Türkiye, Mısır’a yönelik eleştirilerine devam eden Müslüman Kardeşler üyesi Yaser Omda’dan ülkeyi terk etmesini istedi mi?

İhvan üyesi aktivist Yaser el-Omda
İhvan üyesi aktivist Yaser el-Omda
TT

Türkiye, Mısır’a yönelik eleştirilerine devam eden Müslüman Kardeşler üyesi Yaser Omda’dan ülkeyi terk etmesini istedi mi?

İhvan üyesi aktivist Yaser el-Omda
İhvan üyesi aktivist Yaser el-Omda

Müslüman Kardeşler (İhvan) üyesi ve Türk vatandaşlığına sahip aktivist Yaser el-Omda, Türkiye’nin, sosyal medyada Mısır devleti ve kurumlarına yönelik provokasyonu bırakma talimatını ihlal ettiği için kendisinden ülke topraklarını terk etmesini istediğini iddia etti.
Ancak aktivist bir süre sonra, söylemini değiştirerek, Türkiye’den ayrılma kararını kendisinin aldığını ifade etti.
Yaser Omda ilk açıklamasında, sosyal medya hesaplarından paylaştığı videolarda Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’yi hedef alması, ordu ve polisi eleştirmesi ve Mısırlıları rejimi devirmek için miting ve isyana çağırmasının ardından Türk makamlarının talebi üzerine Türkiye’den ayrıldığını duyurdu.
Omda, dün İstanbul’dan ayrılırken uçaktan bir video yayınlayarak, Türkiye’den ismini açıklamadığını başka bir ülkeye gittiğini dile getirdi.
Aktivist, bunun kendisini son zamanlara birkaç kez yayın yapmaması konusunda uyaran Türk makamlarının talimatıyla gerçekleştiğini ima ederek, Türkiye’den ayrılma nedenlerini çok yakında açıklama sözü verdi.
Omda, Galebe Hareketi’ne ait platform üzerinden daha önce yaptığı açıklamada ise, son dönemde ortadan kaybolmasını iki nedene bağlamıştı.
Aktivist, ilk neden olarak iki gün önce hastalandığını söylemişti. Ancak en önemli nedenin, Türk yetkililerden sosyal medyada görünmemesi, Mısır hükümeti ve devlet kurumlarına yönelik provokasyonlara son vermesi için aldığı uyarı olduğunu iddia etmişti.
Omda, böyle bir uyarıyı ilk kez almadığını, Ekim 2020’de aynı şekilde kendisine uyarı geldiğini öne sürmüştü.
Mısırlı aktivistin açıklamasına göre, kendisini sosyal medyada görünmemesi ve Mısır meselesine değinmemesi yönündeki talebi iletenlere bunun kendisi için ‘ölüm’ anlamına geldiğini bildirdi.
Ayrıca kendisine herhangi bir ‘sessizlik dayatma’ girişimini kabul etmeyeceğini ve belirtmediği başka ülkede paylaşımlarına devam edeceğini ifade etti.

Aktivistin söylemi değişti: Türkiye’den çıkmaya zorlanmadım
Omda daha sonra, Türkiye’den çıkışını kişisel bir karar gibi göstermeye çalıştı ve çıkışının gönüllü olduğunu ve buna zorlanmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Sisi’yi sürekli eleştirmesi nedeniyle Türk hükümetinin kendisinden ülkeyi terk etmesini istediği yönündeki ifadeleri reddetti.
Omda Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, “Mesajımı tamamlamak için ülkeden ayrılmayı ben istedim. Ne kardeşlerim, ne de beni Türkiye sınır dışı etmedi. Çünkü Türk hükümeti bir Türk vatandaşını sınır dışı edemez” yazarak, yüzlerce İhvan üyesi ve destekçisinin Türkiye vatandaşlığı aldığına atıfta bulundu.
Facebook’ta kendisini ‘Şair’ olarak nitelendiren Omda, Kahire Ceza Mahkemesi tarafından, 5 yıl süreyle terör listelerinde yer alan 187 sanık arasına dahil edilmişti.
Mısır İçişleri Bakanlığı, 2017 yılının Aralık ayında, “Yaser el-Omda, internette vatandaşları gösteri yapmaya ve devlet kurumlarına karşı şiddet uygulamaya çağıran bir video yayınlayarak rejimin devrilmesi için kışkırtma faaliyetlerine katıldı” açıklamasında bulunmuştu.



Öcalan’dan bütünleşme mesajı

Parlamento komitesi, bugün PKK’nin feshedilmesi ve silahsızlandırılmasına ilişkin yasal çerçeveyi içeren rapor taslağı üzerinde oylama yapacak. (Türkiye Parlamentosu- X)
Parlamento komitesi, bugün PKK’nin feshedilmesi ve silahsızlandırılmasına ilişkin yasal çerçeveyi içeren rapor taslağı üzerinde oylama yapacak. (Türkiye Parlamentosu- X)
TT

Öcalan’dan bütünleşme mesajı

Parlamento komitesi, bugün PKK’nin feshedilmesi ve silahsızlandırılmasına ilişkin yasal çerçeveyi içeren rapor taslağı üzerinde oylama yapacak. (Türkiye Parlamentosu- X)
Parlamento komitesi, bugün PKK’nin feshedilmesi ve silahsızlandırılmasına ilişkin yasal çerçeveyi içeren rapor taslağı üzerinde oylama yapacak. (Türkiye Parlamentosu- X)

Türkiye'de tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan, "demokratik bütünleşme" olarak adlandırdığı "barış sürecinin" yeni bir aşamasının başladığını duyurdu.

