Sisi, Mısır’ın Körfez ülkelerinin istikrarı ve güvenliğine olan bağlılığına vurgu yaptı

Kuveyt Emiri Nevvaf el-Ahmed es-Sabah dün Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi’yi kabul etti (KUNA)
Kuveyt Emiri Nevvaf el-Ahmed es-Sabah dün Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi’yi kabul etti (KUNA)
TT

Sisi, Mısır’ın Körfez ülkelerinin istikrarı ve güvenliğine olan bağlılığına vurgu yaptı

Kuveyt Emiri Nevvaf el-Ahmed es-Sabah dün Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi’yi kabul etti (KUNA)
Kuveyt Emiri Nevvaf el-Ahmed es-Sabah dün Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi’yi kabul etti (KUNA)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi dün, Mısır’ın ulusal güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olarak Kuveyt ve tüm Körfez ülkelerinin iç ve bölgesel zorluklar karşısında istikrarı ve güvenliğine olan bağlılığını teyit etti.
Dün Kuveyt’e ziyaret gerçekleştiren Sisi, Kuveyt Emiri Nevvaf el-Ahmed es-Sabah, Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ve Başbakan Şeyh Sabah el-Halid'i Başbakan ile bir araya geldi. Mısır Cumhurbaşkanı dün öğleden sonra Kuveyt’ten ayrıldı.
KUNA haber ajansına göre, Kuveyt Emiri ve Sisi gerçekleştirdikleri görüşmede, Kuveyt-Mısır ilişkilerini ve ortak çıkarlara hizmet edecek şekilde çeşitli alanlarda verimli işbirliği yollarını ele alırken, uluslararası ve bölgesel meseleleri de gözden geçirdi.
Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bessam Radi, Mısır Cumhurbaşkanı’nın Kuveyt Emiri ile yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin derinliği ve ikili işbirliğini güçlendirmenin yanı sıra siyasi, güvenlik, ekonomik ve ticari alanlarda ilişkilerin güçlendirilmesi konularının ele alındığını aktardı.
Sisi görüşme sırasında, iki dost ülke arasındaki karşılıklı çıkarları ilgilendiren konularda koordinasyon ve Arap ulusunun mevcut aşamada karşılaştığı çeşitli zorlukların ele alınmasına katkıda bulunacak şekilde ortak Arap eylemini güçlendirme konusundaki istekliliğine atıfta bulundu.
Görüşmede ayrıca, terörizm ve radikalizmle mücadele etmek ve bölgesel düzeyde hoşgörü ve ılımlılık kültürünü yaymak için mevcut çabaların yanı sıra bölgenin karşı karşıya olduğu çeşitli zorluklarla yüzleşmek için iki kardeş ülke arasındaki ortak koordinasyonun sürdürülmesi vurgulandı.
Mısır Cumhurbaşkanı dün Bayan Sarayı’nda Kuveyt Veliaht Prensi ile bir araya geldi. Emirlik Divanı İşleri Bakanı Şeyh Muhammed Abdullah el Mübarek es-Sabah, görüşmenin Mısır ve Kuveyt arasındaki güçlü ilişkilerin derinliğini yansıtan samimi bir atmosferde yapıldığını söyledi.
Emirlik Divanı İşleri Bakanı, görüşme sırasında, iki ülke arasındaki sağlam tarihsel ilişkilerin ve bunları çeşitli alanlarda geliştirilmesinin yanı sıra, bölgesel ve uluslararası arenadaki gelişmelerin masaya yatırıldığını aktardı.
Mısır Cumhurbaşkanı dün, üst düzey yetkililerin yer aldığı heyetle Kuveyt’e gitti.
Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, ziyaretin Mısır ve Kuveyt arasındaki ilişkilerin özgünlüğü ve iki kardeş ülkeyi birleştiren kardeşlik bağları bağlamında gerçekleştiğini bildirdi.
Görüşmeler sırasında, ortak çıkarları ilgilendiren Arap ve bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulduğuna değinen Radi, özellikle Mısır-Kuveyt arasındaki ikili işbirliğinin yönlerini geliştirmeye ek olarak ortak komitenin Kahire’deki son toplantısına ışık tutulduğunu aktardı.
Öte yandan Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun da dün Kuveyt’i ziyaret ederek Veliaht Prens ve Başbakan ile bir araya geldi.



