Pakistan’da 7 terörist öldürüldü

Geçen hafta yapılan terör saldırısının ardından sınır şehri Ketta’da güvenlik alarmına geçildi (EPA)
Geçen hafta yapılan terör saldırısının ardından sınır şehri Ketta’da güvenlik alarmına geçildi (EPA)
TT

Pakistan’da 7 terörist öldürüldü

Geçen hafta yapılan terör saldırısının ardından sınır şehri Ketta’da güvenlik alarmına geçildi (EPA)
Geçen hafta yapılan terör saldırısının ardından sınır şehri Ketta’da güvenlik alarmına geçildi (EPA)

Askeri yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Pakistan ordusunun ülkenin kuzeyinde ve güneyinde teröristlere yönelik düzenlediği iki ayrı askeri operasyonda 7 teröristi etkisiz hale getirdiği bildirildi. İki operasyon cuma akşamı Pakistan'ın Belucistan ve Hayber Pahtunhva eyaletlerinde düzenlendi.
Hayber Pahtunhva eyaletinde güvenlik güçleri, Kuzey Veziristan'ın Hamzuni bölgesinde teröristlerin saklandığı haberini aldıktan sonra operasyon başlattı. Pakistan ordusunun medya kanadından yapılan açıklamada, yoğun çatışma sırasında altı teröristin etkisiz hale getirildiği ve adlarının Muhammed Ali, Matiullah, Muhammed Ömer, Ahtar Hüseyin ve Şir Vesim olduğu belirtildi.
Ordunun medya kanadı açıklamasının devamında etkisiz hale getirilen teröristlerin saklandığı yerdeki çeşitli silah, makineli tüfekler, el bombaları, mayınlar, kelepçeler ve farklı kalibrede çok sayıda mermi mühimmata el konuldu.
Açıklamada “Etkisiz hale getirilen teröristler, güvenlik güçlerine yönelik terör eylemlerine karışmış ve güvenlik güçlerini öldürmek ve fidye karşılığı kaçırmak için hedef almışlardı” ifadesine yer verildi. Ayrıca bölge sakinlerinin operasyonu övdükleri ve bölgedeki terörün kökünün kazınmasına tam destek verdiklerini ifade ettikleri belirtildi.
Öte yandan güvenlik güçleri Belucistan'ın Sambaza bölgesinde bir terörist sığınağı olduğu ihbarını aldıktan sonra operasyon başlattı. Ordunun medya kanadı olayla ilgili yaptığı açıklamada “Güvenlik güçleri, Belucistan'da komşu aşiret bölgelerine sızmaya çalışan Pakistan Talibanı Hareketi (Tehrik-i-Taliban Pakistan -TTP) mensubu teröristleri yakalamak için operasyon düzenledi” ifadelerini kullandı. Açıklamaya göre teröristler, saklandıkları mağaranın etrafının sarılmasının ardından askerlere saldırdı. Çıkan çatışma sonucunda bir terörist öldürüldü. Ayrıca teröristlere ait silah ve mühimmat deposu bulundu.
Ordunun medya kanadı, teröristleri ortadan kaldırma operasyonlarının devam edeceğini, hainlerin ülkenin barış ve istikrarını bozmasına izin verilmeyeceğini belirtti. Son altı ayda, Afganistan sınırına yakın Belucistan ve Hayber Pahtunhva’daki şiddet olaylarına Pakistan ordusu operasyonlar düzenliyordu.
Pakistan hükümeti, teröristlerin bu bölgelerde kendilerine yer edinmesine izin vermeyeceğine dair açıklamalarda bulundu. Ülkenin kuzeyinde ve güneyinde iki ayrı terör örgütü faaliyet gösteriyor. Güneyde Beluç ayrılıkçı örgütler terör eylemleri gerçekleştirirken, ülkenin kuzeyinde TTP’ye bağlı bir terör örgütü faaliyet gösteriyor. Her iki örgüt de Ağustos 2020'den sonra Kabil'deki Taliban Hareketi’nin yükselişinden cesaret buldu.
 



İran Cumhurbaşkanı: Nükleer bomba geliştirildiği iddiaları asılsız

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan bugün Tahran'da düzenlenen bir forumda konuşma yaptı. (IRNA)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan bugün Tahran'da düzenlenen bir forumda konuşma yaptı. (IRNA)
TT

İran Cumhurbaşkanı: Nükleer bomba geliştirildiği iddiaları asılsız

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan bugün Tahran'da düzenlenen bir forumda konuşma yaptı. (IRNA)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan bugün Tahran'da düzenlenen bir forumda konuşma yaptı. (IRNA)

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Avrupalı güçlerle görüşmelerin yeniden başlaması öncesinde ülkesinin atom bombası yapma niyeti olduğunu reddederek, bu tür iddiaları ‘yalan ve uydurma’ olarak nitelendirdi.

Şarku’l Avsat’ın İran medyasından aktardığına göre Pezeşkiyan bugün ‘Sonsuza Kadar İran’ başlıklı anma programına katılımı sırasında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Düşmanlar İran'ın atom bombası yapmasına izin verilmemesi gerektiğini iddia ediyor. Bizim böyle bir niyetimiz yok, ancak onlar bunun aksini iddia eden sahte bir medya atmosferi yarattılar.”

Pezeşkiyan İsrail'in 12 günlük savaşına da değinerek şunları söyledi: “İstediği zaman istediği kişiye saldıran ve hesap vermeksizin istediği kişiyi öldüren bir devlet (İsrail) yaratıldı. Dünya bu vahşete tahammül edebilir mi?”

Pezeşkiyan sözlerini şöyle sürdürdü: “İran'ın atom bombasına sahip olmasını engellemek istediklerini iddia ediyorlar, oysa bizim atom bombası yapmak gibi bir niyetimiz yok. O zaman neden siviller ve hastaneler hedef alındı? Bombayla ilgili iddialarınız sadece bir bahane değil mi? Atom bombası peşinde olduğumuzu söylemek yalan, biz bomba yapmıyoruz.”

Yurtdışında Farsça yayın yapan medya kuruluşlarını da sert bir dille eleştiren Pezeşkiyan, “Bazen bu kanalları izliyorum ve söylediklerine dayanamıyorum” dedi.

Pezeşkiyan'ın açıklamaları cuma günü İstanbul'da İran ile Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya temsilcileri arasında İran'ın nükleer meselesini görüşmek üzere yapılacak toplantı öncesinde geldi.

Üç Avrupa ülkesi Tahran'ı nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmemekle suçluyor ve 2015 anlaşmasında öngörülen ve taahhütlerinden vazgeçmesi halinde İran’a uluslararası yaptırımların yeniden uygulanmasına olanak tanıyan snapback mekanizmasını devreye sokmakla tehdit ediyor.

Söz konusu toplantı, İran'ın geçen ay İsrail ile yaptığı ve ABD'nin İran'daki nükleer tesislere saldırılar düzenlediği 12 günlük savaştan bu yana yapılacak ilk toplantı olacak.

Bu arada İran devlet medyası, Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi’nin bugün yaptığı açıklamada, İran'a uluslararası yaptırımların yeniden uygulanmasının nükleer dosyayla ilgili ‘durumu’ daha da karmaşık hale getireceğini söylediğini aktardı.

Cuma günü İstanbul'da yapılacak toplantıya atıfta bulunan Garibabadi, “Avrupa Troykası'nın herhangi bir yasal dayanaktan yoksun olduğuna inandığımız snapback mekanizması ile ilgili yorumlarına ilişkin tutumumuzu ifade edeceğiz” şeklinde konuştu.

sxdfrgt
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi (X)

Garibabadi, “Çabalarımız durumu yönetmek için ortak çözümler bulmaya odaklanacaktır” dedi.

Üç Avrupa ülkesi, Çin ve Rusya ile birlikte, ABD'nin 2018'de çekildiği 2015 nükleer anlaşmasının kalan tarafları.

Garibabadi, “Yedi yıl oldu ve Avrupalılar ABD'nin çekilmesinin ardından nükleer anlaşmayı uygulamadılar. Anlaşmaya uymadıkları halde İran'ın anlaşmaya uymadığını nasıl iddia edebilirler?” ifadelerini kullandı.

İran ayrıca bugün Çin ve Rusya temsilcileriyle İran'ın nükleer dosyasını ve olası yaptırımları görüşmek üzere üçlü bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Çin Dışişleri Bakanlığı, Pekin'in ‘yapıcı bir rol oynayarak ilgili tarafları tüm tarafların meşru kaygılarını dikkate alan bir çözüme ulaşmak için diyalog ve müzakereleri yeniden başlatmaya zorlama’ niyetinde olduğunu bildirdi.