İngiliz Yahudi toplumu, İsrailli aşırı sağcı Siyonist milletvekilini boykot ediyor

Aşırı sağcı çizgideki Dini Siyonizm Partisi (Tkuma) Milletvekili Bezalel Smotrich geçtiğimiz Mayıs ayında Arapların Kudüs’teki Şeyh Cerrah mahallesinden kovulmasını isteyen Siyonist yerleşimcilerle konuşurken (Getty)
Aşırı sağcı çizgideki Dini Siyonizm Partisi (Tkuma) Milletvekili Bezalel Smotrich geçtiğimiz Mayıs ayında Arapların Kudüs’teki Şeyh Cerrah mahallesinden kovulmasını isteyen Siyonist yerleşimcilerle konuşurken (Getty)
TT

İngiliz Yahudi toplumu, İsrailli aşırı sağcı Siyonist milletvekilini boykot ediyor

Aşırı sağcı çizgideki Dini Siyonizm Partisi (Tkuma) Milletvekili Bezalel Smotrich geçtiğimiz Mayıs ayında Arapların Kudüs’teki Şeyh Cerrah mahallesinden kovulmasını isteyen Siyonist yerleşimcilerle konuşurken (Getty)
Aşırı sağcı çizgideki Dini Siyonizm Partisi (Tkuma) Milletvekili Bezalel Smotrich geçtiğimiz Mayıs ayında Arapların Kudüs’teki Şeyh Cerrah mahallesinden kovulmasını isteyen Siyonist yerleşimcilerle konuşurken (Getty)

