'ın el yazmasını taşıyan bir haham, 29 Nisan 2025. (AFP)

Ziyaret heyetinde, Suriye'yi terk eden son haham olan ve 1990'ların başında ülkeyi terk eden binlerce Suriyeli Yahudi arasında yer alan Yusuf Hamra'nın oğlu Haham Henry Hamra da yer aldı. Yusuf Hamra, ayrılışından bu yana ilk kez geçtiğimiz şubat ayında oğluyla birlikte Şam'ı ziyaret etmişti.

Henry Hamra, Suriye'deki 20'den fazla sinagogdan biri olan el- Faranj Sinagogu’nda, aralarında Brooklyn'deki Suriye Yahudi cemaatinden Victor Kemil'in de bulunduğu heyet üyelerinin huzurunda sabah ibadetini yönetti.

Görsel kaldırıldı.Eski Şam'ın Yahudi Mahallesi'ndeki el- Faranj Sinagogu’nda ibadet eden Yahudi erkekler, 29 Nisan 2025. (AFP)

Kemil AFP'ye yaptığı açıklamada, ziyaretin ‘yakında Suriye'yi ziyaret edecek daha büyük bir heyetin hazırlıklarının’ parçası olduğunu söyledi.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Kemil, “Sinagogu ve buradaki toplumu en azından ziyaretçi kabul etmeye hazırlamak istiyoruz. Umuyoruz ki, ülkedeki durum iyileşir ve geri dönmeyi ya da turizm için gelmeyi daha fazla düşünmeye başlarlar. Biz gururlu Suriyeli Yahudileriz ve çocuklarımız da bizim ne kadar gururlu olduğumuzu biliyorlar. Bu mirası ve bu tarihi kesinlikle sevecekler” ifadelerini kullandı.

Kemil, heyetin dün Şam'da, Şam'daki Yahudi mezarlığında gömülü olan Haham Vital'in ölüm yıldönümünü andığını söyledi.

Anma töreni, geçen hafta kimliği belirsiz saldırganların mezarlıkta Vital'in mezarının bulunduğu bölüme girmelerinin ardından gerçekleşti.

Görsel kaldırıldı.ABD'de yaşayan Suriyeli Yahudilerden oluşan bir heyet, Eski Şam'daki el- Faranj Sinagogu'nda ibadet ediyor. (AFP)

Suriye'deki Yahudi topluluğunun lideri Bahur Chamntoub cuma günü Facebook'ta yaptığı paylaşımda, kimliği belirsiz kişilerin ‘tarihi eser aramak için Haham Vital’in mezarının yanındaki alanı kazdıklarını’ belirtti. Chamntoub, “Bölgeden sorumlu yetkilileri bilgilendirdik. Onlar da vandalizmin gerçekleştiği yeri incelediler ve olayın sorumlularını bulacaklarına dair söz verdiler” dedi.

İslam Ülkeleri Hahamlar İttifakı adına geçtiğimiz pazar günü Chamntoub tarafından yayınlanan açıklamada, “Haham Hayyim Vital'in mezarına yapılan saygısızlık karşısında derin bir şok ve üzüntü duyuyoruz” denildi. Açıklamada ayrıca, ‘Suriye hükümeti, Yahudi kutsal mekanlarını, sinagoglarını ve mezarlıklarını acilen emniyete almaya” çağrıldı.

AFP'ye konuşan Kemil, “Olayın amacını bilmiyoruz ve amacın hahamın kemiklerine dokunmak, taşımak ya da saygısızlık etmek olup olmadığını öğrenmeye çalışıyoruz. Bu hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Haham bizim için çok önemli ve gömülü olduğu yer bizim için sonsuza kadar önemli kalacak” ifadelerini kullandı.

Suriye’deki çatışma yıllarında, Şam’ın Cobar mahallesinde bulunan ve dünyanın dört bir yanından gelen Yahudiler için kutsal bir yer olan eski bir sinagog yağmalanmış ve ağır hasar görmüştü.

Suriye'deki varlıkları milattan önceki yüzyıllara kadar uzanan Yahudiler, Esed ailesinin yönetimi sırasında dinlerinin gereklerini yerine getirme özgürlüğüne sahipti. Ancak Esed rejimi 1992 yılına kadar hareketlerini kısıtladı ve seyahat etmelerini engelledi. Seyahat etmelerine izin verildikten sonra sayıları yaklaşık 5 binden şu anda Şam'da ikamet eden 7 yaşlı kişiye düştü.

Görsel kaldırıldı.Eski Şam'ın Yahudi Mahallesi'ndeki el- Faranj Sinagogu’nda Tevrat'ın el yazmasını taşıyan bir Yahudi, 29 Nisan 2025.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera liderliğindeki yeni yetkililer, Suriye'nin geleceğinin inşasına ve güvenliğinin sağlanmasına tüm toplulukları dahil etme sözü verirken, azınlıklar arasında zaman zaman yaşanan ihlaller nedeniyle kaygılar yaşanıyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani, New York'a yaptığı bir ziyaret kapsamında, New York'taki Suriyeli Yahudi toplumundan bir heyetle görüştü. Şarku’l Avsat’ın Suriye resmi haber ajansı SANA’dan aktardığına göre Şeybani, görüşmede ‘iletişim ve anlayış köprülerinin güçlendirilmesinin önemini’ ele aldı.