Moskova ‘tecrit edilmesine’ izin vermeyecek

Rusya küresel yaptırımlarla mücadele etmek için müttefik ülkelerle iletişimini arttırıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Lavrov (AP)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Lavrov (AP)
TT

Moskova ‘tecrit edilmesine’ izin vermeyecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Lavrov (AP)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Lavrov (AP)

Moskova, Batı'nın kendisine uyguladığı yaptırımlar nedeniyle artan zorluklar karşısında sesini yükseltmeye başladı. Rus yönetimi, Fransa’ya yönelik ‘ekonomik savaşın gerçek bir savaşa dönüşebileceği’ uyarısının ardından, İngiltere ile ilişkilerin tamamen koparılabileceğini ima etti.  
Moskova ayrıca, yaptırımların ekonomi üzerindeki yansımalarını hafifletmek için müttefik taraflarla iletişimini arttırdı.  
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı'nın ülkesine yönelik kampanyalarını sert bir dille eleştirdi, Rusya'nın ‘tecrit edilerek yalnızlaştırılamayacağını’ vurgulayan Lavrov, ülkesinin ‘birçok dostu’ olduğunu söyledi. Rusya’nın, asla Ukrayna’nın ‘nükleer silah sahibi’ olmasına izin vermeyeceğini yineleyen Lavrov, “Rusya’nın operasyonunun amacı Ukrayna’yı silahsızlandırmaktır. Kiev yönetiminin ülkemizin ulusal güvenliğini tehdit eden silahlara sahip olmasına göz yumamayız” dedi.  
Dün basına açıklamalarda bulunan Lavrov, Rusya’nın müzakerelerin ikinci turunu gerçekleştirmek istediğini, ancak Ukrayna tarafının ABD’nin talimatlarıyla, görüşmelere katılmayı ağırdan aldığını söyledi. Ukrayna halkının kendi yönetimini seçmesinin zorunluluk olduğunu ve seçilecek hükümetin ülkedeki tüm etnik grupları eşit şekilde temsil etmesi gerektiğini ifade etti. Kırım Yarımadası’nın Rusya’nın bir parçası olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı, bu konunun müzakerelerde gündeme getirilmesinin söz konusu olmadığını belirtti.  
Ülkesinin yaptırımlarla ilgili yaklaşımına da değinen Lavrov: “Rusya kendisini yaptırımlara hazırlamıştı, ancak yaptırımların ve kısıtlamaların sporcuları, aydınları, sanatçıları ve medyayı hedef almasını beklemiyorduk” dedi. Batı’nın, Avrupa güvenlik mimarisinin yeniden formüle edilmesi önerilerini reddettiğini hatırlatan Lavrov, “Batının bu görmezden gelişi ve ihmali, krizin derinleşmesine sebebiyet verdi. Rusya’nın endişelerinin ciddiye alınması gerekirdi” ifadesini kullandı.
Krizin muhtemel gelişiminin uç noktasına işaret eden Lavrov, “Üçüncü Dünya Savaşı nükleer ve yıkıcı olur. Joe Biden deneyimli ve bunu biliyor” dedi.  
Öte yandan Moskova, Batılı ülkeler karşıtı söylemlerini arttırdı. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Fransa'nın Rusya'ya yönelik "ekonomik savaş başlattık" açıklamasına tepki gösterdi. Medyedev Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ‘’ "Bugün bir Fransız bakan 'Rusya'ya karşı savaş açtıklarını' söylemiş. Beyler söylediklerinize dikkat edin! Ve unutmayın ki insanlık tarihinde, ekonomik savaşlar çoğu zaman gerçek savaşlara dönüşmüştür." ifadelerini kullandı.  
Rusya'nın Londra Büyükelçisi Andrei Kelin, Ukrayna krizi etrafındaki gelişmeler zemininde iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tamamen kesilmesi ihtimalini dışlamadı. Büyükelçi Kelin devlet televizyonu Rusya-24'te yayınlanan röportajda, ‘’Ukrayna nedeniyle görüş ayrılıkları yaşıyoruz, ilişkilerin kesilme ihtimali var tabi ki ancak biz savaşta değiliz. Öylesi bir durumda İngiltere’nin Moskova büyükelçisi de ülkeyi terk etmek zorunda kalacaktır” dedi.
Büyükelçiliğin rutin çalışmalarını ve konsolosluk faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Kelin, ancak elçiliğin halka açık etkinlere katılımının iptal edildiğini söyledi. Büyükelçi, “Dün (dün önceki gün) Meclis'te konuşmam gerekiyordu, ama konuşmamı iptal ettiler. Cuma günü London School of Economics'te cuma günü yapacağım konuşmamı da iptal etmişler” dedi. 
Rus yetkilileri daha önce Ukrayna krizinin Batılı ülkelerle diplomatik ilişkilerin kesilmesine yol açmayacağını açıklamıştı. Büyükelçinin bunun ihtimal dahilinde olduğunu belirtmesi, yaptırımlardan bunalan Rus devletinin eleştirilerinin dozunu arttırmasının bir parçası olarak yorumlandı. Moskova daha önce, Londra'nın kendisine yaklaşımından duyduğu memnuniyetsizliği dile getirmişti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba dün, İngiliz mevkidaşı Liz Truss ile Rusya'ya yeni bir yaptırım paketi uygulanması konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Twitter'da İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüştüğünü ve Rusya'ya karşı "yeni tedbirleri koordine etmeyi" tartıştığını duyurdu.  
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, ülkesinin Batı'yı Ukrayna'nın NATO'ya katılımı meselesinin er ya da geç büyük bir krize sebebiyet vereceği yönünde uyardığını belirtti. Gruşko: “Rusya, NATO'nun Ukrayna'yı üye olarak kabul etme sözünün er ya da geç patlayacak bir saatli bomba olduğu konusunda Batı'yı defalarca uyardı” dedi.  
Ukrayna'daki mevcut durumun ağırlaşmasının sorumlusunun, Rusya’nın güvenlik kaygılarını ve hayati çıkarlarını görmezden gelen ülkeler olduğunu vurgulayan Gruşko: ‘’NATO kendisini Soğuk Savaş’ın galibi sandı ve keyfine göre bir dünya düzeni inşa edebileceği zehabına kapıldı. İçinde bulunduğumuz süreçte NATO ile Rusya arasında doğrudan çatışma riski doğmuştur” diye konuştu.  
Avrupa’nın NATO çerçevesinde bir güvenlik anlayışı benimsemesinin sorunların temelini oluşturduğunu belirten Gruşko, ‘’Rusya’nın güvenlik kaygıları giderilmeden Avrupa’da güvenlik sağlanamaz. Rusya, NATO’nun doğuya doğru genişlemeyeceğinin yasal ve nesnel güvencesinin verilmesi için taleplerini sürdürecektir. ABD Avrupa’nın bağımsız olmasını istemiyor, Amerikalılar Avrupa’nın tüm imkanlarının NATO için seferber edilmesini arzuluyor. Rusya Avrupa Birliğinin kendi ordusunu kurma arzusunu sakinlikle karşılıyor ama ABD buna izin vermiyor” ifadelerini kullandı.
Moskova, Batı yaptırımlarının yükünü hafifletmek amacıyla Belarus, Kazakistan ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü üyesi ülkelerle temasa geçti. Bu temasların nesnel sonuçları tam olarak bilinmiyor. Belarus Başbakanı Roman Golovçenko, Rusya’dan ithal ettikleri enerji bedellerini Rus rublesi ile ödemek yönünde çalışma yaptıklarını kaydetti.  



