Cezayir: Eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı’na 6 yıl hapis cezası verildi

Arşiv-AA
Arşiv-AA
TT

Cezayir: Eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı’na 6 yıl hapis cezası verildi

Arşiv-AA
Arşiv-AA

Cezayir gazetesi Eş-Şuruk ve diğer kaynaklara göre, Cezayir’deki Blida Askeri Mahkemesi, dün gece geç saatlerde, ‘2017 yılı milletvekili seçimlerinde rüşvet ve dolandırıcılık’ davasında ve merhum cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’nın kızı olduğu iddia edilen gerçek adı Zeliha Neşnaşi olan ‘Madam Maya’ davasında sanık olan, Cezayir İstihbarat Teşkilatı ve Güvenlik Dairesi Eski Başkanı Beşir Tartak’ın 6 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Mahkeme aynı zamanda, İç Güvenlik Genel Müdürü’nün eski yardımcısı General B. Azuz ile albay rütbesindeki iki subaya 5 yıl, Yüzbaşı S’ye ise 3 yıl hapis cezası verdi.
Cumhuriyet Askeri Savcısı, incelemeler sırasında yasal prosedürleri çiğnemeleri göz önüne alındığında, sanıkların durumlarının ‘tehlikeli’ olduğunu belirterek, her biri için 10’ar yıl hapis cezası talep etmişti.
Mahkeme Savcısı, ‘2017 yılı milletvekili seçimlerinde rüşvet ve dolandırıcılık’ olarak bilinen dava dosyası ve merhum cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’nın kızı olduğu iddia edilen Zeliha Neşnaşi dava dosyasında sanıkların yargılanmasına devam edilmesine karar verdi. Söz konusu davalarda sırasıyla, General Beşir Tartak ve B. Azuz, albay rütbeli iki asker ile yüzbaşı rütbeli bir subay yer alıyor. Davada tanık olarak eski cumhurbaşkanının kardeşi Said Buteflika’nın adı da geçiyor. Ayrıca söz konusu kişiler hakkında, görevi kötüye kullanma ve soruşturmalarda izlenecek yasal prosedürleri ihlal etmek gibi ağır suçlamalar bulunuyor.
Madam Maya’nın evinde bulunan paraların iade edilme koşullarına yönelik yapılan incelemelerde izlenecek yasal prosedürlerin ihlal edildiğine yönelik iddialar da bulunuyor. 2017 yılında açılan davada, Madam Maya’nın başkentin batısında yer alan evinde 95 milyon dinar olduğu tahmin edilen bir miktar para ve 17 kilo altın ele geçirilmesinin ardından, 2019 yılının ortalarında yeniden başlatılmadan önce, davaya ilişkin soruşturmanın durdurulması emri verilmişti.
Diğer yandan, Blida Askeri Mahkemesi, 21 Mart’ı Silahlı Kuvvetler İstihdam ve Hazırlık Dairesi Başkanı Şerif Zarad’ın yargılanma tarihi olarak belirledi. Bu davada Zarad, görevi kötüye kullanma suçlaması ile yargılanacak



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.