El-Ula’da, 20 yıl içerisindeki çağdaş sanat hareketinin izlerini gösteren, ‘Derinlerde Kalanlar’ sergisi

Besma es-Süleyman’dan Şarku’l Avsat’a: Eserlerin büyük bir kısmı ilk defa sergileniyor.

Besma es-Süleyman
Besma es-Süleyman
TT

El-Ula’da, 20 yıl içerisindeki çağdaş sanat hareketinin izlerini gösteren, ‘Derinlerde Kalanlar’ sergisi

Besma es-Süleyman
Besma es-Süleyman

Suudi Arabistan'daki çağdaş sanat hareketinin son yirmi yılda tanık olduğu hızlı dönüşümler, önümüzdeki Cuma günü El-Ula’da başlayacak olan ‘Derinlerde Kalanlar’ sergisinde ziyaretçilere sunuluyor. Serginin açılışı, bölgenin parlayan sanatsal kimliğini destekliyor. Suudi bayan sanatçıları tarafından gerçekleştirilen ilk sergi, Besma es-Süleyman tarafından tek çatı altında bir araya getirilen önde gelen Suudi kadın koleksiyonlarına ait El-Ula’daki ilk sergi niteliğini taşıyor.
Süleyman, doksanlı yıllarda bu sanat eserlerini toplamaya başlaması hakkında Şarku’l Avsat’a şunları söyledi: “O zamanlar korunması gereken tarihi bir miras olduğunu hissettim ve o tarihten itibaren Suudlu sanatçıların eserlerini toplamaya başladım. Özellikle de Suudi Arabistan’da çağdaş sanat hareketini değiştiren ilk nesle ait eserleri topladım.”
Süleyman, bu sanatçıların çağdaş sanatın babaları olduğunu ve ­onların Suudi Arabistan’da çağdaş sanatı değiştirme hareketinin öncüleri olduğunu söylüyor. Bu durumun kendisini, onlarla ilgilenmeye sevk ettiğini ve sergilenen eserlerin birçoğunun özel olarak yapılmış parçalar olduğu için ilk kez sergilendiğini belirtiyor. Bunun bu sanatsal çevreleri ayrıştıran şey olduğunu vurguluyor.
Sergiye neden ‘Derinlerde Kalanlar’ adının verildiği sorulduğunda ise, “Çünkü, başlangıçlarla, her birimizin derinliklerinde olanlarla, sanatçıların ve başlangıçlarının derinliklerinde var olan tabakalarla, tarih, çevre ve deneyimleriyle ilgiliydi. İsim tüm bunları bu sanat çalışmalarına ulaştıran ve süreci tamamlamalarına yönlendiren tüm bu katmanları temsil ediyor” cevabını verdi.
Süleyman, “Ayrıca bu parçaların bir koleksiyoncusu olarak benim derin hislerimi, beni etkileyenleri, bu eserlere sahip olmamı düşündürenleri, deneyimlerimi ve anılarımı sanatçılar ve benim de dahil olduğum bir koleksiyon hatırası haline getiriyor. Aynı zamanda çağların, medeniyetlerin ve farklı milletlerin izlerini taşıyan El-Ula şehrini de kapsıyor. Bu yüzden El-Ula'nın derinliklerinde kalanları da söyleyebiliriz” dedi.
Sergi, Süleyman'ın açıkladığı gibi, Suudi çağdaş sanatının hareketinde iz bırakan önemli sanat eserlerini ve 2011 yılında Venedik Bienali'nde Şadiye ve Raca Alem tarafından Suudi Arabistan'da ilk kez gösterilen “kara gemi” eseri gibi katılımı sırasında uluslararası yankı uyandıran ilk çağdaş Suudi sanat eserinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 20 eseri içeriyor.
Sergiye 17 sanatçı katılıyor. Bunlar isimler şöyle;
Menal el-Dovayan, Muhammed el-Ğamidi, Zehra el-Ğamidi, Şadiye Alem, Lulva el-Hammud, Musaid el-Halis, Huseyin el-Muhsin, Adil el-Kurayşi, Rayid el-Sa’şai, Noha el-Şerif, Dana Avartani, Abdunnasır Garim, Maha Malluh, Ahmed Matır, Felva Nazır, Sıddık Vasıl, ve Eymen Yüsra Dibdan.
Besma Süleyman, kendi sanat koleksiyonunu 2012’de henüz 24 yaşında iken vefat eden oğlu merhum Muhammed el-Cuffali'ye ve tüm güzel anılara adadı. “Sanata ve sanatçılara tüm desteğim oğlum Muhammed'in hatırası içindir” diyen Süleyman’ın yüreğinde oğlu halen daha varlığını devam ettiriyor.
Sanat koleksiyoncularının temel rolü, dünya kültürlerinin tarihsel mirasını kavramsallaştıran eserlerin ilk kopyalarını korumak. Koleksiyoncunun sanatsal seçimlerinin kendi duygusal ve entelektüel yolculuğunda yaratıcılığını, zevkini ve dünya görüşünü taklit ettiği göz önüne alındığında koleksiyonerler, sponsorluk yaptıkları sanatçılara ve eserlerine desteklerini artırdıklarında, kültürün sanatsal kimliğinin oluşumuna ve gelecekte halkların hafızasına katkıda bulunmalarıyla bu rolün etkisi daha da artacak.
Süleyman, bazı sanat gruplarının misyonlarında halkın sanata nasıl tepki vereceğini etkileyebilecek entelektüel ve duygusal bir yolculuğu yansıtmaları, anıları ve görsel kültürü koruma çabasının ötesine geçtiğine dikkati çekiyor. Bu sergiye ilham veren grup, Süleyman'nın liderliğinde ve yıllar içinde koleksiyonunda uluslararası eserlerin yanı sıra çalışmalarını da edindiği Suudi sanatçılara olan inancından ilham alması bunun bir örneği.
Sanatçı Lulva el-Hammud ile işbirliği içinde gerçekleşen ‘Derinlerde Kalanlar’ sergisi ise sanatçıların, koleksiyonerlerin ilişkilerini aktarmaya yönelik kağıt sanatları, çizim, heykel, fotoğraf, maket ve sanatsal enstalasyonlar gibi çeşitli çalışmaları içeriyor. Sanatçıların ve antika koleksiyoncularının ve yaratıcı eserlerin çağdaş yerel ve küresel kültürle ilişkisini aktarmak ve Suudi sanatını kendi terimleri ve özellikleriyle sunmak için heykeller ve sanatsal enstalasyonlara yer veriyor.