Rusya ve Çin, ikili iş birliğini, Ukrayna ve İran’daki savaşları görüştü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Çinli mevkidaşı Wang Yi'nin görüşmesinden. (AFP)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Çinli mevkidaşı Wang Yi'nin görüşmesinden. (AFP)
TT

Rusya ve Çin, ikili iş birliğini, Ukrayna ve İran’daki savaşları görüştü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Çinli mevkidaşı Wang Yi'nin görüşmesinden. (AFP)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Çinli mevkidaşı Wang Yi'nin görüşmesinden. (AFP)

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya ve Çin dışişleri bakanlarının dün Asya’da güvenlik konulu bir toplantı kapsamında ikili iş birliğini, Ukrayna ve İran’daki krizleri ele aldığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Çinli mevkidaşı Wang Yi, Azerbaycan’da düzenlenen Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) kapsamında bir araya geldi.

Şarku’l Avsatın Reuters'ten aktardığına göre açıklamada, iki bakanın “kapsamlı ortaklık ve stratejik iş birliğinin geliştirilmesine yönelik mekanizmaları ve ikili siyasi diyalogda tutumların koordinasyonunu” takdirle karşıladığı belirtildi.

Görüşmelerde ayrıca ABD ile ilişkilerin yanı sıra Ukrayna ve İran’daki krizlerin çevresindeki gelişmelerin de ele alındığı kaydedildi.

Rusya ve Çin, İran’daki çatışmanın sona erdirilmesi çağrısında bulunarak, savaşın genişleyebileceği ve bütün bölgenin istikrarını tehdit edebileceği uyarısında bulundu.

Çin, Ukrayna’da dört buçuk yıldır devam eden savaş boyunca Rusya ile “sınırsız” ortaklığını teyit ederken, aynı zamanda çatışmanın sona erdirilmesi için diplomatik çabaların sürdürülmesi çağrısı yaptı.


