Rusya, Ukrayna'ya saldırısını kınayan BMGK tasarısını veto etti

Rusya Federasyonu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) bugün yapılan oylamada, Ukrayna'daki saldırılarını kınayan karar tasarısını veto etti.

AA
AA
TT

Rusya, Ukrayna'ya saldırısını kınayan BMGK tasarısını veto etti

AA
AA

Konseydeki oylamada, karar tasarısına 11 "evet" çıkarken Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri çekimser kaldı. Rusya tasarıya "hayır" diyerek veto yetkisini kullandı.
ABD ve Arnavutluk tarafından Konseye sunulan tasarıda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları kınanıyor ve derhal Ukrayna topraklarından geri çekilmesi talep ediliyordu.
BMGK'nin 5 daimi üyesi (Rusya, Amerika, Fransa, İngiltere ve Çin), onaylamadıkları herhangi bir kararın verilmesini önlemek için veto yetkisine sahip bulunuyor.
BMGK'de herhangi bir kararın çıkarılması için 5 daimi üyeden hiçbirinin buna itiraz etmemesi koşuluyla 15 toplam üyeden en az 9'nun onayı gerekiyor.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi, BMGK tasarısını veto eden Rusya'ya tepki gösterdi
ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını veto etmesi üzerine, "Bu kararı veto edebilirsiniz ama sesimizi veto edemezsiniz." dedi.
Thomas Greenfield, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarını kınayan BMGK yasa tasarısını veto etmesinin ardından konuştu.
Rusya'nın vetosunun sürpriz olmadığını belirten ABD Daimi Temsilcisi, "Rusya, bugün, Ukrayna'daki önceden tasarlanmış, sebepsiz, haksız ve mantıksız savaşını korumak için veto yetkisini kullandı." ifadesini kullandı.
Thomas Greenfield, "Ancak açık söyleyeyim; Rusya, bu kararı veto edebilirsiniz ama sesimizi veto edemezsiniz. Doğruların söylenmesini, ilkelerimizi veto edemezsin. Ukrayna halkını veto edemezsiniz. BM Sözleşmesini veto edemezsiniz." diye seslendi.
Karar tasarısına destek veren konsey üyelerine BM ilkelerine bağlılıklarından dolayı öven Thomas Greenfield, dünyadaki milletlerin Rusya'yı saldırılarından sorumlu tutmaya ve Ukrayna'nın yanında olmaya devam edeceğini belirtti.
Karar tasarısını ABD ile birlikte konseye sunan ve oylamadan sonra söz alan Arnavutluk'un BM Daimi Temsilcisi Ferit Hoxha da Rusya'nın vetosundan dolayı konseyin rehin alındığını belirterek, "Konsey dünyaya birliğini, gücünü ve yararlılığını göstermek için değerli bir fırsatı kaybetti." dedi.
Arnavutluk Daimi Temsilcisi, BM'nin ilkeleri çerçevesinde Rusya'nın saldırılarına karşı üye devletlerle çalışmaya devam edeceklerini kaydederek, "Rusya zarar verebilir, insanları öldürebilir, meşru hükümeti devirip Ukrayna'yı yok etmeye çalışabilir ama tarihin öğrettiği gibi, özgürlüğü asla öldüremez." ifadelerini paylaştı.

Rusya'nın BMGK tasarısını veto etmesinin ardından 43 ülkeden ortak açıklama geldi
Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını veto etmesinin ardından ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, 43 ülkenin imza koyduğu ortak bildiriyi okudu.
Güvenlik Konseyi çıkışında Thomas Greenfield, diğer ülkelerin daimi temsilcileri ile basına yaptığı ortak açıklamada, "Karar tasarısı hayatı önemdeydi, ülkelerin konseyde uluslararası barışı ve güvenliği sağlayıp sağlamaması ve BM Şartı'nı korumaya inanıp inanmamasıyla ilgiliydi." dedi.
ABD Daimi Temsilcisi, Rusya'nın oylamada veto kararı ile yetkisini suiistimal ettiğini belirterek, Ukrayna'daki durumla ilgili "Burada saldırgan olan Başkan Putin'dir. Bunun başka bir orta yolu yoktur." ifadesini kullandı.
Karar tasarısına destek veren tüm ülkelere teşekkür eden Thomas Greenfield, Ukrayna'yı ve BM Şartı'nı desteklemeye devam edeceklerini kaydetti ve "Bu konuyu, Rusya'nın vetosunun geçerli olmadığı Genel Kurul'a taşıyacağız ve dünya ulusları Rusya'yı sorumlu tutmaya devam edecek." diyerek sözlerini noktaladı.



