Nahda Hareketi’ni terörle suçlayan milletvekili beraat etti

Un eksikliği nedeniyle Tunus’ta yeni bir çalkantılı dönem yaşanabilir

Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi (Reuters)
Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi (Reuters)
TT

Nahda Hareketi’ni terörle suçlayan milletvekili beraat etti

Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi (Reuters)
Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi (Reuters)

Nida Tunus Partisi eski Milletvekili Fatıma el-Mesdi, Nahda Hareketi tarafından hakkında açılan tazminat davasının beraatla sonuçlandığını duyurdu. Mesdi, Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi’yi terörü finanse etmekle ve Tunuslu gençleri Suriye ve Libya’daki çatışma bölgelerine göndermekle itham etmişti. Bunun üzerine Nahda Hareketi eski milletvekili hakkında maddi ve manevi tazminat davası açtı. Mesdi dün yaptığı basın açıklamasında, ‘’Mahkeme suçlamalardan beraat etmeme karar verdi. Bu karar, Nahda Hareketi’nin yargıdaki ilk mağlubiyetidir’’ dedi.
Mesdi, Tunus’lu gençlerin çatışma bölgelerine gönderilmesiyle ilgili soruşturma yürüten Parlamento Komisyonu’nun başkanlık görevini icra ederken, Raşid Gannuşi’yi ‘terörün arkasında durmakla’ suçlamıştı.  Mesdi ayrıca Gannuşi’nin, Suriye’yi ziyaret eden bazı milletvekillerinin konu hakkındaki görüşlerinin meclis oturumunda dinlenmesini engellediğini belirtmişti. Mesdi, Parlamento Komisyonu’nun 2019’da meclis döneminin bittiği bahane edilerek, nihai raporunu hazırlayamadan sonlandırıldığını ifade etti. Gençleri çatışma alanlarına sevk eden şebekeler hakkında askeri mahkemenin 11 Nisan’da duruşma gerçekleştireceğini ve elindeki belgeleri mahkemeyle paylaştığını kaydetti.
Öte yandan dün ülke genelindeki tüm belediye çalışanları ‘ücret düşüklüğünü protesto etmek amacıyla’ toplu grev yaptı.  Dün başlayıp bugün de devam eden greve, mezarlıklar müdürlüğü haricinde tüm belediye çalışanları iştirak etti. Tunus İşçi Sendikasına bağlı Belediyeler Birliği, vatandaşları grev sona erene kadar çöplerini dışarı çıkarmamaları ve çevreyi kirletmemeleri hususunda uyardı.
Bu arada Fırıncılar Meslek Birliği dün yaptığı açıklamada, un tedarikindeki krize çözüm bulunması için Ticaret Bakanlığı'nın önünde açık oturma eylemi başlatılacağını duyurdu. Fırıncılar Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada, üç aydır devam eden hammadde eksikliğinden ötürü üretim sayısının düştüğü, bazı fırınların kapandığı ve vatandaşların mağdur olduğu belirtildi.
Başkent Tunus ve muhtelif kentlerde fırınların önünde uzun sıralar oluştu. Mahalle bakkaliyelerinin çoğuna ekmek dağıtılamadığı öğrenildi. Birçok ülkede olduğu gibi Tunus’ta da ekmek temel beslenme ürünüdür. Daha önce ekmek fiyatlarının yükseltilmesi nedeniyle geniş katılımlı protesto gösterileri düzenlenmişti. Gözlemciler un eksikliği nedeniyle Tunus’ta yeni bir çalkantılı dönem yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Tunus Dışişleri, Göç ve Yurtdışındaki Tunuslular Bakanlığı, ‘İtalyan çöpü’ olarak davada gelişmeler olduğunu duyurdu. Açıklamada, İtalya’nın 213 konteynerlik atığı geri almayı kabul ettiği belirtildi. İtalyanların bu konunun hassasiyetinin farkında olduğu kaydedildi. Tunus’un ‘geri dönüştürülebilir atık’ olarak ithal ettiği atıkların geri dönüştürmeye uygun olmadığı anlaşılmış ve çevreye vereceği zarar nedeniyle eleştirilere hedef olmuştu.



Suveyda Valisi: Dürzi ileri gelenleriyle yapılan anlaşma halen geçerli

Suveyda Valisi Mustafa el-Bakur (SANA)
Suveyda Valisi Mustafa el-Bakur (SANA)
TT

Suveyda Valisi: Dürzi ileri gelenleriyle yapılan anlaşma halen geçerli

Suveyda Valisi Mustafa el-Bakur (SANA)
Suveyda Valisi Mustafa el-Bakur (SANA)

Suveyda Valisi Mustafa el-Bakur dün yaptığı açıklamada, Dürzi toplumunun ileri gelenleriyle varılan anlaşmanın halen yürürlükte olduğunu ve hükümlerin buna göre uygulanacağını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Suriye resmi haber ajansı SANA’dan aktardığına göre el-Bakur, “Suveyda vilayetinde güvenlik ve istikrarın yeniden tesis edilmesi sürecini kolaylaştırmak ve hızlandırmak için bazı tarafların talepleri doğrultusunda anlaşmada bazı küçük değişiklikler yapıldı” dedi.

SANA'ya konuşan el-Bakur, “Suriye yönetimi, Suveyda vilayetindeki sorunları çözmek için yorulmak bilmeden çaba sarf ediyor. Geçtiğimiz dönemdeki sıkı çalışmaların meyvelerini toplamak üzere olduğumuz söylenebilir” ifadelerini kullandı.

El-Bakur sözlerini şöyle sürdürdü: “Dürzi toplumu Suriye'nin otantik sosyal dokusunun bir parçasıdır. Hepimiz akıl şeyhlerinin açıklamalarını, dış müdahaleyi reddettiklerini ve iç meselelerin Suriye halkı arasında çözülmesine vurgu yaptıklarını gördük.”

Suriye medyasına göre geçtiğimiz günlerde Şam yakınlarında Dürzilerin çoğunlukta olduğu Ceramana bölgesinde Dürzi militanlar ile Sünni Müslümanlar arasında 12 kişinin ölümüne yol açan mezhepsel şiddet olayları yaşandı.

Şiddet olayları, Dürzilerin çoğunlukta olduğu Sahnaya'ya da sıçradı. Suriye medyası çarşamba günü bir kamu güvenlik merkezine düzenlenen silahlı saldırıda 16 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

SANA perşembe günü hükümetin Ceramana’nın ileri gelenleriyle ağır silahların derhal teslim edilmesi ve kentteki güvenlik güçlerinin konuşlandırılmasının arttırılması konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.