Kuveyt'te sızmaya çalışan Devrim Muhafızları üyelerinin yakalamasının ardından diplomatik kriz çıktı

Kuveyt Şehri’nden genel görünüm (Reuters)
Kuveyt Şehri’nden genel görünüm (Reuters)
TT

Kuveyt'te sızmaya çalışan Devrim Muhafızları üyelerinin yakalamasının ardından diplomatik kriz çıktı

Kuveyt Şehri’nden genel görünüm (Reuters)
Kuveyt Şehri’nden genel görünüm (Reuters)

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı dün İran Büyükelçisi Muhammed Tutunji'yi çağırdı ve kendisine "İran Devrim Muhafızları'na bağlı bir grubun Bubiyan Adası'na sızması ve Kuveyt silahlı kuvvetleriyle çatışması" ile ilgili bir protesto notası verdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kuveyt’in bu “düşmanca eylemi” en sert şekilde kınadığı belirtilirken, İran’dan bu tür girişimleri derhal ve koşulsuz olarak durdurması talep edildi. Açıklamada ayrıca, Kuveyt’in egemenliğine yönelik bu açık ihlalden İran’ın tamamen sorumlu tutulduğu ifade edildi.

Kuveyt İçişleri Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada, ülkeye deniz yoluyla girmeye çalışan 4 kişinin yakalandığını duyurmuştu. Açıklamada, şüphelilerin İslam Devrim Muhafızları Ordusu mensubu olduklarını itiraf ettikleri ve Kuveyt güçleriyle çatışmaya girdikleri belirtildi. Çatışmada bir Kuveyt güvenlik görevlisinin yaralandığı, iki şüphelinin ise kaçtığı kaydedildi.

Öte yandan, Bahreyn Yüksek Ceza Mahkemesi, "Devrim Muhafızları" ile casusluk yapmak, Krallığı hedef alan İran saldırılarını desteklemek, şiddet ve sabotaj vakalarıyla ilgili olarak 24 sanığa hapis cezası verdi.


Kuveyt’te sızmaya çalışan 4 İran Devrim Muhafızları mensubu yakalandı... İran büyükelçisi Bakanlığa çağrıldı

Kuveyt Şehri’nden genel görünüm (Reuters)
Kuveyt Şehri’nden genel görünüm (Reuters)
TT

Kuveyt’te sızmaya çalışan 4 İran Devrim Muhafızları mensubu yakalandı... İran büyükelçisi Bakanlığa çağrıldı

Kuveyt Şehri’nden genel görünüm (Reuters)
Kuveyt Şehri’nden genel görünüm (Reuters)

Kuveyt, Salı günü yaptığı açıklamada, ülkeye deniz yoluyla girmeye çalışan İran Devrim Muhafızları mensubu 4 kişinin yakalandığını ve bu “düşmanca eylem” nedeniyle İran’ın Kuveyt Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını duyurdu.

Kuveyt İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Kuveyt topraklarına sızan grubun, sorguları sırasında İran Devrim Muhafızları mensubu olduklarını ve mevcut ayın 1 Mayıs Cuma günü Bubiyan Adası’na sızmakla görevlendirildiklerini itiraf ettikleri” belirtildi. Açıklamada, grubun özellikle düşmanca eylemler gerçekleştirmek amacıyla kiralanan bir balıkçı teknesiyle ülkeye giriş yapmaya çalıştığı ifade edildi.

Bakanlık, gözaltına alınan kişilerin Deniz Albay Emir Hüseyin Abdülmuhammed Zirai, Deniz Albay Abdüssamed Yedallah Kanavati, Deniz Yüzbaşı Ahmed Cemşid Gulam Rıza Zülfikari ve Kara Üsteğmen Muhammed Hüseyin Sohrab Furugi Rad olduğunu açıkladı.

Ayrıca sızmacıların Kuveyt Silahlı Kuvvetleri ile çatışmaya girdiği, bu sırada görev başındaki bir askerin yaralandığı belirtildi. Olay sırasında Deniz Yüzbaşı Mansur Gamberi ile tekne kaptanı Abdülali Kazım Siyamari’nin kaçmayı başardığı kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı, olayla ilgili gerekli tüm yasal işlemlerin başlatıldığını bildirirken, bakanlığın tüm birimlerinin ve personelinin, ilgili güvenlik kurumları ile Kuveyt Silahlı Kuvvetleri koordinasyonunda, ülkenin güvenlik ve istikrarını hedef alan her türlü plan ve düşmanca girişime karşı hazır durumda olduğunu vurguladı.

Kuveyt Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kurmay Albay Suud el-Atvan, 3 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, silahlı kuvvetlerin Kuveyt kara sularında bir deniz sızma girişimini engellediğini, ülkeye yasa dışı yollarla denizden girmeye çalışan 4 kişinin yakalanarak ilgili makamlara teslim edildiğini duyurmuştu.