Birleşik Krallık’taki Yahudi liderlerin büyük bir kısmı, İsrail’de aşırı sağcı görüşleriyle öne çıkan Dini Siyonizm Partisi (Tkuma) Milletvekili Bezalel Smotrich’in İngiltere ziyaretini boykot ederek, Smotrich’in ırkçı tutumları nedeniyle İngiltere’yi terk etmesi talep edildi.
İngiltere’deki Yahudi kuruluşların çoğunu içeren İngiltere Yahudi Temsilciler Kurulu yaptığı yazılı açıklamada Smotrich’in faaliyetleri ve söylemlerinden dolayı Yahudiliğe aykırı ve kınanması gereken davranışlarda bulunduğunu ifade etti.
İngiliz Yahudi Temsilciler Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Smotrich'in nefret dolu görüşlerini ve iğrenç ideolojisini reddediyoruz. İngiliz Yahudi cemaatinin tüm üyelerini ona kapıyı göstermeye davet ediyoruz. Bezalel uçağına geri dön ve sonsuza dek bir rezalet olarak anıl. Hoş karşılanmıyorsun hoş gelmedin” ifadelerine yer verildi.
İsrail hükümeti tarafından yapılmak istenen din değiştirme reformuna karşı çıkan Smotrich, bu muhalefetine destek amacıyla Avrupa turuna çıktığını ve Londra’ya gittiğini açıkladı. Smotrich Yahudilerin asimile olacağından endişe ettiğini belirtti.
Aşırılıkçı görüşleri ile tanınan Smotrich nisan ayında, İsrail topraklarının Yahudilere ait olduğunu kabul etmeyen Müslümanların bu topraklarda ikamet etmeye devam etmeyeceklerini belirtmişti. Smotrich ayrıca defalarca Araplara ve eşcinsellere karşı tepkilere neden olan yorumlar yapmasıyla tanınıyor.
Büyük Britanya ve İrlanda Siyonist Federasyonu, “Smotrich’in LGBTQ+ topluluğunu, Yahudileri veya Arap İsraillileri hedef alması da dahil olmak üzere aşırı sağcı, nefret ve bölünme siyasetinin ne ülkemizde ne de toplumumuzda yeri yok” açıklamasını yaptı.
Birleşik Krallık’ta yaşayan Yahudi toplumunun bu tutumu İsrail sağında ise öfkeye yol açtı. Geçmişte İsrailli siyasetçilere karşı bu denli sert bir tavır alınmadı. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, olayı üzüntüyle karşıladığını belirterek, “Geçmişte Knesset'e (İsrail meclisi) giren ırkçıların potansiyel zararları konusunda uyardık. O gün Smotrich gibi insanların İsrail'in itibarını zedelemesinin yanı sıra uluslararası ilişkilerine ve dünyadaki Yahudilerle olan ilişkilerine zarar verdiğini söyledim” şeklinde konuştu.
Smotrich, aşırı sağcı milletvekili Itamar Ben-Gvir ve diğer isimlerle Rav Meir Kahane’nin sahip olduğu ve İsrail yasalarında terörist olarak kabul edilen ‘Arapları Sınır Dışı Etme Teorisi Hareketi’nin öğrencilerinden. Smotrich, alenen Filistinlilerin anavatanlarından kovulması çağrısında bulunurken, 2000 yılında, 1967'den bu yana işgal altındaki bölgeler de dahil olmak üzere ülke genelinde Filistinlilere saldırılar konusunda uzmanlaşmış Regavim Derneği’ni kurdu.
Geçtiğimiz Çarşamba günü İngiltere’ye giden Smotrich, özellikle din değiştirme meselesiyle ilgili konulardaki geniş kapsamlı değişikliklerin ışığında İngiltere'yi ziyaret ettiğini söyledi. Aşırı sağcı milletvekili, ziyareti sırasında Siyonist harekete en yakın Haredi mezhebinden Habad ile buluştu.
İngiltere, İsrail, ABD ve Fransa'dan sonra dünyanın en büyük dördüncü Yahudi topluluğu ve dünyanın en güçlü Yahudi gruplarından biri. İngiliz Yahudi örgütleri tek bir çatı altında toplandı.
İngiltere Yahudi Temsilciler Kurulu’nun cesur açıklaması, İsrailli aşırı sağcılara tokat gibi geldi. Smotrich, İsrail medyasına verdiği röportajlarda, İngiltere’de “bu sol görüşlü konsey dışında” büyük bir memnuniyetle karşılandığını söyleyerek sert bir tavır takındı. Milletvekili açılamasında, “Bana olan bu düşmanlığın nereden geldiğini biliyorum. Yahudilerin dinlerinden, kökenlerinden ve tarihi vatanlarından duydukları gurur hakkında söylediklerimden korkuyorlar çünkü rakiplerine boyun eğmeyi seçtiler. İngiltere’de onları yönlendiren siyasi meseleler ve iç çatışmalar var. Nihayetinde, bu, sessizliği ele geçiren ve üreten küçük, korkak bir grup” diyerek bahsi geçen kurulun hiçbir etkilerinin olmadığını iddia etti.
Smotrich, aldığı davetlerin sayısını bağlı olarak bir veya iki hafta kadar İngiltere’de kalabileceğini söyledi.
Londra merkezli Birleşik Yahudi İsrail Girişimi (UJIA) Başkanı İngiliz Yahudileri Temsilciler Kurulu yetkilisi Michael Weiger, dün resmi İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, Smotrich'in iddialarını reddederek, “bu şahsın görüşleri ve kibirli tavrı tahammül edilemez” dedi. Weiger, “Biz burada dünya Yahudileriyle birlikte bize karşı düşmanlık tezahürlerine, Yahudi düşmanlığına ve ırkçılığa karşı savaşıyoruz. Uluslararası Af Örgütü'nün İsrail'i bir apartheid devleti olarak gören tutumunun yanlış olduğuna dünyayı ikna etmeye çalışıyoruz. Tam bu sırada Smotrich İngiltere'ye geliyor, Araplara karşı ırkçı tutumunu ifade ediyor ve programlarımızı bozuyor. Yahudilere yönelik ırkçılıkla mücadele etmek ve Araplara yönelik Yahudi ırkçılığına sessiz kalmak mantıklı değil” ifadelerini kullandı.
Weiger, İngiliz Yahudileri Temsilciler Kurulu’nun ve UJIA’nın solcu bir örgüt olduğu iddialarını yalanlayarak “Dindar, laik, sağcı, liberal ve solcu, Ortodoks ve reformistleri içeren büyük bir Yahudi platformuyuz. Yahudi değerlerine bağlı olduğumuz için onun ırkçı fikirlerinden uzağız” dedi.
Geçtiğimiz Çarşamba günü İngiltere’ye gelen Smotrich, İsrail hükümetinin Yahudiliğe aidiyet sisteminde önerdiği reformlara karşı iki ülkedeki Yahudileri toplamak için dün Fransa'ya gitti. Smotrich, Yahudiliğe geçen insanları kabul etme işini kolaylaştırmak isterken bu konuda yalnızca Ortodoks dini liderliğin otoritesini tanıyor.



