Ukrayna’da müzakerelerde ilerleme sağlanırken askeri gerilim tırmanıyor  

Kremlin, Putin-Zelenski görüşmesi olasılığını dışlamadı  

Ukrayna'nın batısındaki Novoyavorsk üssüne dün düzenlenen hava saldırısında yaralanan bir kişi hastaneye kaldırılırken. (AP)  
Ukrayna'nın batısındaki Novoyavorsk üssüne dün düzenlenen hava saldırısında yaralanan bir kişi hastaneye kaldırılırken. (AP)  
TT

Ukrayna’da müzakerelerde ilerleme sağlanırken askeri gerilim tırmanıyor  

Ukrayna'nın batısındaki Novoyavorsk üssüne dün düzenlenen hava saldırısında yaralanan bir kişi hastaneye kaldırılırken. (AP)  
Ukrayna'nın batısındaki Novoyavorsk üssüne dün düzenlenen hava saldırısında yaralanan bir kişi hastaneye kaldırılırken. (AP)  

Rusya ve Ukrayna arasında son iki gündür video konferans yoluyla devam eden müzakerelerde somut ilerleme kaydedildiğine dair işaretler var. Taraflar müzakerelerde ‘ciddi ilerleme’ olduğunu açıkladılar. Bu arada Rusya ordusu başta Kiev ve Mariupol olmak üzere Ukrayna’daki bazı bölgelere yönelik askeri baskılarını arttırdı. Rusya, Ukrayna’nın batısındaki bir askeri kampın hedef alınarak ‘180 batılı paralı askerin ve Batı'nın Ukrayna'ya yardım etmek için gönderdiği silahların imha’ edildiğini duyurdu. Kiev yönetimi ise söz konusu yerin, Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi olduğunu ve içinde yabancı eğitmenlerin çalıştığını açıkladı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, müzakerelerin seyrine bağlı olmak üzere, Putin ve Zelenski arasında yeni bir görüşme olasılığını reddetmeyerek: “Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerde, devlet başkanları düzeyinde bir görüşmenin koşulları da tartışılıyor, şu anda sonuçlar üzerinde konuşmak için erken, ancak bu konunun heyetlerin gündeminde olduğunu söyleyebilirim” dedi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasında yapılan telefon görüşmesinde, Putin’in Zelenski ile görüşmekte bir sakınca görmediğini söylediğini aktarmıştı. Aynı bağlamda, Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı Mihail Podolyak, Vladimir Putin ve Vladimir Zelenski arasındaki olası müzakerelerde arabuluculuk yapmaları için Türkiye ve İsrail ile temas halinde olduklarını bildirdi. Podolyak, Ukrayna’nın tutumunu belirlemek için çalışma yaptıklarını belirterek, çalışmaların tamamlanmasının ardından iki başkanın güvenli bir yerde bir araya gelerek ‘barış anlaşmasının son şartları’ üzerinde konuşabileceğini söyledi. Buluşmanın yakın bir zamanda gerçekleşmesini umduklarını söyleyen Podolyak, ‘’Burada iki üç günden bahsetmiyoruz belirli bir süre gerekecek, ancak bunun en kısa sürede gerçekleşmesi için çaba göstereceğiz’’ dedi.  
Rus ve Ukraynalı tarafların ikili müzakerelerde kaydettiği ilerleme, Putin ve Zelenski arasında görüşme ihtimalini güçlendirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, müzakerelerin seyrinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tarafların tehdit dilini bırakarak, anlaşmaya varılabilecek meseleler hakkında ciddiyetle konuşmaya başladığını belirtti. Rusya Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutski, Ukrayna ile müzakerelerde özellikle askeri ve insani alanlarda ‘ciddi ilerleme’ kaydedildiğini açıkladı. Gelişmelerin iki ülkenin ortak bir belgeye imza atmasıyla sonuçlanabileceğini belirten Slutski, “Moskova mevcut krizi çözmeye çalışıyor, Ukrayna ile komşuyuz ve komşularımızla iyi ilişkilerimiz olmalı” ifadesini kullandı.
Slutski, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani’nin Moskova ziyaretine de işaret ederek, “Ülkemiz başta Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Körfez ülkelerinin Ukrayna’daki Rus operasyonlarına yönelik tutumunu ve Rusya’ya düşmanlık yapanların safında yer almamalarını takdir ediyor” diye konuştu.  
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid bin Muhammed el-Ensari, söz konusu ziyaretin, Ukrayna’daki gerilimin tırmandığı kritik bir aşamada yapıldığını ve amacının; krizin sonlandırılması yönündeki uluslararası çabaları desteklemek olduğunu açıkladı. Ensari, Moskova’ya giden dışişleri bakanının, ‘krizin tek çözüm yolunun barış olduğunu’ vurgulayacağını belirtti. Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman ziyaret öncesinde, mevkidaşları Sergey Lavrov ve Dmitro Kuleba ile yoğun telefon görüşmelerinde bulunmuştu.  
Öte yandan Moskova bu ay vadesi gelen dış borçlarının bir kısmında temerrüde düşebilir. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, yaptırımlar nedeniyle yaklaşık 300 milyar dolar değerindeki uluslararası rezervi kullanamadıklarını söyledi. Rusya'nın toplam 640 milyar dolar civarında rezerve sahip olduğuna işaret eden Siluanov, "Şimdi rezervlerin 300 milyar dolarını kullanamıyoruz. Rezervlerimizin bir kısmı da Çin'de bulunuyor, Batı şimdi de Çin'e bu rezerve erişimimizi kısıtlaması için baskı yapıyor.’’ dedi. Siluanov, ülkesinin rezervlerine tekrar erişene kadar borçlarını ruble ile ödeyeceklerini ve bunun mevcut şartlarda adil bir yaklaşım olduğunu söyledi. Batılı finans kuruluşları, Moskova'nın borçlarını ruble cinsinden ödeme niyetinin, Rus ekonomisi için ciddi sonuçları olacak bir temerrüt anlamına geleceğini ifade ediyor.  
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, savaşın başlangıcından bu yana 3 bin 687 Ukrayna askeri tesisinin ‘etkisiz hale getirildiğini’ ve yaklaşık 100 uçak ve 128 drone’ın imha edildiğini söyledi. Konaşenkov, “Operasyon sırasında Ukrayna’nın askeri altyapısının 3 bin 687 tesis etkisiz hale getirildi, 99 uçak, 128 İHA, bin 194 tank ve zırhlı araç, 121 çok namlulu roketatar sistemi, 443 sahra ve havan topu, 991 adet özel askeri araç imha edildi” dedi.  
Rusya ordusunun ve Luhansk birliklerinin gün içinde ilerlemeye devam ettiklerini belirten Konaşenkov, “Rusya Silahlı Kuvvetleri, taarruz sırasında Pavlovka, Nikolskoye, Blagodatnoye, Vodyanovka ve Vladimirovka yerleşim yerlerinin üzerinde tam kontrol sağladı. Günlük ilerleme 14 kilometre oldu’’ ifadelerini kullandı.  
Sahadaki gelişmelerde en dikkat çekici husus ise, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'nın batısındaki bir askeri eğitim üssünü uzun menzilli füzelerle hedef aldığını açıklaması oldu. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, "13 Mart sabahı yüksek isabetli uzun menzilli silahlarla Ukrayna silahlı kuvvetlerinin Stariçi köyündeki eğitim merkezlerini ve Yavorovskiy askeri eğitim sahasını vurduk. Bunun sonucunda 180 kadar yabancı paralı savaşçı ve çok sayıda yabancı silah imha edildi. Ukrayna topraklarına gelen yabancı savaşçıların imhası devam edecek" diye konuştu.  
Kiev yönetimi ise söz konusu mevkiinin, Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi olduğunu ve içinde yabancı eğitmenlerin çalıştığını açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, "Bu, Avrupa Birliği ve NATO sınırları yakınında barış ve güvenliğe yönelik yeni bir terör saldırısıdır. Bunu saldırıları durdurmak için harekete geçmeliyiz, hava sahasını kapatın” dedi. Ukraynalı yetkililer, söz konusu saldırıda 35 kişinin öldüğünü ileri sürdü. NATO savaşın kapsamının genişlemesinin önüne geçmek adına Kiev’in, hava sahasının kapatılması çağrılarını reddediyor.  



İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Adise kasabası yakınlarında gerçekleştirdiği bombalama operasyonu

İsrail'in ocak ayında Lübnan'ın güneyindeki Kanarit köyüne düzenlediği hava saldırısının yol açtığı hasar, 16 Şubat 2026 (AFP)
İsrail'in ocak ayında Lübnan'ın güneyindeki Kanarit köyüne düzenlediği hava saldırısının yol açtığı hasar, 16 Şubat 2026 (AFP)
TT

İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Adise kasabası yakınlarında gerçekleştirdiği bombalama operasyonu

İsrail'in ocak ayında Lübnan'ın güneyindeki Kanarit köyüne düzenlediği hava saldırısının yol açtığı hasar, 16 Şubat 2026 (AFP)
İsrail'in ocak ayında Lübnan'ın güneyindeki Kanarit köyüne düzenlediği hava saldırısının yol açtığı hasar, 16 Şubat 2026 (AFP)

İsrail güçleri bu sabah erken saatlerde Lübnan'ın güneyindeki Adise kasabası yakınlarında bir bombalama operasyonu gerçekleştirdi.

Lübnan'ın resmi Ulusal Haber Ajansı'na göre, büyük patlama saat 02:20'de meydana geldi.

İsrail ile Lübnan Hizbullahı arasında, bir yıldan fazla süren ve partinin askeri ve liderlik altyapısına darbeler aldığı çatışmanın ardından, 27 Kasım'dan beri yürürlükte olan bir anlaşma bulunuyor.

Anlaşma, Lübnan ordusunun ve Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Gücü'nün (UNIFIL) konuşlandırılmasının güçlendirilmesi karşılığında, Hizbullah savaşçılarının Litani Nehri'nin güneyindeki bölgeden (sınırdan yaklaşık 30 km uzaklıkta) çekilmesini ve askeri altyapısının tasfiye edilmesini öngörüyordu.

Anlaşma ayrıca İsrail'in savaş sırasında girdiği tüm bölgelerden çekilmesini de öngörüyordu. Bununla birlikte, İsrail sınırın her iki tarafını da izleyebilmek için beş yüksek noktada askeri varlığını sürdürdü. Ayrıca, askeri hedefler veya Hizbullah unsurları olduğunu iddia ettiği yerlere neredeyse her gün saldırılar düzenliyor ve güçleri buldozerle yıkım ve tahribat operasyonlarına devam ediyor.


ABD Adalet Bakanlığı genel merkezine Trump'ın posteri asıldı

İşçiler, Donald Trump’ın fotoğrafını taşıyan yeni bir pankartı, Washington’daki ABD Adalet Bakanlığı binasının cephesine yerleştiriyor (AFP)
İşçiler, Donald Trump’ın fotoğrafını taşıyan yeni bir pankartı, Washington’daki ABD Adalet Bakanlığı binasının cephesine yerleştiriyor (AFP)
TT

ABD Adalet Bakanlığı genel merkezine Trump'ın posteri asıldı

İşçiler, Donald Trump’ın fotoğrafını taşıyan yeni bir pankartı, Washington’daki ABD Adalet Bakanlığı binasının cephesine yerleştiriyor (AFP)
İşçiler, Donald Trump’ın fotoğrafını taşıyan yeni bir pankartı, Washington’daki ABD Adalet Bakanlığı binasının cephesine yerleştiriyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın fotoğrafını taşıyan bir pankart, ABD Adalet Bakanlığı binasına asıldı. Bu adım, Trump’ın Washington’daki bir kuruma kimliğini yansıtma yönündeki son girişimi olarak değerlendiriliyor.

Mavi renkli pankart, dün (perşembe) binanın bir köşesindeki iki sütun arasına yerleştirildi. Pankartta “Amerika’yı Yeniden Güvenli Hale Getirelim” sloganı yer aldı.

Trump, geçen yıl Beyaz Saray’a dönüşünden bu yana federal kurumlar üzerindeki varlığını ve nüfuzunu pekiştirmek için güçlü adımlar atıyor.

Trump, kültürel ve siyasi kurumları yeniden şekillendirirken kendisine yakın isimleri görevlendiriyor, önde gelen kurumların adlarını değiştiriyor ve geçmiş soruşturmalarla bağlantılı yetkilileri geri plana itiyor. Eleştirmenler ise bu adımların, siyasi iktidar ile normal şartlarda bağımsız olması gereken kamu görevleri arasındaki sınırları ortadan kaldırdığını savunuyor.

Geçen yıl Trump’ın fotoğrafını taşıyan pankartlar, ABD Çalışma Bakanlığı, ABD Tarım Bakanlığı ve Amerikan Barış Enstitüsü binalarına da asılmıştı.

Trump tarafından atanan bir yönetim kurulu, Aralık ayında John F. Kennedy Sahne Sanatları Merkezi’ne Trump adının eklenmesi yönünde oy kullandı. Ayrıca Washington’daki Amerikan Barış Enstitüsü binasına da Trump’ın adı verildi.

Son pankarta ilişkin soruları Beyaz Saray, Adalet Bakanlığı’na yönlendirdi. Bakanlık ise şu ana kadar yorum talebine yanıt vermedi.


Netanyahu: İran, İsrail'e saldırırsa "hayal edilemez" bir karşılıkla yüzleşecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
TT

Netanyahu: İran, İsrail'e saldırırsa "hayal edilemez" bir karşılıkla yüzleşecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Tahran'a karşı askeri harekât olasılığına tekrar işaret etmesinin ardından, ülkesinin İran'ın saldırısına güçlü bir şekilde karşılık vereceği uyarısında bulundu.

Netanyahu, askeri bir tören sırasında televizyonda yayınlanan konuşmasında, "Eğer bize saldırma hatasını yaparlarsa, hayal bile edemeyecekleri bir karşılık alacaklar" dedi.

Trump, bir anlaşmaya varılmadığı takdirde İran'ı bombalamakla defalarca tehdit etti ve bölgeye iki uçak gemisi, savaş gemileri ve uçaklar göndererek saldırı olasılığını artırdı.

dfvgthy
ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, (AP)

İsrail Başbakanı, Gazze Şeridi'nin silahsızlandırılmasından önce yeniden inşa edilmeyeceğini belirterek, "Müttefikimiz Amerika Birleşik Devletleri ile Gazze silahsızlandırılmadan önce yeniden inşa edilmeyeceği konusunda anlaştık" dedi. Başkan Trump'ın temsilcisi Steve Witkoff da dahil olmak üzere Amerikalı yetkililer, somut ilerleme kaydedildiğini ve Hamas'ın silahlarını bırakması için baskı altında olduğunu vurguladı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, Hamas'tan küçük kalibreli kişisel silahların müsadere edilmesi de dahil olmak üzere geniş kapsamlı kısıtlamalar getirme tehdidinde bulundu.