Düşmanca eylemlere sert kınama

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, silahlı grubun gerçekleştirdiği eylemi sert şekilde kınadığını belirterek, İran’dan bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden, gerilimi düşürmeye yönelik bölgesel ve uluslararası çabaları baltalayan yasa dışı düşmanca faaliyetlerine derhâl ve koşulsuz olarak son vermesini talep etti.

Bakanlık açıklamasında, Kuveyt’in tarihsel olarak iyi komşuluk ilkelerine bağlı kaldığı ve toprakları ile hava sahasının herhangi bir ülkeye karşı saldırı amacıyla kullanılmasını reddettiği vurgulandı.

cfdgfrbgfr
Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamad el-Meşan, İran’ın Kuveyt Büyükelçisi Muhammed Tutunci’ye protesto notası teslim etti (KUNA)

Açıklamada ayrıca İran’ın eylemlerinin, Kuveyt’in egemenliğine yönelik açık bir ihlal, uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın ciddi biçimde çiğnenmesi anlamına geldiği ifade edildi. Bunun aynı zamanda 2026 tarihli 2817 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına da meydan okuma niteliği taşıdığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, söz konusu düşmanca eylemlerden İran’ı tamamen sorumlu tuttuğunu bildirirken, Kuveyt’in Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesi çerçevesinde meşru müdafaa hakkını saklı tuttuğunu ve egemenliğini, halkını ve ülkede yaşayan yabancıları korumak amacıyla uluslararası hukuka uygun her türlü tedbiri alma hakkına sahip olduğunu kaydetti.

İran büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı

Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamad el-Meşan, Salı günü İran’ın Kuveyt Büyükelçisi Muhammed Tutunci ile görüştü. Büyükelçiye, söz konusu sızma girişimine ilişkin resmi protesto notası teslim edildi.

El-Meşan görüşmede, Kuveyt’in bu düşmanca eylemi sert şekilde kınadığını yineleyerek, İran’dan bu tür faaliyetleri derhâl ve koşulsuz biçimde durdurmasını talep etti. Ayrıca İran’ın, Kuveyt’in egemenliğine yönelik açık ihlal, uluslararası hukuk, Birleşmiş Milletler Şartı ve 2026 tarihli 2817 sayılı Güvenlik Konseyi kararının ciddi ihlali anlamına gelen bu olaydan tamamen sorumlu olduğunu vurguladı.

Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı, ülkesinin Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesi doğrultusunda meşru müdafaa hakkını saklı tuttuğunu ve egemenliği ile halkının güvenliğini korumak adına gerekli gördüğü her türlü önlemi alma hakkına sahip olduğunu da sözlerine ekledi.


Kuveyt’te Sabah Halid el-Hamed es-Sabah Veliaht Prens olarak atandı

Kuveyt'in yeni Veliaht Prensi Şeyh Sabah Halid el-Hamed (Reuters)
Kuveyt'in yeni Veliaht Prensi Şeyh Sabah Halid el-Hamed (Reuters)
TT

Kuveyt’te Sabah Halid el-Hamed es-Sabah Veliaht Prens olarak atandı

Kuveyt'in yeni Veliaht Prensi Şeyh Sabah Halid el-Hamed (Reuters)
Kuveyt'in yeni Veliaht Prensi Şeyh Sabah Halid el-Hamed (Reuters)

Kuveyt Emiri Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, dün akşam Şeyh Sabah Halid el-Hamed es-Sabah'ı Veliaht Prens atayan bir kararname yayınladı.

Veliaht Prenslik makamı, mevcut Kuveyt Emiri Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın 16 Aralık 2023 tarihinde kardeşi Şeyh Nevaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın yerine geçmesinden bu yana boştu.

Şeyh Sabah Halid el-Hamed es-Sabah, 2019-2022 yılları arasında, 1962'den bu yana ülkede başbakanlık görevini yürüten sekizinci kişi olarak ‘Kuveyt Başbakanlar Kulübü’ne girmişti. Muhafazakâr bir yönetim anlayışına ve sağduyulu, gösterişsiz bir kişiliğe sahip olan Şeyh Sabah Halid el-Hamed, başbakan olarak art arda dört hükümet kurdu. Şeyh Sabah Halid el-Hamed, 42 yılı aşkın bir süreyi siyasi ve diplomatik çalışmalarda geçirmiş ve bu süre zarfında bakanlık sorumlulukları üstlenmiş deneyimli bir siyasetçidir. Özellikle Dışişleri Bakanlığı'ndaki görev süresi boyunca Arap ülkeleri ve uluslararası düzeyde etkili bir isim olmasıyla biliniyor.