Moskova, “enerji ateşkesi”ni hiçe sayarak Kiev’e saldırdı

Dün Kiev’de hava saldırısında hasar gören bir binanın önünde Ukraynalı bir aile (AP)
Dün Kiev’de hava saldırısında hasar gören bir binanın önünde Ukraynalı bir aile (AP)
TT

Moskova, “enerji ateşkesi”ni hiçe sayarak Kiev’e saldırdı

Dün Kiev’de hava saldırısında hasar gören bir binanın önünde Ukraynalı bir aile (AP)
Dün Kiev’de hava saldırısında hasar gören bir binanın önünde Ukraynalı bir aile (AP)

Rusya güçleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın daha önce ilan ettiği ancak Moskova’nın bağlı kalacağını teyit etmediği “enerji ateşkesi”ni hiçe sayarcasına, Ukrayna’nın başkenti Kiev ve çevresindeki enerji altyapısı ile diğer Ukrayna şehirlerine geniş çaplı saldırı düzenledi.

Kiev yönetimi, ABD’yi istihbarat desteğini azaltması nedeniyle Rusya’nın savaşına “yardım etmekle” suçlayarak, Washington’a sert eleştiriler yöneltti. ABD yönetimi ise Ukrayna ile bu alandaki iş birliğini azaltmadığını savundu. ABD ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasındaki ilişkilerde giderek artan gerilim, cephedeki duruma da yansıdı.

Zelenskiy dün yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Kiev’e yönelik balistik füze saldırıları öncesinde iki kez uyarı almadığını belirterek, bir kez daha uyarıda bulundu.

Zelenskiy, “Rusya’nın Kiev’e yönelik saldırısını ve ortaklarımızdan balistik füze fırlatılacağına dair herhangi bir uyarı almadığımızı size bildirmiştim. Bu, Ukrayna’nın hiçbir uyarı almadığı ikinci olay” ifadelerini kullandı.

İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Ukraynalı yetkili de Washington’u Rusya’ya Ukrayna karşısında yardım etmekle suçladı. Yetkili, ABD’nin Rus saldırıları öncesinde Kiev’i uyarmadığını ve Starlink hizmetlerini yavaşlattığını öne sürdü.

Ukraynalı yetkili, “Enerji sektörüne yönelik geniş çaplı bir saldırı sırasında Rusya’nın balistik füze fırlatacağına ilişkin iki ayrı olayda da Washington’dan herhangi bir uyarı almadık” ifadelerini kullandı.


Kuzey Kore, denizaltılardan stratejik seyir füzesi fırlatma denemesi yaptı

Seul’de bir ekranda, Kuzey Kore’ye ait bir füzenin fırlatılış anına ilişkin görüntü (AFP)
Seul’de bir ekranda, Kuzey Kore’ye ait bir füzenin fırlatılış anına ilişkin görüntü (AFP)
TT

Kuzey Kore, denizaltılardan stratejik seyir füzesi fırlatma denemesi yaptı

Seul’de bir ekranda, Kuzey Kore’ye ait bir füzenin fırlatılış anına ilişkin görüntü (AFP)
Seul’de bir ekranda, Kuzey Kore’ye ait bir füzenin fırlatılış anına ilişkin görüntü (AFP)

Kuzey Kore, denizaltılardan fırlatılan iki tür stratejik seyir füzesinin denemesini gerçekleştirdi. Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) bugün yayımladığı habere göre füzeler, dün Doğu Denizi’ne (Japon Denizi) doğru fırlatıldı. Haberde, denemenin “komşu ülkelerin güvenliği üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı” belirtildi.

Şarku’l Avsat'ın AFP’den aktardığına göre gelişme, Kuzey ve Güney Kore’yi ayıran, sıkı şekilde tahkim edilmiş sınır hattında bir kara mayınının patlamasının ardından bölgede gerilimin yükselmesinden haftalar sonra yaşandı.

21 Eylül’de, Seul yönetiminin kontrolündeki askerden arındırılmış bölgede meydana gelen patlamada 3 Güney Kore askeri yaralandı. Olayın ardından iki ülke de geliştirilmiş füze teknolojilerini test etti.

KCNA, son denemenin “su altı muharebe sistemlerinin mevcut operasyonel hazırlık düzeyini doğrulamayı” amaçladığını ve donanma tatbikatları kapsamında gerçekleştirildiğini bildirdi.

S
Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı tarafından paylaşılan denizaltıdan füze fırlatma görüntülerinden oluşan kolaj. (Reuters)

Ajans ayrıca testlerin, “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin savaş caydırıcılık araçlarının yüksek güvenilirliğini ve kapasitesini” ortaya koyduğunu ileri sürdü.

Kuzey Kore son yıllarda denizaltılardan çok sayıda füze fırlatma denemesi gerçekleştirdi. Ancak ülkenin denizaltılardan füze fırlatma kapasitesinin mevcut düzeyi henüz netlik kazanmış değil.

Pyongyang’ın denizaltılardan füze fırlatma kabiliyetini kanıtlaması, Kuzey Kore’nin füze cephaneliğini yeni bir seviyeye taşıyabilir ve bu silahların Kore Yarımadası’nın ötesinde konuşlandırılmasına olanak sağlayabilir.