Haberler: Ulusal Güvenlik Danışmanı ve yardımcısı Beyaz Saray'dan ayrıldı

Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz (solda) ve Savunma Bakanı Pete Hegseth "Signal" skandalına karıştı (AFP)
Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz (solda) ve Savunma Bakanı Pete Hegseth "Signal" skandalına karıştı (AFP)
TT

Haberler: Ulusal Güvenlik Danışmanı ve yardımcısı Beyaz Saray'dan ayrıldı

Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz (solda) ve Savunma Bakanı Pete Hegseth "Signal" skandalına karıştı (AFP)
Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz (solda) ve Savunma Bakanı Pete Hegseth "Signal" skandalına karıştı (AFP)

Beyaz Saray kaynakları, Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ve yardımcısı Alex Wong'un, “Signal” skandalından birkaç hafta sonra görevlerinden ayrılacağını belirtti.

ABC haber ağı, başkanlık özel temsilcisi Steve Wight'ın Waltz'ın yerine ulusal güvenlik danışmanı olarak atanabileceğini bildirdi. Bu adım, Başkan Donald Trump'ın göreve gelmesinden 100 gün sonra yapılan ilk kabine değişikliği olacak.

Mike Waltz, geçtiğimiz mart ayında “Signal” uygulaması üzerinden bir hesap açtıktan sonra, yanlışlıkla “The Atlantic” dergisinin genel yayın yönetmeni Jeffrey Goldberg'i bu hesaba ekleyerek büyük bir skandala karışmıştı. Bu hesapta, ulusal güvenlik yetkilileriyle Yemen'deki Husi grubuna ait hedeflere askeri saldırı planları hakkında yapılan görüşmelerin ifşa edildiği ortaya çıktı.

dfgtrh
Waltz, Başkan Trump ve Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Susie Wiles ile Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, 4 Şubat (AFP)

Goldberg, üst düzey yetkililerin görüşmede bahsi geçen askeri saldırılara ilişkin detayları yayınlamadan, bu görüşmedeki rolünü ortaya koyan bir makale yayınladı. Savunma Bakanı Pete Hegseth, Ulusal İstihbarat Direktörü Tulsi Gabbard ve CIA Direktörü John Ratcliffe'in sohbette gizli bilgi paylaştıkları iddialarını reddetmesinin ardından Goldberg, yetkililerin görüştüğü kişilere ilişkin saldırıların zamanlaması ve kullanılan silah setleri de dahil olmak üzere ek ayrıntılar yayınladı.

vfbgnhjm
Yemen'de Husilere karşı saldırı düzenleme planlarını içeren bir grup sohbetine katılan Amerikalı yetkililer (AFP)

Waltz, kapalı kapılar ardında haberin doğruluğunu kabul etti ve Beyaz Saray yetkilileri onun istifa edip etmemesi gerektiğini tartıştı. Ancak Waltz pozisyonunu korudu ve Trump o dönemde kendisinden istifa etmesini istemedi. Başkan, Waltz'a desteğini dile getirerek onu "dersini almış iyi bir adam" olarak tanımladı.

Waltz'un yardımcısı Alex Wong, ilk Trump yönetiminde Kuzey Kore özel temsilci yardımcısı ve Dışişleri Bakanlığı'nda Doğu Asya ve Pasifik işlerinden sorumlu dışişleri bakan yardımcısı olarak görev yapmıştı. Trump, atama duyurusunda Wong'un, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile zirve görüşmelerinde yardımcı olduğunu söyledi.