Oscarlı sinemacıdan yeni korku filmi: Whiplash'e benzetildi

Tyriq Withers (sağda), 18 Temmuz'da vizyona girecek korku filmi Geçen Yaz Ne Yaptığını Biliyorum'da (I Know What You Did Last Summer) da rol alıyor (Universal)
Tyriq Withers (sağda), 18 Temmuz'da vizyona girecek korku filmi Geçen Yaz Ne Yaptığını Biliyorum'da (I Know What You Did Last Summer) da rol alıyor (Universal)
TT

Oscarlı sinemacıdan yeni korku filmi: Whiplash'e benzetildi

Tyriq Withers (sağda), 18 Temmuz'da vizyona girecek korku filmi Geçen Yaz Ne Yaptığını Biliyorum'da (I Know What You Did Last Summer) da rol alıyor (Universal)
Tyriq Withers (sağda), 18 Temmuz'da vizyona girecek korku filmi Geçen Yaz Ne Yaptığını Biliyorum'da (I Know What You Did Last Summer) da rol alıyor (Universal)

Profesyonel sporculuk, yoğun antrenmanlar ve büyük sorumluluklarla dolu zorlu bir kariyer alanı. Herkesin kaldıramayacağı bir yaşam tarzını da beraberinde getiriyor. Kapan (Get Out), Biz (Us) ve Hayır (Nope) gibi çarpıcı yapımlarla tanınan Jordan Peele'in yapımcılığını üstlendiği yeni korku filmi Him, bu baskılı dünyaya karanlık ve psikolojik bir mercek tutuyor.

Film, kariyerini Amerikan futboluna adamış genç bir oyuncunun yaşadıklarını konu alıyor. 

Cameron Cade, NFL tarafından keşfedilme umuduyla yükselen bir yıldızken, bir hayranla yaşadığı olay sonucunda ağır bir kafa travması geçiriyor. Geleceği belirsiz hale gelen Cameron'a, hayranı olduğu efsanevi oyun kurucu Isaiah White'tan gizemli bir teklif geliyor: Özel bir adadaki rehabilitasyon kampında yeniden ayağa kalkma şansı...

Cameron bu teklifi kabul ediyor ancak adaya vardığında işler beklediği gibi gitmiyor. Antrenman programı son derece yoğun ve acımasız olan Cameron, çok geçmeden bu kampın yalnızca fiziksel bir sınav değil, aynı zamanda karanlık ve sapkın ritüellerle dolu bir psikolojik savaş alanı olduğunı anlıyor. Isaiah ve eşi Elsie White'ın yönettiği bu izole dünyada Cameron, hem hayallerini hem de sınırlarını yeniden sorgulamak zorunda kalıyor.

Yayımlanan ilk fragman, filmin sürükleyici bir psikolojik gerilim atmosferi sunduğunu gösteriyor. Cameron'ın sakatlığı sonrası başına gelenler ve Isaiah'nın kampındaki korku dolu eğitim sahneleri, izleyiciyi ter ve karanlıkla yoğrulmuş, neredeyse kabus gibi bir dünyaya sürüklüyor.

Kasklar içinden yükselen bağırışlar, oyuncuların suratlarına çarpan toplar ve her eğitimin sınırları zorlaması, Damien Chazelle'in üç Oscarlı başyapıtı Whiplash'e benzetildi. 

GamesRadar konuyla ilgili haberinde şu ifadeleri kullandı:

Bu kez caz okulunun yerini, klostrofobik bir spor cehennemi alıyor.

Yönetmen koltuğunda 2016 yapımı Ayakkabılar'la (Kicks) çıkış yapan ve ardından Twenties, Run the World ve Joe vs. Carole gibi dizilerle televizyon dünyasında adını duyuran Justin Tipping oturuyor. Senaryo ise Skip Bronkie ve Zak Akers imzasını taşıyor.

Filmin oyuncu kadrosunda efsanevi NFL oyuncusu Isaiah White rolünde Marlon Wayans yer alırken, Cameron Cade karakterini ise Atlanta ve Legacies gibi yapımlarda rol almış Tyriq Withers canlandırıyor. 

Him, 19 Eylül 2025’te sinemalarda izleyiciyle buluşacak.

Independent Türkçe, GamesRadar, Deadline