ABD Başkanı Joe Biden gelecek günlerde ABD'de kripto para üzerinde çok daha geniş bir gözetim dönemi başlatacak ve dolar için de önemli değişiklikler ifade edebilecek bir başkanlık kararnamesi imzalayacak.
İlk başta Beyaz Saray müzakerelerine aşina olan bazı kişilere atıfta bulunarak üzerinde çalışıldığını belirten Bloomberg'e göre, kararname bu hafta açıklanacak ve imzalanacak. Medya kuruluşu, kararname metni üzerinde aylardır çalışıldığını da belirtti.
Beyaz Saray şimdilik kararname ve kripto para sektörüne olası etkisi hakkında ağzını sıkı tutuyor. Fakat teknolojinin hem ABD'de hem de dünya genelinde hızla artan popülerliğine verilecek yönetim çapındaki yanıtın resmini çizen haber kuruluşları bir dizi ayrıntı elde etti.
İşte Biden'ın başkanlık kararnamesinin yapacakları:
Kripto parayı ve etkilerini çalışmak için yönetim çapında çaba gösterilecek
Kararnamenin temel unsurunun, bir dizi federal kurumun kripto para fenomenine yanıt geliştirmesi için yönlendirilmesi olduğu anlaşılıyor. Bu da kripto para ve değiştirilemez tokenlerin (NFT) kullanımını yönetmek için yaptıkları her şey hakkında Beyaz Saray'a rapor sunmaları anlamına geliyor.
Biden'ın kararnamesine dair ilk haberlere göre, bu her kurum için biraz farklılık arz ediyor. Dışişleri Bakanlığı açısından kripto parayı ve uluslararası sınırları aşan ticaretini düzenlemek için ABD yönetiminin yabancı güçlerle nasıl çalışacağı hakkında, ABD politikasının müttefikleriyle uyumlu kalmasının teminini de sağlayan bir politika geliştirilmesi anlamına geliyor. Hazine Bakanlığı gibi diğer kurumlarsa kripto paranın mali suçlarda kullanımını ve çevreye etkilerini analiz edecek.
Joe Biden ve Eğitim Bakanı Miguel Cardona (orta sağ) 13 Aralık'ta öğrenci kredi geri ödemeleri dahil devlet hizmetlerini düzene koyan başkanlık kararnamesini kutluyor (Reuters)
Dijital dolar mı?
Kararnemenin en önemli kısımlarından biri, kurumların Merkez Bankası'nın 'dijital dolar' tarzı bir sanal para biriminin çıkarılması ihtimaline yönelik çalışmalarındaki çabalara katkıda bulunmaya yönlendirilmesi. Sanal para birimlerini diğer devletler de araştırıyor.
Merkez Bankası ocakta yayımladığı bir raporda, 'ödemeler sistemi evrimleşmeyi sürdürürken hane halkı ve işletmeler için güvenli ve dijital bir ödeme opsiyonu' sağlayabilecek 'potansiyel ABD Merkez Bankası dijital para birimi' diye adlandırdığı şeyin avantaj ve dezavantajlarını ele almıştı.
Raporda o dönemde, Merkez Bankası'nın bu tür bir dijital para birimini benimsemesinin potansiyel açıdan 'ABD mali sisteminin yapısını bambaşka bir hale getirebileceği, özel sektör ve Merkez Bankası'nın rol ve sorumluluklarını değiştirebileceği' uyarısında bulunulmuştu.
Kararname ne anlama gelmiyor?
The Independent'ta yer alan habere göre, kararname bir bütün olarak kripto para hususunda tarafsız görünüyor ve ABD'nin söz konusu teknolojinin kullanımını Çin dahil birkaç ülkenin yaptığı gibi tamamen yasaklama yoluna gitmeyeceğinin işaretini veriyor.
Henüz ABD'de kripto para kullanımına belirli bir yeni yasal düzenleme geleceği anlamına da gelmiyor ama bu tür düzenlemelerin yolda olduğunun habercisi de olabilir.
Sonuç olarak kararname, ABD yönetiminin bugüne kadar gelişiminde neredeyse tamamen özel girişimcilerden güç bulan bu teknolojiyi ele alış biçiminde büyük değişikliklerin yolda olduğu anlamına geliyor.