Kanada polisi aşı karşıtı protestoculara karşı biber gazı kullandı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Kanada polisi aşı karşıtı protestoculara karşı biber gazı kullandı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Kanada'nın başkenti Ottawa’da polis, dördüncü haftasına giren aşı karşıtı protestoculara karşı sert önlemler almaya başladı.
Güvenlik güçleri, sabah saatlerinden itibaren daha sert müdahalelerle çevrelediği protestoculara karşı zaman zaman biber gazı kullandı.
Şu ana kadar 100’ün üzerinde gözaltının olduğu protestoda, polis, daha önce eylemcilerin tahrip ettiği Ulusal Savaş Anıtı'nı güvenlik çemberine aldı.
Yüzlerce polisin ilerlemesiyle, Parlamento ve Senato binalarının çevresi çembere alınırken; eylemcilerin merkez üssü olarak kamp kurdukları alan da güvenlik güçlerinin kontrolüne geçti.
Olay yerinden yansıyan görüntülerde, polis ve protestocular arasında arbede yaşandığı ve kalabalığın duman içinde olduğu görüldü.
Ottawa polisi, eylemcilerin polis memurlarına gaz bombası fırlattığını, "üzerlerinde sis bombası ve havai fişek olduğu" iddia edilen zırh giyen protestocuların tutuklandığını duyurdu.
Birçok sokak araçlardan temizlenirken, bazı kamyoncuların cuma gecesinden itibaren kendi istekleriyle ayrıldıkları bildirildi.
Polisin, güvenli bölgeyi genişletmek için ilerlediği sırada bir kamyonun camının kırıldığı, karşı koyan bazı protestocuların da ters kelepçeyle götürüldüğü görüldü.
Ottawa Polis Teşkilatınca protestoculara karşı yayımlanan mesajda, "Size gitmenizi söyledik. Size ayrılmanız için zaman verdik. Yavaş ve sistemli davrandık, yine de memurlara ve atlarımıza karşı saldırgan oldunuz. Davranışlarınıza dayanarak, güvenliğimiz için kask ve coplarımızla yanıt veriyoruz" ifadelerine yer verildi.

20 milyon dolarlık mal varlıkları donduruldu
Polis, Ottawa'yı ablukaya alan protestocuları dağıtmaya çalışırken, Ontario Yüksek Mahkemesi de eylem için bağışlanan milyonlarca dolarlık varlığı dondurma kararı aldı.
Ontario Yüksek Mahkemesi Yargıcı Calum MacLeod tarafından yayımlanan hükme göre, konvoy organizatörlerinin, mesleğe bağlı 20 milyon dolarlık varlıkları, banka hesaplarında toplanan bağışlar ve kripto paralar dondurulurken, bunların başka kişi ya da hesaplara taşınması yasaklandı.
Davanın avukatı Paul Champ, "Kanada hukuk tarihinde ilk kez kripto para birimi de dondurulma emrine tabi tutuldu" dedi.
Champ, eylemin ikinci haftasında bir Ottawa sakini adına açtığı dava ile protestocuların 12 ila 16 saat boyunca çaldıkları kamyon kornalarını susturmuştu.
Champ, konvoyun şehir genelinde neden olduğu aksaklıkların telafisi için de mahkemeye ihtiyati tedbir başvurusu yapmıştı.



İsrail medyası: Hamas’ın kilit ismine suikast düzenlendi

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 53 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 53 bine yaklaştı (Reuters)
TT

İsrail medyası: Hamas’ın kilit ismine suikast düzenlendi

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 53 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 53 bine yaklaştı (Reuters)

Gazze Şeridi’ne düzenlenen saldırılarda Hamas lideri Muhammed Sinvar'ın hedef alındığı bildiriliyor. 

Han Yunus’taki Gazze-Avrupa Hastanesi ve çevresine dün düzenlenen saldırılarda 34 Filistinli öldürülürken, en az 40 kişi de yaralandı.

İsrailli Walla News, ordu yetkililerine dayandırdığı haberinde, saldırının Hamas'ın eski lideri Yahya Sinvar'ın kardeşi Muhammed Sinvar’a yönelik bir suikast girişimi olduğunu aktardı. Saldırının sonuçlarının henüz bilinmediği kaydedildi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Sinvar’ın adını kullanmazken operasyonda Hamas komutanlarının hedef duyurdu. Sinvar’ın öldürülüp öldürülmediğine dair henüz bilgi paylaşılmadı. 

IDF, Han Yunus’a düzenlenen saldırıdan birkaç saat sonra Gazze’nin kuzeyinden İsrail’in güneyindeki Aşkelon ve Sderot bölgesine üç roket fırlatıldığını bildirdi. Ordu, iki roketin havada vurulduğunu, üçüncüsününse açık bir alana düştüğünü açıkladı. Saldırıyı Hamas’a destek olan Filistinli İslami Cihad örgütü üstlendi. 

Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla Times of Israel’e konuşan güvenlik yetkilileri, hastanenin altında bir tünel olduğunu ve Sinvar’ın burada saklandığını savunuyor.

Hamas ise İsrailli yetkililerin Sinvar’la ilgili iddialarını yalanladı ve sadece örgütün yapacağı açıklamalara güvenilmesi gerektiğini bildirdi. 

Sinvar’a operasyon düzenlendiğine dair haberler, Hamas'la ABD arasında yapılan doğrudan görüşmeler sonucunda ABD-İsrail vatandaşı esir asker Idan Alexander’in serbest bırakılmasının ardından geldi. 

Sinvar, Hamas'ın olası bir ateşkes anlaşması için karar verecek kilit isimlerden biri. Katar’ın başkenti Doha’da ateşkes müzakereleri sürerken İsrail ordusunun böyle bir saldırı yapması dikkat çekti. 

İsrail geçen yıl temmuzda İsmail Haniye’yi Tahran’da öldürmüştü. Haniye’nin ardından örgütün başına geçen Yahya Sinvar da bundan üç ay sonra ekimde Gazze’de öldürülmüştü. 

Independent Türkçe, Times of Israel, CNN