Öcalan, İmralı Cezaevi'nde, Halkların Eşitliği ve Demokrasi Partisi (HADEP) heyetiyle yaptığı görüşmede, sürecin ikinci aşamasına aktif olarak katılma arzusunu dile getirdi.

Bu durum, PKK’nin feshedilmesi için yasal çerçeveyi geliştirmekle görevli parlamento komitesinin, süreçle ilgili öneri ve tavsiyeleri içeren bir taslak raporu görüşmek ve oylamak üzere bugün, bir oturum düzenlemesiyle eş zamanlı olarak geliyor.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre öneriler, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını ve anadil hakları ile eşit vatandaşlık gibi temel konuları dışarıda bırakıyor, bunun yerine "temel hakların" tanımlanması çerçevesinde mevcut düzenlemelerde iyileştirmeler içeriyor.


Fidan: ABD ve İran nükleer anlaşma konusunda uzlaşmaya hazır görünüyor

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)
TT

Fidan: ABD ve İran nükleer anlaşma konusunda uzlaşmaya hazır görünüyor

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD ile İran’ın bir nükleer anlaşmaya varmak için uzlaşmaya hazır göründüğünü belirterek, görüşmelerin kapsamının Tahran’ın balistik füze programını içerecek şekilde genişletilmesinin yalnızca “başka bir savaşa” yol açacağını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Financial Times gazetesine aktardığı röportajda Fidan, “Amerikalıların İran’ın uranyum zenginleştirmesine açık ve net sınırlar içinde müsamaha göstermeye hazır olması olumlu” ifadelerini kullandı.

Bakan Fidan, “İranlılar artık Amerikalılarla bir anlaşmaya varmaları gerektiğini biliyor. Amerikalılar da İranlıların belirli sınırları olduğunu biliyor. Onları zorlamaya çalışmanın bir anlamı yok” dedi.

Washington, İran’dan saflık oranı yüzde 60’a ulaşan zenginleştirilmiş uranyum stokundan vazgeçmesini talep ediyor. Bu oran, silah yapımında kullanılan yüzde 90 seviyesine oldukça yakın kabul ediliyor.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise ülkesinin mali yaptırımların kaldırılmasını talep etmeyi ve zenginleştirme dâhil olmak üzere “nükleer haklarında” ısrarcı olmayı sürdüreceğini söyledi.

Fidan, Financial Times’a yaptığı açıklamada, Tahran’ın “gerçekten gerçek bir anlaşma yapmak istediğine” inandığını ve 2015’te ABD ve diğer ülkelerle imzalanan anlaşmada olduğu gibi zenginleştirme seviyelerine sınırlamalar ve sıkı bir denetim mekanizmasını kabul edebileceğini belirtti.

ABD’li ve İranlı diplomatlar, geçen hafta Umman’ın arabuluculuğunda Maskat’ta bir araya gelerek diplomatik çabaları yeniden canlandırma amacıyla görüşmeler gerçekleştirdi. Bu temaslar, ABD Başkanı Donald Trump’ın bölgede bir filo konuşlandırmasının ardından yeni bir askeri harekât ihtimaline ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde yapıldı.

Trump salı günü yaptığı açıklamada, Washington ile Tahran’ın müzakerelere yeniden başlamaya hazırlandığı bir süreçte Ortadoğu’ya ikinci bir uçak gemisi gönderme seçeneğini değerlendirdiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray ise mesai saatleri dışında yapılan yorum talebine yanıt vermedi.


Türkiye’den Sincar bölgesinde PKK operasyon sinyali

Irak'ın kuzeyindeki Kandil Dağları'nda bulunan PKK militanları (Reuters)
Irak'ın kuzeyindeki Kandil Dağları'nda bulunan PKK militanları (Reuters)
TT

Türkiye’den Sincar bölgesinde PKK operasyon sinyali

Irak'ın kuzeyindeki Kandil Dağları'nda bulunan PKK militanları (Reuters)
Irak'ın kuzeyindeki Kandil Dağları'nda bulunan PKK militanları (Reuters)

Türkiye, Irak'ın kuzeyindeki Sincar bölgesinde, PKK kalıntılarına yönelik sınırlı bir askeri operasyon düzenleme tehdidinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, pazartesi akşamı televizyonda yaptığı açıklamada, PKK militanlarının "artık tamamen Irak sorunu haline geldiğini" belirterek, "Egemen bir devlet, topraklarının yasaklı bir grup tarafından işgal edilmesine nasıl izin verebilir?" diye sordu.

Fidan, Haşdi Şabi Güçleri'nin karadan ilerlemesi ve Türk hava desteğini içeren "basit" bir operasyonun iki veya üç gün içinde gerçekleştirilebileceği ihtimaline işaret etti.

Fidan, "Suriye'deki Kürt sorununun Irak boyutu da var" diyerek, "Irak'ın Suriye'de yaşananlardan (SDG güçlerinin Suriye ordusuna entegre edilmesi anlaşması) ders çıkaracağını ve oradaki geçişi kolaylaştıracak daha akıllı kararlar alacağını" umduğunu ifade ederek, Kürdistan PKK militanlarına atıfta bulundu.