Kahire ve Cakarta ekonomi ve kalkınma alanındaki işbirliğini güçlendiriyor

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Endonezya Devlet Başkanı’na Sisi’den bir mektup iletti

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Endonezya Maliye Bakanı ile görüştü (Mısır Dışişleri Bakanlığı)
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Endonezya Maliye Bakanı ile görüştü (Mısır Dışişleri Bakanlığı)
TT

Kahire ve Cakarta ekonomi ve kalkınma alanındaki işbirliğini güçlendiriyor

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Endonezya Maliye Bakanı ile görüştü (Mısır Dışişleri Bakanlığı)
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Endonezya Maliye Bakanı ile görüştü (Mısır Dışişleri Bakanlığı)

Mısır ve Endonezya, aralarında ortak öneme sahip çeşitli konulara ilişkin yürüttükleri istişarenin yanı sıra, ekonomi ve kalkınma alanındaki işbirliklerini güçlendirdi. Bu gelişme, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri’nin Asya gezisinin üçüncü durağı olan Endonezya’da, Devlet Başkanı Joko Widodo ile gerçekleştirdiği görüşme sırasında geldi. Mısır Bakanlar Kurulu’ndan dün yapılan açıklamaya göre, Bakan Şukri Endonezya Devlet Başkanı Widodo’ya Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’den bir mektup iletti. Mektupta, ikili işbirliğine yönelik genel konular ve çerçevelerin yanı sıra bu ilişkileri iki ülkenin arzuları doğrultusunda geliştirmenin yollarına değinilirken, bu yıl Kahire’de düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP27) hazırlıkları için devam eden çalışmalara da değinildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Hafız, Bakan Şukri’nin Endonezya Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmede, Mısır’ın iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm yönlerine daha fazla ivme kazandırmaya yönelik arzusunun yanı sıra iki dost halkın arzuları ve Mısır ile Endonezya arasındaki ortak çıkarların hacmi ile uyumlu olarak, tutumları koordine etme kapsamında, ikili istişarelerin devam etmesinin önemini dile getirdi.
Mısır Dışişleri Bakanı şu anda Malezya, Singapur ve Endonezya’yı içeren bir Asya turu gerçekleştiriyor. Bakan aynı zaman da Pakistan’a da gidecek ve 22-23 Mart tarihlerinde İslamabad’da düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkelerinin 48. Dışişleri Bakanları Konseyi’ne katılacak.
Mısır Dışişleri Bakanı Şukri dün Endonezya Maliye Bakanı Sri Mulyani Indrawati ile görüştü. Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne göre, görüşme sırasında, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi konusu ele alındı ​​ve çeşitli kalkınma alanlarında işbirliği fırsatları değerlendirildi. Taraflar, Endonezya’nın G20’ye liderlik ve ev sahipliği yapması, Mısır’ın COP27’ye ev sahipliği yapacak olması göz önüne alınarak, önümüzdeki dönemde aralarındaki koordinasyonu sürdürme isteğini dile getirdi. Aynı zamanda, Endonezya liderliğinde gerçekleştirilecek olan G20 Zirvesi’nde iklim fonu ve gelişmekte olan ülkelerin bu konudaki çalışmalarını destekleme konusunda güçlü sonuçlara ulaşılmasının önemi vurgulanırken, bunun Mısır liderliğinde düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda (COP27) önemli sonuçlara ulaşılmasına katkıda bulunacağı da belirtildi.
Mısır Dışişleri Bakanı Şukri dün ayrıca, Endonezyalı mevkidaşı Retno Marsudi ile Mısır-Endonezya ortak komitesinin kurulmasına ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladı. Şukri, Endonezyalı mevkidaşı ile gerçekleştirdiği görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm yönleri, bunları geliştirmenin yolları ve ortak çıkarlar konusunda önde gelen bölgesel ve uluslararası meseleleri ele aldı. Şukri ayrıca, Endonezya Çevre ve Orman Bakanı Siti Nurbaya Bakar ile çevre koruma ve sürdürülebilir kalkınma alanında işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı imzaladı. Şukri, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Genel Sekreteri Lim Jock Hoi ile gerçekleştirdiği görüşmede ise, Mısır-ASEAN arasındaki işbirliği çerçevelerini görüştü.



Gazze... Bombalama ve açlık sonucu 62 bin kişi öldü

Gazze Şeridi semalarındaki İsrail F-15 uçağı (Reuters)
Gazze Şeridi semalarındaki İsrail F-15 uçağı (Reuters)
TT

Gazze... Bombalama ve açlık sonucu 62 bin kişi öldü

Gazze Şeridi semalarındaki İsrail F-15 uçağı (Reuters)
Gazze Şeridi semalarındaki İsrail F-15 uçağı (Reuters)

Gazze'de bombardıman ve açlık nedeniyle ölenlerin sayısı 62 bini aşarken, Hamas kaynakları dün, hareketin arabuluculara 60 gün süreli ateşkes önerisini kabul ettiğini bildirdi. Böylece top, Gazze'yi işgal etme niyetini açıklayan İsrail'e geçti.

Hareket içindeki bilgili kaynaklar, Şarku'l Avsat'a yaptıkları açıklamada, teklifin ayrıca, ocak ayında varılan ateşkes anlaşmasına uygun olarak İsrail güçlerinin belirli bölgelere çekilmesini, insani yardımın derhal ve büyük miktarlarda girişini ve esir değişiminin önceki anlaşmada uygulananlara benzer belirli kriterlere dayalı olmasını içerdiğini söyledi.

Mısırlı ve Katarlı yetkililerin Kahire'de yaptığı görüşmeler sonucunda yeni bir öneri ortaya çıktı. Kaynaklar, sunulanın, Hamas'ın yaklaşık dört hafta önce verdiği yanıtta bazı değişiklikler içeren bir çerçeve anlaşma olduğunu açıkladı. Ancak bu yanıt, İsrail ve ABD tarafından reddedildi ve müzakereler sekteye uğradı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı devam ederken, binlerce kişi şehrin doğu bölgelerinden kaçarak batı ve güney bölgelerine yöneldi. Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, açlık ve bombalama nedeniyle ölenlerin sayısı 62 bini aştı. Bakanlık ayrıca, savaşın başlamasından bu yana 156 bin 230 kişinin de yaralandığını bildirdi.