Mali'deki askeri yönetim, Radio France Internationale (RFI) ve France 24 kanallarının Mali'deki yayınını durdurma kararı aldı. Kararın ardında, Mali ordusunun sivillere yönelik katliamlara karıştığı yönünde İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi (OHCHR) tarafından hazırlanan rapora konu olan suçlamaların aktarıldığı haberler yer alıyor.
Mali Hükümeti Sözcüsü Albay Abdullah Maiga, konuyla ilgili açıklamasında, Mali silahlı kuvvetlerine yönelik bu asılsız suçlamaları kesin bir dille reddeden geçiş hükümetinin söz konusu kanalların yayınını ‘bir sonraki duyuruya kadar’ askıya alma yönünde yasal prosedürler başlattığını duyurdu.
Söz konusu açıklama dün sabah erken saatlerde kaydedilirken kanalların yayınları ise aynı gün akşam saatlerine dek sürdü. Hükümet Sözcüsü, bu kararın haber sitelerinin, gazetelerinin ve televizyon yayınlarının engellenmesini kapsadığını bildirdi.
RFI ve France 24, Mali ordusunun ve Rus Wagner grubunun işlediği ‘ihlallerden’ kurtulanların ifadelerine değinmişti. Bu iddiaları ‘asılsız suçlamalar’ şeklinde değerlendiren Malili yetkililer ise bu kanalları Ruanda’da iç savaşı ve soykırımı ateşleyen RTLM radyosu (Radio Télévision Libre des Mille Collines) ile bir tuttu.
Ülkede geniş bir takipçi kitlesine sahip RFI ve France 24 yayınlarının askıya alınması, 2020'de Mali'de gerçekleşen, Paris'in şiddetle karşı çıktığı askeri darbeden bu yana Fransa ile Mali arasındaki gerginliği artıyor. Fransız Büyükelçisi’nin Bamako'dan ayrılmasını isteyen darbe liderleri, Mali’de sömürge döneminden kalma bir mantık ile hareket ettiğini iddia ettikleri Fransız güçlerinin ülkeden çekmesini istemişti.
Mali'deki Fransız medyasına yönelik baskı, benzeri görülmemiş tepkilere yol açtı. Bu adımı ‘kabul edilemez bir karar’ olarak nitelendiren Avrupa Birliği Dış İlişkiler Sözcüsü, bu kararın ardındaki gerekçelerin ‘asılsız suçlamalar’ olduğu kanaatine vardı.
HRW’nin bir raporunda, Malili askerlerin geçtiğimiz Aralık ayından bu yana en az 71 sivilin öldürülmesine karıştığı iddiaları yer almıştı. Malili yetkililer ise HRW ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'ı Malili askerlere karşı asılsız suçlamalar üretmekle suçladı.
HRW, bu ayın başlarında, Mali'de bu ay içinde kaydedilen ciddi suiistimalleri araştırdığını, bunlardan en kötüsünün toplu infaz olduğunu duyurmuştu. Aynı zamanda Segou bölgesinde 35 sivilin yanmış cesetlerinin bulunduğunu, bazılarının başlarının arkasında delikler olduğunu kaydetmişti. Mali ordusu, söz konusu bölgede bulunan ormanlarda El Kaide militanlarına karşı geniş çaplı askeri operasyonlar yürütüyor. Toplu mezarların bulunduğu bu bölgenin, Moritanyalı 31 tüccar ve çobanın cesetlerinin bulunduğu bölgeye de yakın olduğu biliniyor. Bu olay, iki komşu ülke arasında neredeyse diplomatik bir krize sebep olmuştu.
Mali’de askeri yönetim Fransız kanallarının yayınlarını askıya aldı
Mali’de askeri yönetim Fransız kanallarının yayınlarını askıya aldı
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة