Katar ve BAE'den heyetler, "Ula Bildirisi'nin uygulanmasını" görüştü

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Katar ve BAE'den heyetler, "Ula Bildirisi'nin uygulanmasını" görüştü

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) , geçen yıl Suudi Arabistan'da gerçekleştirilen 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'nde imzalanan Ula Bildirisi'ni hayata geçirecek mekanizmaları görüştüğü belirtildi.
BAE haber ajansı WAM'a göre, iki ülkeden heyetler Katar'ın başkenti Doha'da bir araya geldi.
Taraflar, KİK Zirvesi'nden sonra üçüncü kez gerçekleşen görüşmede, Ula Bildirisi'ni hayata geçirecek mekanizmaları ve prosedürleri ele aldı.
Heyetler ayrıca, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve ortak çıkarlara hizmet edecek çalışmaların artırılmasının önemine vurgu yaptı.
Öte yandan, Katar haber ajansı QNA'da, Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lulve el-Hatır'ın, Mısır'ın Doha Büyükelçisi Amr Kemal eş-Şerbini ile Doha'da görüştüğü bilgisi yer aldı.
Haberde, ikilinin görüşmede, Mısır-Katar arasındaki iş birliğini, bölgesel ve uluslararası meseleleri ele aldığı kaydedildi.
Büyükelçi Şerbini, Katar'ın, Afganistan'a sunduğu insani yardımlardan övgüyle söz etti.

Körfez krizi
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarını desteklediği" iddiasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.
Katar, söz konusu ülkelerin tüm suçlamalarını reddederken bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.
Körfez krizi, 5 Ocak 2021'de Suudi Arabistan'ın El-Ula kentinde gerçekleştirilen 41. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'nde imzalanan Ula Bildirisi ile çözüme kavuşmuştu.



Çin, Suudi Arabistan-İran anlaşmasını desteklemeye devam ediyor

Çin, Suudi Arabistan-İran anlaşmasını desteklemeye devam ediyor
TT

Çin, Suudi Arabistan-İran anlaşmasını desteklemeye devam ediyor

Çin, Suudi Arabistan-İran anlaşmasını desteklemeye devam ediyor

Suudi Arabistan ve İran dün (Salı), 10 Mart 2023 tarihinde vardıkları anlaşmayı uygulama konusundaki tam kararlılıklarını yineleyerek, Pekin'in oynadığı önemli rolden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Çin ise iki ülkenin çeşitli alanlarda ilişkilerini geliştirmeye yönelik attığı adımları desteklemeye ve teşvik etmeye devam etmeye hazır olduğunu bildirdi.

Tarihi uzlaşı ve Çin himayesinde ilişkilerin yeniden başlatılmasının ilan edilmesinden yirmi ay sonra Suudi Arabistan ve İran tarafları, Pekin Anlaşması’nı tüm hükümleriyle uygulama kararlılıklarını ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Şartı ve devletlerin egemenliği, bağımsızlığı ve güvenliğine saygı da dâhil olmak üzere uluslararası hukuka bağlılık yoluyla iki ülke arasında iyi komşuluk ilişkilerini geliştirme çabalarını yinelediler. Bu pozisyon, Pekin Anlaşması’nın takibine yönelik Suudi Arabistan-Çin-İran üçlü ortak komitesinin ikinci toplantısının dün Riyad'da Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid el-Hureyci başkanlığında, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Deng Li başkanlığındaki Çin heyeti ve İran Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi başkanlığındaki İran heyetinin katılımıyla yapılmasından kısa bir süre sonra açıklandı.