Macron: Fransa barış anlaşmasından önce Ukrayna'ya asker gönderme niyetinde değil

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (Reuters)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (Reuters)
TT

Macron: Fransa barış anlaşmasından önce Ukrayna'ya asker gönderme niyetinde değil

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (Reuters)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (Reuters)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün akşam yaptığı açıklamada, ülkesinin Kiev ile Moskova arasında bir barış anlaşması yapılmadan Ukrayna'ya asker gönderme niyetinde olmadığını belirterek, Avrupalıları ‘yeni bir döneme girildiği için’ savaş çabalarını arttırmaya çağırdı.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Macron sosyal medya kullanıcılarıyla yaptığı çevrimiçi diyalogda şunları söyledi: “Bu gece alarm veriyorum, çünkü bizi seçimler yapmaya zorlayacak yeni bir döneme girdiğimize inanıyorum. Şekillenmeye başlayan bu dünyada seçimlerimizi, finansal tercihlerimizi ve ulusal önceliklerimizi de yeniden düşünmek zorunda kalacağız. Biz Avrupalılar savaş çabalarımızı arttırmalıyız.”

Zelenskiy ‘meşru’ bir lider

Macron, ‘hiç kimsenin Ukrayna'ya Avrupa Birliği (AB) ya da NATO'ya katılma hakkı olmadığını söyleme hakkına sahip olmadığını’ vurguladı. Macron, “Bence şu anda, Ukrayna savaşırken, direnirken ve topraklarını savunmak için her gün insan kaybederken, kimsenin Ukrayna'ya AB'ye ve NATO'ya katılma hakkı olmadığını söylemeye hakkı yoktur. Bu konu barış müzakerelerinin bir parçası olacak” ifadelerini kullandı.

Macron Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy'yi savunarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in aksine özgür bir seçim süreciyle göreve gelen ‘meşru’ bir lider olduğunu söyledi. Macron, ABD Başkanı Donald Trump'ın Zelenskiy'i ‘seçimsiz diktatör’ olarak suçlamasını eleştirdi.

Zelenskiy'nin beş yıllık görev süresinin 2024 yılında sona ermesi gerekiyordu, ancak Rusya'nın geniş çaplı işgaline karşılık olarak Şubat 2022'de Kiev tarafından uygulanan sıkıyönetim nedeniyle seçimler yapılamıyor.

Trump ile görüşme

Macron, Washington'a giderek ABD Başkanı Trump'ı çıkarlarının Avrupalı müttefiklerinin çıkarlarıyla aynı doğrultuda olduğuna ikna etmeye çalışacağını ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı herhangi bir zayıflık göstermenin Çin ve İran'la başa çıkmayı daha da zorlaştıracağını belirtti.

Macron, “Ona şunu söyleyeceğim: Başkan Putin karşısında zayıf olamazsın. Bu sen değilsin ve bu senin lehine değil. Putin'e karşı zayıfsan Çin'e karşı nasıl inandırıcı olabilirsin?” şeklinde konuştu.

Macron, Trump'ın Rusya'nın üç yıldır süren Ukrayna işgaliyle nasıl başa çıkacağına dair belirsizliğin endişe verici olduğunu, ancak bunun Putin için de belirsizlik yarattığını ve bu durumun müzakerelere yardımcı olmak için kullanılması gereken bir şey olduğunu belirtti.

Macron, Fransız hükümetinin Ukrayna savaşının etkileri, Fransa'nın rolü ve Trump'ın göreve gelmesinden bu yana ABD'nin tutumundaki değişiklik hakkında insanları daha bilinçli hale getirme çabalarının bir parçası olarak sosyal medyada bir soru-cevap oturumu sırasında konuştu.

Beyaz Saray, Avrupa Washington'un Ukrayna'daki savaşa ilişkin değişen politikasıyla başa çıkmaya çalışırken Trump'ın pazartesi günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve perşembe günü de İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile Washington'da bir araya geleceğini duyurdu.