Suudi Arabistan mahkemelerinde yargı masrafları sistemi yarından itibaren yürürlüğe giriyor. Buna göre davaya en fazla bir milyon riyal olmak üzere talep edilen değerinin yüzde 5'ini geçmeyecek şekilde yargı masraflarının yüklenmesi şart koşuluyor.
Yargı masrafları sistemi, Suudi Arabistan tüm sektörlerin tanıklık ettiği dönüşümlerin yanı sıra yargı sistemleri ve organlarında onaylanan bir dizi reform arasında yer alıyor.
Sistem kapsamında ayrıca, istinaf, temyiz, yeniden değerlendirme dilekçesi, arabuluculuk ve davacıların giriş talepleri ile yanıt taleplerine ek olarak, davanın askıya alındığı sürenin bitiminden önce anlaşma ile davacılardan birinin askıya alınan davaya devam etmek istemesi, kararın düzeltilmesini veya yorumlanmasını talep etmesi durumunda 10 bin riyalden fazla olmayan adli masraflar belirlendi.
Sistem, mahkemenin davayı feshetmeye karar vermesi, davanın düşmesi veya düzenlenmediği için kabul etmemesi durumunda yeniden değerlendirilmesi halinde, davanın ilk defa görülmesine ilişkin masrafların %25'ine tekabül eden ilave yargılama giderlerinin uygulanmasını şart koşuyor. Ayrıca davada hüküm lehinde olsa dahi ek masrafların davacıya ait olması şart koşuluyor.
Avukat Musenne el Kuseyr konuyla ilgili Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamasında, sistemin tarafları davadan önce uzlaştırmaya teşvik ettiğini belirterek, davalı tarafından davanın haklı çıkması halinde yargı masraflarını üstlendiğini bileceğini bu sebeple uyuşmazlığın dostane bir şekilde çözülmesi için yargı masraflarından tasarruf etmeyi tercih edebileceğine değindi.
Yargı masraflarının yüzde 5 ve en fazla bir milyon riyalin esas alınarak hesaplandığına dikkati çeken Kuseyr, sistemin özellikle mali davalarda uygulanacağını, bu sistemin genel olarak uygulanmasının, yargı kurumunun çalışması için niteliksel bir sıçramayı temsil edeceğini ve hiçbir çabadan kaçınmayan Adalet Bakanlığı'nın işlevinin temeli olan adaletin hızla sağlanmasını kolaylaştıracağına atıfta bulundu.
Suudi Arabistan: ‘Yargı masrafları sistemi’ yarın yürürlüğe girecek

Yeni Sisteme göre talep edilen değerin yüzde 5'ini geçmeyen bir masraf yükleniyor (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan: ‘Yargı masrafları sistemi’ yarın yürürlüğe girecek

Yeni Sisteme göre talep edilen değerin yüzde 5'ini geçmeyen bir masraf yükleniyor (Şarku’l Avsat)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة