Yemen: Marib’in güneyinde çatışmalar şiddetlendi

Marib’in güneyindeki çatışmalar devam ederken, Arap Koalisyonu Husilere ait 8 askeri aracı imha etti

İşgal altındaki Sana’daki Husi teröristlerin cenaze törenine katılan milisler (EPA)
İşgal altındaki Sana’daki Husi teröristlerin cenaze törenine katılan milisler (EPA)
TT

Yemen: Marib’in güneyinde çatışmalar şiddetlendi

İşgal altındaki Sana’daki Husi teröristlerin cenaze törenine katılan milisler (EPA)
İşgal altındaki Sana’daki Husi teröristlerin cenaze törenine katılan milisler (EPA)

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu dün, özellikle Marib'in güney cephelerinde, petrol bölgelerini ve meşru hükümetin bölgedeki en önemli kalesini kontrol altına almak için iki yıldır üst üste yenilgiye uğrayan İran destekli Husi milislere karşı Yemen ordusuna hava desteği operasyonlarını sürdürmeye devam ettiğini duyurdu.
Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan haber ajansı SPA’dan aktardığı bir Twitter paylaşımına göre, son 24 saat içerisinde Marib’de Husilere yönelik 12 operasyon düzenlendi. Operasyon sırasında 8 askeri araç imha edildi ve milislerin can kaybına yol açtı.
Arap Koalisyonu, önceki gün Marib ve Hacca’da Husilere yönelik 35 operasyon düzenlediğini açıklamıştı. Yemenli saha kaynaklarına göre, operasyon sırasında 22 askeri araç imha edilirken, Husi saflarında onlarca ölü ve yaralı kaybı oldu.
Marib cephelerindeki çatışmalar ve hava saldırıları sonucunda Husi milislerinin kayıplarına ilişkin kesin bir istatistik bulunmazken Yemenli kaynaklar, milislerin son 18 ayda yaklaşık 40 bin üyesini kaybettiğini tahmin ediyor.
Bu bağlamda, Yemen ordusunun askeri medyası dün, halk direnişinin desteklediği güçlerin Marib Valiliği'nin güney cephesi boyunca Husi milislerine karşı operasyonlarını sürdürdüğünü bildirdi.
Yemen ordusuna ait ‘September.Net’ Tuğgeneral Sinan el Iraki’nin, “Husi milisler son birkaç saat içerisinde ordu ve direnişin hava saldırılarıyla ağır can ve ekipman kaybı yaşadığı” sözlerini aktardı.
Saha komutanlarından biri olan Iraki, ordu tarafından yürütülen operasyonlarda milis liderlerinden onlarcasının hayatını kaybetmesiyle diğer unsurların kaçtığına dikkati çekerek, ordu güçlerinin Husilere ait ekipmanları topçu ateşiyle imha ettiğini, geri kalanların ise Koalisyon tarafından desteklenen hava saldırılarıyla gerçekleştiğini bildirdi.
Iraki, ordu ve direniş güçlerinin, hassas saldırıların etkisiyle milislere ait 3 savaş aracını ele geçirdiğini ve milislerin savaştan kaçmadan önce bıraktığı askeri teçhizatı geri aldığını kaydetti.
Yetkili ayrıca, Arap Koalisyon ’una ait savaş uçaklarının, Husi milislerinin  toplanma ve takviye yerlerine odaklanan hava saldırısı gerçekleştirdiğini belirterek, bölgedeki tüm unsurların öldürüldüğünü ve çok sayıda zırhlı araçların imha edildiğini aktardı.
Resmi medyanın aktardığına göre yaşanan bu gelişmeler, kuvvetleri yeniden düzenlemek ve ihtiyaçları bilmek için bu amaçla oluşturulmuş bir askeri komite aracılığıyla gerçekleşti.
Diğer yandan kaynaklar, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin, ordunun tüm ihtiyaçlarını karşılayarak hükümete askeri kurum ve bağlı kuruluşlarına dikkat etmesi talimatını verdiğini söyledi.
Hadi, Savunma Bakanı Korgeneral Muhammed Ali el-Makdisi ve Genelkurmay Başkanı Sağir bin Aziz’in yanı sıra askeri bölge komutanları ile gerçekleştirdiği görüşmede, hükümete, şehit ve gazilerin dosyasına önem verilmesini ve tüm ihtiyaçlarının karşılanması talimatı verdiğini söyleyerek, maaşların, teşviklerin ve emekli maaşlarının düzenli ödenmesiyle ihtiyaçların sağlanması için çalışılması gerektiğini ifade etti.
SABA haber ajansına göre, görüşme sırasında Hadi’nin, “askeri inşa ve muharebe yeteneklerini güçlendirme sürecinde köşe taşı olduklarından, askeri kontrol ve bağlantıya en büyük öncelik verilmesinin önemini vurguladığı” aktarıldı.  Ayrıca, Cumhurbaşkanı’nın “başarı ve eksikliklerin yönlerini belirlemek ve eksiklikleri gidermek için düzenli olarak toplantılar düzenlemenin önemini" vurguladı kaydedildi.
Hadi, İran destekli Husi milislerin sabotaj ve terörist araçlarına karşı askeri kurumun aşılmaz bir baraj olarak gördüğünü aktardı.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.