Ukrayna savaşı Suriye’deki Rus güçlerinin faaliyetlerini etkiledi

Suriye’nin kuzeydoğusunda devriye gezen Rus güçleri (AFP)
Suriye’nin kuzeydoğusunda devriye gezen Rus güçleri (AFP)
TT

Ukrayna savaşı Suriye’deki Rus güçlerinin faaliyetlerini etkiledi

Suriye’nin kuzeydoğusunda devriye gezen Rus güçleri (AFP)
Suriye’nin kuzeydoğusunda devriye gezen Rus güçleri (AFP)

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş, Suriye’de Rus savaş uçaklarının uçuşlarının ve buna bağlı olarak devriyelerle birlikte baskın ve keşif uçuşlarının yoğunluğunun azalması gibi Suriye’de konuşlu Rus güçlerinin faaliyetlerini etkiledi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye’de konuşlu Rus güçlerinin Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle Suriye topraklarındaki faaliyetlerinde gözle görülür bir düşüş olduğunu aktardı. Rus güçleri, alışılmadık bir şekilde, savaş jetlerinin uçuşları ve bununla birlikte Suriye'nin el-Badiye (Çöl) Bölgesi’ndeki DEAŞ mevzilerine yönelik hava saldırılarının sayısını azalttı. Aynı şekilde Suriye'nin kuzeydoğusundaki bölgelerde yürütülen askeri devriyelerin sayısında da bir düşüş gözlemlenirken, Cuma günü el-Badiye Bölgesi üzerindeki keşif uçuşlarının yoğunluğunda da bir azalma olduğu görüldü. SOHR aktivistleri, günlük olarak düzenlenen devriyeler ve helikopterlerin uçuşları gibi Rus güçlerinin önceki rutin faaliyetlerinin yoğunluğunun azaldığını gözlemlediler.
Rusya ve Türkiye’nin düzenledikleri ortak askeri devriyeler, son olarak 24 Şubat Perşembe günü Haseke'nin kuzey kırsalındaki ed-Derbesiye’ ilçesinin batı kırsalında gerçekleşti. Rus askeri araçları yaklaşık bir aylık bir aranın ardından geçtiğimiz Perşembe günü, Türk güçlerine ait dört askeri aracın eşliğinde ed-Derbesiye’nin batısındaki Şeyrik köyünden yola çıktı. Duleyk, Melik, Abbas, el-Aliye, Zahru’l-Arab ve el-Kesra köylerini dolaşan devriye, iki Rus helikopterinin hava korumasında aynı rota üzerinden başlangıç ​​noktasına geri döndü.
SOHR, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından ve Suriye’deki hava saldırılarının yoğunluğunun azalmasından önce, Suriye kıyı kenti Hmeymim’de yer alan Hmeymim Hava Üssü’nden havalanan Rus savaş uçaklarının yoğun hava saldırıları düzenlediğini belgeledi. SOHR’a göre Rus savaş uçakları, el-Badiye Bölgesi’nin farklı noktalarını hedef alan 850 hava saldırısı düzenlendi.

Rusya’nın Suriye'deki saldırılarında bugüne kadar 8 bin 683 sivil öldü
Rusya’nın 30 Eylül 2015 tarihinde Suriye'ye askeri müdahalesi sonrası geçen yaklaşık 6 buçuk yıllık zaman zarfında Rus ordusunun düzenlediği tüm bombardımanlar ve saldırılarda bugüne kadar aralarında 18 yaş altı 2 bin 108 çocuk, 18 yaş üstü 1 bin 321 kadın ve 5 bin 254 erkek olmak üzere toplam 8 bin 683 Suriyeli sivilin öldürüldüğü bildiriliyor.
SOHR, uluslararası toplumdan 10 yılı aşkın süredir devam eden Suriye trajedisine son verecek siyasi bir çözüme ulaşmak için çok çalışmanın yanı sıra, Rusya'ya, Suriyeli sivillere yönelik saldırganlığını durdurması için baskı yapması talebini bir kez daha yineledi.



Trump yeni bir ticaret savaşı mı başlatacak?

Trump'ın radikal vergi kararları hem ABD'de hem de Avrupa'da endişe yarattı (Reuters)
Trump'ın radikal vergi kararları hem ABD'de hem de Avrupa'da endişe yarattı (Reuters)
TT

Trump yeni bir ticaret savaşı mı başlatacak?

Trump'ın radikal vergi kararları hem ABD'de hem de Avrupa'da endişe yarattı (Reuters)
Trump'ın radikal vergi kararları hem ABD'de hem de Avrupa'da endişe yarattı (Reuters)

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Donald Trump'ın "maksimum baskı" politikasına geri döneceğini yazıyor. 

Analizde, Cumhuriyetçi liderin Kanada, Meksika ve Çin'e yönelik ek vergi hamleleriyle, ilk dönemindeki "azami baskı" politikasını sürdürmeyi hedeflediği belirtiliyor. 

Trump, ocakta göreve geldiğinde Kanada ve Meksika'dan ithal edilen tüm ürünlere yüzde 25, Çin'den gelen ürünlereyse ek yüzde 10 vergi getireceğini açıklamıştı. Dün açıklanan karara uyuşturucu ticareti ve kayıtdışı göçmenleri gerekçe gösteren Trump'a, üç ülkeden de tepki geldi. 

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, Trump’ın Meksika'ya ek vergi getirme kararına karşı misilleme yapılabileceği uyarısında bulundu. 

Çin'in Washington Büyükelçiliği Sözcüsü Liu Pengyu, ABD ve Çin'in bir ticaret savaşına girmesi halinde her iki tarafın da kaybedeceğini belirtti.

Kanada Başbakan Yardımcısı Chrystia Freeland da "ABD'nin sattığımız şeylere ihtiyacı var" dedi. 

Analizde, vergi kararlarının küresel ticareti alt üst edebileceğine ve Amerikalı tüketiciler için fiyatları yükseltebileceğine dikkat çekiliyor. Diğer yandan Trump'ın müttefikleri, Cumhuriyetçi liderin bu adımları dış politikada koz elde etmek için kullanacağını belirtiyor.

WSJ, Trump'ın ilk döneminde İran ve Kuzey Kore'ye yönelik uyguladığı baskı politikasını da sürdüreceğini yazıyor. Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen Trump'a yakın danışmanlardan biri, Cumhuriyetçi liderin politikasına dair şunları söylüyor: 

Onun tüm dünya görüşü azami baskı uygulamak üzerine kurulu, bu kadar basit.

Trump, ilk döneminde göreve geldiği gibi nüfusunun çoğunluğu Müslümanlardan oluşan 7 ülkeden ABD'ye girişlere kısıtlama getirmişti. ABD'de aile yakınları ve iş ilişkileri olmayan Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen vatandaşlarının ABD'ye girişlerine kısıtlama uygulanmıştı.

Cumhuriyetçi lider 2018'de de Avrupa Birliği'nden (AB) çelik ithalatına yüzde 25, alüminyum ithalatınaysa yüzde 10 ek vergi getirmişti. Dönemin Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Trump'ın kararını kınamıştı. 

Trump, henüz AB ülkelerine yönelik ek vergi duyurusu yapmadı. Ancak WSJ, ABD'nin Avrupalı müttefiklerinin son vergi hamleleri nedeniyle endişelendiğine dikkat çekiyor. Analizde, Avrupa ülkelerinin vergi kararlarını "yakında ABD'yle ticaret savaşına girebileceklerinin işareti" olarak yorumladığı aktarılıyor.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, USA Today