Mısır, Nahda Barajı krizinde su sorunlarıyla karşı karşıya

Mısır, Nahda Barajı krizinde su sorunlarıyla karşı karşıya
TT

Mısır, Nahda Barajı krizinde su sorunlarıyla karşı karşıya

Mısır, Nahda Barajı krizinde su sorunlarıyla karşı karşıya

Mısır yönetimi, su kanallarının, modern sulamanın ve depolama tesislerinin rehabilitasyonunun geliştirilmesi yoluyla, suyun yeniden kullanım projelerinin uygulanmasını yaygınlaştırarak su sorunlarını çözmek için büyük çaba sarf ettiğini açıkladı.
Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhhamed Abdulati, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında, çiftçilere hizmet verilmesinde ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine uyum sağlanmasında bu projelerin önemine değinerek, Mısır’ın, dünyada en çok su kıtlığı yaşayan ülkelerden biri olduğunu belirtti.
Mısır'ın su sorunlarını çözme çabaları, Etiyopya’da inşa edilen Nahda Barajı ile doğan krizin devam etmesiyle aynı zamana denk geliyor. Zira, Mısır içme suyu ve tarım için yaklaşık yüzde 97 bağımlı olduğu Nil Nehri suyundaki payı üzerindeki barajın oluşturacağı etkinin hesabını yapıyor.
Nil nehrin üzerinde bulunan Mısır ve Sudan barajın beklenen olumsuz etkilerini sınırlamalarını garanti eden hukuki bağlayıcılığı olan bir anlaşma yapmadan önce, Etiyopya'nın Nahda (Rönesans) Baraj gölünün doldurulması veya işletilmesine ilişkin herhangi bir tek taraflı önlem almaktan kaçınmasını talep ediyor.
Mısır Sulama Bakanlığı'ndan yapılan son açıklamaya göre, Sulama Bakanı, büyük projelerin yürütme pozisyonunun gözden geçirilmesi sırasında şunları söyledi: “60 km'lik mevcut su yollarının rehabilitasyonuna ve 15 adet atık su transfer istasyonu inşaatına ek olarak, halihazırda el-Hamam'daki su arıtma tesisi için Batı Deltası'nda tarımsal atık suların taşınması projesi uygulanıyor ve uygulama yüksek oranlarda gerçekleşiyor. Ayrıca, arıtma tesisinin bir yıl içinde tamamlanması bekleniyor”.
Bu proje, arıtılmış tarımsal drenaj suyuna bağlı olarak batı delta bölgesindeki yeni tarım arazilerinin geri kazanılmasını amaçlıyor.
Bakan, Kuzey ve Orta Sina'daki ıslah alanları için Bahr el-Bakar su arıtma tesisinden gelen suyun ıslah alanlarına aktarılması projesinin yüzde 9'luk ilerlemeyle devam ettiğini belirtti. Bu projenin, Kuzey ve Orta Sina'daki yeni tarım arazilerinin geri kazanılmasını amaçladığını kaydetti. Ayrıca, Bahr el-Bakar ve el-Hamam tesisleri, yüksek tuzlu atık suları yeniden kullanıma yönlendirilmek üzere arıttığını ve bu iki projenin, kapsamlı geliştirme projeleri için model olduğunu ve suyun yeniden kullanımı ve istihdam yaratma alanında rol model olduğunu vurguladı.



İsrail askerleri Batı Şeria'da ‘cesetleri çatılardan aşağı atmakla’ eleştiriliyor

TT

İsrail askerleri Batı Şeria'da ‘cesetleri çatılardan aşağı atmakla’ eleştiriliyor

İsrail askerleri Batı Şeria'da Cenin yakınlarındaki Kabatiya kasabasına askeri operasyon düzenledi. (Reuters)
İsrail askerleri Batı Şeria'da Cenin yakınlarındaki Kabatiya kasabasına askeri operasyon düzenledi. (Reuters)

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP), İsrail ordusuna bağlı askerlerin, Batı Şeria'nın Kabatiye kasabasında gerçekleştirdikleri bir operasyon sırasında ‘cesetleri evlerin çatılarından aşağı attığını’ gözlemledi. Bu durum eleştirilere yol açtı ve İsrail ordusunun olayı ‘insani değerlerle bağdaşmayan ciddi bir olay’ olarak tanımlayarak, ‘inceleme altında’ olduğunu duyurmasına neden oldu.

Şarku’l Avsat’ın Sky News'ten aktardığı habere göre AP'den bir gazeteci, operasyon sırasında askerlerin üç cesedi çatılardan attığına tanık olduğunu ve bir askerin de cesetleri tekmelediğini söyledi.

Aynı gazeteci, gözleri bağlı, göğsü açık bir Filistinlinin İsrail ordusuna ait bir cipin ve silahlı askerlerin önünde diz çöktüğünü gördüğünü de belirtti.

Olay yerindeki diğer gazeteciler, cesetlerin çatılardan atıldığına tanık olurken, ölenlerin kimlikleri ve ölüm nedenleri bilinmiyor.

Görgü tanıklarının aktardığına göre İsrail ordusuna ait bir buldozer, cesetlerin atıldığı binaların yakınında ilerliyordu.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada olayın ‘inceleme altında’ olduğu belirtildi. Ayrıca açıklamada, “Bu, değerlerimize ve askerlerimizden beklentilerimize uymayan ciddi bir olaydır” denildi.

dsfv
İsrail askerleri Batı Şeria'da Cenin yakınlarındaki Kabatiya kasabasına askeri operasyon düzenledi. (Reuters)

İsrail, operasyonlar sırasında dört militanın öldürüldüğünü açıklarken, Ramallah'taki Filistin Sağlık Bakanlığı kasabada bir kişinin öldüğünü ve on kişinin de hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Uluslararası hukuka göre askerler, düşman cesetleri de dahil olmak üzere cesetlere uygun şekilde muamele edilmesini sağlamakla yükümlüdür.

İnsan hakları örgütleri, İsrail ordusunun Filistinlilere zarar verdiği bildirilen vakalarda askerleri nadiren kovuşturduğunu söylüyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da 700'den fazla Filistinli İsrail ateşiyle öldürüldü.